Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

January 25, 2011

Hujung Minggu yang Sibuk

Salam sayang buatmu Uwais....juga buat `Ukasyah yang ummi ingati selalu..Catatan ini, khusus buat tatapan anak-anak ummi ayah pabila kalian telah dewasa nanti...Khususnya buat Uwais yang bakal menggalas tanggungjawab yang besar memimpin dan membantu ummi ayah mendidik adik-adik nanti...

Hujung minggu lepas merupakan hari yang sangat sibuk buat ummi dan ayah...Sampai ummi dapat rasakan yang Uwais agak terabai sedikit..Kesian sangat kat Uwais...Alhamdulillah ada Aki, Pak Long dan Opah melayan Uwais yang sangat suka bersembang ni...

Ayah kerja sepanjang minggu lepas...Sabtu dan Ahad pula oncall...Lepas tu tak cuti plak minggu ni...Minggu ini, ayah posting di Wad Paeds Oncology (haematology)...Kiranya, wad kanser darah untuk kanak-kanak...Malam, balik kerja, ayah kena study plak..Lepas subuh, gi kerja balik...Kesian kat ayah kan Uwais...Sebab tu, ummi selalu pesan kat Uwais supaya behave waktu ayah ada...Supaya ayah dapat berehat dan study...Uwais memang anak yang soleh pun...Sayang sangat kat anak ummi ini...

Hari Jumaat pula, stok Chicco Go Baby Carrier baru sampai..Kelam kabut juga...Lagi sekali, ayah yang tolong ummi uruskan semuanya..Sudah lah sampai rumah pun dah malam...Ummi dengan ayah makan malam pukul 12...hehe..Workaholic betul...Lepas Uwais tidur, ummi pun proses order customer yang berpuluh-puluh tu...Sampai ummi tak tidur sepanjang malam menyiapkan semua order..Pening juga kepala ummi..Rasa nak muntah pun ada...Semuanya kena buat dengan hati-hati...Buatnya silap. habislah ummi kan...

Kul 5 pagi siap, ummi lelap kejap, bangun subuh, solat dan lepas itu pergi Putrajaya dengan Opah aki...Ayah plak pergi kerja..Lepas balik dari Putrajaya, Ummi uruskan courier barang-barang customer bertemankan Aki yang tolong jagakan Uwais...Alih-alih, dah tengah hari..Ummi pun belanja Aki makan nasi ayam special je sebab dah tak larat nak masak..

Sampai rumah, ingat nak rehat..Tidurkan Uwais dan ummi kemas rumah dan kemaskini akaun U KIDS MART...SMS semua customer...Kul 4 petang baru dapat tidur sebelah Uwais...Tak sedar, bila ayah sampai rumah...Bangun kul 5 petang, solat dan bersiap untuk ke Wetland, Putrajaya...fuhhh..memang penat betul..Panjang lagi sebenarnya cerita ini, tapi cukuplah setakat ini kan Uwais...

Alangkah baiknya, jika kita sibukkan diri dengan kerja D&T juga...Soleh sahaja tidak cukup jika tidak berdaya guna...Sesungguhnya, setiap muslim itu seharusnya bernilai sosial juga...InsyaAllah, bab ini ummi ayah tak kan lupa...Moga Allah rahmati dan berkati dalam setiap apa yang kita lakukan...

p/s: Ummi ayah sebenarnye dalam proses nak menaiktaraf website U KIDS MART...kami perlukan sistem yang tersusun untuk U KIDS MART supaya ummi ayah tak kelam kabut menguruskan order, stok dan akaun syarikat...Sistem yang teratur memungkinkan ummi meluangkan lebih masa untuk kelurga dan D&T...dan memudahkan ayah yang sentiasa sibuk untuk uruskan akaun dan admin...InsyaAllah , dalam masa terdekat ini, ummi ayah akan usahakan untuk menyiapkannya...Uwais beri kerjasama ye...hihi...

Gambar ni waktu hari raya tahun 2009, ummi baru 2 minggu melahirkan `ukasyah...bila tengok gambar ni, Ummi rindu pada zaman ummi ayah masih study di UIA dulu sebab banyak masa bersama...Jom abang, kita sambung study lagi..hihi..

2 comments:

  1. salam..
    anak saya juga ada bernama 'ukasyah..tapi full name,muhammad izz 'ukasyah..
    - nama ni juga hasil sempena jelajahan/pembacaan dari blog ini..TQ

    ReplyDelete
  2. wslm....
    oh ye ke?sama nama anak kita ye...

    kami beri nama `Ukasyah pun sempena sirah sahabat `Ukasyah yang menyentuh hati kami....

    semoga Muhammad Izz `Ukasyah menjadi sesoleh sahabat Rasulullah....amin....

    ReplyDelete