Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Blog Archive

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

April 2, 2009

Peha Fifi terkoyak...

Semalam ummi call opah (ummi mawaddah), tapi opah tak angkat. 3 kali gak ummi call. saje je tel opah sebab boring study. dalam kul 9 lebih, opah call balik.

"Angah tak sihat ke"

"Eh, angah ok je la ummi"
Erm opah risau kalo ummi ni tak sihat. Opah menyampaikan berita yang agak merisaukan ummi. Nak gelak pun ada. Cite ni tentang kucing gemuk kami yang bernama fifi. Opah cakap,

"Angah, peha fifi terkoyak, kena jahit"

"Camne bleh terkoyak ummi?"


"Ummi pun tak tau. Fifi main-main dgn Tiger (baby kucing) kat balcony, Tiger ada kat umah tapi fifi yang hilang"

"Kebetulan semalam abah penat, jadi abah tak gi keje. Abah nampak tiger dok intai2 dari balcony. Rupa-rupanya, fifi balik dengan badan yang kotor"


"Abah pun mandikan dia. ternampaklah pehanya yang terkoyak itu. Malam tu bw jumpa Dr Kok (vet kucing2 kami), dan kenalah jahit"


"Mesti mahal kan?"


"Ummi kena RM 200"

Opah cite, fifi terbaring atas katil opah dengan kaki yang berbalut. Tido dengan opah la. Ummi rasa sian pun ada, lawak pun ye. Mana taknye, fifi ni walaupun gemuk, tp aktif. Bila dah sakit ni, pastilah manja sangat dengan opah dan aki. Alamatnya lepas ni, aki terpaksalah kurung diorang dalam rumah je. Tulah fifi, buat hal lagi.

9 comments:

  1. comey nye kucing.. teringat kat kucing anim dulu.. before dia mati, kami bawak ke klinik haiwan, jumpe Dr.. Dr tu cucuk ubat kat kaki dia, tapi hayat nye pendek..sayang sangt kucing tu sebab kaki dia putih macam stokin.. so, kami panggil dia stokin.. hehe..punye la sayang kan, sampai sapu minyak gamat kat kaki kucing tuh.. tapi tam sembuh.. kini stokin terkubur sudah di pusaranya.. hehe

    ReplyDelete
  2. sian nye die
    nth ape di buat nye smpai koyak peha
    kn la blja duk diam psni :P

    ReplyDelete
  3. SaLam..em takziah tok kucing (fifi)..huhu..em mg smebuh..hehe..em dulu kucing saya nak lahirkan anak..tp x blh..bawak g kinik..em operation..em ade satu jew anaknyer..tp sihat dah besar..kami x tahu pun kucing (ewok)pregnnt..huhu..sebab badan nyer besar..x dapat dikenalpasti..huhu..tp anaknyer x dapat d selamatkan..huhu..sedih..tp ewok dah kembali pulih dah..alhamdulillah..=)

    ReplyDelete
  4. mawaddah pun tak tahu la camne fifi bleh terkoyak peha..ummi mawaddah pun tak tahu sebab yang specific..fifi ni jenis yang tak jejak tanah langsung..kakinya pun sangat bersih..buang air kecil dan air besar dalam toilet..rumah mawaddah 2 tingkat, jadi family semua slalo duk kat tingkat atas je..lagipun umah kami ada balcony yang besar, tempat kami menghirup udara segar dan tempat fifi bermain..mungkin fifi terjatuh waktu bermain dgn adiknya Tiger dari balcony tu..bila peha dah terkoyak, tak dptlah fifi nak naik atas balik..yelah, budak gemuk..

    ReplyDelete
  5. Seronok betul dgr cite aniemz dan nursyahadah tentang kucing-kucing mereka...kucing ni comel kan??kalo korang semua ada cite psl kucing, blehlah kongsi bersama...mawaddah dan hafiz mmg peminat kucing...hehe...

    ReplyDelete
  6. sourplum, fifi ni kl duk diam maknanya dia tido menyorok dalam almari atau bwh katil...hehe...nampaknya kena kuarantin la dia lps ni dgn abah mawaddah...sape suruh nakal2 sgt...haha..

    ReplyDelete
  7. Pahala besar kalau syg binatang ni(trutama kucing)Saya juga peminat kucing n ada kucing ksygn-Miki(Miki ni jumpa msa dia baby lagi,kat tepi parit.Alhmdulillah,sempat selamtkn sblm jatuh.Dh dekat 3thn Miki mmbesar,dh mcm adik bradik sndri..hehe tapi yg sedihnya miki dh cuba nk lari dri rumah sbb dh jumpa teman baru,tapi klu makn n tdur,dia stay balik rumh.Apapn,utk Mawaddah,klu blh utk tempoh mgndung smpi bersalin nnt cuba elakkan kucing sbb ibu mgndung berisiko dijangkiti Toksoplasmosis-jngkitan@infect dri parasit toksoplsma gondi yg ada kat kucing.Klu djngkiti,24%baby akn tereffect.Mawaddah blh nk belai,tapi leps tu ken bersihkn betul2 tgn sbb telur2 parasit nk blh melekat kat tgn.Moga Mawaddah ceria spnjg kehmilan ni:)

    ReplyDelete
  8. em betul tu ummuabdullahsyaakir..syahadah stuju..bulu kucing bahaya bg ibu2x mengandung..ha kak mawaddah kena berwaspada sikit ngan kucing..abg hafiz lak kene sokmo tgkkan kak mawaddah x main kucing selalu..=)
    tok kesihatan bayi dalam perut tu..=)
    em kucing syahadah kat umah byk dulu sampai berpuluh-puluh ekor..tp banyak dah x de..dah kembali kepada penciptanya..em kat umah ade jugek kucing syahadah yg bulu dia lebat..sekrg dia dah besar suke berkeliaran..em suatu hari dia kene kejar ngan anjing..habis tulang kaki dia terkeluar..huhu..em tp kami sekeluarga peminat memelihara kucing..kami bg dia ubat..em biasanya kalau kucing kat umah dah x dek pasti akan ade kucing datang menyusuli ke umah kami..em kenapa ek..????????
    em kak mawaddah jg diri bik2x ye..even x pernah bersua tp ukhwah sentiasa ada..=)salam ukhawah dari syahadah..

    ReplyDelete
  9. nak msuk geng jugak...sorry ek k.wadah...baru nak join the club (cat club). erm, saya ada banyak kucing kat blok saya ni...ada 2 ekor, suka masuk bilik saye.pantang bukak pintu...dia masuk, terus naik atas katil, baring...ewah2...

    ReplyDelete