Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

March 12, 2009

Ummi Terharu

Semalam adalah hari yang paling bermakna buat ummi. Semalam jua adalah hari pertama ummi melihat baby ummi ini. Walaupun dalam kesibukan clinical posting, ummi akhirnya berjaya memboloskan diri (dengan izin dari staff nurse tau) meluangkan masa untuk permata hati ummi dan ayah ini.

Ummi dan ayah bertolak ke Beserah selepas waktu Zohor demi mendapatkan giliran yang awal untuk masuk berjumpa doktor dan dentist. Berdebar tak terkata hati ummi dan ayah ni tau. Ummi dan ayah tak putus-putus berdoa agar baby kami ini sihat hendaknya. Setelah hampir sejam menunggu (agak menguji kesabaran), akhirnya ummi dipanggil masuk ke bilik doktor. Doktor menemubual dahulu tentang masalah kesihatan atau ummi ada chief complain ke. Alhamdulillah, kesihatan ummi baik buat masa ini. Doktor agak terkejut sewaktu menemubual ummi. Katanya, ummi ni terlalu muda (ye ke, ummi dah nk masuk 23 tahun dah tau tak lama lagi).

Selepas medical check-up bersama doktor, ummi diarahkan naik ke atas katil. Ya Allah ummi takut sangat walaupun ummi juga seorang nurse.

Doktor suruh ummi tengok screen.

“Mawaddah, this is your baby”

Ummi terus menitiskan air mata. Terharu sangat rasanya dapat melihat anak ummi ini buat pertama kalinya. Doktor agak terkejut, first impression doktor adalah,

“Baby awak ni panjang orangnya. Ni kepala, tangan, badan dan kaki baby awak”

Macam tak percaya plak ummi. Maknanya, baby ummi ni taklah pendek mcm ummi dan ayah ye.

“Aktifnya baby awak ni”

Memang jelas sangat baby memangla anak ummi kan.hehe. kecik hati ayah nanti. Ummi tengok kaki baby asyik menendang je, termasuklah tangan baby yang tak reti duduk diam sepanjang baby di scan oleh doktor. Agaknya baby berkungfu kot. Doktor pun excited tengok baby sihat. Doktor juga hampir berputus asa untuk mencari di mana jantung anak ummi ini kerana baby asyik pusing-pusing je. Doktor kata, kalo tak jumpa pun takpe sbb dari keaktifan baby tu pun dah dapat menggambarkan yang baby ummi sihat. Akhirnya, ummi yang ternampak jantung baby since doktor dah putus asa. Baby ni, nak tunjuk jantung pun malu ye. Doktor tanya ummi sama ada ummi nak baby girl ke boy? Ummi cakap dengan doktor, ummi tak kisah pun. Dua-dua pun ummi suka dan sayang. Ummi rasa la kan, semalam doktor dah nampak baby punya tut tut, tp doktor tak nak bagitau ummi lagi kot. Dah abis scan, doktor pun cakap kat ummi,

“Saya tak nak torture baby awak. Nampaknya baby awak tak suka kena scan”

Apa-apa pun, baby ummi ni sihat, Alhamdulillah. Ummi dan ayah tak sabar nak tunggu kelahiran baby. Duk dalam perut ummi baik-baik tau. Kalo nak tendang2 dan tumbuk2 pun takpe. Ummi faham anak ummi ni nak exercise supaya cepat membesar.

Sayang, ummi dan ayah sangat rindu padamu.

5 comments:

  1. huhu. terharunye mawaddah. take care ye. sori we r not around this weekend.. baby jaga ummi mawaddah leklok ye ^_^

    ReplyDelete
  2. salam,Mawaddah dan suami..Bila baby at this semester,dah blh mulakan respon utk baby dan ajak selalu baby berbual,mengaji Quran dan klu terasa nak menyanyi pun xsalah sbb utk rangsang otak baby yang makin nk mmbentuk smbil nk bg baby kenal suara ibu n bapanya.Since dlm kndungn pun baby dh blh dilatih kecerdasan otaknya smbil ibu follow up antenatal check slalu..don't miss that routine yea..insya Allah,moga semuanya selamat nnt.

    ReplyDelete
  3. comelnya baby^_^..
    moga sehat selalu ye ummi dan baby=)

    ReplyDelete
  4. sourplum: tak lama lagi kuarla baby...sabar ye...

    humm: thanks humm...

    ummuabdullahsyaakir: salam...terima kasih atas nasihat ibu yang berpengalaman...insyaAllah...

    siti nurani abdullah: semoga nurani pun sihat selalu...thanks...

    ReplyDelete