Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

December 25, 2010

Ujian, Rahmat dan Nikmat

Salam sayang buat kalian semua,
Bila menjenguk blog Buatmu Anakku ini, terasa sunyi sungguh tanpa update dari ummi, mahupun ayah tentang Uwais...Sungguh, ummi terlalu sibuk kebelakangan ini dengan beberapa ujian yang menimpa...Internet di rumah yang masalah dan laptop yang rosak skrinnya...Menitis air mata ummi..hehe..Cengeng sungguh kan..Mana ummi tak nangis, bila laptop rosak dan internet bermasalah, customer pula ramai...Sudahnya, ummi reply semua guna handphone je...Kredit pun sampai RM70...

Dalam masa yang sama, Uwais juga dah pandai banyak benda... 3-in-1 lagi...Bukan je pandai meniarap, terlentang balik dan maju ke hadapan plak tu (sambil angkat bontot macam nak merangkak)...Alhamdulillah, cepat sungguh developement Uwais ye...Bila Uwais dah pandai meniarap-terlentang-meniarap-terlentang-gerak ke depan, ummi pun kena banyak pantau safety Uwais..Bukannya apa, kalau ummi letak hujung sini, sekejap lagi dah di hujung sana plak...Bila ummi letak kat tengah, lagi sikit kepala dah sentuh dinding..Risau ummi tau Uwais..Sudahnya, ummi bentangkan comforter, ummi bagi Uwais tempat lapang untuk bergolek dan ummi lagi senang nak uruskan order customer...Kalau tak, asyik dok risau Uwais yang kat atas katil ni.



Sekarang ni, mencabar sungguh tau dengan Uwais ni...Waktu nak mandi, Uwais meniarap, waktu salin pampers, Uwais meniarap, waktu menyusu, Uwais meniarap..Sampai ummi cakap padanya, "Uwais sayang, ummi tahu Uwais dah pandai meniarap, tahniah tau...tapi kita pakai baju dulu ye"...Uwais pun terkebil-kebil je mata bila ummi cakap dan terus behave...bila Uwais nak tido pun, dia meniarap..Bila ummi larang, Uwais terus uuwwwwwaaaaaaaaaaaaa...Terus ummi pujuk, "Uwais kan abdominal breather, mana boleh sleep on your stomach"...Baru Uwais ok...Ummi risau tau, baby less than 6 months tak boleh tidur meniarap untuk reduce risk of SIDS...Ini yang ummi belajar dulu...Tapi, kadang-kadang tu ummi mengalah juga pada Uwais...Beri juga peluang andai Uwais sendiri selesa dengan syarat, ummi ayah mesti supervise Uwais...

Sampai di sini saja entri ummi kali ini tau...Ummi kena tidur awal sebab esok nak pergi ziarah bakal kakak ipar..hehe..


p/s:Ummi minta maaf pada aniem yang tag ummi untuk contest..Ummi tak sempat nak buat..Minta maaf ye aniem..akak doakan agar hadeef menang, insyaAllah..Uwais boleh tumpang gembira nanti...

2 comments:

  1. hihi... tak pe, aniem paham kak.. anim pun pernah berniaga online ni.. pape pun kene utamakan customer, kalau tak, customer lari.. hehe.. bes tengok akak, boleh duk umah kan sambil bekerja, boleh pantau uwais selalu.. cepat uwais meniarap.. hadeef semalam baru pandai meniarap, hehe.. lambat sikit mungkin sebab dia berat kot.. tapi bile dh meniarap, tak pandai nak terlentang balik.. tak pe, setiap baby lain2 kan development dia.. sedangkan 10 orang anak dari rahim yg sama pun perangai lain2, apatah lagi anak yg keluar dari rahim lain2.. hehe.. sayang peluk cium untuk uwais..

    ReplyDelete
  2. cepatnya uwais....firas zahin meniarap pun blom

    ReplyDelete