Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Blog Archive

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

July 28, 2011

Manfaatkan 5 Perkara Sebelum 5 Perkara

“Manfaatkan 5 perkara sebelum datangnya 5 perkara : Hidupmu sebelum datang kematianmu, kesehatanmu sebelum datang sakitmu, waktu luangmu sebelum menyibukkanmu, masa mudamu sebelum masa tuamu, kekayaanmu sebelum datang miskinmu.” (HR. Al Hakim & Al Baihaqi)

Assalamualaikum Uwais al-Qarni,

Sedang ummi menikmati bubur sambil menghadap laptop membuat kerja, ummi teringat tentang tazkirah minggu lepas yang sahabat ummi, Ummu Tasneem berikan tentang hikmah 5 perkara sebelum 5 perkara.  Sungguh terkesan di hati ummi walaupun tazkirah ini tampak ringkas, namun punya maksud yang mendalam.  Maksudnya, kerjakan 5 perkara sebelum munculnya 5 perkara, 5 perkara ini tidak ada yang tahu kadar mahalnya tersebut kecuali setelah hilangnya 5 perkara tersebut.

Benar anakku Uwais, ambillah pengajaran dari hadis ini, fahamilah dan  renungkan dalam-dalam maksudnya dan cubalah amalkan dalam segenap kehidupanmu. 

"waktu luangmu sebelum menyibukkanmu".  

Hari ini seharian ummi ayah sibuk dengan U Kids sampai ummi ayah tak dapat nak menjamah nasi.  Urusan passport di Pejabat Imigresen benar-benar amat rumit.  Dari Cheras-Kajang-Cheras-Shah Alam- Gombak-Cheras.  Memang ummi penat sangat.  Ummi dah siapkan semua dokumen awal-awal, tapi tertinggal juga gambar passport ummi dan uwais.  Kelam kabut ummi dan uwais tangkap gambar sekali lagi, dan hasilnya tentulah muka ummi yang tak berapa nak gembira dan gambar uwais yang ada air liur di dagu yang tak sempat dikesat...hehe... berdebar dan kecewa dengan diri sendiri tau. 

Bila sampai rumah, baru tersedar, ummi lapar, ummi penat dan rasa macam nak pengsan.  Buka laptop tengok inbox penuh (berpinar terus mata ummi), inquiry banyak. Alhamdulillah, hari ini big bos ummi turun padang.  Ayah yang tolong ummi jawabkan dan check payment.  Ayah juga tolong mandikan dan layan Uwais.  Ummi flat...hehe...^__^

Waktu ini ummi terfikir, bila punya masa yang lapang, adakalanya ummi tak manfaatkan sebaik mungkin.  Bila dalam kesibukan, baru ummi sedar bahwa masa itu sangat berharga.  Rasa tak cukup masa nak buat segala urusan dalam sehari.  Menyesal pun ada.  Ummi belajar sesuatu dari peristiwa ini, janganlah bertangguh kan..hihi....Kalutnya ummi...

July 27, 2011

Gambar Passport Uwais

Gambar passport Uwais yang telah ummi edit di rumah.

Gambar passport Uwais yang ditangkap di kedai gambar malam tadi.  Mula-mula ummi ayah risau sangat kalau Uwais tak beri kerjasama.  Jadi dari petang tadi ummi ayah memang jaga mood Uwais. Asyik pesan je suruh soleh waktu tangkap gambar nanti..hehe..Masuk dalam kereta je, Uwais minum susu plak.  Mata pun dah kuyu je.  Alhamdulillah mood ok  dan bei kerjasma bila nak tangkap gambar.  Sekali snap, terus cantik.  Ummi dua kali snap baru jadi sebab ummi tak cantik..hehe...  

Gambar passport ni macam gambar Uwais nak masuk tadika kan.  Tapi yang ini bukan untuk masuk tadika, tapi untuk passport Uwais...Baju yang Uwais pakai tu plak adalah baju baru yang Opah belikan.  Terima kasih ye Opah.  Kiranya baru hari ni merasmikannya.

U Kids Mart dalam Sinar Harian, 26 July 2011

Alhamdulillah, akhirnya tersiar juga hasil temubual ummi bersama wartawan Salwani Md Zain .  Pagi tadi ayah yang call ummi beritahu tentang temubual itu, katanya sudah tersiar.  Ayah yang excited sebab gambar Uwais keluar sekali.hehe.  Ayah cakap gambar ummi dan Uwais dekat buai.  Ummi pun tak ingat sangat, tapi sempat cakap dengan ayah, "oh, nasib baik gambar tu  abang, tak nampak gemuk kan...hehe".  Waktu hantar opah pergi kerja, baru ummi singgah petronas, beli satu akhbar Sinar Harian. 

Ummi bersyukur sangat kerana diberi peluang pada U Kids untuk dapat free advertisement sebegini. Moga Allah redha. Terima kasih juga buat Madam Hayati, Bekas Pensyarah ummi sewaktu di Matrikulasi UIA...


July 26, 2011

Cloth Diaper Coolababy, Babyland & Happy Flute XXL: Open for 3rd Batch Order (21st - 31st July)

CD Babyland Plain/Printed
RM22/pc
Buy 12 pcs or more & get special price..

CD Coola Baby Printed
Buy 1 @ RM28/pc 
Buy 3 @ RM27/pc (click here)
Buy 6 @ RM26/pc (click here)
Open order: 21st-31st July 2011
Finalize order: 1st -2nd August 2011
Shipped out parcel: 3rd-5th August 2011


Untuk tempahan, boleh buat di U Kids

July 25, 2011

Posting di Selangor...

Uwais yang ummi kasihi, alhamdulillah ayah dapat posting di Selangor, tapi masih belum tahu lagi penempatan ayah di hospital mana.  Tengah hari tadi waktu ayah call ummi, hati ummi yang berdebar-debar tau. Seakan tahu je ayah nak sampaikan berita ni.  Ummi pun tak tahu nak gambarkan perasaan waktu tu sebab ummi dengar suara ayah ada sedikit kekecewaan.  Kalau ikutkan hati, ayah nak Biro Farmaseutikal Kebangsaan, tapi dapat Hospital area Selangor pula. Mungkin itu yang terbaik untuk ayah.  InsyaAllah, 1 Ogos ini ayah akan mendaftar diri.  Waktu tu baru tahu dapat hospital area mana.  Alhamdulillah, habis sudah tempoh housemanship ayah selama setahun kan. 

Debaran masih belum habis lagi ni Uwais. hihi. Kita sama-sama doakan agar ayah dapat Hospital yang terbaik.  Terbaik di sisi Allah, insyaAllah.   Terbaik untuk Islam.  Moga Allah redha.

Buat ayah, tahniah ye.  Ummi dan Uwais tumpang gembira..^__^

July 21, 2011

I was a nurse before...

Balik dari tempat kerja, ayah cerita perihal kerjaya kawan-kawan sekuliah ummi.  Mereka juga adalah kawan-kawan ayah memandangkan kami semua sekelas sewaktu di Matrikulasi UIA. Memang rancak sungguhlah ayah bercerita pada ummi.  Tiba-tiba ummi cakap dengan ayah, "abang janganlah cerita dengan sayang, sayang sedih lah".  Ayah tanya ummi balik, "kenapa sayang nak sedih?".  Ummi pun jawablah, "Yelah, bila professional license sayang dah mati nanti,mesti sayang akan cakap dengan orang, I was a nurse before".  


Sedih juga nak tinggalkan `medical field` ni sebab minat yang mendalam.  Sedih juga nak tinggalkan U Kids yang dah stabil.  Ummi cakap dengan ayah, Ummi confuse nak buat pilihan. Dua-dua sayang, dua-dua minat.  Ayah kata, buatlah dua-dua sekali.  Tapi, mampu ke ummi nak handle Uwais, U Kids, kerjaya dan adik Uwais pula nanti.  Ummi sentiasa berdoa agar Allah tunjukkan jalan yang terbaik untuk deen, ummi, anak-anak, ayah dan keluarga.  Kawan-kawan doakan Mawaddah ye. ^__^

Ummi buat istikharah ye.  Tapi Uwais lagi suka ummi tak kerja. ^__^

July 20, 2011

Allahuakbar...

Tahniah anakku,

Gembira ummi ayah mendengar perkataan yang keluar dari mulut Uwais, usai kami solat berjemaah....`Allahuakbar`...Sebutan yang jelas kedengaran....Tahniah sayang..Ye, Allah Maha Besar....

July 17, 2011

Berjaga Malam

Sebahagian daripada barang-barang yang akan Mawaddah courier esok...Sebahagian lagi,  customer nak COD ...


Assalamualaikum,

Ummi nak ucapkan terima kasih yang tidak terhingga untuk ayah kerana turun padang membantu ummi packing CD Babyland yang customer order ni.  Kalau ummi buat sorang, memang tak terlarat sebab ada seratus lebih ni..Ummi siapkan je order yang telah dibayar penuh dulu.  Mana yang mampu ummi buat. Ini pun kepala ummi berpusing je rasa, dengan rasa macam loya dan nak muntah.  Mungkin penangan tidak cukup rehat dan tidur untuk `big project` ummi, ayah dan Uwais nanti.  Semalam meeting saja sampai pukul 3 pagi.  Patutlah pun ummi macam nak pengsan je. 

Uwais pun tak ketinggalan menceriakan suasana.  Panjat masuk dalam kotak.  Kutip semua CD dan susun. Apa yang ummi ayah pegang, mesti Uwais minta.  Marker pen, kertas dan sebagainya.  hehe. 

p/s: Kawan-kawan, sahabat-sahabat, doakan agar Allah permudahkan urusan kami sekeluarga ye...^__^

July 14, 2011

Menyepi..^__^

Anak ayah...Kena paksa dengan ayah bangun pagi, pergi jogging...Dua hari berturut-turut , Sabtu dan Ahad, Uwais pergi jogging pakai baju kuning.  Semua orang dok pandang dia sebab BERSIH..hehe...
Mujahid kedua ummi ayah yang suka senyum (jika perut kenyang..hehe)...Pengubat  hati ummi ayah ni...


Menyepi? hehe..Sebenarnya ummi tak tahu nak tulis apa kat blog anak-anak ummi ini.  Ummi sudah hilang rentak semenjak cinta beralih arah ni.  Maksudnya, ummi ayah dah ada tempat yang lebih privacy untuk mencoretkan perjalanan hidup ummi ayah bersama anak-anak.  Di sana ummi ayah lebih selesa rasanya.  Dapat berkongsi rasa dan perasaan bersama ayah dan Uwais.  Ummi dapat update perkembangan Uwais selalu, supaya bila ayah balik kerja, ayah boleh baca.  Bila rindu `Ukasyah,  ummi dapat tulis apa-apa yang tersimpan dalam hati ini.  Selain dari itu, segala catatan perjalanan ummi sebagai work-at-home-mom juga dicatat dengan rapi, termasuk `our next project` agar suatu hari nanti, mungkin ummi dapat berkongsi dengan semua.  Ataupun, dikumpulkan menjadi satu buku yang bermanfaat.  

Ummi memandang semua ini dari sudut positif.  Dan ayah juga berpesan agar ummi terus menulis di sini.  InsyaAllah, moga Allah beri kekuatan.  Kadang-kadang, rasa takut untuk menulis.  Takut mengundang perasaan yang tidak baik.  Banyak perkara yang kena tapis dulu.  Ada benda  yang perlu `reserve`.  Opah (ummi Mawaddah) ada menulis di blog nya tentang perkara ini.  Kalau rajin, bolehlah jenguk di sini ye ...

Sampai di sini sahaja dulu ye. Moga Allah redha dalam setiap usaha dan perkara yang kita lakukan.  

Baby ummi yang ummi rindu selalu...Walaupun muka abang sama dengan adik, ummi tetap rasa kalian berbeza...Kedua-duanya no 1 di hati ummi.  Punya tempat yang istimewa...^__^

July 6, 2011

Uwais al-Qarni @ 9 bulan

Anak ummi ayah yang soleh...Tembam...Geram tengok...hehe..^__^



Assalamualaikum Uwais al-Qarni yang soleh,
Semoga anak ummi sentiasa dalam rahmat Allah.  Anak ummi dah besar sekarang, tapi belum cukup dewasa lagi. Hihi.  Itu sudah tentu.  Namun, ummi Nampak Uwais makin matang.  bila pandang raut wajah Uwais, terdetik dalam hati ummi, “Sekejap je Uwais dah besar.  Seperti baru semalam Uwais lahir”.  Kesibukan ummi melayan Uwais yang pantas membesar dan aktif ini, membuatkan ummi terlupa nak update tentang perkembangan terkini Uwais.  Maafkan ummi ye sayang.  Ummi tahu Uwais tak marah kan?

Tengah khusyuk main sampai terjelir lidah Ustaz Uwais al-Qarni.  Dah bujang anak ummi...

Uwais sudah mula bertatih/berjalan lepas tangan (2-3 langkah).  Ayah dah janji dengan uwais, kalau pandai bertatih je, ayah nak belikan hadiah.  Ayah jangan lupa ye. Merangkak pula sangat laju.  Suka duduk macam katak, comel tau.

Gigi ada 4 batang.  2 batang di atas, dan 2 lagi di bawah. 

Selera makan persis orang dewasa.  Pantang Nampak makanan, mesti tak boleh sabar.  Uwais suka makan nasi.  Bagilah roti atau makanan lain, nasi tetap menjadi pilihan hati.  Buah yang Uwais suka, pisang.  Makanan lain yang menjadi kegemarannya adalah kismis, badam dan madu.  Ini memang istiqamah makan.  Sebab encik pharmacist memang buat inspection punye.  Hehe.  Balik kerja mesti Tanya, “Uwais dah makan madu?”.  Kecut perut staff nurse kalau terlupa tau…^__^

Alhamdulillah, Allah masih murahkan rezeki Uwais.  Masih BF sehingga kini.  Makin kuat BF walaupun dah makan.  Mungkin sedap sangat susu ummi pada Uwais.  Bila nak BF je mesti buat muka comel.  Suara macam nak start enjin kereta.  Posisi BF macam-macam, semua Uwais reka sendiri.

Sudah pandai angkat tangan untuk berdoa.  Melambai dan sebut  `bye-bye` juga dah pandai.  Bila dukung je, tangan mesti melambai. Kalau dengar lagu Palestina Tercinta, tangan mesti duk lonjak-lonjak sambil tunjuk no 1.  Semangat sungguh dia buat gaya.

Ayah masih lagi jadi `sahabat akrab` Uwais.  Bila hari isnin, Uwais `Monday blues`.  Sibuk keliling ruang tamu cari ayah.  Tunggu depan bilik sambil sebut `ayie`.  Oh lupa nak cerita, panggilan manja ayah adalah `ayie` ye.  Bila ummi buka pintu bilik tidur, melilau cari ayah.  Ummi pun cakap, “kan betul ayie tak de.  Ayie pergi kerja, petang nanti ayie balik ye.”.  Lepas itu, baru puas hati, tersenyum dan tak panggil ayie dah.  Hehe.

Bila ayie ada kat rumah, ummi dah tak laku dah.  Manja benar dengan ayie.  Walaupun ayie ada kat sebelah Uwais, tetap jerit, `ayahhhhhh`.  Padahal ayie kat sebelah je.  Manja sungguh.  Bila ayie ada, Uwais akan mandi dengan ayie.  Basuh poo poo pun dengan ayie.  Ayie pun sanggup bangun tidur untuk basuh poo poo Uwais.  Bila ayie dan Uwais bersembang, memang galak sungguh.  Ayie layan Uwais persis orang dewasa.  Suka tengok `man to man talk`.

Ayah ada ajar Uwais buat bunyi macam berdecit, jadi dia duk tiru kalau kita yang buat.

Ummi ayah suka gelikan Uwais dekat perut dan leher dia.  Bila ummi atau ayah baring, Uwais pula buat pada kami.  Umur ini, anakanda Uwais gemar mengikut.  Alhamdulillah, ummi ayah bukan jenis yang menonton TV, jadi tidak terkesan pada Uwais al-Qarni.

Dekat rumah opah ada adik-beradik susuan Uwais, Mus`ab dan Tholhah.  Bila Mus`ab dan Tholhah nangis, Uwais ajuk.  Bila Uwais nangis, Mus`ab pula ajuk.  Geli hati sungguh kami semua.  Mula-mula ummi tak perasan pun, tapi nada yang diajuk itu, sama je bunyinya. Ummi dah nasihatkan Uwais, Nampak dah kurang dah dia ajuk. 

Uwais gemar sungguh menghabiskan masa di rak buku ummi ayah.  Lepas itu, pasti Uwais memilih buku medical satu dan buku computer dan memasukkannya ke dalam diaper bag kura-kura nya (di panggil kura-kura kerana hard shell..hihi). Ayah kata, Uwais macam ayah.  Minat computer tapi jadi pharmacist. 
Ummi, dah besar nanti Uwais nak jadi apa ye?

Uwais masih fully cloth diapering, Alhamdulillah.  Disebabkan anak ummi yang kedua ini kerap poo poo (semestinya la kan sebab dah banyak makan) maka ummi akan letak `GROVIA: flushable and biodegradable liner` atas CD Uwais.  Jadi mudah untuk ummi cuci CD.  Hanya perlu sental-sental manja je. Hehe.  Ayah pun banyak tolong ummi dalam pengurusan CD. 

Setakat ini sahaja dulu update tentang Uwais.  Uwais al-Qarni, ummi ayah doakan agar Uwais mendapat kejayaan di dunia dan akhirat.  Tetap tegar atas jalan yang telah kita pilih.  Ummi ayah sayang Uwais kerana Allah. Mmuuuuaaah.

p/s:  Tempahan untuk Cloth Diaper Babyland masih dibuka.  Boleh email: ukidsmart@gmail.com atau SMS: 013-6329304 untuk pertanyaan ye...Untuk tempahan, boleh buat terus di U Kids ...Bagi yang nak beli inserts pun boleh juga.  3 layers microfibre inserts, RM7/each dan 5 layers bamboo inserts, RM9/each....


July 4, 2011

BABYLAND Cloth Diaper: Tempahan dibuka untuk 2nd Batch Order (29 Jun - 8 Julai)


Assalamualaikum,

U Kids mendapat banyak permintaan untuk buka kembali tempahan cloth diaper babyland.  Oleh kerana itu, kami ingin buka sekali lagi tempahan kepada semua ahli keluarga, rakan taulan, ibu bapa serta para pelanggan sekalian.  Bagi sesiapa yang tak sempat nak order waktu 1st batch dulu, boleh order sekarang ye.  

Alhamdulillah, Allah izin kami jumpa juga dengan CD yang menggabungkan ciri-ciri yang kami inginkan.  Harga yang mampu milik dengan kualiti yang baik.  Mawaddah dan Hafiz benar-benar jatuh hati dengan CD Babyland ni.  Asalnya, kami guna jenama X & Y, tapi tak berapa puas hati walaupun masing-masing ada kelebihan tersendiri.  Akhirnya, ketemu jua CD yang menggabungkan kelebihan CD jenama X & Y...

Order ini dibuka selama seminggu, bermula dari 29 Jun sehingga 8 Julai.  Mawaddah harap kawan-kawan semua dapat buat tempahan awal ye (supaya Mawaddah tak kelam kabut macam 1st batch order dulu..hehe..salah sendiri..).  Harga masih seperti dahulu, boleh lihat di U Kids.  Tentang bayaran, boleh runding.  Boleh buat `full payment` atau deposit 60% dari jumlah keseluruhan untuk `secure booking`.  Selebihnya boleh dijelaskan bila barang dah sampai.  Kalau nak tunggu gaji bulan julai pun boleh juga.  Cuma bagitahu Mawaddah je ye.  InsyaAllah, Mawaddah faham.

Jika berminat, boleh buat order di U Kids.  Mawaddah dah upload dalam database, jadi kawan-kawan boleh add item ke shopping bag untuk permudahkan urusan..

Untuk tempahan kat link ni ye (klik di sini)

Sebarang pertanyaan boleh SMS 013-6329304 atau email ukidsmart@gmail.com....

July 1, 2011

Gunung Tahan & 2nd Batch Order (Babyland CD)



Assalamualaikum Uwais al-Qarni,

Esok ayah akan mendaki Gunung Tahan bersama aki, abah dan pak cik syahrul.  Ayah pergi lima hari tau sayang. Ummi harap, Uwais jangan meragam ye.  Jangan merengek nak ayah. Nanti ummi risau (ke ummi yang rindu terlebih nanti..hehe).  Anak ummi kan anak yang soleh dan sabar, hari selasa atau rabu depan, ayah baliklah sayang.  Jadi, sepanjang ketiadaan ayah ni, ummi akan uruskan segalanya untuk Uwais tau.  InsyaAllah, ummi tak lupa mandikan Uwais waktu petang walaupun ini telah menjadi rutin ayah.  Kontrak bersihkan CD, sidai CD dan lipat CD serta basuh poo poo Uwais pun akan ummi ambil alih sementara.  Hehe.  Kantoi ummi selalu dimanjakan ayah kan.  Bukan manja, ayah yang yang suka melayan Uwais.

p/s:  Tempahan utk CD bulan Julai ini telah dibuka bermula 29 Jun-8 Julai.  InsyaAllah akan sampai dalam 1-2 weeks time. Full payment or 60% deposit required upon booking.  Boleh runding, kalau nak tunggu gaji bulan julai pun.  Cuma perlu inform mawaddah je ye.  

Untuk maklumat lanjut boleh lihat di U Kids
Untuk tempahan, klik di sini.