Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

December 17, 2010

Uwais al-Qarni: Check-up @ 3 bulan



Alhamdulillah, anak ummi baru menginjak ke umur 3 bulan semalam…Cepat sungguh Uwais membesar kan…Kelmarin ayah cuti setelah sibuk memanjang…Kebetulan pula check-up Uwais dan ummi ayah nak pergi SSM untuk daftar syarikat di Shah Alam…Ummi bersyukur sangat akhirnya U Kids Online Mart telah beroperasi di bawah syarikat___..teka,teka apa nama syarikat yang ummi ayah pilih…hihi…

Ok, berbalik kepada perkembangan Uwais, sekarang ni berat Uwais 6.05kg…Anak ummi makin kurus ye..Ummi rasa sebab Uwais asyik dok berlatih meniarap, tu yang naik 0.9 kg je..Ke Uwais naik banyak, tapi ummi rasa macam sikit je…Semalam Uwais kena Injection untuk diphtheria,pertusis and tetanus…Macam biasa, anak ummi nangis sikit je…Lepas ummi pujuk, Uwais senyum balik…hihi..Comel je anak ummi ni ye..

Perkembangan Uwais:

1)Meniarap
Hari ini, banyak kali Uwais cuba meniarap, tapi bila ummi tegur, terus terlentang balik.  Tapi bila ummi nyorok di sebalik pintu, terus je Uwais meniarap… Uwais tak berapa suka berlatih, kalau Ummi ada ye?  Sekarang, bukan main susah ummi nak pakaikan baju atau CD atau pampers sebab waktu nak pakai tu lah Uwais sibuk nak pusing kiri dan kanan..Alahai anak ummi, bersungguh betul nak meniarap ni.

2)Baju,booties, mitten
Sekarang ni, baju Uwais semua dah senteng sebab Uwais  panjang walaupun badan slim sikit…Yelah tu..hihi..Baju 6-12 bulan tu, muat-muat je kat Uwais…Kalau baju newborn, lagilah tak muat kan…Tak lama lagi, kenalah ummi beli baju baru untuk dia…Bolehlah kita shopping lagi kan Uwais..Tapi mesti ayah cakap kat ummi, kita shopping kat U Kids jelah…Erm, itu memang selalu….Semua baju yang ummi jual adalah baju yang ummi pakaikan untuk Uwais….Sampai pernah customer request minta ummi tambah collection untuk baby girl plak…

Anak ummi yang soleh ni dah pandai nak explore macam-macam, maka, sudah 2 minggu ummi tak pakaikan booties dan mitten pada Uwais…Lagipun, memang dah tak muat Uwais nak pakai sebab jari-jemarinya runcing dan panjang seperti ayahnya…Bila tak pakai booties dan mitten, ayah kena selalu potong kuku Uwais…Kenapa ayah???sebab ayah yang pandai buat manicure dan pedicure..hihi…Cara ummi potong kuku pun kena komen dengan ayah tau sebab ayah ni memang detail betul bila buat kerja …Ops, sori ayah..

Sekarang, Uwais dah besar..Ummi pakaikan Uwais socks je… macam socks ayah pergi kerja tu tapi versi comel sikit…Socks yang ummi beli sebanyak 6 pasang juga semakin ketat walaupun tertera pada bungkusannya umur 12-18 bulan…Berpandangan ummi ayah…Umur berapa nak beli untuk Uwais ni…Maka,buat masa ini  Uwais pakai legging je dulu dari U Kids Mart bila sejuk, sebelum ummi ayah gi shopping socks Uwais ye…

3)Cloth Diapering
Setakat ini, Uwais pakai CD pada waktu siang je..Ini semua kerana kemalasan umminya…Uwais tunggu lepas ummi dah tak busy dengan U Kids ye…Lepas tu, ummi boleh la pakaikan Uwais CD sepenuhnya, siang dan malam..Senang rupanya pakai CD ni…Jimat walaupun masih belum fully pakai CD..Kalau tak, hampir setiap minggu kena beli disposable diapers tau…Uwais plak cepat membesar, sekarang pun dah pakai saiz L…Makin besar saiz, makin mahal kan..Kalau ummi tahu dari awal, dah lama ummi beli CD je untuk Uwais…Nanti kita tambah koleksi CD Uwais lagi ye…

4)Komunikasi
Aduh, sekarang ni Uwais memang sangat kuat bersembang…Atau membebel bila ummi tak layan dia…Peramah betul anak ummi ni…Macam-macam bunyi keluar.mmmmmii dan agheeee, itu bunyi paling selalu dibuatnya..Ada satu pagi, waktu sembang dengan opah aki, keluar bunyi `gegurl`..Opah aki gelak dah..Ummi geleng kepala..Waduh Uwais, nanti dulu..Dua tahun berturut-turut tau ummi bersalin..Sampai dah lupa macam mana sakit bila mense sebab mense terakhir bulan 11 2008…Gegurl nanti ye sayang…With hold dulu…Syaratnya, cukup EBM untuk bekalan Uwais sampai umur 2 tahun tau..

Uwais, kalau ummi sembang dengan ayah, dia pun nak cakap sama…Kalau ummi ayah tak layan, uwaaaaaaa, terus nangis mencebik..Uwais ni sensitive orangnya, persis umminya juga…Kadang-kadang tu, waktu menyusu, ummi betulkan posisi badan Uwais, tapi mungkin Uwais rasa macam ummi tolak dia, terus anak ummi mencebik kesedihan..Uwais, mujahid kena kuat tau…

5)Sleep Cycle
Alhamdulillah, Uwais ok…Siang nap 2-3 kali…Kebanyakan masa nak main dengan opah, aki, ummi, ayah dan pak long..Tapi malam, tidur awal…Dalam pukul 9 lebih dah tido…Teruslah sampai pagi…Setiap 2-3 jam ummi kejut tukar pampers dan menyusu, tapi Uwais tutup mulut rapat-rapat..Tapi bila bangun subuh, memang lapar sangat..Boleh bergayut sampai berjam-jam lamanya..Ummi terpaksa tinggal jelah dia sebab nak solat subuh..Alhamdulillah Uwais sambung tidur…

6)Adaptasi
Buat masa ini, ummi memang tak mahu bawa Uwais berjalan jauh-jauh sangat sebab anak ummi ini masih tak boleh nak menyesuaikan diri lagi..InsyaAllah, dah 4 bulan ke atas, Uwais ok lah tu  ye..Mungkin sebab Uwais duk rumah je dengan ummi, jadi Uwais ada `separation anxiety`..Kalau orang yang dia tak kenal ambil dukung, memang menangis…Biasalah tu bila ummi jadi suri rumah…

Panjangnya entri ummi kali ini..Mungkin kerana banyak sudah perkembangan terbaru Uwais kan..Semoga Uwais membesar menjadi anak yang soleh ye…Ummi ayah sayangkan Uwais dan abang `Ukasyah…

7 comments:

  1. salam akak.terharu melihat kasih sayang akak pada anak2...syabas kerana menjadi seorang ibu yang tabah.
    akak boleh saya tahu maksud nama anak2 akak? saya sangat kagum dgn kisah uwais al-qarni sehingga bercita-cita hendak menamakan anak saya dgn nama itu tetapi sy cari maksudnya tidak jumpa. harap akak tidak kisah

    ReplyDelete
  2. wslm..akak hanya manusia, tapi kasih pada anak itu kerna amanah yang telah Allah beri pd akak untuk mendidik mereka menjadi anak yang soleh lagi musleh..kehilangan `ukasyah, memberi impak yg besar pd akak, sbg seorg ibu...

    maksud Uwais adalah pemberian..ni akak bagi link ttg sirah nama-nama anak2 akak...suami akak akan tulis sirahnya setiap kali kelahiran anak-anak kami pda hari ketujuh...

    UWAIS AL-QARNI:
    http://buatmuanakku.blogspot.com/2010/09/uwais-al-qarni-penghuni-langit.html

    `UKASYAH:
    http://buatmuanakku.blogspot.com/2009/09/ukasyah-yang-berbahagia.html

    ReplyDelete
  3. alahaiii...uwais dah besar ek....sayannng uwais dan...abg ukasyah juga....

    ReplyDelete
  4. salaam mawaddah,

    macam mana laa uwais boleh tido sampai ke pagi ye? Ahmad ni tido jam 11 o 12 pun jap lagi kol 3 4 pagi bangun nak menyusu. Padahal sebelum dia tido memang dah breastfeed sampai dia tolak2 nipple. ada apa2 rahsia?

    ReplyDelete
  5. untungnya Uwais selalu dapat baju baru sebab uminya tokei kedai :D

    Mawarddah tinggal kat mana ek?

    ReplyDelete
  6. salam...
    semoga uwais terus membesar dgn sihat dan gembira.

    ReplyDelete
  7. Salam Mommy,
    Jom menang cute slogan tees for your kids sempena pelancaran blog kami!
    mykedaibaby.blogspot.com

    ReplyDelete