Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

January 10, 2011

Perkembangan Uwais al-Qarni

Anak ummi ayah yang soleh..


Uwais nak tengok apa tu sampai selak comforter?

Assalamualaikum...Alhamdulillah, anak ummi ayah, Uwais al-Qarni membesar dengan sihat dan sempurna..Pejam celik, pejam celik, sudah hampir 4 bulan usia Uwais al-Qarni...Ummi rasa macam baru semalam mabuk dan muntah-muntak sewaktu mengandungkan Uwais...Ummi masih rasa tak puas lagi melayan Uwais al-Qarni yang kecil tau..Sekejap je dah besar...Dah pandai macam-macam dah...Sampai ummi hilang sudah mood untuk update blog...Demi melayan dan menikmati detik-detik indah bersama Uwais al-Qarni ketika Uwais pandai buat sesuatu...

Uwais al-Qarni yang sekarang sudah matang tau sebab duduk dengan orang dewasa je...Sudah pandai bergelak ketawa...Pandai bersembang dan membebel sorang-sorang...Buka bunyi agheee je yang kuar..Bunyinya sudah pelbagai...Tiiiiit, mmmiiii, bbaaa...comel sangat..Pandai juga tumpahkan bedak...Itu juga satu pencapaian yang baik untuk Uwais al-Qarni..Tandanya, anak ummi ini sudah develop gross motor neuron, alhamdulillah...Uwais juga sangat aktif bergolek-golek...Waktu ummi tinggalkan dia sorang-sorang, waktu tu lah Uwais al-Qarni buat projek golek-goleknya...Risau ummi nak tinggalkan Uwais al-Qarni ni...
Skill paling baru yang Uwais al-Qarni dapat adalah, selak baju sendiri ke atas dan capai soft toy..Malam tadi, aki terkejut bila nampak Uwais al-Qarni tiba-tiba je dah pegang bear..Apa lagi yang Uwais al-Qarni buat kalau bukan memasukkannya ke dalam mulut dan menggigit sepenuh hati...Sampai basah baju dibuatnya...Pipi ummi pun jadi mangsa dengan Uwais al-Qarni..Entah macam mana, ummi ak perasan Uwais al-Qarni hisap pipi ummi sebab tengah sembang-sembang dengan opah aki..Sekali tengok, haaa merah sudah pipi ummi bertanda terus...Uwais al-Qarni ni sayang sangat dengan ummi ni...Seperti seerah Uwais al-Qarni yang sebenar ye..Doa dan harapan ummi begitulah jua...

Erm puas hati sangat dapat tengok Uwais al-Qarni membesar dan mendidiknya sendiri...Kalau boleh, ummi memang nak duduk rumah selamanya, menjaga anak-anak, suami dan rumah tangga..Tetapi ummi jua ada tuntutan lain, yang mana ummi ayah tidak kisah untuk ketepikan..Iaitu untuk professional developement bidang yang ummi ambil..Erm, nursing ni ada license untuk practice, tu yang susah tu..Ummi hanya ada masa 3 tahun je ni...Selepas 3 tahun, ummi kena mulakan segalanya semula...Susah juga kalau macam tu kan...Buntu memikirkannya...

Opah aki sporting,sokong je untuk ummi buat yang termampu..Begitu juga ayah...Tapi ayah kata, ayah suka ummi di rumah, namun ayah tak halang apa-apa keputusan ummi...Masih banyak masa lagi untuk fikirkan yang ini..Buat masa sekarang, ummi nak mula simpan stok EBM banyak-banyak, in case Ummi kerja atau sambung study lagi...Waaa rasa nak nangis bila fikirkan nak berpisah dengan Uwais..Ummi tak nak bayangkanlah Uwais..Sedih ummi tau..Uwais kan rapat sangat dengan Ummi...Semoga Allah beri ummi dorongan yang terbaik buat ummi, ayah, anak-anak, keluarga dan yang penting untuk deen Islam...

2 comments: