Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

May 12, 2011

Uwais al-Qarni @ 7 Bulan

Anak ummi yang soleh...

Assalamualaikum mujahid kedua ummi,

Ummi minta maaf ye sayang..Uwais dah nak masuk 8 bulan dah, baru ummi nak coretkan perkembangan Uwais di Buatmu Anakku ni ye…Alhamdulillah, anak ummi dah pandai banyak benda.

1)      Uwais sudah tumbuh 2 batang gigi di bahagian bawah
Semenjak ada gigi ni Uwais tak suka makanan yang dikisar.  Uwais nak makan makanan macam yang ummi ayah makan.  Jadi bila waktu makan bersama keluarga, Uwais akan duduk di high chair dan ummi akan beri pinggannya sendiri sambil ummi suap dia makan.  Kena bagi Uwais pinggan sendiri sebab Uwais suka nak makan sendiri..Syabas, anak ummi sungguh berdikari.

Gembiranya anak ummi tu..Rambut tegak sebab baru lepas mandi.

2)      Uwais sudah pandai DUDUK, MERANGKAK
Alhamdulillah inilah perkembangan Uwais yang membuatkan ummi ayah sangat teruja di usia Uwais 7 bulan ni. Sebenarnya Uwais pandai duduk dulu baru pandai merangkak.  Sekarang, memang Uwais suka panjat badan ummi ayah tau.  Kalau menyusu dengan ummi pun sambil merangkak. Comel dan geram ummi dengan Uwais…Bila ummi letak Uwais dalam bakul kain (sambil ummi pegang dan awasi) , Uwais akan cangkung dan bangun.  Suka betul dia.  Bila letak tepi katil, dia cuba nak panjat.

3)      Uwais sudah banyak cakap
Uwais banyak cakap macam ummi. Kan ayah? Macam-macam keluar dari mulut dia. Setiap pagi ummi ajar Uwais kenal alif, ba dan ta.  Uwais dah boleh sebut `ba` dan `ta` je.  Kalau ada Mus`ab, dia sambung `jim`.  Bila ummi tinggalkan Uwais main sorang-sorang, mulalah mulut Uwais keluar, `dadadidi`…Kalau nak ummi, `mmmii`….Kalau nak ayah, `yahhhh`…

4)      Uwais pandai mengemas
Ummi memang tetapkan masa untuk Uwais main.  Bila dah habis main mainan , ummi ayah akan ajar Uwais ambil mainan dan simpan balik pada tempatnya.  Lepas itu, Ummi kena sorok.  Kalau Uwais jumpa kena punggah balik.  Sama la kalau ummi lpat baju, Uwais tolong buka balik.  Bila ummi lipat CD dia, lagi dia excited tengok warna warni. Kadang-kadang tu sampai ummi merayu suruh ayah pegang kejap sebab ummi tak larat melipat-uwais buka-melipat balik.hehe.

Ring Sling vs Carrier... Bila Uwais tidur, pastilah ring sling menjadi pilihan... Lena sampai boleh  lebih sejam...Bila dah bangun, Uwais suka carrier sebab boleh pandang depan dan bebas lah dia..hehe..

5)      Breastfeeding, Cloth diapering & Babywearing
Bersyukur teramat sangat, Allah permudahkan segalanya.  Uwais masih menyusu dengan ummi tanpa setitis pun susu formula.  Allah makbulkan doa ummi ayah.  Alhamdulillah juga, Uwais dah guna CD sepenuhnya.  Total CD yang Uwais ada sekarang dalam 20++…Cukuplah bekalan untuk 3 hari kalau ummi tak berapa rajin.hehe. Sekarang ummi masih dukung Uwais dengan ring sling.  Ummi memang tak reti guna carrier sebab dari `Ukasyah sampai Uwais memang ummi guna baby sling je. Ayah je yang guna carrier. Uwais dah semangat badannya, memang tak larat mendukung tanpa bantuan.

Setakat ini sahaja dulu ye sayang.  Cepatnya ummi rasa Uwais membesar.  Mudah sangat ummi jaga Uwais sekarang tau.  Bila Uwais dah besar, pasti ummi ayah akan merindui saat-saat ini nanti. Uwais anak yang soleh, pasanglah cita-cita untuk jadi dai`e dan murabbi ye sayang.  InsyaAllah, ummi ayah akan laksanakn amanah yang Allah beri ini sebaik mungkin.  Makin Uwais besar semakin banyak yang perlu ummi ayah tarbiyyah Uwais..

Sayang Uwais, sayang abang `Ukasyah…Tak sangka ummi ada 2 orang mujahid..Mujahidah bila lagi? InsyaAllah, berdoalah wahai ummi ,Allah kurniakan bila Allah tahu ummi ayah mampu, yang terbaik buat semua (gara-gara ramai yang bertanya dek kerana kononya muka berseri dan sedikit tembam, kalau tembam sah bukan pregnant sebab ummi pregnant mesti cengkung).hehe.

p/s: Ummi ada hutang entri untuk review CD pada kak syikin..Maaf kak, balik Cameron ari tu sibuk dengan kenduri abang sulung..insyaAllah Mawaddah cuba buat minggu ni ye kak..

6 comments:

  1. hihihi. uwais comel.
    sye pon teringin nk tgk uwais female version.. hihihi

    ReplyDelete
  2. salam

    akk ske baca entry mawaddah...bg inspirasi pada akk.

    ReplyDelete
  3. uwais dah besar,cepat tumbuh gigi ye..anak ibu,al naufal nak masuk 7bulan tp blum ada gigi..hihi..

    ReplyDelete
  4. semoga uwais membesar sebagai anak soleh ya!

    ReplyDelete
  5. subhanallah!cepatnye uwais pnya development and progress.7bulan dah ada gigi?n dah pandai duduk.alhamdulillah,bijak mujahid sorang ni.

    ape rahsia akk?selain menyusukan dia exclusively.sbbnya,ada jugak anak kawan sy,breastfed exclusive,giginye tak tumbuh lagi,baru pandai merangkak.masa mengandung?apa petuanya?sbb sy tgk,anak akk mcm progress cepat.=)

    slalu jadik silent reader aje.tp,bile tgk uwais progress dgn mantap,sy terus tnya.sbb tgh round paediatric skrg.smbil2 tuh bleh la bljr2 ntuk diri jugak.hehe

    ReplyDelete
  6. budak ini sgt comel! tadi kakak dtg tengok blog mawaddah...die pun geram tgk uwais..pandai betul senyum mcm org besa dah..

    ReplyDelete