Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

December 30, 2010

SIDS & Stomach Sleeping - Part 2

Assalamualaikum,
Semoga kalian semua berada dalam rahmat Allah..Mawaddah ingin minta maaf pada ibu-ibu di luar sana yang ternanti-nanti akan entri ini..Semalam, memang tak larat sangat nak menulis..Minta maaf ye..Mawaddah akan sedaya upaya menulis dengan menggunakan bahasa yang mudah difahami..

Apa itu SIDS (Sudden Infant Death Syndrome)?
SIDS adalah kematian secara tiba-tiba, untuk bayi yang berumur kurang dari setahun, yang tak dapat dijelaskan selain dari siasatan secara mendalam...Maksudnya, baby memang nampak sihat je sebelum ni dan tidak menunjukkan sebarang simptom penyakit.

Apa pula `Stomach Sleeping`?
`Stomach Sleeping` ni bahasa inggeris..Bahasa mudahnya, bayi yang tidur dalam keadaan MENIARAP.. 

Apa kaitan SIDS dan `Stomach Sleeping`?
Membiarkan baby tidur meniarap akan meningkatkan risiko SIDS..Memang ada pelbagai lagi faktor yang menyebabkan SIDS seperti bayi pra-matang, bayi yang lahir tak cukup berat, bayi yang terdedah kepada asap rokok, tetapi `TIDUR MENIARAP` adalah faktor utama penyebab SIDS...Melalui penyelidikan yang telah dilakukan oleh ramai penyeledik, bayi yang tidur meniarap, lebih ramai yang kena SIDS berbanding bayi yang tidur terlentang atau mengiring...Ibu-ibu boleh baca research yang dilakukan mengenainya disini. (klik disini)

Kenapa tak boleh beri baby kita tidur meniarap? 
  1. Baby adalah `abdominal breather`, iaitu bernafas dengan bantuan otot abdomen...Bayangkan bila kita beri baby tidur meniarap, maka, ia akan menyukarkannya untuk bernafas...
  2. Bila baby tidur meniarap, udara yang dihembuskannya (karbon dioksida) akan berkumpul..Membentuk seperti poket udara di keliling mulut baby...Terutamanya bila baby tidur di atas tilam yang lembut, selimut dan dikelilingi oleh `soft toys`... Jadi karbon dioksida yang berkumpul itu akan disedut kembali oleh baby...Menyebabkan, kadar oksigen dalam darah menurun...Untuk pengetahuan semua, ketidakmatangan sistem pernafasan baby menyukarkannya untuk adapt dengan jayanya terhadap poket karbon dioksida yang membentuk itu...atau apa-apa saja yang halang baby dari bernafas..Macam orang dewasa, bila terjadi situasi begitu, automatik kita akan ada coping mechanism..Terlentang ke...Ubah posisi ke...Walaupun dalam keadaan tidur..TETAPI BABY TIDAK BEGITU...
  3. Tidur meniarap memberi tekanan pada rahang baby menyempitkan salur pernafasan, lalu menyukarkan baby bernafas..
Mitos dan Fakta tentang tidur meniarap...
  1. Mitos: Bayi akan tersedak susu kalau muntah...Fakta: Mengikut AAP (American Academic of Pediatrics)..Bayi yang lahir cukup bulan dan sihat tidak akan tersedak susu mahupun dengan air liur yang berkumpul jika tidur terlentang...Boleh rujuk di sini ye..(klik disini) 
  2. Mitos: Bayi tidur lena...Memang tak dinafikan tentang ini...Fakta: Banyak lagi cara yang boleh dilakukan supaya bayi tidur lena..Contohnya, iringkan bayi, malapkan lampu...Alihkan segala gangguan yang ada seperti perlahankan TV, radio dan etc..
  3. Mitos: Elak perut kembung..Fakta: InsyaAllah, kalau breastfeed baby, kemungkinan untuk kembung itu amatlah tipis..Untuk yang masih belum berpeluang Bf baby, anda boleh pastikan baby tak kembung dengan burp baby..atau beri susu yang sesuai dengannya...
Jadi, macam mana ye kalau baby saya nak tidur meniarap juga?
Boleh, bukan tak boleh langsung tau..Bila baby dah boleh meniarap dan terlentang semula, biasanya dalam umur 4-7 bulan ,mereka tidak akan stay tidur terlentang sepanjang malam...Waktu ini, tidak mengapa jika membiarkan mereka memilih posisi yang mereka inginkan..Bukan yang kita inginkan tau..Maksudnya, bukan dengan sengaja, kita yang letak baby kita tidur meniarap...

Seperti Uwais sekarang...Mawaddah memang tak galakkan Uwais tidur meniarap walaupun Uwais memang dah boleh meniarap, terlentang balik dan golek-golek di usia 3 bulan ni...Bila malam memang Uwais nak meniarap, tapi tak boleh sebab Mawaddah tidur mengiring menghadap Uwais...hihi..Nakal umminye ye..Bukan apa, senang nak breastfeed Uwais kan...Tapi, ada masa, waktu siang, Uwais nak juga tidur meniarap..Bila macam ni, ummi pun beralah...Terpaksalah supervise dia..Tak tinggalkan dia sorang-sorang..Kalau ada Hafiz, kami akan bergilir tengok dia..Sebab Uwais kan kira kecil lagi..Yelah, umur baru 3 bulan, tapi advance sangat dah..

Pengalaman Mawaddah dengan pengasuh..
Lepas `Ukasyah meninggal, pengasuhnya ada call Mawaddah..Waktu tu, Mawaddah minta penjelasan darinya tentang `Ukasyah..Mawaddah pun tengah sedih dan kecewa sangat waktu tu, jadi bila cakap memang nada sangat tegas rasanya...Waktu kejadian kat nursery tu, diorang bedung dan tiarapkan `Ukasyah...Bila Mawaddah tanya, kenapa buat macam tu, pengasuh tu jawab..Sebab orang tua-tua kata elok..dan waktu kursus asuhan ni, diorang ajar macam tu...MasyaAllah, macam mana ni...Mawaddah memang marah sangat rasanya..Tapi sempat lagi tu pesan, "Puan, buat pengetahuan puan, bayi yang berumur 6 bulan kebawah terutamanya,tak boleh tidur meniarap..Itu yang saya belajar dan tahu..Saya tak mahu bayi lain jadi macam baby saya"...

Memang susah nak cakap pada diorang ni sebab bila jaga ramai baby, diorang memang tak boleh pantau setiap baby..Yelah, mana sama bila ibu sendiri yang jaga...Tapi kalau ibu-ibu diluar sana boleh berpesan kepada pengasuh tentang perkara ini, alangkah baiknya..Bagi Mawaddah, biarlah kepahitan itu dirasai oleh Mawaddah seorang....

Serius, ini sekadar perkongsian untuk anda semua sebagai seorang ibu, ibu yang pernah melalui pengalaman pahit dalam hidupnya dan registered nurse (walaupun tak practice buat masa ini)...Ini yang Mawaddah ingin kongsikan...Harapnya, dapat memberi manfaat pada kalian semua...

Yakin pada Allah..Tawakkal pada Allah...Itulah yang sebaiknya..Tak mampu kita hendak mengawal segalanya...Betul tak???Namun, kita sebagai ibu bapa, boleh berusaha yang terbaik..

Sekian sahaja dari Staff Nurse Mawaddah (hehe..berangan la tu,,insyaAllah, doakan ye)...
Happy Parenting ^__^

8 comments:

  1. salam kenal mawaddah.. thanks for the info. sangat terasa kesedihan membaca cerita ukasyah.. pape pun sudah ada penggantinya kan. uwais yang comel tu.. :)

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum..terbaik mawaddh!:)hope dpt share lg info2 pting mcm ni.dpt tmbah pgtahuan buat ibu2 dan bkal ibu d luar sana.Barakallahu fik!:)

    ReplyDelete
  3. satu perkongsian yg bermakna...mmm...mitos tu harus diperbetulkan...bahaya...hehe..aminn...mawaddah leh jadi nurse buat uwais hari-hari....

    ReplyDelete
  4. Salam kenal mawaddah.

    Thanks for the info yg sgt berguna. Bila baca pasal nih, trus teringat anak kat nursery. Nak minta izin C&P kat blog juga yer :)

    Thanks.

    ReplyDelete
  5. salam puan mawaddah,

    mohon keizinan untuk share this good info. TQ

    ReplyDelete
  6. salam, minta kebenaran untuk kongsi artikel nie di blog saya. nak buat research sendiri malas, tapi waktu anak lahir kat UK dulu, midwife mmg tegaskan pasal SID nie, baby mmg kena tidur terlentang n even takyah bantal pun....

    thanks

    ReplyDelete
  7. assalam.. mawaddah.. akak suke baca blog mawaddah ni.. akak share artikel ni dlm fb akak yer.. tq

    ReplyDelete
  8. salam mawaddah, akak mohon untuk copy-paste entri mawaddah ni di blog akak ye.. akak dh letak kredit utk blog ni.. thanks for the sharing

    ReplyDelete