Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Blog Archive

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

July 6, 2011

Uwais al-Qarni @ 9 bulan

Anak ummi ayah yang soleh...Tembam...Geram tengok...hehe..^__^



Assalamualaikum Uwais al-Qarni yang soleh,
Semoga anak ummi sentiasa dalam rahmat Allah.  Anak ummi dah besar sekarang, tapi belum cukup dewasa lagi. Hihi.  Itu sudah tentu.  Namun, ummi Nampak Uwais makin matang.  bila pandang raut wajah Uwais, terdetik dalam hati ummi, “Sekejap je Uwais dah besar.  Seperti baru semalam Uwais lahir”.  Kesibukan ummi melayan Uwais yang pantas membesar dan aktif ini, membuatkan ummi terlupa nak update tentang perkembangan terkini Uwais.  Maafkan ummi ye sayang.  Ummi tahu Uwais tak marah kan?

Tengah khusyuk main sampai terjelir lidah Ustaz Uwais al-Qarni.  Dah bujang anak ummi...

Uwais sudah mula bertatih/berjalan lepas tangan (2-3 langkah).  Ayah dah janji dengan uwais, kalau pandai bertatih je, ayah nak belikan hadiah.  Ayah jangan lupa ye. Merangkak pula sangat laju.  Suka duduk macam katak, comel tau.

Gigi ada 4 batang.  2 batang di atas, dan 2 lagi di bawah. 

Selera makan persis orang dewasa.  Pantang Nampak makanan, mesti tak boleh sabar.  Uwais suka makan nasi.  Bagilah roti atau makanan lain, nasi tetap menjadi pilihan hati.  Buah yang Uwais suka, pisang.  Makanan lain yang menjadi kegemarannya adalah kismis, badam dan madu.  Ini memang istiqamah makan.  Sebab encik pharmacist memang buat inspection punye.  Hehe.  Balik kerja mesti Tanya, “Uwais dah makan madu?”.  Kecut perut staff nurse kalau terlupa tau…^__^

Alhamdulillah, Allah masih murahkan rezeki Uwais.  Masih BF sehingga kini.  Makin kuat BF walaupun dah makan.  Mungkin sedap sangat susu ummi pada Uwais.  Bila nak BF je mesti buat muka comel.  Suara macam nak start enjin kereta.  Posisi BF macam-macam, semua Uwais reka sendiri.

Sudah pandai angkat tangan untuk berdoa.  Melambai dan sebut  `bye-bye` juga dah pandai.  Bila dukung je, tangan mesti melambai. Kalau dengar lagu Palestina Tercinta, tangan mesti duk lonjak-lonjak sambil tunjuk no 1.  Semangat sungguh dia buat gaya.

Ayah masih lagi jadi `sahabat akrab` Uwais.  Bila hari isnin, Uwais `Monday blues`.  Sibuk keliling ruang tamu cari ayah.  Tunggu depan bilik sambil sebut `ayie`.  Oh lupa nak cerita, panggilan manja ayah adalah `ayie` ye.  Bila ummi buka pintu bilik tidur, melilau cari ayah.  Ummi pun cakap, “kan betul ayie tak de.  Ayie pergi kerja, petang nanti ayie balik ye.”.  Lepas itu, baru puas hati, tersenyum dan tak panggil ayie dah.  Hehe.

Bila ayie ada kat rumah, ummi dah tak laku dah.  Manja benar dengan ayie.  Walaupun ayie ada kat sebelah Uwais, tetap jerit, `ayahhhhhh`.  Padahal ayie kat sebelah je.  Manja sungguh.  Bila ayie ada, Uwais akan mandi dengan ayie.  Basuh poo poo pun dengan ayie.  Ayie pun sanggup bangun tidur untuk basuh poo poo Uwais.  Bila ayie dan Uwais bersembang, memang galak sungguh.  Ayie layan Uwais persis orang dewasa.  Suka tengok `man to man talk`.

Ayah ada ajar Uwais buat bunyi macam berdecit, jadi dia duk tiru kalau kita yang buat.

Ummi ayah suka gelikan Uwais dekat perut dan leher dia.  Bila ummi atau ayah baring, Uwais pula buat pada kami.  Umur ini, anakanda Uwais gemar mengikut.  Alhamdulillah, ummi ayah bukan jenis yang menonton TV, jadi tidak terkesan pada Uwais al-Qarni.

Dekat rumah opah ada adik-beradik susuan Uwais, Mus`ab dan Tholhah.  Bila Mus`ab dan Tholhah nangis, Uwais ajuk.  Bila Uwais nangis, Mus`ab pula ajuk.  Geli hati sungguh kami semua.  Mula-mula ummi tak perasan pun, tapi nada yang diajuk itu, sama je bunyinya. Ummi dah nasihatkan Uwais, Nampak dah kurang dah dia ajuk. 

Uwais gemar sungguh menghabiskan masa di rak buku ummi ayah.  Lepas itu, pasti Uwais memilih buku medical satu dan buku computer dan memasukkannya ke dalam diaper bag kura-kura nya (di panggil kura-kura kerana hard shell..hihi). Ayah kata, Uwais macam ayah.  Minat computer tapi jadi pharmacist. 
Ummi, dah besar nanti Uwais nak jadi apa ye?

Uwais masih fully cloth diapering, Alhamdulillah.  Disebabkan anak ummi yang kedua ini kerap poo poo (semestinya la kan sebab dah banyak makan) maka ummi akan letak `GROVIA: flushable and biodegradable liner` atas CD Uwais.  Jadi mudah untuk ummi cuci CD.  Hanya perlu sental-sental manja je. Hehe.  Ayah pun banyak tolong ummi dalam pengurusan CD. 

Setakat ini sahaja dulu update tentang Uwais.  Uwais al-Qarni, ummi ayah doakan agar Uwais mendapat kejayaan di dunia dan akhirat.  Tetap tegar atas jalan yang telah kita pilih.  Ummi ayah sayang Uwais kerana Allah. Mmuuuuaaah.

p/s:  Tempahan untuk Cloth Diaper Babyland masih dibuka.  Boleh email: ukidsmart@gmail.com atau SMS: 013-6329304 untuk pertanyaan ye...Untuk tempahan, boleh buat terus di U Kids ...Bagi yang nak beli inserts pun boleh juga.  3 layers microfibre inserts, RM7/each dan 5 layers bamboo inserts, RM9/each....


5 comments:

  1. waa Uwais dah besar dah... rasanya mcm baru lahir jerk Uwais nie.. semoga menjadi anak yang soleh ye

    ReplyDelete
  2. Cepatnya perkembangan Uwais.. Bahagia rasanya tengok anak membesar depan mata.

    Semoga Uwais menjadi anak yang soleh..

    ReplyDelete
  3. yess wardah sokongg..hehe =)

    ReplyDelete
  4. Assallammualaikum,
    Have u been to Kg Air Kuning...kampung your father in law? Kalau balik raya di sana, boleh kita jumpa.

    ReplyDelete