Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Blog Archive

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

April 7, 2009

OSCE

Alhamdulillah, ummi dah abis OSCE (clinical exam) semalam. Perasaan ini bercampur baur antara gembira, menyesal dan malu.

Ummi gembira sebab exam OSCE ni memang exam yang ummi sangat takut nak hadapinya. Nak tercabut jantung ummi bila menunggu di “quarantine room”. Semalam ummi second group.

Ummi menyesal sebab tak study awal-awal. Pagi tu baru nak minta makcik Naddy ajarkan MSE (Mental State Examination) since ummi tak posting psychiatric ward lagi, jadi kurangla pengalaman berdepan dengan patient yang ada mental problem ni. Lagi ummi gelabah bila terlupa nak study on how to don OT gown and gloves. Jazakillah banyak-banyak pada kawan-kawan yang membantu.

Ummi malu nak jumpa dengan lecturer yang jaga station 3 sebab ummi buat benda mengarut yang tak menjawab soalan.

Station 1
Ummi kena pakai OT gown and don gloves while maintaining aseptic technique. Alhamdulillah, ummi boleh buat since baru je revise dgn mak cik naddy pagi tu. Kurang rasa nervous sebab ada lecturer muda yang membantu.

Station 2
Ummi buat tracheostomy suctioning. Waktu ni rasa yakin sebab ummi baru je posting kat ward ENT dan secara kebetulannya, lecturer ummi (Sr, Hazariah) juga posting kat ward tu. Jadi, Sr. Haza banyak ajar tracheostomy care kat ummi. Dekat ward ENT tu, memang ada sorang patient tu required tracheo. suctioning prn. Terima kasih pada Sr. Haza yang banyak mengajar ummi. Ummi banyak belajar dari pengalaman berharga sewaktu posting kat ward.

Station 3
Case yang diberi, patient admitted to Emergency Department, unconscious and apnoeic. Ummi kena insert oro-pharyngeal airway and resuscitate patient. Yang ni memang HANCUR. Ummi buat head-tilt-chin lift but I did not remove the pillow. Memang buat kesilapan besar. Ummi doa, ummi pass je. Lepas ni kena improve lagi. Jangan nervous sangat sebab benda yang emergency ni, memang kena cepat, tapi tak bleh gelabah. Ummi malu dengan Sr. Sanisah yang evaluate ummi. Rasa tak nak jumpa je dgn dia dah. Kenalah menyorokkan diri lps ni. Maluuuuuuuuuuuu sgt.

Station 4
Break

Station 5
Ummi buat MSE (Mental State Examination) for patient who has been diagnosed with dementia. Alhamdulillah ingat lagi yang mak cik naddy ajar ummi. Prof Maung pun baik je dan ummi rasa sangat tenang ketika ini.

Station 6
Eye swabbing and instillation of eye drop. Nervous juga, tapi bila dah buat baru rasa yakin skit. Waktu posting Eye Clinic pun Dr. Khairizan ada ajar.

p/s: ni mungkin OSCE yang terakhir buat ummi (yang akan datang adalah OSCE untuk Nursing Board Exam), jadi ummi pasti rindu nak menghadapi situasi yang mampu membuatkan jantung ummi rasa nak tercabut. Apa-apa pun, bnyk sangat pengalaman manis yang tak dapat dilupakan. Yang pahit pun ummi tersengih sorang-sorang bila mengenangkannya. Ummi rasa, banyak kesilapan yang ummi lakukan dalam OSCE adalah kerana kelemahan dan kesilapan ummi sendiri. Siapalah ummi ini (yang malas study kan)???

No comments:

Post a Comment