Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Blog Archive

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

December 30, 2010

SIDS & Stomach Sleeping - Part 2

Assalamualaikum,
Semoga kalian semua berada dalam rahmat Allah..Mawaddah ingin minta maaf pada ibu-ibu di luar sana yang ternanti-nanti akan entri ini..Semalam, memang tak larat sangat nak menulis..Minta maaf ye..Mawaddah akan sedaya upaya menulis dengan menggunakan bahasa yang mudah difahami..

Apa itu SIDS (Sudden Infant Death Syndrome)?
SIDS adalah kematian secara tiba-tiba, untuk bayi yang berumur kurang dari setahun, yang tak dapat dijelaskan selain dari siasatan secara mendalam...Maksudnya, baby memang nampak sihat je sebelum ni dan tidak menunjukkan sebarang simptom penyakit.

Apa pula `Stomach Sleeping`?
`Stomach Sleeping` ni bahasa inggeris..Bahasa mudahnya, bayi yang tidur dalam keadaan MENIARAP.. 

Apa kaitan SIDS dan `Stomach Sleeping`?
Membiarkan baby tidur meniarap akan meningkatkan risiko SIDS..Memang ada pelbagai lagi faktor yang menyebabkan SIDS seperti bayi pra-matang, bayi yang lahir tak cukup berat, bayi yang terdedah kepada asap rokok, tetapi `TIDUR MENIARAP` adalah faktor utama penyebab SIDS...Melalui penyelidikan yang telah dilakukan oleh ramai penyeledik, bayi yang tidur meniarap, lebih ramai yang kena SIDS berbanding bayi yang tidur terlentang atau mengiring...Ibu-ibu boleh baca research yang dilakukan mengenainya disini. (klik disini)

Kenapa tak boleh beri baby kita tidur meniarap? 
  1. Baby adalah `abdominal breather`, iaitu bernafas dengan bantuan otot abdomen...Bayangkan bila kita beri baby tidur meniarap, maka, ia akan menyukarkannya untuk bernafas...
  2. Bila baby tidur meniarap, udara yang dihembuskannya (karbon dioksida) akan berkumpul..Membentuk seperti poket udara di keliling mulut baby...Terutamanya bila baby tidur di atas tilam yang lembut, selimut dan dikelilingi oleh `soft toys`... Jadi karbon dioksida yang berkumpul itu akan disedut kembali oleh baby...Menyebabkan, kadar oksigen dalam darah menurun...Untuk pengetahuan semua, ketidakmatangan sistem pernafasan baby menyukarkannya untuk adapt dengan jayanya terhadap poket karbon dioksida yang membentuk itu...atau apa-apa saja yang halang baby dari bernafas..Macam orang dewasa, bila terjadi situasi begitu, automatik kita akan ada coping mechanism..Terlentang ke...Ubah posisi ke...Walaupun dalam keadaan tidur..TETAPI BABY TIDAK BEGITU...
  3. Tidur meniarap memberi tekanan pada rahang baby menyempitkan salur pernafasan, lalu menyukarkan baby bernafas..
Mitos dan Fakta tentang tidur meniarap...
  1. Mitos: Bayi akan tersedak susu kalau muntah...Fakta: Mengikut AAP (American Academic of Pediatrics)..Bayi yang lahir cukup bulan dan sihat tidak akan tersedak susu mahupun dengan air liur yang berkumpul jika tidur terlentang...Boleh rujuk di sini ye..(klik disini) 
  2. Mitos: Bayi tidur lena...Memang tak dinafikan tentang ini...Fakta: Banyak lagi cara yang boleh dilakukan supaya bayi tidur lena..Contohnya, iringkan bayi, malapkan lampu...Alihkan segala gangguan yang ada seperti perlahankan TV, radio dan etc..
  3. Mitos: Elak perut kembung..Fakta: InsyaAllah, kalau breastfeed baby, kemungkinan untuk kembung itu amatlah tipis..Untuk yang masih belum berpeluang Bf baby, anda boleh pastikan baby tak kembung dengan burp baby..atau beri susu yang sesuai dengannya...
Jadi, macam mana ye kalau baby saya nak tidur meniarap juga?
Boleh, bukan tak boleh langsung tau..Bila baby dah boleh meniarap dan terlentang semula, biasanya dalam umur 4-7 bulan ,mereka tidak akan stay tidur terlentang sepanjang malam...Waktu ini, tidak mengapa jika membiarkan mereka memilih posisi yang mereka inginkan..Bukan yang kita inginkan tau..Maksudnya, bukan dengan sengaja, kita yang letak baby kita tidur meniarap...

Seperti Uwais sekarang...Mawaddah memang tak galakkan Uwais tidur meniarap walaupun Uwais memang dah boleh meniarap, terlentang balik dan golek-golek di usia 3 bulan ni...Bila malam memang Uwais nak meniarap, tapi tak boleh sebab Mawaddah tidur mengiring menghadap Uwais...hihi..Nakal umminye ye..Bukan apa, senang nak breastfeed Uwais kan...Tapi, ada masa, waktu siang, Uwais nak juga tidur meniarap..Bila macam ni, ummi pun beralah...Terpaksalah supervise dia..Tak tinggalkan dia sorang-sorang..Kalau ada Hafiz, kami akan bergilir tengok dia..Sebab Uwais kan kira kecil lagi..Yelah, umur baru 3 bulan, tapi advance sangat dah..

Pengalaman Mawaddah dengan pengasuh..
Lepas `Ukasyah meninggal, pengasuhnya ada call Mawaddah..Waktu tu, Mawaddah minta penjelasan darinya tentang `Ukasyah..Mawaddah pun tengah sedih dan kecewa sangat waktu tu, jadi bila cakap memang nada sangat tegas rasanya...Waktu kejadian kat nursery tu, diorang bedung dan tiarapkan `Ukasyah...Bila Mawaddah tanya, kenapa buat macam tu, pengasuh tu jawab..Sebab orang tua-tua kata elok..dan waktu kursus asuhan ni, diorang ajar macam tu...MasyaAllah, macam mana ni...Mawaddah memang marah sangat rasanya..Tapi sempat lagi tu pesan, "Puan, buat pengetahuan puan, bayi yang berumur 6 bulan kebawah terutamanya,tak boleh tidur meniarap..Itu yang saya belajar dan tahu..Saya tak mahu bayi lain jadi macam baby saya"...

Memang susah nak cakap pada diorang ni sebab bila jaga ramai baby, diorang memang tak boleh pantau setiap baby..Yelah, mana sama bila ibu sendiri yang jaga...Tapi kalau ibu-ibu diluar sana boleh berpesan kepada pengasuh tentang perkara ini, alangkah baiknya..Bagi Mawaddah, biarlah kepahitan itu dirasai oleh Mawaddah seorang....

Serius, ini sekadar perkongsian untuk anda semua sebagai seorang ibu, ibu yang pernah melalui pengalaman pahit dalam hidupnya dan registered nurse (walaupun tak practice buat masa ini)...Ini yang Mawaddah ingin kongsikan...Harapnya, dapat memberi manfaat pada kalian semua...

Yakin pada Allah..Tawakkal pada Allah...Itulah yang sebaiknya..Tak mampu kita hendak mengawal segalanya...Betul tak???Namun, kita sebagai ibu bapa, boleh berusaha yang terbaik..

Sekian sahaja dari Staff Nurse Mawaddah (hehe..berangan la tu,,insyaAllah, doakan ye)...
Happy Parenting ^__^

December 28, 2010

SIDS & Stomach Sleeping

Assalamualaikum..
Quick update from me...Ramai yang bertanya pada ummi tentang SIDS and `stomach sleeping` setelah membaca entri Nikmat, Rahmat dan Ujian...InsyaAllah, Mawaddah akan tulis entri khas untuk tajuk ini ye..Jika tiada apa-apa,malam ini...Untuk menjawab persoalan dan menjelaskannya dengan lebih lanjut lagi...Isu ini bukan mudah untuk dikupas tau sebab ianya bertentangan dengan pendapat ramai orang...Terutamanya orang-orang yang lebih berpengalaman seperti ibu bapa kita...Bila Hafiz cakap,"Sayang, memang ramai lah yang tak tahu pasal `stomach sleeping`..Abang pun tak tahu kalau tak kawin dengan sayang"...
Mawaddah tahu ramai yang risau bila baca entri Mawaddah semalam..Mawaddah ingat sekadar perkongsian ilmu yang Mawaddah belajar di UIA dulu...Tapi tak sangka pula ramai ibu-ibu yang prihatin tentang isu ini...Sampai ada ibu yang sms Mawaddah pukul 3pagi semalam..Namun, mawaddah tidah kisah kerana Mawaddah tahu setiap ibu pasti inginkan yang terbaik buat anak-anaknya...Mawaddah harap,ibu-ibu semua jangan panik ye...Yang penting, jangan tinggalkan anak tidur sendirian tanpa pemantauan, terutamanya untuk bayi yang kurang dari 6 bulan...Yang paling penting, TAWAKAL pada Allah kerana Allah adalah sebaik-baik pemelihara...

December 25, 2010

Ujian, Rahmat dan Nikmat

Salam sayang buat kalian semua,
Bila menjenguk blog Buatmu Anakku ini, terasa sunyi sungguh tanpa update dari ummi, mahupun ayah tentang Uwais...Sungguh, ummi terlalu sibuk kebelakangan ini dengan beberapa ujian yang menimpa...Internet di rumah yang masalah dan laptop yang rosak skrinnya...Menitis air mata ummi..hehe..Cengeng sungguh kan..Mana ummi tak nangis, bila laptop rosak dan internet bermasalah, customer pula ramai...Sudahnya, ummi reply semua guna handphone je...Kredit pun sampai RM70...

Dalam masa yang sama, Uwais juga dah pandai banyak benda... 3-in-1 lagi...Bukan je pandai meniarap, terlentang balik dan maju ke hadapan plak tu (sambil angkat bontot macam nak merangkak)...Alhamdulillah, cepat sungguh developement Uwais ye...Bila Uwais dah pandai meniarap-terlentang-meniarap-terlentang-gerak ke depan, ummi pun kena banyak pantau safety Uwais..Bukannya apa, kalau ummi letak hujung sini, sekejap lagi dah di hujung sana plak...Bila ummi letak kat tengah, lagi sikit kepala dah sentuh dinding..Risau ummi tau Uwais..Sudahnya, ummi bentangkan comforter, ummi bagi Uwais tempat lapang untuk bergolek dan ummi lagi senang nak uruskan order customer...Kalau tak, asyik dok risau Uwais yang kat atas katil ni.



Sekarang ni, mencabar sungguh tau dengan Uwais ni...Waktu nak mandi, Uwais meniarap, waktu salin pampers, Uwais meniarap, waktu menyusu, Uwais meniarap..Sampai ummi cakap padanya, "Uwais sayang, ummi tahu Uwais dah pandai meniarap, tahniah tau...tapi kita pakai baju dulu ye"...Uwais pun terkebil-kebil je mata bila ummi cakap dan terus behave...bila Uwais nak tido pun, dia meniarap..Bila ummi larang, Uwais terus uuwwwwwaaaaaaaaaaaaa...Terus ummi pujuk, "Uwais kan abdominal breather, mana boleh sleep on your stomach"...Baru Uwais ok...Ummi risau tau, baby less than 6 months tak boleh tidur meniarap untuk reduce risk of SIDS...Ini yang ummi belajar dulu...Tapi, kadang-kadang tu ummi mengalah juga pada Uwais...Beri juga peluang andai Uwais sendiri selesa dengan syarat, ummi ayah mesti supervise Uwais...

Sampai di sini saja entri ummi kali ini tau...Ummi kena tidur awal sebab esok nak pergi ziarah bakal kakak ipar..hehe..


p/s:Ummi minta maaf pada aniem yang tag ummi untuk contest..Ummi tak sempat nak buat..Minta maaf ye aniem..akak doakan agar hadeef menang, insyaAllah..Uwais boleh tumpang gembira nanti...

December 17, 2010

Uwais al-Qarni: Check-up @ 3 bulan



Alhamdulillah, anak ummi baru menginjak ke umur 3 bulan semalam…Cepat sungguh Uwais membesar kan…Kelmarin ayah cuti setelah sibuk memanjang…Kebetulan pula check-up Uwais dan ummi ayah nak pergi SSM untuk daftar syarikat di Shah Alam…Ummi bersyukur sangat akhirnya U Kids Online Mart telah beroperasi di bawah syarikat___..teka,teka apa nama syarikat yang ummi ayah pilih…hihi…

Ok, berbalik kepada perkembangan Uwais, sekarang ni berat Uwais 6.05kg…Anak ummi makin kurus ye..Ummi rasa sebab Uwais asyik dok berlatih meniarap, tu yang naik 0.9 kg je..Ke Uwais naik banyak, tapi ummi rasa macam sikit je…Semalam Uwais kena Injection untuk diphtheria,pertusis and tetanus…Macam biasa, anak ummi nangis sikit je…Lepas ummi pujuk, Uwais senyum balik…hihi..Comel je anak ummi ni ye..

Perkembangan Uwais:

1)Meniarap
Hari ini, banyak kali Uwais cuba meniarap, tapi bila ummi tegur, terus terlentang balik.  Tapi bila ummi nyorok di sebalik pintu, terus je Uwais meniarap… Uwais tak berapa suka berlatih, kalau Ummi ada ye?  Sekarang, bukan main susah ummi nak pakaikan baju atau CD atau pampers sebab waktu nak pakai tu lah Uwais sibuk nak pusing kiri dan kanan..Alahai anak ummi, bersungguh betul nak meniarap ni.

2)Baju,booties, mitten
Sekarang ni, baju Uwais semua dah senteng sebab Uwais  panjang walaupun badan slim sikit…Yelah tu..hihi..Baju 6-12 bulan tu, muat-muat je kat Uwais…Kalau baju newborn, lagilah tak muat kan…Tak lama lagi, kenalah ummi beli baju baru untuk dia…Bolehlah kita shopping lagi kan Uwais..Tapi mesti ayah cakap kat ummi, kita shopping kat U Kids jelah…Erm, itu memang selalu….Semua baju yang ummi jual adalah baju yang ummi pakaikan untuk Uwais….Sampai pernah customer request minta ummi tambah collection untuk baby girl plak…

Anak ummi yang soleh ni dah pandai nak explore macam-macam, maka, sudah 2 minggu ummi tak pakaikan booties dan mitten pada Uwais…Lagipun, memang dah tak muat Uwais nak pakai sebab jari-jemarinya runcing dan panjang seperti ayahnya…Bila tak pakai booties dan mitten, ayah kena selalu potong kuku Uwais…Kenapa ayah???sebab ayah yang pandai buat manicure dan pedicure..hihi…Cara ummi potong kuku pun kena komen dengan ayah tau sebab ayah ni memang detail betul bila buat kerja …Ops, sori ayah..

Sekarang, Uwais dah besar..Ummi pakaikan Uwais socks je… macam socks ayah pergi kerja tu tapi versi comel sikit…Socks yang ummi beli sebanyak 6 pasang juga semakin ketat walaupun tertera pada bungkusannya umur 12-18 bulan…Berpandangan ummi ayah…Umur berapa nak beli untuk Uwais ni…Maka,buat masa ini  Uwais pakai legging je dulu dari U Kids Mart bila sejuk, sebelum ummi ayah gi shopping socks Uwais ye…

3)Cloth Diapering
Setakat ini, Uwais pakai CD pada waktu siang je..Ini semua kerana kemalasan umminya…Uwais tunggu lepas ummi dah tak busy dengan U Kids ye…Lepas tu, ummi boleh la pakaikan Uwais CD sepenuhnya, siang dan malam..Senang rupanya pakai CD ni…Jimat walaupun masih belum fully pakai CD..Kalau tak, hampir setiap minggu kena beli disposable diapers tau…Uwais plak cepat membesar, sekarang pun dah pakai saiz L…Makin besar saiz, makin mahal kan..Kalau ummi tahu dari awal, dah lama ummi beli CD je untuk Uwais…Nanti kita tambah koleksi CD Uwais lagi ye…

4)Komunikasi
Aduh, sekarang ni Uwais memang sangat kuat bersembang…Atau membebel bila ummi tak layan dia…Peramah betul anak ummi ni…Macam-macam bunyi keluar.mmmmmii dan agheeee, itu bunyi paling selalu dibuatnya..Ada satu pagi, waktu sembang dengan opah aki, keluar bunyi `gegurl`..Opah aki gelak dah..Ummi geleng kepala..Waduh Uwais, nanti dulu..Dua tahun berturut-turut tau ummi bersalin..Sampai dah lupa macam mana sakit bila mense sebab mense terakhir bulan 11 2008…Gegurl nanti ye sayang…With hold dulu…Syaratnya, cukup EBM untuk bekalan Uwais sampai umur 2 tahun tau..

Uwais, kalau ummi sembang dengan ayah, dia pun nak cakap sama…Kalau ummi ayah tak layan, uwaaaaaaa, terus nangis mencebik..Uwais ni sensitive orangnya, persis umminya juga…Kadang-kadang tu, waktu menyusu, ummi betulkan posisi badan Uwais, tapi mungkin Uwais rasa macam ummi tolak dia, terus anak ummi mencebik kesedihan..Uwais, mujahid kena kuat tau…

5)Sleep Cycle
Alhamdulillah, Uwais ok…Siang nap 2-3 kali…Kebanyakan masa nak main dengan opah, aki, ummi, ayah dan pak long..Tapi malam, tidur awal…Dalam pukul 9 lebih dah tido…Teruslah sampai pagi…Setiap 2-3 jam ummi kejut tukar pampers dan menyusu, tapi Uwais tutup mulut rapat-rapat..Tapi bila bangun subuh, memang lapar sangat..Boleh bergayut sampai berjam-jam lamanya..Ummi terpaksa tinggal jelah dia sebab nak solat subuh..Alhamdulillah Uwais sambung tidur…

6)Adaptasi
Buat masa ini, ummi memang tak mahu bawa Uwais berjalan jauh-jauh sangat sebab anak ummi ini masih tak boleh nak menyesuaikan diri lagi..InsyaAllah, dah 4 bulan ke atas, Uwais ok lah tu  ye..Mungkin sebab Uwais duk rumah je dengan ummi, jadi Uwais ada `separation anxiety`..Kalau orang yang dia tak kenal ambil dukung, memang menangis…Biasalah tu bila ummi jadi suri rumah…

Panjangnya entri ummi kali ini..Mungkin kerana banyak sudah perkembangan terbaru Uwais kan..Semoga Uwais membesar menjadi anak yang soleh ye…Ummi ayah sayangkan Uwais dan abang `Ukasyah…

December 14, 2010

14 December...`Ukasyah...

Ummi, ayah dan Uwais sayangkan `Ukasyah...InsyaAllah, ummi doakan agar kita semua bertemu semula  di jannah nanti ye sayang...Ummi tak mampu nak tulis panjang kali ini...Air mata mengalir tanpa dipinta...Hanya Allah saja yang tahu perasaan ummi dan ayah...`Ukasyah sentiasa hidup di hati ummi dan ayah...Tak pernah sekali pun ummi ayah melupakanmu..Renungan Uwais pada ummi membuatkan ummi menangis, sampai ummi cakap kat Uwais, `Uwais janganlah pandang ummi macam tu ye`...Sebab, renungan adikmu itu, sama macam renungan terakhir `Ukasyah pada ummi....Ummi sayang `Ukasyah...Ayah sayang `Ukasyah...Tapi Allah lagiiii sayang `Ukasyah...Semoga kita sama-sama peroleh keberuntungan di akhirat sana...I really miss you my little mujahid..

`Ukasyah, rindu pada `Ukasyah tidak berpenghujung...

Saat-saat bahagia bersama ketika bercuti di Tiara Beach Resort...

Kali terakhir `Ukasyah di rumah opah aki sebelum berangkat pulang ke kuantan...Selepas itu, hanya jasadnya sahaja yang ummi ayah bawa pulang ke rumah aki..

Opah aki yang sering merinduimu, menziarahi pusaramu tanpa jemu...


InsyaAllah, we will meet in Jannah...Once again, I love you with all my heart, `Ukasyah...

Al-Fatihah...

December 9, 2010

Uwais Sayang Ummi (Part 1)

Hari ni, Uwais teringin nak buat entri…hehe..Selalunya, asyik ummi je kan tulis kat blog Uwais dan abang `ukasyah ni..Sekali sekala, tukarlah selera sikit, betul tak?  Ummi Uwais kadang-kadang busy, ayah plak selalu oncall..isk isk…Uwais sunyi tau…Alhamdulillah ada opah, aki dan pak long yang tak jemu melayan Uwais…Tapi, kalau uwais boring, uwais ada ummi…Ummi suka menyakat Uwais …Tapi Uwais tetap suka dengan ummi…Saaaayang sangat dengan ummi…Sebab makanan Uwais ada dekat ummi…hihi…

Uwais pun suka berkepit dengan ummi…Ummi kata, Uwais ni best friend ummi sebab Uwais selalu temankan ummi…Hiburkan hati ummi…hehe…Tapi, pernah juga Uwais nangis disakat ummi…Bukannya Uwais tak suka tau, tapi Uwais tak boleh tunggu lama-lama kalau nak mandi…Uwais rasa tak selesa…Uwais nak bagitau ummi, tapi Uwais tak pandai cakap lagi…

Mula-mula ummi sakat uwais, uwais rasa pelik...Kenapa ummi tak buka baju uwais ni? Takpelah, uwais redha je...

Eh, ummi tak bawa uwais gi mandi lagi ni...Takpelah, uwais isap jari dulu...Nape ummi tangkap gambar uwais banyak-banyak ni?  Uwais rasa pelik plak...

Ish, rasa lain macam la...Nape ye? Uwais nak  hadiahkan senyuman kat ummi lah..

Aduh, Uwais tak boleh tahan dah ni ummi...uwaaaaaaaaaaaaaa....

MEMANG SAH, UMMI SUKA MENYAKAT UWAIS..HIHI...


December 4, 2010

Kesibukan & Kebahagiaan

Photo shoot session during our Convocation Day with our close friend, Muttaqee Misran...Nanti ummi upload yang lain ye...


Salam sayang ummi ucapkan buat buah hati kesayangan ummi, ayah dan Uwais…Tidak lupa jua pada buah hati yang sentiasa ummi ingati selalu, `Ukasyah…Ummi rindu sangat…Alhamdulillah, Allah masih beri nikmat iman dan islam pada kita…Juga nikmat kesihatan yang baik untuk terus berubudillah..

Emergency Leave (EL)
Hari ini ummi dan Uwais sangat gembira kerana ayah EL…Ummi yang minta ayah EL sebab rasa rindu kat ayah…Yelah, Sabtu lepas ayah on-call…Weekend minggu ini pun ayah on-call, Sabtu dan Ahad…Ayah macam tak ada cuti pula…Ummi ini bukan apa, kesian sangat kat Uwais…Selalu je tenung muka ayah…Pandang pun tak kelip mata tau…Uwais nampak rindu sangat kat ayah…Ye ke Uwais??? Ummi tak ke??? Hehe…Ummi pun rindu juga…

Alhamdulillah, hari ini banyak masa yang ummi ayah luangkan bersama Uwais.  Pagi tadi breakfast bersama…Ziarah pusara `Ukasyah…Ummi memang sudah merancang untuk fokus pada ayah dan Uwais je hari ini, alih-alih, bertalu-talu SMS dari customer waktu tengah makan…Check inbox pun banyak email dari customer…Ini semua gara-gara PRE-ORDER: CHICCO Go Baby Carrier…Bila update benda baru, memang akan sibuk sikit…Silap ummi betul kali ini…


Namun, ummi bersyukur juga sebab dengan adanya ayah di rumah, Uwais dapat banyak perhatian dari ayah…Bukan main bergelak tawa, bersembang dan golek-golek dengan ayah lagi…Uwais nampak gembira bukan main…Maka, ummi pun dapatlah tumpukan perhatian pada kerja…hehe…

Cloth Diapering
Ini ummi alih topic lain pula tau…Dulu ummi pernah cerita dekat blog ini tentang hasrat hati ummi untuk pakaikan Uwais Cloth Diapers (CD)…Hasrat yang  terpaksa ditangguhkan dulu sebab ayah takut jika ayah tak dapat bantu ummi nanti..Tapi sekarang ayah sudah bagi lampu hijau pada ummi…Bukannya apa, banyak betul sampah pampers Uwais…Sehari je sudah penuh sebakul sebab Uwais ini memang kerap tukar…Sekejap je pamper sudah full…Duit pun mengalir macam air…Sebungkus pampers tahan sekejap je…Ummi ayah nampak ada pembaziran di situ…Lagipun sekarang Uwais dah pakai saiz L…Lagi mahal harganya…

Hendak dijadikan cerita, senior ummi kat Sains Tuanku Jaafar dulu ajak ummi jadi business partner dia untuk jual CD…Jadi, ummi pun apalagi, mestilah cuba pada Uwais dulu, baru senang hendak kongsi pengalaman pada orang lain nanti…Belum sempat ummi beli, Kak Ain dah hadiahkan pada Uwais 3 set QQ Baby Snazzy Minky  Snap Pockets CD…Ummi gembira bukan kepalang…Nanti ummi kongsi ye dengan lebih lanjut lagi tentang pengalaman ini…Hilang idea pula…hihi…

U KIDS ONLINE MART
Ummi macam tidak percaya ummi business online sekarang…Sebab benda yang satu inilah ummi paling tak pandai…Ummi jenis malu nak promote, sebab itu boleh business di alam maya je…hihi…Tapi ayah kata, ayah yakin dan percaya je dengan ummi…Ye ke Uwais? Uwais yakin dengan ummi  tak? Ayah kata ummi ini kalau buat sesuatu memang bersungguh…Ameen, moga makbul doa ayah kan..

Ayah juga bersungguh orangnya…Banyak bantu ummi sebab ayah memang banyak baca buku pasal business ni…Bagi pandangan, pendapat dan tunjuk ajar pada ummi…Kalau ada SMS masuk, siap berebut handphone dengan ummi..Rasa kelakar plak…


Buat pengetahuan Uwais, ummi memang suka apa yang ummi buat sekarang ini sebab ummi ayah kan memang suka shopping barang anak-anak…Pengalaman ummi shopping secara online memang banyak…Boleh kata beribu juga sudah ummi ayah belanjakan…Breastpump, medela citystyle bag, nursing cover, storage bottle, nursing sleep b--, ring sling, storage bag, combi stroller, Graco swing dan banyak lagi…Alhamdulillah, setakat ini semuanya memuaskan hati…

Kalau bab baju anak, ummi ayah pun sangat particular…Materialnya mesti 100% cotton…Brand ummi ayah tidak kisah, tapi kualiti diutamakan…Sebab itu bukan mudah untuk ummi ayah decide untuk jual sesuatu itu kerana jika ummi ayah sendiri tak suka, bagaimana ummi ayah nak jual kan..hehe…

Panjang pula entri malam ini…

Doakan yang terbaik buat ummi, ayah dan Uwais ye…

November 27, 2010

Uwais al-Qarni: Check-up @ 2 bulan


Uwais al-Qarni, mujahid kecil ummi dan ayah...
Alhamdulillah, pejam celik, pejam celik, ummi ayah tak sedar bahawa Uwais al-Qarni telah berusia 2 bulan setengah…Seperti baru semalam melahirkanmu sayang…Entri ini juga ditulis agak lewat kerna ummi sibuk dengan U Kids Mart…Maafkan ummi ye sayang…

Poliklinik Barakah
Seperti biasa, ummi dan ayah membawa Uwais ke Poliklinik Barakah untuk check-up 2 bulan…Appointment yang dihadiri adalah pada 15 November 2010…Berat Uwais waktu itu sudah 5.1 kg…Tapi sekarang ni sudah bertambah rasanya…Uwais kena injection untuk immunization…Pada mulanya, Uwais menangis, tapi sekejap je…Lepas ummi ayah pujuk, terus Uwais diam…

Perkembangan Uwais
Sekarang ini, Uwais dah pandai macam-macam…Kalau waktu pagi, moodnya sangat baik…Lepas Subuh, asyik nak bersembang…bergelak ketawa lagi dengan semua orang…Mandi pagi tidak boleh lambat, kalau lambat Uwais hilang mood…Uwais juga sudah boleh ditinggalkan, jadi ummi dah boleh siapkan banyak kerja rumah…Tapi bila Uwais perasan ummi tiada di sisi, mulalah Uwais buat pelbagai bunyi untuk memanggil ummi…Uwais ini anak soleh kan…Meragam sikit bila mengantuk di waktu siang sahaja…Bila malam,alhamdulillah, Uwais tidur lena sampai ke pagi…Sehari dua ni ummi perasan, Uwais tidur makin awal, iaitu pukul 9 malam atau lebih…Tapi waktu bangun pagi tetap sama…

Uwais dan Air-cond
Hehe..Ini ummi ada sedikit cerita tentang Uwais ni…Minggu lepas, hari sabtu, Uwais asyik menangis dan meragam je…Ummi, ayah, aki, opah dan yang lain semua tidak dapat mengenal pasti masalahnya…Ummi dok check badan dia…Semuanya ok, tiada masalah…Kembung tidak…Demam pun  tidak…Menyusu pula kurang…Kalut ummi ayah dibuatnya waktu itu…Ummi pula tengah banyak kerja…Dengan order dari customer, nak jumpa customer, stok pula baru sampai dan hantaran pak long yang harus disiapkan…Ayah pula tak study lagi untuk Forensic Exam…Bayangkan, pak long nak bertunang hari Ahad, tapi satu dulang pun tidak siap lagi…Bab hantaran ini, memang kerja ummi dari dulu lagi…Sian pak long, kena turun padang sekali…
Puas sudah semua orang memujuk dan membaca Quran, tapi Uwais tidak reda kecuali bila aki mendukungnya, nampak dia tenang sedikit…Oleh yang demikian, ummi, ayah dan pak long terus bersiap untuk membawanya ke klinik…Yelah, nak puaskan hati…Masuk je kereta, Ummi susukan Uwais…Eh, nak pula dia menyusu…Lepas itu, terus dia lena…Sedikit pun tidak menangis…Rupa-rupanya Uwais panas…Itu je masalahnya…Sebab Uwais nampak Ok, jadi pak long parking depan klinik…Katanya nak potong rambut kejap, kalau Uwais nangis balik, baru ummi ayah masuk dalam klinik…
Sebelah klinik ada kedai elektrik Seng Heng…Dari plan asal nak ke klinik, tukar plan terus beli air-cond…Ayah ambil opah dan aki di rumah, terus order air-cond kat Seng Heng…Drastik sungguh keputusan yang ummi ayah buat kali ini…Boleh kata tak fikir panjang juga lah…Semuanya demi keselesaan Uwais..Itu je dalam fikiran ummi dan ayah…

Manja vs Mendidik
Ummi ayah rasa seperti terlalu manjakan Uwais bila buat keputusan sebegini…Tapi bila fikirkan balik, apa salahnya ummi ayah merai Uwais kan…Yelah, Uwais banyak guna barang-barang dan baju abang `Ukasyah…Sikit je yang ummi ayah belikan untuknya…Waktu abang `Ukasyah, ummi ayah sanggup habis beribu untuknya walaupun ummi ayah masih study lagi waktu tu…Tapi bila dah kerja dan sudah ada duit sendiri, patutnya dapat beri lebih lagi untuk anak…Kiranya, inilah benda paling mahal ummi ayah berikan untuk Uwais…Sebagai ummi ayah, kami cuba buat yang terbaik untuk setiap anak…Supaya kalian tidak merasa perbezaannya…
Walaupun sudah ada air-cond, tapi ummi mengawal penggunaanya…Ummi tidak pasang kalau waktu siang tidak panas….Ummi nampak Uwais ok je….Ummi bukannya apa, mahu juga Uwais merasakan kesusahan…Kalau sudah biasa duduk dalam air-cond je, manjalah anak ummi nanti…Anak-anak ini perlu diajar bersusah juga walaupun dia kecil lagi…Ummi ayah kan mahu Uwais menjadi mujahid…

Meniarap
Uwais sudah boleh meniarap secara rasminya pada 21/11/2010…Waktu itu, ummi ayah singgah di rumah cousin ummi, aunty yaya…Ummi tinggalkan Uwais atas katil sebab ummi nak ambil wudhu`…Bila ummi masuk bilik, ummi nampak Uwais dah meniarap…Kepala pun dah tegak…Ummi terus beri kucupan tahniah padanya…Lepas itu, Uwais pun sibuk buat projek nak meniarap…Ummi ayah seronok menengoknya…Uwais dah pandai meniarap je, tapi nak terlentang balik tidak boleh lagi…TAHNIAH sekali lagi buat mujahid kecil kedua ummi ayah…Uwais memang follow abang `Ukasyah kan…Boleh meniarap bila umur sudah 2 bulan seminggu…Mirip sungguh…

Uwais dah letih..minta simpati untuk diterlentangkan kembali...

Doa & Harapan
Tiada apa yang ummi harapkan dari Uwais al-Qarni selain Uwais menjadi anak yang soleh lagi musleh…Bermanfaat untuk orang lain…Uwais kena tahan susah tau…Untuk menjadi da`ie dan murabbi, perlu banyak berkorban…Ummi ayah boleh beri Uwais kesenangan, tapi ia harus berpada-pada supaya anak ummi yang soleh ini bisa hidup dalam kesusahan dan kesempitan…Ummi ayah akan penuhi keperluan Uwais, tapi kalau bab kehendak, ummi ayah harus pertimbangkan dahulu…Walaupun Uwais masih kecil, tapi ummi ayah yakin Uwais memahami setiap butir bicara kami…Uwais, besar harapan ummi ayah terhadap Uwais tau…Ummi ayah saaaaaaaayang Uwais…

November 24, 2010

Selamat Hari Lahir yang Pertama, Mus`ab

Mus`ab, mumu mesti rindu pada senyumanmu itu...


Mumu dan Mus`ab..waktu ni Mus`ab baru sampai dari Yaman dan tak berapa sihat..dan mumu juga sedang sarat mengandung adik Uwais...

Buat anak kesayangan ummu,selamat hari lahir yang pertama …Semoga Mus`ab membesar menjadi anak yang soleh lagi musleh…Dai`e, murabbi dan pemimpin orang-orang yang bertakwa…Lusa Mus`ab dah nak balik Yaman dengan ummi abah ye…Nanti jangan lupakan Mumu, ayah dan adik Uwais…dan juga abang `Ukasyah yang Mus`ab lawati pusaranya petang tadi…Kalau abang `Ukasyah ada, mesti Mus`ab gembira dapat main bersama kan…Dulu Mumu pernah bercita-cita nak sambut birthday Mus`ab dengan abang `Ukasyah, tapi Allah telah berikan yang terbaik buat abang…

Mus`ab sayang, nanti bila adik dah lahir, Mus`ab kena berdikari …Tolong Ummi dan Abah bila perlu…Pokoknya, Mu`sab kena soleh…Kalau Mus`ab rindu kat ummu, nanti kita webcam …Ummu dan semua di sini pasti merindui keletah Mus`ab nanti…Senyuman menawan Mus`ab..Kalau ada rezeki, ummu jenguk Mus`ab di Yaman ye…Mus`ab doakan ummu murah rezeki tau…Mus`ab tidak akan pulang ke Malaysia selama 2 tahun…Lamanya…Tapi ummu tetap harap Mus`ab dapat pulang atau Ummu dapat ke sana nanti..

Ok sayang,

SELAMAT HARI LAHIR YANG PERTAMA BUAT MUS`AB KESAYANGAN MUMU…MUMU SAYANG MUS`AB…

November 16, 2010

Selamat Ulangtahun yang ke-3


Assalamualaikum,

Uwais al-Qarni, ummi mencuri  masa di tengah malam ini untuk mencoretkan sesuatu mengenai ulangtahun ummi ayah yang ke-3…Bagai mimpi, sudah 3 tahun ummi ayah mendirikan baitul muslim ini…Seperti baru semalam juga ayah menikahi ummi…Buat pengetahuan Uwais, ulangtahun kali ini bukanlah mengundang kegembiraan di hati ummi ayah…Bukan jua terlalu bersedih….Rasa ini sungguh sederhana…Tapi cukup bermakna buat kita semua kan…

Uwais jangan berkecil hati pula dengan ummi ayah tau…Bukan sebab ummi ayah tak gembira dengan kehadiran  Uwais, tapi ummi ayah teringat pada abang `Ukasyah…Tahun lepas, waktu anniversary yang ke-2, kami bertiga keluar ke East Coast Mall, Kuantan…Abang `Ukasyah memang behave sangat waktu tu…Tahun ini, kita bertiga lagi, dengan kehadiran Uwais al-Qarni, pengubat rindu ummi pada abang `Ukasyah…Ummi ayah sangat bersyukur dengan ujian dan nikmat yang Allah berikan kepada kami…Uwais, sebagai ibu yang melahirkan kamu, ummi sangat pasti,  75% sifat dan fizikal kamu  adalah seperti abang…Ummi ayah selalu saja perasan akan perkara ini…

Uwais, hebat sungguh susunan dan perancangan Allah untuk ummi ayah…Jika ummi ayah tidak diuji, masakan mungkin kami menghargai segala nikmat yang telah Allah kurniakan…Allah memilih kita untuk diuji kerna kasihNya yang infiniti…

…………………………………..

Buat suamiku yang tercinta,


Sepanjang 3 tahun ini, ummi gembira di sisi abang…Membina kejayaan  dan kematangan bersama…Melalui liku-liku kehidupan bersama..Jika orang bertanya adakah ummi sesal kerna berkahwin di usia muda? Jawapannya pasti tidak…Ummi bersyukur dengan jodoh ini..Tidak pernah sangka, kawan sekolah akan jadi suami sendiri..Tapi, itulah yang telah Allah takdirkan…Orang yang dahulunya ummi tidak suka ketika sekolah, telah menjadi teman hidup ummi…Perbezaan yang melengkapkan kelemahan ummi…Perbezaan yang menyatukan kami…Dibesarkan dalam dua suasana yang amat berbbeza, kadang-kadang menimbulkan salah faham…Terutamanya buat wanita yang berjiwa sensitive ini…Namun, abang sangat diplomatik dengan ummi…Berkonfrontasi dan mengambil jalan tengah adalah lebih baik…Itulah abang, sungguh sabar menghadapi kerenah isteri…

Buat abang yang dikasihi, terima kasih kerna setia berada di sisi ketika kita diuji Allah…Sesungguhnya, ujian itu membuatkan ikatan antara kita semakin erat bukan…Abang sentiasa berdiri bersama dengan kejayaan yang ummi kecapi…Abang banyak mentarbiyyah  isteri ini…bersama dan seiring, malah lebih lagi dalam DnT….memimpin tangan ini tika diri hampir tersungkur di taman budi dan ilmu…memberi kata-kata semangat supaya jiwa ini kembali hidup… membantu isteri tidak kira masa…memujuk ummi, walau abang tahu ummi tidak akan pernah berhenti menangis…menyokong apa jua keputusan yang baik untuk semua…menghormati ummi sebab kita dibesarkan dengan cara yang berbeza…merai ummi kerana ummi adalah ibu kepada anak-anak abang…Sungguh, ummi tak mampu menyenaraikan segala kebaikan abang pada ummi..sebab ummi rasa abang banyak berkorban untuk ummi…Ummi pula sebaliknya…

Maafkan ummi di atas segala kelemahan yang mungkin tidak ummi sedari..Tegurlah ummi, bimbinglah ummi…InsyaAllah, segala kelemahan akan ummi atasi..Maafkan ummi sekali lagi…

“ABANG, UMMI INGIN UCAPKAN SELAMAT ULANGTAHUN YANG KE-3…MOGA BAITUL MUSLIM DAN BAITUL DA`WAH INI SENTIASA DIBERKATI”

P/S:Kali ini ummi hadiahkan ayah beg jenama Deuter..ayah sangat menyukainya..inilah hadiah yang paling mahal pernah ummi hadiahkan buat ayah...sebab ummi dah ada income sendiri sekarang...alhamdulillah, murah rezeki...Jazakallah juga buat ayah yang buat kejutan untuk ummi...Saja je ye pulang lambat..Ummi risau tau...Rupa-rupanya ayah pergi beli hadiah...Hadiah buat ummi adalah buku `SUCCESS SECRETS EXPOSED`...Siap tulis note dalam buku bersama kad yang bersampul merah jambu...Ayah kata kat ummi, ayah tau ummi suka baca `english book` dan ummi kan baru mengorak langkah memasuki dunia perniagaan...Erm ayah sentiasa sokong apa yang ummi buat kan...Thanx ayah...Love u..

November 11, 2010

WAHM

Ayah dan Uwais, buah hati ummi...


Uwais tertido sambil duduk di pangkuan ayah...Comel sgt..

Assalamualaikum,

Ummi minta maaf sangat kepada Uwais dan ayah sebab ummi sibuk sejak akhir-akhir ini…Ummi rasa serba salah sangat dengan Uwais dan ayah..Ummi baru nak pandai adjust diri sebagai WAHM (work at home mom).  Ianya bukan semudah yang ummi  sangka. Yelah, kalau kerja di pejabat ada waktunya.  Habis office hour, habislah kerja.  Tapi macam ummi, tiada office hour.  Ummi kena pandai mendisiplinkan diri ummi. 

Sekarang ini, ummi akan stay up malam.  Tapi selang sehari saja.  Waktu hujung minggu adalah masa untuk DnT, Uwais, ayah dan keluarga.  Namun, inilah cita-cita ummi kan.  Tidak pernah sangka akan terkabul cita-cita ini.  Ummi ini jenis isteri dan ibu yang suka berdikari.  Ummi tidak suka bergantung harap pada ayah, walaupun ayah mampu sangat nak tanggung ummi.  Ummi suka punya duit sendiri seperti waktu study dulu.  Ummi pun teringin nak drive macam waktu ummi di UIA dulu..Sudah lama rasanya ummi tak bawa kereta. 

Alhamdulillah, ummi bersyukur sangat sebab akhirnya ummi ada business sendiri.  Inilah yang ummi inginkan, berada di rumah bersama Uwais, tapi dapat menjana kewangan keluarga.  Ada yang bertanya, sampai bila ummi akan jadi WAHM.  Ummi pun tidak tahu.  Mungkin sampai anak ketiga dah besar, dah cukup 2 tahun.  Atau lepas ayah sambung master.  Biarlah Allah tentukan yang terbaik buat ummi.  Walaupun begitu, ummi rindu Nursing, course yang ummi ambil dulu.  Rindu nak practice.  Rindu nak study lagi. Tapi, anak dan suami adalah keutamaan ummi buat masa ini.

Ummi cuba untuk manfaatkan masa sekarang untuk mentarbiyyah Uwais juga.  Masa yang ada harus digunakan sebaiknya buat anak ummi kan.  Waktu ini adalah waktu yang paling `crucial` buat Uwais.  Perlukan perhatian dan jagaan yang baik dari ummi nya ini.  

Semoga Allah permudahkan segala niat baik ini. Ameen.


November 7, 2010

Hakikat Sebuah Kehilangan


Mujahid kedua, Uwais al-Qarni...

Mujahid Sulung, `Ukasyah

Assalamualaikum,

Dalam kesibukan dengan U-Kids Online Mart, ummi cuba juga untuk tidak berhenti untuk mencoretkan memori-memori penting bersama anak-anak ummi…Walaupun `Ukasyah telah tiada di dunia ini, namun dia tetap di hati ummi dan ayah selalu…Sebab itu ummi lebih suka menyebut anak-anak berbanding anak…Ingatan terhadapnya tetap segar selamanya..

Entahlah, sejak akhir-akhir ini, ummi kerap kali teringat pada mujahid sulung ummi ini…Pasti ramai yang tidak mahu ummi bersedih, namun itulah hakikat menjadi seorang ibu…Manakan lupa akan anak yang dikandung, disusukan, dan dibesarkan itu…

Alkisahnya, Uwais selalu bangun pagi dengan mood yang sangat baik, bergelak ketawa…Tetapi, pada pagi Jumaat yang lalu, Uwais menangis dan tatkala ayah ummi mendukungnya, sering saja Uwais memandang ke tingkap dan terus merenungnya…Uwais begitu sejak dari pukul 5.30 pagi lagi…Oleh yang demikian, ayah meminta ummi menutup tingkap…Ummi tidak tahu mengapa ayah pinta begitu…Begitu juga dengan ayah…Selepas mendengar permintaan ayah itu, hati ummi terus rasa sebak dan sedih…Entah mengapa, terus asyik ingat `Ukasyah…Mungkinkah `Ukasyah datang menziarahi ummi, ayah dan adik???  Ummi pun tidak tahu….InsyaAllah, kita jumpa di jannah nanti…Akan ummi, ayah dan uwais berusaha kearah itu…Moga Allah beri kami kekuatan..

Sewaktu hendak pulang ke KL dari Tampin tadi, ummi ayah ternampak kemalangan yang berlaku di highway berdekatan Seremban…Kelihatan seorang wanita bertudung dan berbaju biasa yang menghulurkan bantuan membuat CPR kepada mangsa kemalangan…Terus ummi teringat lagi pada peristiwa yang tidak sampai setahun yang lepas…Di mana ummi membuat CPR ke atas `Ukasyah…Lembik dan lemah seluruh badan ummi kerna telah mengetahui bahwa `Ukasyah telah tiada…Tetap tak putus harap buat CPR…Takutnya hanya Allah yang tahu…Ummi rahsiakan dari ayah waktu itu bahwa `Ukasyah telah tiada..Ummi takut sangat…Takut akan hakikat bahwa `Ukasyah telah kembali pada Allah…

InsyaAllah, ummi dan ayah semakin kuat…Namun kesedihan terhadap peristiwa tahun lepas itu, tidak dapat kami lupakan…Trauma mungkin…Melalui saat-saat itu berdua sahaja kerna berjauhan dari keluarga, sungguh memeritkan…InsyaAllah, dengan kehadiran Uwais al-Qarni, terubat jua kerinduan ummi ayah pada `Ukasyah…Segala yang ummi ayah miliki ini adalah hak Allah…Begitu jua `Ukasyah…`UKASYAH MILIK ALLAH…Ujian ini bukan mudah dilalui, namun, apabila telah dipilih untuk melaluinya, ummi ayah tiada pilihan lain selain terus sabar dan tabah serta memperbaiki diri…

Ummi ayah sayang kalian berdua, wahai `Ukasyah dan Uwais al-Qarni…

November 3, 2010

U-Kids Online Mart


Alhamdulillah, with Allah`s blessings and courage from my beloved husband and ummi, I manage to open my own online mart which is U-Kids Online Mart…This idea came from my husband since I love to shop online for my baby, Uwais al-Qarni & not forgotten, my late son, `Ukasyah…My mother also give her endless support in realizing my dream…

For the time being, I will sell baby & kids comforter only which come in 5 designs such as Zoo Crew, Pink Teddy, Brown Teddy (will update soon), Pink Garden Bugs and Colorful Patches











See you there ^__^



October 28, 2010

IIUM 26th Convocation-Bachelor of Pharmacy (Hons)

Ayah yang di tengah...

Nampak tak ayah?  Alhamdulillah ada gak kawan ayah yang tangkap gambar ayah waktu dalam dewan kan...

Ayah yang malas study, tapi grad dengan bintang...Kenapa bintang???  Kira 3 pointer lah...Ayah memang brilliant dari sekolah kan...Yang ummi perasan, ayah akan lagi score bila diuji...Semoga anak-anak ummi juga akan jadi seperti itu....Tapi ayah kata, kena jadi lagi baik dari ayah dari segala segi...

Bunga ini ummi beli untuk ayah..Kelam kabut ummi pergi beli dengan khaulah sebab kami baru sampai , tapi ayah sudah keluar dewan...Ummi suka sangat bunga ini...Pertama kali ummi belikan bunga untuk ayah...Tapi, ummi je yang over sangat sebenarnya...Macam tak percaya je ummi tengah pantang hari ke-19 waktu ni...hihi...

Uwais pun datang juga konvo ayah...Kesian kat  uwais...Tapi kesian juga kat ayah...Bukan selalu pun konvo ni...

Uwais pandang siapa tu???

Fiey (classmate ummi), Opah, Uwais dan Ummi...

Kami semua posing dulu sebelum ayah sampai..hehe..

Tengoklah, Mus`ab kesayangan Mumu...Kalau dapat dukung dengan Aki, orang lain dah tak laku...hehe

Oh, ummi sedang menyusukan Uwais...Nursing cover ini ummi beli dari kedai Chomel (klik sini ye untuk online store yang jual nursing cover ni)...Menyusukan anak di mana saja..hehe...Hatta di tangga seperti gambar di atas...

Dan ummi bukan keseorangan...Adik Ummi, Khaulah juga join sama..Nursing cover dia pun dibelikan di kedai Chomeyl...


Ini lah family in-law ummi...Dari kiri, atuk, ayah, ummi, mak dan deq an...

Ini pula family ummi...

Buah hati ayah, ummi dan uwais...Dua-dua tembam...hihi...

Kami bersama adik dan adik ipar yang bakal jadi ustaz dan ustazah...ameen

IIUM 26th Convocation-Bachelor of Nursing (Hons)




Mereka inilah `roommates saya...Dari kiri, Khamisah, Marlina, Mawaddah (ummi lah tu) dan Mona...Banyak kenangan bersama mereka yang tidak dapat ummi lupakan...

Gambar ummi yang pling kiri sekali...

Nampak tak ummi?

Waktu keluar dewan bersama classmate...Mereka baling mortarboard, tapi ummi malu nak buat...Jadi, ummi join ambil gambar sekali je...

Tidak pernah menyangka bahwa ummi akan berada sebaris dengan mereka di hari konvokesyen ini...kerna suatu masa dulu, selepas Ukasyah tiada, ummi tiada semangat untuk menghabiskan pengajian yang berbaki satu semester sahaja lagi...

Ummi berdiri di tepi sekali...


Ummi tiga dari kiri...Kami berkongsi kejayaan bersama-sama...Begitu juga kesedihan, kegagalan...

Dari kiri: Balqis (adik perempuanku), Mus`ab (dlm dukungan), Ali (suami balqis), Ummi (ibu ku), Hafiz (suamiku), Abah (bapaku) dan Baihaqi (adik lelakiku)

Inilah ummiku yang sering ku gelar sebagai Opah di dalam blog ini...Penguat semangatku dlm segala aspek...Menerimaku seadanya...Tidak pernah berputus asa dengan diriku...Mentor buat diriku dalam meniti kehidupan sebagai isteri, ibu dan pelajar....Murabbi ku jua...jazakillah ummi...

Bapaku yang melimpahkan kasih sayang yang tidak berbelah bahagi...

Mus`ab, anak susuan ummi..Sayang mucab...

Ummi yang sangat memahami...

Jazakallah abah kerana sudi mewalikan angah ...hehe...

Abang yang sentiasa bersabar dengan diri ini...Yelah, 2 tahun berturut-turut mengandung sepanjang study...Akhirnya, sampai jua ke garisan penamat walaupun dalam kepayahan diuji dengan pelbagai ujian...Potret ini menyentuh hati ini..Membayangkan Ukasyah bersama kami...


Baitul muslim wa baitul dakwah...ameen

Ummi yang masih lesu di hari ke-18 berpantang...Uwais  pun kecil lagi....

Abang yang jaga Uwais waktu ummi dalam dewan...Mandikan, bagi EBM dekat Uwais...Alhamdulillah ayah dah biasa kan...

Ummi pucat sangat...Uwais masih merah lagi...

Terima kasih yang tidak terbalas buat ummi dan abah....Kerna kalian memberikan kepercayaan pada kak ngah untuk menggalas tugas sebagai seorang isteri dan ibu di kala diri ini masih berjuang di taman budi dan ilmu...Kalian berdua mendidik angah sebaik mungkin...