Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Blog Archive

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

April 28, 2011

Cloth Diaper, Eva Foam Mat & Toy Storage Basket

Assalamualaikum Uwais, permata hati ummi ayah yang semakin membesar dan bertambah soleh ni.  Makin membesar, makin bertambah keperluan Uwais ye.  Bulan ni je banyak ummi spend untuk Uwais al-Qarni.  Alhamdulillah ummi bekerja kat U KIDS tau Uwais.  Jadi apa-apa keperluan Uwais, ummi tak payah bebankan atau nak tunggu ayah yang belikan atau fikirkan.  Sekurang-kurangnya, mengurangkan bebanan ayah yang balik kerja dah penat dan selalu on-call waktu hujung minggu.  Pastinya ummi mesti minta izin ayah dulu walaupun ummi guna duit gaji ummi. 

11 keping Cloth Diapers Uwais yang dibeli dari Gifts from Heaven.
Sebahagian dari koleksi CD Uwais. Alhamdulillah, Allah murahkan rezeki ummi dan anak ummi.  Bila tengok CD tersusun begini, ummi teringat macaron yang berwarna warni. Comel sangat
1) Cloth Diaper (CD)
Alhamdulillah, bulan April ini secara rasminya Uwais telah full cloth diapering.  Tidak lagi memakai disposable diaper (DD).  Sebelum ni Uwais pakai CD juga, tapi bila malam dan berjalan-jalan pakai DD.  Alasannya, ummi cakap dengan ayah, tak sempat sebab tak cukup.hehe (alasan nak tambah lagi ni).  Bincang punya bincang dengan ayah, kami bersetuju untuk tambah lagi 11 keping CD untuk anakanda Uwais. Yelah, bila kira-kira lebih kurang 2 bungkus DD Uwais guna sebulan.  Itu pun pakai  waktu malam dan berjalan.  Kalau pakai 24 jam memang lagi banyak.  Ayah cakap membazir. Uwais pun sangat serasi. Tiada lagi rashes. Ummi pun makin rajin (wajib rajin).

Kali ini, ummi cuba CD dari Gifts from Heaven.  Sebelum ini pakai QQ Baby.  Kiranya sangat berpuas hati ummi ayah beli dari Gifts from Heaven sebab lagi best dari QQ Baby.  Namun, keduanya ada kelebihan tersendiri.  Tentang ini, ummi kena buat entri khas ni.


Uwais: Ummi, ini untuk Uwais ke? Bila ummi order ni? Jazakillah ummi. Uwais suka.
Ummi: Iye, untuk anak ummi.  Supaya Uwais mudah untuk training merangkak. Ummi order waktu Uwais tidur sebab tu Uwais tak tahu.hehe.  Afwan sayang. Nanti main sama-sama dengan abang Mus`ab ye.

Tengok tu, bukan main gembira Mus`ab dan Uwais.
2) Eva Foam Mat
Eva foam mat ini ummi beli untuk memudahkan Uwais al-Qarni yang sedang berlatih merangkak.  Ummi risau sebab anak ummi ni suka je hempas badan dan kepala dekat lantai.  Sekurang-kurangnya, bila ada foam mat ni selamat sikit untuk Uwais.  Alhamdulillah Uwais suka dan gembira main kat atas foam mat ni sampai ummi ayah pun suka tumpang lepak-lepak sama.  

Ummi beli Eva Foam Mat (Number dan alphabet) ni dari Kid Toys .  Murah dan ummi rasa sangat berbaloi sebab dapat cover seluruh ruang main Uwais. Waktu baru sampai tu, Uwais muka excited dan macam tak percaya je.  Mus`ab pun sama.  Duk kacau ummi nak pasang.  Bila dah siap, apa lagi, bergolek-golek dan berguling-guling Uwais dan Mus`ab.
Kredit to IKEA. Uwais punya warna merah sebab opah suka warna merah .



3)Toy Kusiner Storage Basket (IKEA)
Ummi sekarang tak larat asyik nak mengutip toys Uwais, jadi Ummi pun minta tolong opah belikan Toy Storage Basket ni di IKEA.  Sekarang, sedap sikit mata ummi memandang.  Bila waktu bermain, baru ummi keluarkan toys Uwais.  

Ok anak soleh.  Ummi saaaaaaaaaaaaaayang Uwais. Ayah pun sama. 


4 comments:

  1. banyaknye cd uwais..yg corak tiger pun ada..hehe..nak pinjam 1 boleh? (^^,)

    ReplyDelete
  2. Salam,

    pakai foam mat tu kena rajin sama sapu bawah tikar tu. you would be suprise to the the collection! I know I am! :P

    ReplyDelete
  3. baju celoreng askar yg takde lengan mcm uwais pakai tu mawaddah beli kat mane ye?suke tgk uwais pakai baju tu nampak sejuk je..

    ReplyDelete
  4. mawaddah restok tak romper tu lagi?

    ReplyDelete