Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Blog Archive

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

October 22, 2010

Ayah On-call, Ummi Terharu & Uwais al-Qarni Gembira

Keluarga bahagia, tinggal di jalan bahagia dan di taman sri bahagia...hihi...^__^....Ummi dan Uwais yang bahagia juga semakin tembam...Ayah bahagia juga, tapi semakin kurus...aik, macam mana ni???

Assalamualaikum,

Malam ini ayah on-call lagi sampai pukul 11 malam…Ummi tengah sunyi sekarang kat rumah…Ummi tinggal berdua je dengan Uwais al-Qarni…Opah, aki dan pak long ada program kat tempat lain…Pak long berat hati sebenarnya nak tinggalkan ummi yang masih dalam pantang, tapi ummi kesian pula padanya…Program tu bukannya selalu diadakan…Lagipun, waktu zaman ummi study dulu, ummi sudah biasa ditinggalkan ayah di rumah sampai pukul 1 pagi…hehe…
Walaupun ayah oncall hari ini, ummi tetap gembira sebab ayah masuk kerja lewat...Dapatlah kami breakfast bersama…Ayah pun baru berpeluang melihat perangai Uwais al-Qarni yang baru iaitu bergembira dan bergelak ketawa di pagi hari bersama opah, aki, paklong dan ummi…Yelah, setiap hari ayah keluar awal ke tempat kerja sewaktu Uwais al-Qarni masih sibuk menyusu dengan ummi kan…

Apa yang ummi terharu sangat tu??? Bukannya apa pun, ummi terharu sebab ayah tolong ummi buat kerja rumah hari ni…Setiap hari pun ayah tolong ummi, cumanya hari ini kan ayah kerja sampai malam, jadi ummi kesian juga dekat ayah…Ayah sempat uruskan pakaian yang tidak basuh lagi, susun baju, kemas bilik, gosok baju sendiri, tolong ummi jaga Uwais al-Qarni dan menyelesaikan perkara yang penting…Apa yang penting sangat itu??? Bila sudah sampai masanya nanti, ummi akan cerita ye…hihi..

Ayah juga sudah set kan GRACO Swing kesayangan `Ukasyah untuk Uwais al-Qarni pula…Seronok tengok ayah gantung toys…Ummi ayah sudah cuba letak Uwais al-Qarni dalam tu, nampaknya dia suka…Tapi sekarang ini tidak berpeluang lagi nak letak Uwais al-Qarni sebab dia asyik hendak menyusu dengan ummi setiap jam di siang hari….Di malam hari pula, Uwais al-Qarni tidur seawal jam 9.30 malam dan hanya akan bangun pukul  4.30 pagi…Ummi pula yang risau dan akan kejut Uwais al-Qarni untuk menyusu setiap 2-3 jam…Waktu tidur Uwais al-Qarni sudah tetap selepas seminggu kelahirannya…Alhamdulillah, ummi ayah bersyukur sangat…


Uwais al-Qarni sekarang sudah pakai pampers saiz M….Memang terasa betul bila mendukung Uwais al-Qarni sekarang…Anak ummi ayah ini cepat sungguh membesar…Sempat pakai pampers newborn hanya seminggu…Pampers saiz S dipakai selama 4 minggu…Ummi pernah menyatakan hasrat pada ayah untuk beli cloth diaper, tapi masih tidak diluluskan lagi...Ayah kata kesian kat ummi nanti sebab ayah tidak dapat tolong nak uruskan cloth diaper tu...Ayah kan sibuk...Takpelah, Uwais besar sikit nanti, kita cuba ye...Baju saiz newborn sudah tidak berapa muat… Senteng je nampaknya sebab panjang anak ummi ini lebih kurang 58 cm…Booties memang banyak tidak muat...Jadi Uwais al-Qarni banyak pakai socks je...Memang persis abang `Ukasyah sungguh si Uwais al-Qarni ni tau…Tidak macam ummi ayah yang rendah ini..hihi…

Sampai di sini sahaja buat malam ini ye…Ummi ada banyak tugasan yang hendak dilakukan semasa Uwais al-Qarni sudah tidur…Ye, dia sedang tidur di sebelah ummi ini…Comel sangat…Geram, geram...

4 comments:

  1. suka sangat baca blog awak. u both are so sweet. :D

    ReplyDelete
  2. dh pakai saiz M...huhu mmg terasa sgt tuh..hehe

    ReplyDelete
  3. uwais dh pakai pampers saiz M? hehe.. besarnya dia.. hari tu mase sebulan brapa kg? hadeef sebulan 4.25 kg, tapi pakai saiz S lagi, cuma nampak macam dah nak ketat la..

    ReplyDelete
  4. salam umi uwais....wah semangat laaa si bb uwais nih...alhmdllah..chat die kan?bb afham saya paka M mase 3bln++..hehehe

    ReplyDelete