Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Blog Archive

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

November 21, 2013

Usamah Mohd Hafiz





Assalamualaikum anakanda,

Walaupun terlewat mungkin, namun Ummi masih mahu nukilkan kisahmi di blog ini.  Alhamdulillah, pada hari ke-7, Ummi Ayah telah diberikan kelapangan dan keizinan dari Allah untuk mengakikahkahkan, mencukur rambut serta menamakan kamu.

Aki yang mencukur baby.  Along Uwais dan Ayah pun turut bercukur sama. Nama kali ini dipilih oleh Opah Aki bersempena dengan 'panglima perang termuda yang disayangi rasulullah', Usamah bin Zaid.

November 11, 2013

Ahlan wa sahlan 4th Lil Mujahid

Alhamdulillah, syukur ke hadrat Allah.  Ummi telah selamat melahirkan permata hati yang ke-4 pada 7 November 2011, kul 9.40malam.

Seorang bayi lelaki seberat 2.81kg dilahirkan dengan penuh debaran pada usia kandungan 38 minggu 2 hari.

Doakan Ummi dan baby sihat ye.๐Ÿ˜ŠinsyaAllah, Ummi akan catatkan pengalaman melahirkannya.

October 28, 2013

Check-up 4th Lil Mujahid @ 37 weeks

Alhamdulillah selesai sudah urusan check-up baby. Check-up dah semakin kerap ni, seminggu sekali.  Baby sihat, Ummi sihat juga, alhamdulillah.  Belum lagi engage kepala baby, masih floating cuma sudah head-down position.

Pagi tadi dapat giliran ke-22, rasa nak pitam kejap, tapi Ummi Ayah pergi sarapan dengan  Along dan Kak Ya dulu.  Sempat juga test drive jarak hotel ke hospital.  Kalau ikut Waze, dalam 8 minit.  Tapi ikut stopwatch Ummi, tak sampai 5 minit dah sampai.

InsyaAllah, bersalin kali ini Ummi Ayah dah ada 'birth plan' yang lain dari anak-anak sebelum ini.  Belum lagi sampai tahap 'homebirth', tapi kalau tak sempat ke hospital, Dr Siti Khadijah kan ada. Hehe. Kakak ipar Ummi seorang Dr., rumahnya pun dekat sini je. Dalam kawasan kejiranan kami.

Along dan Kak Ya akan check-in ke hotel dekat dengan hospital bersama Opah dan Aki.  Ummi Ayah tempahkan bilik yang ada jacuzzi untuk gembirakan hati anak-anak nanti bila ditinggalkan.  

Sedihnya nak tinggalkan Kak Ya, kalau tiada bau 'best friend' dia, dia meragam tak boleh tidur. Huhu.  Moga Allah bantu Kak Ya nanti.

October 26, 2013

Pillow and Bolsters by Ummi & Ayah


Set bantal dan bantal peluk ni Ummi sediakan satu set je dan yang lain guna abang-abang dan kakak punya.  Ummi tukang jahit dan Ayah tukang isi kekabu.  Kali ni Ummi tak buat bantal peluk yang berbentuk silinder sebab dari pengalaman lalu, bila tertendang, bergolek jatuh katil. Material 100% cotton.  Ummi ambil dari koleksi peribadi US designer fabric Ummi.  Ummi suka kumpul designer fabric cotton.  Bila nak buat projek, ambil je.

Ok cinta, ini benda yang Ummi Ayah buat untuk kamu tau sayang. 

Sarat 4th Little Mujahid

Alhamdulillah, kandungan Ummi telah 37 minggu usianya.  Menunggu masa sahaja untuk melahirkan.  Debarannya mengalahkan bersalin anak sulung.๐Ÿ˜‰. Kali ini persiapan kelahiran agak lewat dibuat kerana kami banyak travel.  Persiapannya juga berbeza sebab bukan sahaja kena siapkan untuk Baby U, tapi juga untuk Along dan Kak Ya.  









July 15, 2013

Happy 1st Birthday `Ulya Haniyya

Assalamualaikum cinta hati Ummi,
Alhamdulillah, syukur ke hadrat allah kerana anak dara Ummi sudah genap setahun umurnya.  Sungguh pantas masa berlalu, 4 bulan lagi, Kak Ya (gelaran manja Haniyya) nak jadi kakak dah.  Membesarkan Kak Ya memang sangat mudah sekali.  Asbab dah banyak pengalaman Ummi, atau sebelum ni dah rasa melahirkan 2 orang hero mungkin.  Terima kasih Kak Ya, banyak memudahkan Ummi.  Kak Ya baby yang cool, beralah dan sabar. Sungguhpun begitu, perempuan semestinya lebih sensitif, tapi Kak Ya selalu sorok perasaan tu.

Walaupun Kak Ya tak banyak ragam, tapi Ummi dan Kak Ya hebat diuji dalam perjalanan penyusuan susu ibu.  Kak Ya anak ke-3, Ummi dah banyak pengalaman menyusukan abang-abangnya, tetapi dengan Kak Ya Allah beri ujian sedikit supaya Ummi tak terleka.  Kak Ya adalah tounge-tied baby.  Abang `Ukasyah juga begitu, walaupun lebih severe, tetapi hero mungkin semangat, Abang `Ukasyah elok je menyusu dengan badan yang sangat bam bam.  Namun, dengan Kak Ya tidak begitu.  Kak Ya mengalami masalah 'poor weight' di usianya 3 bulan sehingga dirujuk kepada Pakar Kanak-Kanak di HUKM.  Ya Allah, memang Ummi Ayah sangat down masa tu. Sangat trauma dan takut. Pelbagai ujian darah dilakukan, ujian air kencing.  Siap repeat tests lagi tu.  Doktor Pakar pun tak boleh nak diagnose Kak Ya.

Ummi juga dirujuk kepada Lactational Counsellor sebab Doktor takut cara Ummi BF Kak YA salah. Ummi ada juga argue dengan Dr tentang short frenulum haniyya, tapi Dr tak nak buat frenulotomy unless affect speech je.  InsyaAllah lah tak affect speech kan, sebab Ayah ok je. Geram pun ada waktu tu dan sangat kesal sebab Ummi Ayah tak lari ke private.  Lepas tu bermula la episod Ummi jadi EP mom demi menaikkan berat badan Haniyya.  Serius sedih sangat rasa hati ini sebab Ummi macam tak rela, tapi tak mahu pentingkan diri sendiri, asalkan Kak Ya dapat minum susu Ummi. Ummi pun beli Freestyle lepas tu.  Alhamdulillah, tak de masalah production susu.  Lepas tu memang Haniyya semakin tembam.  Namun Kak Ya masih mengempeng hingga kini.  Nak tidur, nangis, kena pujuk dengan 'best friend' dia. hehe.  Kalau berjalan tu payah skit sebab Haniyya suka nak berbaring dengan 'best friend' dia. Kak Ya, nanti Ummi lahirkan adik, Kak Ya sambung BF dengan Ummi ye.

Kak Ya dah sihat sekarang, selera makan sangat tinggi.  Suka makan, alhamdulillah.. Sangat tak memilih.  membujur lalu melintang patah. hehe. Tembam sangat dah sekarang, dah lah framework kecik je, nampak montok.

Terima kasih Kak Ya hadir membahagiakan Ummi dan Ayah. Juga menjadi penyeri rumah Opah Aki memandangkan Kak Ya satu-satunya bunga dikalangan kumbang-kumbang. Ummi Ayah sayang sangat Kak Ya kerana Allah.  Walaupun Kak Ya cepat beradik, tapi tak sikit pun perhatian kepada puteri Ummi Ayah ini akan berkurang.  Ada hikmahnya Ummi tak bekerja kan sayang.

Ok Kak Ya sayang, cinta hati Ummi Ayah.  Semoga membesar jadi anak yang solehah, muslehah, jadi daie, jadi seorang suri hati suami yang menenangkan dan mendamaikan seorang suami, jadi ibu yang yang penyayang.

Happy dapat si bunga..

Along sayang Kak Ya

Baby Ummi yang comel


Saat2 Ummi Ayah teruji, Haniyya makin kurus

BF Haniyya

Mula tembamkan diri

Add caption

Bersama Miqdad, adik sususannya

Termenung jauh

Ummi mula ajar pakai tudung, intstead of topi

geramnye tengok Kak Ya waktu ni

Si bunga solehah waktu 7 bulan

Gambar 2 bulan yang lalu,  Sekarang, lagi tembam

June 27, 2013

4th Lil Mujahid @ 16 minggu

Kini, kandungan Ummi telah berusia 19 minggu.  Lagi seminggu nak masuk 5 bulan.  Cepatnya masa berlalu.  Rasa tak sempat melayan diri seperti orang mengandung dek kerana anak-anak tang sedang membesar.

Check-up waktu 16 minggu seperti biasa, di Poliklinik Barakah.  Berat Ummi turun 2 kg dari sebelumnya.  Ummi sengih kat Ayah sebab Ayah gelakkan Ummi.  Mengandung sebelum ni Ummi tak pernah berat cecah 70kg walaupun dah sarat, tapi kali ni dah sampai pun 70kg. Hihi.๐Ÿ˜ Tekanan darah rendah. Puas dah makan macam2, gitu la juga bacaannya.

Mujahid ke-4 Ummi, sihat alhamdulillah. Di minggu ke-16 beratnya dah 165 gm.  Comel Ummi tengok dia menendang tak duduk diam. Gender tak nampak, macam Kak Ngah Ulya je gayanye.  Kakau ikut Abang Ukasyah dan Along Uwais, mampak dah. 

Semoga baby membesar sihat sempurna dalam perut Ummi.  Bulan 9 ni last kita fly ye sebelum baby lahir 19 Nov. Ummi sayaaang dia.๐ŸŒน

Sibuk dan Sepi


Assalamualaikum anak-anak yang ummi kasihi. Lama betul ummi menyepi diri dari blog yang ummi sayangi ni.

Bermula dengan ummi mengandung, berpindah rumah, adaptasi anak-anak di rumah baru dan percutian seminggu ke Tawau-Semporna. InsyaAllah, banyak entri bakal menyusul di blog ini.  Kisah kita semua melakar cinta bersama. ๐Ÿ˜‰

May 18, 2013

Kisah Pindah Rumah

Assalamualaikum anak-anak yang Ummi kasihi... 'Ukasyah yang Ummi Ayah rindu selalu, kadang-kadang nangis juga sebab rindu dia.  Uwais dan 'Ulya yang makin banyak pandainya.  Serta Baby U yang sudah mula Ummi rasakan pergerakannya di usia 14 minggu. Hehe.  Anak no 4 memang cepat quickening.  Hampir saja sentiasa lupa diri Ummi ini membawa lagi satu nyawa dalam perut Ummi.  Bila terlihat perut yang semakin membesar, terasa kasihan dengan Baby U yang kurang perhatian dari Ummi.  Bila anak-anak dah tidur, baru Ummi dapat layan gerakan dia, bacakan Surah Luqman.

Hari ini pindah rumah, Ummi tak larat nak kemas.  Apartment yang dibeli sudah ada pembeli.  Ummi panggil maid untuk kemas barang-barang kat sana, tapi kat rumah Opah kena kemas sendiri.  

Semalam Ummi hampir saja nak merajuk dengan Ayah sebab tak dapat cuti sebab minta saat akhir.  Semalam balik dari kerja dok packing barang dengan Ummi sampai kul 3 pagi.  Pagi ni pergi On-call untuk pesakit Methadone pula.  Pastu balik, lori sampai angkut barang.  Esok maid datang rumah untuk unpack barang.

Doa dipermudahkan segala urusan perpindahan, terutama emosi Uwais sebab dari sebelum lahir duk dengan Aki Opah.  Setiap kali pindah rumah, mesti Ummi pregnant. Hihi.

April 23, 2013

Perangai Pelik Mengandung 4th Lil Mujahid

Assalamualaikum anak-anak yang Ummi kasihi dan cintai kerana Allah,

Semoga anak-anak Ummi cepat sembuh dari demam, batuk dan selsema ya.

Pengalaman mengandung kali ini sangat berbeza. Bila dah 4 kali mengandung, memang dapat bezakan jika mengandung anak lelaki dan anak perempuan.

Tapi kali ini, Ummi ada simptom mengandung yang bercampur-baur. Tapi kalau ikut instinct macam lelaki lagi. Hehe.

Mabuk kali ni agak teruk juga. Terutamanya bila menjelang pukul 10 pagi dan pukul 7 petang. Suka makan daging, makanan mamak dan arab. Sangat tipikal bila mengandung anak lelaki, suka nasi beriani. Makanan manis susah nak lalu kat tekak ni.

Tapi ada juga simptom mengandung anak perempuan. Suka kemas, cuci tandas, suka mandi, suka wangi. Setiap masa nak pakai bedak arab atau compact powder. Hehe. Ini memang pelik habis. Waktu tak pregnant, pakai bedak baby je. Lepas solat je, touch up balik. Sembur perfume. Cuma nak tidur, tak boleh nak pakai. Sentiasa nak nampak kemas je. Tiba-tiba berazam nak pakai tudung berwarna-warni.

Ok baby, Ummi Ayah tak kisah la girl ke boy.. Asalkan membesar sihat, sempurna, jadi anak yang soleh solehah macam Along dan Kak Ngah k.




April 17, 2013

Perkembangan Anak-anak

Assalamualaikum cinta hati Ummi,

Dah lama ye Ummi tak tulis perkembangan anak-anak. Kita mulakan dari Along Uwais, kak Ngah Haniyya dan Little Mujahid ye.

1) Along Uwais
Uwais walaupun belum dapat bercakap dengan lancar, tapi vocab semakin bertambah. Perkataan yang baru dapat sekarang, "octagon, pentagon". hehe. Ummi dulu umur Uwais tak tahu pun. Semakin faham arahan dan teguran Ummi Ayah. Pandai merajuk, terutamanya dengan Ayah. Overprotective dengan Kak Ngah, senang kerja Ummi sebab Kak Ngah ni suka kutip barang masuk mulut.

Uwais dah boleh mandi sendiri. Paling rapat dengan Opah. Manja teramat.

2) Kak Ngah Haniyya
Gelaran baru telah diberi supaya bila adik lahir, Ummi Ayah tak confuse. Haniyya pun sama. Sekarang dia masih gelarkan diri sendiri 'adik' . Anak dara sorang ni petah bercakap. Umur sudah genap 9 bulan, cakap memang jelas. Paling segan kalau nangis nak susu, mesti sebut , "ummi, nak nenen". Kalau nampak makanan, "Adik nak". Sekarang suka dengan Ayah, "Nak Ayah". Bila Along nak buat atau ambil mainan, dia jerit , "Ummi!!!!".

Beza rupanya anak lelaki dan perempuan, perempuan lambat dari segi fizikal, tapi cepat bercakap. Haniyya merayap memang laju, duduk tegap sangat, dah boleh berdiri dah, tapi malas betul merangkak. Bukan tak boleh, tapi dia tak suka. Sekarang suka panjat bantal, badan kami.

Haniyya suka makan, tiada masalah. Badan tetap genit. ;)

3) 4th Little Mujahid
Hari Ahad lepas, Ayah bawa Ummi untuk check-up yang pertama di Poliklinik Barakah. Kebetulan sampai lewat sebab angkut anak-anak kan, dapat giliran ke-27. Tapi kami ok je, asalkan Dr. Khairiah .

Sampai je nurse dah kenal Ummi. Semua patient pandang je kami. Hehe. Malu plak rasa. Padahal orang pun tak tau Ummi la yang paling kerap bersalin kat situ. Nurses semua excited sebab tengok Haniyya dah besar, dah 9 bulan. Dari lahir tak pernah bawa Haniyya kecuali waktu Kak Ijah bersalin ari tu.

Sementara tunggu giliran, Ummi dok sembang dengan Ayah, paranoid sendiri. Ayah layan je. Malu nak jumpa Dr. la. tiba giliran Ummi, masuk siap palpitation bagai nak jumpa Dr. Dr. Khairiah sangat baik akhlaknya. Ummi dah tersipu-sipu malu, tapi Dr. plak yang tenangkan Ummi. Dr. kata elok complete kn family waktu muda ni. Dah 30 ke atas mula dah banyak risiko. Haha. Segan, segan. Boleh dapat anugerah tak bersalin paling banyak di Barakah? Hehe. 2009-Ukasyah, 2010- Uwais, 2012- Ulya, 2013-baby U.

Dr. scan, kalau ikut LMP dah 10 weeks, tapi by scan baru 8 weeks 5 days. Jadi kita ikut scan ye. InsyaAllah, due date 19 November. Baby dah ada heartbeat, alhamdulillah. Doakan kesihatan Ummi dan baby ye.

# Terima kasih Allah, atas kurniaan nikmat yang tak terhingga buat kami. Nak tambah lagi satu ladang pahala buat Ummi Ayah. Bila tengok dekat Buku Mengandung tu, Gravida 4, Para 3, rasa sangat terharu sebab baru 27 tahun, Allah dah kurniakan permata hati yang ke-4. ALHAMDULILLAH


April 11, 2013

Kisah Kehadiran 4th Lil Mujahid

Terima kasih di atas doa dan ucapan tahniah dari pembaca blog ini. Menerima banyak ucapan dari ruang komen, FB, sms dan instagram.

Ummi pun confuse nak mula dari mana cerita ni. Ummi sebenarnya sedang dalam proses mengurangkan berat badan bermula bulan februari. Memang consume 'herbalife' dan main badminton atau bersenam dengan Uwais dan Abu Ukasyah boleh kata setiap hari. Main badminton bukan calang-calang, siap sewa court rm15/jam. Semakin lama memang rasa susut betul. Hilang selera makan. Paling perasan, bila pam susu makin kurang. Pengurangan yang banyak plak tu. Ummi jenis yang banyak juga production.

Sehinggalah beberapa minggu lepas, Uwais termuntah. Opah aki terus mengusik, ke Ummi pregnant?. Ummi pun agak menafikan juga. Plan 3 tahun lagi baru nak conceive yang ke-4. Kebetulan, Ummi dan Abu Ukasyah dah kemas baju-baju newborn, siap letak dalam kotak sebab lagi 3 tahun kan. Ummi pun nak let-go breastfeeding pillow, tummy binder dan banyak lagi barang-barang.

Lepas tu, Ummi gi JJ nak beli hadiah Abu Ukasyah, sambil dukung Haniyya tu, beberapa kali rasa nausea yang tak tertahan. Ummi pun hantar Haniyya ke kereta untuk Aki jaga dan Ummi masuk balik JJ nak beli pregnancy test kit.

Sampai di rumah, Ummi pun test. Sekali keluar double line. SAH pregnant. Line yang jelas. Ummi terduduk sekejap lepas ucap alhamdulillah, mixed feeling. Menitis airmata sebab tak sangka akan pregnant kembali secepat ini. Ummi kan EP mom, memang sedih. Stok frozen memang banyak, tapi Ummi selalu supply fresh EBM pada Haniyya.

Call Abu Ukasyah, dia tak angkat sebab tengah meeting. Akhirnya call abang sulung Ummi. Dia gelakkan Ummi sebab wife dia pun pregnant sama dengan Ummi dan anaknya Miqdad kan muda 2 bulan dari Haniyya. Lega dapat semangat dari Pak Long.

Ummi call Abu Ukasyah lagi, tak dapat. Jadi Ummi whatsapp je. Habis meeting Abu Ukasyah call balik. Ummi angkat dengan esak tangis. Abu Ukasyah pun pujuk Ummi. Rasa lega sangat.

Opah Aki pun suka

Haniyya Demam

Haniyya demam, merengek je dia. Ummi pun tak boleh tinggalkan dia sebab nak melekap dengan Ummi sentiasa. Alhamdulillah, makan selera juga. Cuma tidur kurang lena. Semoga anak Ummi cepat sembuh ye. Ummi rindu nak dengar Haniyya berceloteh. Bila sakit ni, jadi pendiam sikit anak Ummi, dok panggil 'Ummi' je.

April 4, 2013

4th Little Mujahid - Mabuk

Assalamualaikum,

Ummi sekarang tengah morning sickness sampai la tengah hari. Setiap pagi kepala ting tong macam tak larat nak melangkah. Tapi bila menjelang tengah hari macam- macam idea nak memasak dan sampai petang pun masuk lagi dapur nak buat dessert.

Menjelang malam je, badan menggigil bukan sebab lapar, bukan sejuk juga. Huhu. Lepas tu wajib mandi, shampoo rambut semua bila nak tidur. Teringat Dean Kuliyyah of Nursing cakap, Prof K, mandi malam ni 'harmless'.

Ini antara perangai pelik Ummi untuk kali ni. Haniyya ok sangat, cuma Uwais sekali mabuk dengan Ummi. Sedih sangat tengok dia tak selera makan, makin kurus cinta hati Ummi ni.

Kepada semua pembaca blog ini, Ummi ucapkan terima kasih yang infiniti sebab ramai yang contact Ummi waktu Ummi private kn blog. Terima kasih semua, atas doa kalian.



March 28, 2013

Selamat Hari Lahir ke-27 Cinta

Abu 'Ukasyah, moga bertambah keimanan dan ketaqwaan kepada Allah. Terima kasih kepada Mak yang telah melahirkan dan membesarkan Abu 'Ukasyah dengan baik sekali. Ummi, Uwais dan Haniyya sayang Abu 'Ukasyah kerana Allah. Selamat hari lahir ke-27.

Alhamdulillah... G4P3

Assalamualaikum,

Syukur ke hadrat Allah atas segala nikmat yang telah Allah berikan. Salam kasih untuk Abu 'Ukasyah, ingatan sayang kepada 'Ukasyah, anak-anak Ummi, Uwais dan Haniyya serta ucapan 'ahlan wasahlan' kepada our 'new addition'. Hadiah dari Allah yang tidak disangka di hari kelahiran Abu 'Ukasyah yang ke-27. The best birthday gift ever. Will write about this later. Thank you Allah, thank you everybody for the doa.

March 27, 2013

Travelling

Bermusafir memang menjadi hobi Ummi sedari kecil terutama bersama keluarga tercinta.  Suka sangat travel dengan keluarga, antara saat-saat yang Ummi tunggu.

InsyaAllah tahun ini paling banyak travel rasanya, Mac travel ke Ipoh, April travel ke Cameron, Jun ke Tawau, Ogos ke Penang dan Kelantan dan November ke China.

March 18, 2013

Abu 'Ukasyah 'busy'

Tahun ini abu ukasyah busy walaupun pada hari Sabtu Ahad. Huhu. Rasanya setiap weekend penuh. Alhamdulillah ada Opah Aki, dapat la juga Ummi jalan dengan anak-anak. Pagi tadi sebelum gi kerja, baru abu ukasyah bagitau malam ini on-call. Pandai betul, kalau tak memang dengar la Ummi merungut "Asyik on-call je".

Sabar lah wahai hati, abu ukasyah bukan pergi enjoy, ibadah juga tu.

Minggu lepas, hari Sabtu abu ukasyah lupa dia on-call sampai staff call tanya, kelam kabut siap gi Klinik. Balik rumah, Ummi tanya, "Patient abang mesti ramai dah tunggu, diorang tak marah ke?". abu ukasyah jawab,"Abang buat muka biasa je". Boleh bayang camne abu ukasyah buat muka cool je. Hehe.



March 8, 2013

Haniyya & Tudung...

Pernah terbaca kenyataan seorang yang dikenali ramai, dia tidak akan beri anaknya bertudung tanpa kefahaman. Tapi Ummi punya pendapat yang berlainan. Masakan anak- anak akan faham jika tidak dididik dan dibiasakan dari kecil. Menutup aurat wajib, bukan ada pilihan mahu atau tidak. Ianya, antara dosa dan pahala, syurga atau neraka. Mahukah kita membiarkan anak-anak menanggung dosa. Pasti tiada siapa mahu anaknya menjadi penghuni neraka.

Anak-anak zaman ini hidup dalam cabaran yang banyak, yang sukar untuk ibu bapa menjangka. Sebelum dia pandai punya keinginan itu dan ini, lebih baik kita tarbiyyah dia. Kebiasaan dan keterpaksaan membuahkan kekuatan dan kefahaman, percayalah. Aku pernah melaluinya. Aku belajar dari pengalaman.

Ummi dan abah membiasakan aku menutup aurat dari kecil, sehingga aku tak dapat menjawab soalan umur berapakah mula bertudung. Ummi abah amat mudah, tak pernah menghalang itu dan ini, syaratnya, "menutup aurat". Ummi ku bertudung labuh, tapi tak pernah suruh aku seperti dia sebab katanya, yang wajib menutup aurat dalam apa cara sekalipun. Hidayah Allah beri kepadaku sewaktu tingkatan 1. Mulai itu, aku inginkan kesempurnaan dalam menutup aurat. Terima kasih Allah, terima kasih atas hidayahMu ke atas hambaMu ini.

Aku dan abu ukasyah sentiasa inginkan yang terbaik buat Puteri kami ini. Ini adalah usaha-usaha kecil dalam mentarbiyyah Haniyya, selebihnya semua atas keizinanMu jua. Kami hanya berusaha.

Setakat ini Haniyya suka bertudung, tapi bila panas atau berpeluh kami tanggalkan. Juga telah terbiasa keluar rumah, pakaikan Haniyya tudung. Uwais juga pandai ambilkan tudung adik. Pernah beberapa kali aku terlupa dan abu ukasyah menegur aku, " Haniyya tak pakai tudung?" . Aku menjawab dengan perasaan malu.;)
















Menjadi Ummi Adalah Saat- saat yang Paling Indah

Sekian lama tidak mencoretkan apa-apa di diari online anak-anak. Bukan tak rindu, tapi terlalu menikmati saat-saat indah bersama anak-anak dan abu ukasyah.

Terima kasih di atas kemudahan teknologi, instagram, whatsapp, facebook dan sebagainya. Di sana dapat berukhuwwah. Mungkin itu asbab blog ini jarang update kerana bilamana diriku tidak mahu melupakan saat-saat manis, maka akan ku upload potret di instagram. Pembaca blog 'buatmuanakku' , jika masih ada, jika ingin follow perkembangan anak2 di instagram, boleh add ummu_ukasyah atau abuukasyah. Salam sayang, semoga kalian dalam rahmat dan kasih Allah.

February 24, 2013

Anxiety Disorder or PTSD

Assalamualaikum,
Serius Ummi risau sebab Ummi jadi sangat penakut dengan strangers. Ummi dan anak- anak kat hotel sebab ikut Ayah kursus sampai esok. Tadi Ummi dah pesan dengan Ayah sevelum Ayah keluar,suruh hang 'do not disturb' depan pintu bilik hotel ni. Mungkin Ayah terlupa tadi. Ummi tertido lepas tidurkan Uwais dan Haniyya, tiba-tiba terjaga sebab ada ketukan kuat di pintu berkali-kali tanpa henti.

Apalagi, shaking satu badan, jantung berdebat-debar sambil capai handset call Ayah, "Abang ke depan pintu bilik". "Eh tak lah" kata Ayah. Ummi dengan suara cemas minta Ayah keluar kejap tengok siapa yang ketuk tak henti ni. Ayah suruh tengok dekat hole dekat pintu tu, tapi Ummi tak nampak plak orang kat luar tu. Pastu orang tu ketuk lagi, terus call Ayah dah dekat mana. Sekali Ayah kata, "Room service la Sayang".

Ummi terus tergelak dan buka pintu, orang yang nak cuci bilik tu depan pintu dengan Ayah, terus minta nak kopi dan teh. Ayah masuk bilik jap, Ummi sambung gelak, " Patutlah Sayang tak nampak orang tu, Sayang pendek, orang tu lagi pendek. Hahaha."

Sebenarnya ada kisah hitam tahun lepas, rumah kena pecah masuk 3 kali. Sampai ari ni Ummi trauma dan masih fobia. PTSD barangkali.



February 9, 2013

Maafkan Ummi dan Ayah :(

Maafkan Ummi Ayah, kami berdua kurang selesa jika ada yang save dan re-publish gambar anak-anak kami tanpa kebenaran. Anak-anak bukan milik Ummi,mereka milik Allah. Tapi, kalau nak publish dan nak guna gambar mereka, sekurang-kurangnya inform Ummi atau Ayah, minta izin. Mereka ada Ummi dan Ayah. Unless bukan dari camera kami, kami memang tak kisah.

Serius, Ummi Ayah sensitif tentang ini sebab selalu ada orang report kenapa gambar anak-anak Ummi Ayah di laman atau profil orang lain. Please, don't do this k. Inform consent is very important. Nampaknye kena letak watermark la. Serius, kurang selesa. Maafkan kami jika entri ini berbaur emosi :(

Uwais al-Qarni @ 2 tahun 5 bulan

Salam sayang untuk Uwais yang Ummi kasihi. Anak Ummi dah besar, dah bujang. Macam-macam keletah dan perangai yang menceriakan dan kadangkala menguji kesabaran Ummi. ;)

1). Uwais masih belum banyak fasih bercakap. Bukan tak cakap, tapi banyak baby talk. Adakah kerana Uwais keliru bahasa? Sebab kalau speaking english, fasih plak. Boleh kenal dan kira "one two three four five six seven eight nine ten eleven twelve...". Kalau tak mahu, kemain cakap,"no, no". Uwais pandai panggil nama opah, asiah, panggil aki dan ayah dan panggil Haniyya, akak. He knows about animal's sound; cat, dog, cow, bird and confuse between tiger and digger. Haha.

2) Sangat kuat berlari, mengah ayah nak kejar. Ada bakat masuk olahraga ni.

3) Sangat suka tolong Ummi, kalau tak bagi memang nangis meraung.;). Tolong bawa beg, buang sampah, susun botol mineral, ambil diaper adik, tolak stroller. Sampai bawa luggage pun nak juga.

4) Selalu berusaha nak gembirakan adik. Kadang-kadang puas terloncat, melompat sambil agah adik, tapi adik buat muka blur. Hehe. Ummi pun gelak, supaya dia terhibur dan dihargai.;)

5). Sangat rapat dengan Opah dan Aki sampai kurus sebab rindu waktu opah aki di mekah. Uwais sangat jujur dengan perasaan dia. Jika dia kurang senang dengan keadaan dan individu, memang melekap jelah dengan ummi ayah opah aki. Opah aki adalah insan yang paling memahami uwais selain ummi dan ayah.

Moga, anak ummi membesar menjadi seorang mukmin yang kaamil. Target Ummi, Uwais hafal dan faham surah alfatihah dan 3 qul dalam masa terdekat ni. Ameen.


'Ulya Haniyya @ 6 bulan+++

Ummi bersyukur sangat kerna Allah kurniakan kesihatan yang baik buat mujahidah ummi dan ayah. Alhamdulillah, Berat Haniyya mencapai paras yang selamat. Hehe. Berat terkini belum diketahui lagi kerna belum perfi check-up 6 bulan.

1) Haniyya sudah mula menyusur dan maju ke hadapan. Sekarang pula tengah berlatih merangkak. Haniyya juga dah buat cubaan untuk duduk beberapa kali. Walaupun badannye kecil, tapi sangat aktif. Nak pakai baju, 15-30 minit baru siap.

2) Haniyya dah mula makan solid food. Sangat suka dan tertarik pada makanan. Sehari makan 3 kali. Paling suka, bubur carrot, bayam, ikan bilis dan puree apple. Tapi bubur kosong pun layan juga, asalkan namanye makanan.hihi. Beberapa kali Haniyya tertangkap sedang cuba makan makanan Along Uwais. Along suka makan atas lantai, Haniyya pula laju menerpa. Tertangkap tengah nak makan jagung, mee goreng, kentang, peha atan. Badan je comel, tapi selera besar ye. Sabar ye adik, tunggu umur setahun dulu . Sekarang, no sugar , no salt k.

Sampai di sini sahaja dulu entri tentang Haniyya yang comel. Acu kata Haniyya baby petak sebab bila dah tembam, bukan jadi bulat, tapi mampat dan bersegi2. ;)



January 23, 2013

Anak susuan Ummi, Miqdad Morsi

Alhamdulillah, ummi ada seorang lagi anak susuan, iaitu Miqdad Morsi. Miqdad adalah anak kepada abang sulung Ummi. Waktu baru lahir, Miqdad kena jaundice teruk jadi Ummi bagi EBM untuk dia. Ummi kepada Miqdad, Dr Siti Khadijah. Jadi abah Miqdad selalu la bawa Miqdad datang jumpa ibu susu dia dan wajiblah nak BF kan. Hihi. Kiranya Ummi dah ada 4 orang anak susuan, Nurul Jannah, Mus'ab, Tholhah dan Miqdad Morsi. Jika ditambah dengan 3 orang anak sendiri, kiranya Ummi dah menyusukan 7 orang anak. Alhamdulillah, atas nikmat yang Allah berikan ini.

January 22, 2013

My New Pumpin' Pal, Medela Freestyle

Assalamualaikum, alhamdulillah Allah murahkan rezeki nak pakai Medela Freestyle. InsyaAllah i will write a review about it later ya. I bought this pump last week from Ajasu Mybreastpump Shop. The price is quite affordable, considering the after sale service given by Aja & the pump is made in Switzerland ( which usually cost around rm2000+++).

January 12, 2013

Rahmat & Ujian

Alhamdulillah, kini telah melangkah ke tahun 2013.  Hari ini, baru ummi tergerak hati dan sedikit semangat untuk terus menulis di blog ini.  Sungguh cepat masa berlalu kan.  Tahun 2012, Ummi mengandungkan Haniyya, dan melahirkannya.  Ummi juga berjaya menyusukan Uwais sehingga umurnya 2 tahun.  Itulah 'big event' yang Ummi tak akan lupa.

Tahun ini Ummi Ayah akan berumur 27 tahun, Uwais 3 tahun dan Haniyya setahun.  Jika `Ukasyah ada bersama, dia juga bakal berumur 4 tahun.  4 tahun juga `Ukasyah tidak bersama Ummi, Ayah dan adik-adik. Usia perkahwinan telah memasuki tahun keenam.  Kereta yang dimiliki sejak zaman study lagi telah berusia 4 tahun.  Handphone yang Ummi Ayah miliki kini juga berusia 4 tahun.  Medela mini electric plus Ummi berusia 5 tahun. hehe.  Tiba-tiba masuk cerita handphone dan breastpump pula.  hehe.  Bila semua telah berusia, pastilah hampir semua mula rosak.

Kredit to Littlewhiz.com ..Setelah 5 tahun, kau pergi jua.

Secara rasminya, Medela Mini Electric Ummi telah menamatkan perkhidmatannya kepada Ummi.  Walaubagaimanapun, Ummi redha sebab dah sampai masanya setelah 5 tahun, pagi petang siang malam memberikan khidmatnya kepada Ummi.  Mungkin dia terlalu letih dan Ummi rasa tak berbaloi nak baiki pam yang sudah lanjut usia. hihi. Sekarang ini Avent Manual yang Ummi gunakan sementara menunggu Medela Freestyle, teman Ummi yang baru sampai.  Berpeluh dahi memikirkan harganya, tapi demi Haniyya, Ummi Ayah pejam mata sebab SUSU IBU adalah yang TERBAIK buatnya.  Walaupun kini Haniyya semakin kurang direct feed dengan Ummi, tapi Ummi ayah tetap mahu berikan susu ibu buat dia.

Tak sabar tunggu teman baru sampai.  Ummi beli di mybreastpump.com sebab dari review, aja memberikan  after sale service yang baik.  ramai yang suggest beli dari aja.

Ummi ayah baru berkira-kira ingin menukar handphone.  Ya, kami memang 'gadget savvy', tapi selalu menahan kemahuan demi mendahulukan anak-anak.  Setelah 4 tahun, "Samsung Star " (maybe ramai tak pernah tau pun handset jenis apa ni) Ummi dibanjiri air sebab botol air anak tertumapah dalam handbag.

Bayangkan, handset rosak, breastpump rosak dan enjin kereta pun rosak di awal tahun 2013 ini.  Inilah ujian Allah pada kami.  Ummi yakin, ada rahmat disebalik ujian.  Semuanya rosak atas izin Allah kan.  Handphone, breastpump, kereta semua  milik Allah.  InsyaAllah, ada rezeki nak datang mencurah-curah selepas ini. Ameen.
Cinta hati Ummi yang semakin membesar dengan matangnya, alhamdulillah,