Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy 24th Birthday...

Abang, Happy 24th Birthday...

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..

Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Hero Kedua, Uwais al-Qarni

Hero Kedua, Uwais al-Qarni

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Mujahid Sulung, `Ukasyah

Mujahid Sulung, `Ukasyah

Littlewhiz

Powered by Blogger.

Top 10 Members

August 20, 2014

Rindu

Ummi muncul setelah sekian lama mendiamkan dan menyepikan diri. Rindu nak tulis blog, rindu 'Ukasyah. Di sini tercoret banyak kenangan bersama anakanda 'Ukasyah. 

InsyaAllah, 31 Ogos ni genap usianya 5 tahun jika dia masih ada. Namun janji Allah, 'Ukasyah lebih bahagia sekarang. Dulu Ummi pernah doa Allah beri Ummi mimpi untuk hilangkan kerinduan pada 'Ukasyah, dan berdoa itu lah mimpi terakhir supaya Ummi boleh terus melangkah meneruskan kehidupan. Alhamdulillah, Allah makbulkan, Allah beri Ummi dakap dia dalam mimpi. Rasa lega sangat lepas tu. Itulah yang terakhir. Kini, rindu itu bertamu kembali, rasa dada nak pecah, rasa remuknya hati ini, air mata mengalir je. Ummi cakap dengan Ayah, Ummi rindu sangat 'Ukasyah, kalau Ummi minta dekat Allah nak mimpi dia lagi, boleh tak?. 'Ukasyah, maafkan Ummi yang merindu. Bukan Ummi tak sabar, tapi Ummi rasa lama sangat tak jumpa 'Ukasyah. Rindu buah hati Ummi ni. Ummi sayang 'Ukasyah kerana Allah.

Potret terkini Ummi , Ayah dan adik-adik Abang 'Ukasyah.

February 19, 2014

Along Garang!!!

Sebagai anak sulung pengganti abang 'Ukasyah, Uwais memang along yang boleh diharap. Walaupun along kecil, tapi tokoh sebagai along terserlah berkat didikan ummi dan ayah. Hehe. Ulya dan Usamah semua hormat along sebagai 'The leader' dalam adik-beradik. Buktinya bila Ulya Haniyya dah tak mampu dinasihatkan oleh ummi ayah, along mengambil tugas sebagai penasihat besar.

Ummi: Along, tengok Haniyya. Dia tak dengar cakap ummi.

Uwais: Aaiip. Biasa dia. Haniyya!!!

Bila Haniyya dengar je along marah, dia terus tekejut dan berlari pada ummi atau ayah. Takut anak dara ni pada along Uwais dia. Sampai Usamah pun terkejut dengar suara along. Suara along yang memang paling kuat dan nyaring antara semua.

January 14, 2014

My Little Usamah @ 2 bulan

Alhamdulillah, Usamah dah 2 bulan.  Orang ada abang kakak, memang cepat pandai macam-macam.  Dah pandai bersembang.  Kemain lagi dia.  Kak Ya memang suka cium Usamah sampai seriau Ummi, takut Usamah terhimpap.  Tapi Usamah lagi suka dengan Along Uwais, maybe sebab Along lelaki kot.  Along la yang banyak bantu Ummi jaga Usamah, waktu Ummi solat, Ummi mandi, dan Ummi buat kerja.  Usamah ni memang kurang ragamnya setakat ini, alhamdulillah.  Dari Ummi mengandung dia, sampai dia lahir ni. Allah permudahkan sungguh.  Nak lahirkan pun mudah sangat.  Ohhh Ummi masih terhutang entri pengalaman bersalin ye. hehe.  Di sini, Ummi sertakan gambar anakanda-anakanda kesayangan Ummi Ayah ye.

January 2, 2014

BUATMU ANAKKU sentiasa di hati..

Walau kini punya kurang masa untuk kembali menulis, namun, selalu sahaja Ummi menjenguk blog ini.  Membaca kisah-kisah lama dan catatan perjalanan anak-anak Ummi terutamanya anakanda 'Ukasyah yang dirindui dan diingati selalu.

Ummi harap Ayah  dapat bantu Ummi menulis di sini kembali.  Hari itu sepertinya Ayah ada hasrat kembali menulis bersama Ummi. hehe.

Banyak yang ingin dicatatkan dan diceritakan.

November 21, 2013

Usamah Mohd Hafiz





Assalamualaikum anakanda,

Walaupun terlewat mungkin, namun Ummi masih mahu nukilkan kisahmi di blog ini.  Alhamdulillah, pada hari ke-7, Ummi Ayah telah diberikan kelapangan dan keizinan dari Allah untuk mengakikahkahkan, mencukur rambut serta menamakan kamu.

Aki yang mencukur baby.  Along Uwais dan Ayah pun turut bercukur sama. Nama kali ini dipilih oleh Opah Aki bersempena dengan 'panglima perang termuda yang disayangi rasulullah', Usamah bin Zaid.