Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Blog Archive

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

October 28, 2010

IIUM 26th Convocation-Bachelor of Pharmacy (Hons)

Ayah yang di tengah...

Nampak tak ayah?  Alhamdulillah ada gak kawan ayah yang tangkap gambar ayah waktu dalam dewan kan...

Ayah yang malas study, tapi grad dengan bintang...Kenapa bintang???  Kira 3 pointer lah...Ayah memang brilliant dari sekolah kan...Yang ummi perasan, ayah akan lagi score bila diuji...Semoga anak-anak ummi juga akan jadi seperti itu....Tapi ayah kata, kena jadi lagi baik dari ayah dari segala segi...

Bunga ini ummi beli untuk ayah..Kelam kabut ummi pergi beli dengan khaulah sebab kami baru sampai , tapi ayah sudah keluar dewan...Ummi suka sangat bunga ini...Pertama kali ummi belikan bunga untuk ayah...Tapi, ummi je yang over sangat sebenarnya...Macam tak percaya je ummi tengah pantang hari ke-19 waktu ni...hihi...

Uwais pun datang juga konvo ayah...Kesian kat  uwais...Tapi kesian juga kat ayah...Bukan selalu pun konvo ni...

Uwais pandang siapa tu???

Fiey (classmate ummi), Opah, Uwais dan Ummi...

Kami semua posing dulu sebelum ayah sampai..hehe..

Tengoklah, Mus`ab kesayangan Mumu...Kalau dapat dukung dengan Aki, orang lain dah tak laku...hehe

Oh, ummi sedang menyusukan Uwais...Nursing cover ini ummi beli dari kedai Chomel (klik sini ye untuk online store yang jual nursing cover ni)...Menyusukan anak di mana saja..hehe...Hatta di tangga seperti gambar di atas...

Dan ummi bukan keseorangan...Adik Ummi, Khaulah juga join sama..Nursing cover dia pun dibelikan di kedai Chomeyl...


Ini lah family in-law ummi...Dari kiri, atuk, ayah, ummi, mak dan deq an...

Ini pula family ummi...

Buah hati ayah, ummi dan uwais...Dua-dua tembam...hihi...

Kami bersama adik dan adik ipar yang bakal jadi ustaz dan ustazah...ameen

IIUM 26th Convocation-Bachelor of Nursing (Hons)




Mereka inilah `roommates saya...Dari kiri, Khamisah, Marlina, Mawaddah (ummi lah tu) dan Mona...Banyak kenangan bersama mereka yang tidak dapat ummi lupakan...

Gambar ummi yang pling kiri sekali...

Nampak tak ummi?

Waktu keluar dewan bersama classmate...Mereka baling mortarboard, tapi ummi malu nak buat...Jadi, ummi join ambil gambar sekali je...

Tidak pernah menyangka bahwa ummi akan berada sebaris dengan mereka di hari konvokesyen ini...kerna suatu masa dulu, selepas Ukasyah tiada, ummi tiada semangat untuk menghabiskan pengajian yang berbaki satu semester sahaja lagi...

Ummi berdiri di tepi sekali...


Ummi tiga dari kiri...Kami berkongsi kejayaan bersama-sama...Begitu juga kesedihan, kegagalan...

Dari kiri: Balqis (adik perempuanku), Mus`ab (dlm dukungan), Ali (suami balqis), Ummi (ibu ku), Hafiz (suamiku), Abah (bapaku) dan Baihaqi (adik lelakiku)

Inilah ummiku yang sering ku gelar sebagai Opah di dalam blog ini...Penguat semangatku dlm segala aspek...Menerimaku seadanya...Tidak pernah berputus asa dengan diriku...Mentor buat diriku dalam meniti kehidupan sebagai isteri, ibu dan pelajar....Murabbi ku jua...jazakillah ummi...

Bapaku yang melimpahkan kasih sayang yang tidak berbelah bahagi...

Mus`ab, anak susuan ummi..Sayang mucab...

Ummi yang sangat memahami...

Jazakallah abah kerana sudi mewalikan angah ...hehe...

Abang yang sentiasa bersabar dengan diri ini...Yelah, 2 tahun berturut-turut mengandung sepanjang study...Akhirnya, sampai jua ke garisan penamat walaupun dalam kepayahan diuji dengan pelbagai ujian...Potret ini menyentuh hati ini..Membayangkan Ukasyah bersama kami...


Baitul muslim wa baitul dakwah...ameen

Ummi yang masih lesu di hari ke-18 berpantang...Uwais  pun kecil lagi....

Abang yang jaga Uwais waktu ummi dalam dewan...Mandikan, bagi EBM dekat Uwais...Alhamdulillah ayah dah biasa kan...

Ummi pucat sangat...Uwais masih merah lagi...

Terima kasih yang tidak terbalas buat ummi dan abah....Kerna kalian memberikan kepercayaan pada kak ngah untuk menggalas tugas sebagai seorang isteri dan ibu di kala diri ini masih berjuang di taman budi dan ilmu...Kalian berdua mendidik angah sebaik mungkin...


October 27, 2010

Ragam Uwais al-Qarni…


Assalamualaikum…

Sebenarnya ummi bukanlah nak cerita sangat pasal ragamnya sebab anak ummi ini memang soleh…Mudah untuk dijaga…Alhamdulillah…Kalau menangis sikit sebab hendak menyusu atau mengantuk itu memang ada la…Yelah, itu saja cara Uwais hendak beritahu ummi kan…Uwais sekarang memang sudah pandai…Kalau dah tidur nyenyak sekalipun, bila ummi letak atas katil, terus celik mata, terkebil-kebil pandang ummi…Pastu, muka merayu ajak ummi baring sekali dengan dia…Bila dah baring, Uwais  rengek manja nak susu pula…Bila dapat susu, walaupun dah lena, ummi tak boleh keluarkan..Kalau tak terus terbuntang mata uwais…hehe…Comel betul anak ummi ye…Uwais macam ni bila waktu siang je…Sebab itu ummi selalu letak dia dalam ring sling…Bila malam, Uwais memang lena…Mungkin sebab Uwais takut ummi tinggalkan dia sorang-sorang kot…

Memang tidak  boleh nak buat kerja sangat waktu siang…Bila ayah ada baru lah ummi dapat buat kerja…Alhamdulillah, ayah jenis suami yang tidak kisah lagi memahami kan…Ummi ini pula jenis rimas bila banyak kerja tertangguh, tapi ayah cakap dengan ummi, “Relax lah sayang…adat lah bila ada anak kecik…Fokus je pada uwais”….Tapi, ummi tetap pastikan bilik berkemas sebelum ayah balik kerja…Sebab opah memang didik begini pada anak-anak perempuannya, ummi dan khaulah…Hatta, pak long dan pak cu pun akan kemas rumah tau sebelum opah dan aki balik kerja…

Baiklah, sampai di sini saja entri kali ini…Ummi hendak mengemas barang untuk holiday ke Cameron Highlands pula, hari jumaat ini…Kiranya, meraikan ummi yang dah habis pantang koboi lah ye…hihi…Di sini ummi selitkan gambar Uwais yang semakin tembam ini ye…


Amboi Uwais, tidur macam orang dah besar je gayanye...

Mata bulat bila ummi letak atas katil...

Muka manja, mengharap  ummi join dia sekali...hehe...


Beginilah Uwais dengan buah hatinya...Uwais kalau dengan ayah., mesti tidur posisi begini...Sejak dari hari pertama lahir lagi...

Close-up...Hidung kembang macam ummi,tapi ada masa nampak mancung macam ayah plak...Mata bulat tapi sepet, gabungan ummi ayah...Kulit in between kot...yang penting anak ummi soleh kan....

Keluarga bahagia...Ummi rindu Ukasyah...isk isk...



October 26, 2010

Babywearing: Ummi, Uwais & Ring Sling

Mummy Hugs: Ring Sling - Plush Cotton Brunette Brown With Turquiose ( Sateen Cotton )...Di beli di LittleWhiz...RM 149.90..After discount, RM 134.90...





Dari pandangan sisi...

Dari pandangan hadapan...

Ada `zippered pocket`.. siap ada dua `comparment` lagi dekat `tail` ring sling ni...

Full view...Boleh handsfree, tapi ummi tidak berani lagi waktu ini...Sekarang dah ok...

Tidak mudah juga untuk ummi pakai ring sling sebab tudung ummi labuh, tapi alhamdulillah, sekarang ummi sudah boleh menyesuaikan diri ini...Memang kena pakai baju longgar, kalau tak seksi ...Ummi tidak lagi selekeh sekarang macam mula-mula pakai dulu...Kena juga menjaga penampilan diri kan walaupun telah beranak dua...Menyusukan Uwais di dalam ini juga semakin mudah...

Terima kasih ummi dan uwais ucapkan pada ayah kerna membelikan ring sling ini...Banyak manfaatnya kan, tak rugi membelinya...


Alhamdulilah, akhirnya ummi berjaya memiliki ring sling ini setelah puas mencari di segenap online store yang ada…Akhirnya, ummi beli dari LittleWhiz…Sebenarnya, ummi ini payah betul hendak mencari sesuatu yang berkenan di hati ini…Terutamanya sesuatu yang berkaitan dengan fabrik dan corak…Boleh dikatakan ummi ini agak cerewet juga…Pemilihan ring sling ini juga, haruslah yang bercorak abstrak dan pastinya ada rona warna kegemaran ummi dan ayah iaitu warna coklat dan biru, sebab ayah pun nak guna juga nanti…

Ingat tak pada pouch sling yang ummi pernah jahit dulu?  Ummi rasa tidak selesa menggunakannya untuk newborn seperti Uwais…Bagi ummi, kalau untuk toddler memang best sebab ummi pernah dukung anak susuan ummi, Jannah dan Mus`ab dalam pouch sling yang ummi jahit tu..Kalau untuk newborn, lebih sesuai menggunakan ring sling sebab dia `adjustable`…Ummi sudah hadiahkan pouch sling ummi pada Khaulah sebab Mus`ab kan dah besar, Khaulah pula mengandung lagi, jadi dia pun berminat juga dengan babywearing ini setelah melihat betapa mudahnya ummi membuat kerja bila ada sling….

Ummi bukannya baru lagi dengan babywearing ini sebab ummi sudah mula memakainya sejak dari `Ukasyah lagi..Tapi, waktu `Ukasyah dulu ummi pakai kain batik lepas je…Ala-ala orang Indonesia…Ummi telah merasakan kelebihan memakai ring sling ini sebab itu lah ummi ingin meneruskannya setelah melahirkan Uwais…

Alhamdulillah, ayah cepat sungguh meluluskan permohonan ummi untuk kesekian kalinya setelah ayah merasakan keletihannya dan betapa lenguhnnya tangan mendukung  Uwais…hihi…Disebabkan permohonan kali ini begitu mudah, ummi jadi ragu-ragu untuk membelinya sebab bukannya murah kan…Buatnya ummi tidak pakai, habislah kena bebel dengan ayah..Yelah, membazir kan amalan syaitan…Sebelum ummi order, ummi study dulu tentang keselamatan, cara pemakaian dan posisi-posisi yang bersesuaian mengikut peringkat umur bayi…Ummi bulatkan tekad untuk terus memperbaiki dan meningkatkan skills ummi dari sehari ke sehari…InsyaAllah…

Setakat ini, ummi sudah memakainya tika berkunjung ke Masjid Putrajaya, SOGO dan restoran mamak…Dekat rumah setiap hari pakai…Uwais pula asyik tidur je kalau duduk di dalamnya..Suka  sangat dia…Ummi dia lagi suka, senang hendak buat kerja rumah…hihi…Alhamdulillah, selesa sungguh…Mudah juga untuk ummi tarbiyyah uwais bila dia sentiasa dalam dakapan ummi...