Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Blog Archive

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

April 11, 2009

KK vs IIUM Health Centre

Sebelum ini ummi ayah serba salah dan confuse nak pilih yang mana satu...Ayah tak sanggup lagi melihat ummi panas hati, sedih dan kecewa setiap kali pergi check-up di klinik kesihatan...Ummi jua tak mahu perasaan ummi ini kacau bilau tika ummi mengandungkan bakal mujahid kami ini...takut-takut anak ummi ini akan jadi seperti ummi plak...Ummi bukan mahu memburukkan perkhidmatan yang diberikan kerajaan, bukan jua mengharapkan perkhidmatan bertaraf lima bintang atau seperti di klinik swasta...Malah ummi sengaja memilih KK kerna ingin menyokong perkhidmatan kerajaan dan supaya ummi juga dapat belajar sesuatu dari pengalaman seorang ibu...ummi juga memilih KK kerna ingin menyelami perasaan patient-patient yang slalo ummi entertain sewaktu clinical posting...

Sayang, walaupun berulang kali ayah memujuk ummi supaya berhenti dari menghadiri appointment di KK, ummi tetap berdegil untuk meneruskan check-up di KK...Ummi seolah-olah takut dengan mereka sebab ummi pernah diugut mereka...Setiap kali itulah hati ummi ni diguris dengan kata-kata yang tidak baik...bukan itu sahaja, banyak lagi perkara yang mereka buat mampu membahayakan baby ummi dan juga ummi sendiri...teringin skali ummi berkata pada mereka, "Hei,I`m also a nurse, please don`t treat me like this as if i don`t know anything that you did"...aah, tak tergamak ummi berkata begitu...andai ummi tak suka disakiti, ummi jua tak mahu menyakiti orang lain...

Dalam kekeliruan ini, ummi ayah mohon petunjuk dari Allah, yang Maha Mengetahui...Since ummi akan bersalin di private hospital (opah dan aki lah yang beria-ria nak ummi bersalin di hospital swasta), maka ummi ayah memilih untuk meneruskan check-up di IIUM Health Centre...Doktor di situ pun dah lama pujuk ummi untuk buat antenatal check-up disitu sewaktu ummi berkunjung ke sana tika kesihatan ini terganggu...perkhidmatannya juga free of charge...

p/s: tak semua orang hadapi situasi ini, tp memang inilah yang telah Allah susun untuk ummi ayah supaya kami lebih kuat, tabah dan sabar...setiap perkara yang berlaku pasti ada pro & cons...ummi ayah belajar sesuatu dari pengalaman pertama ini...pasti, kami tersangatlah fobia dgn KK...insyaAllah, yang kedua nanti, yang lebih baik dan sempurna...kami sunguh cerewet...hehe...

2 comments:

  1. SaLam..em x pe..if tok kebaikan tok akak n baby cerewet pun dah x kira..hehe..yg penting akak ngan baby selamat..syahadah doakan..ap jua pilihan akak mg itu adalah pilihan yg terbaik..=)

    ReplyDelete
  2. insyaAllah...semoga Allah berikan yang terbaik...terima kasih sebab syahadah concern...terima kasih juga atas doa syahadah....

    ReplyDelete