Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Blog Archive

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

July 29, 2009

Permata Hidupku…

Assalamualaikum…

Sejak kebelakangan ini, Mawaddah dan abang terlalu sibuk dengan pelbagai urusan…dengan akademik juga…assignment, case study, PBL dan research proposal Mawaddah yang masih tak siap-siap lagi…Kami berdua silih berganti menempatkan diri di meja study…Pabila abang berada di meja study menyiapkan PBL atau hospital attachment punye report, Mawaddah akan berehat di atas katil…begitu juga sebaliknya bila Mawaddah pula mengambil giliran membuat assignment…hehe..Begitulah kehidupan married student seperti kami…Kami sedang belajar membahagikan masa dengan baik…kena cuba…kena belajar…Apatah lagi pabila lil mujahid lahir nanti…

Nampaknya, lil mujahid juga sudah pandai menuntut perhatian yang lebih dari ummi ayahnya…Pabila umminya sedang sibuk membuat assignment, lil mujahid pula sibuk membuat kerja dalam tummy ummi…Puas sudah ummi pujuk, tapi nampaknya tidak berjaya memenangi hati anak kecil ini…Penyelamat keadaan untuk situasi ini biasanya adalah abang...Ini pun setelah ummi kepenatan hendak membuat assignment dan melayan lil mujahid…Sehingga terpaksa ummi menggunakan kuasa keramat tangan ayah untuk touch and hold tummy ummi sementara ummi menyiapkan tugasan yang menanti…Penyelamat keadaan ni pun pastilah tension mendengar rengekan dan jeritan isterinya pabila ditendang lil mujahid…Jadi, mahu tak mahu terpaksa menjadi pendamai…hehe…cian kat abang…believe me, lil mujahid memang secara automatiknya akan berhenti kicking dan punching ummi bila ayah memujuk dia…subhanallah, lil mujahid sudah pandai ye sekarang ni…menguji kesabaran ummi sungguh…Muka penyelamat keadaan ini, pastilah tak tahan ummi menengoknya…sebab apa???sebab nanti abang mesti cakap yang lil mujahid anak ayah….ish, mana boleh jadi anak ayah sorang….jeles betul dengan abang…mentang-mentanglah sayang sorang je heroin dalam umah, jadi selalu kena buli dengan abang dan lil mujahid…isk isk…

Alhamdulillah, bahagia sangat rasanya kerna Allah memberi peluang mengandungkan lil mujahid…Terasa sangat gembira tidak terkata walaupun pelbagai ujian menimpa…Teringat pada pesanan abang apabila Mawaddah mengeluh kesakitan sewaktu Braxton Hicks contraction (it should be painless, tapi Mawaddah rasa painful), abang pasti mengatakan bahawa Allah hendak beri pahala pada Mawaddah, itulah nikmatnya orang mengandung…

Buat abang dan lil mujahid tersayang, ummi sangat menghargai kehadiran kalian berdua dalam kehidupan ummi ini…Semoga Allah merahmati kita sekeluarga…Bahagia bersama hingga ke akhirnya…amin…


July 27, 2009

Antenatal Check-up...

Assalamualaikum…

Sebentar tadi, Mawaddah baru sahaja selesai berjumpa dengan Dr. untuk antenatal check-up…Hari ini, buat pertama kalinya abang tak dapat menemani Mawaddah sebab abang ada kelas…Tapi abang ada SMS kat Mawaddah mendoakan ummi dan lil mujahid sihat…isk isk…sedihnya…Dahlah banyak kena cucuk hari ni…So far, Mawaddah dan lil mujahid sihat, Alhamdulillah…Berkat doa ahli keluarga, kawan-kawan, sahabat-sahabat dan tak lupa juga pada kawan-kawan bloggers…Berat Mawaddah sudah bertambah dengan baiknya…Walaupun still not enough…BP 100/65…urine- Normal…Fundle height 34 cm…Waktu Dr. mula-mula tengok perut, dia sudah tergelak…lil mujahid tunjuk aksi punching dan kicking…Waktu dalam kereta, Mawaddah dah pesan kat lil mujahid supaya behave waktu depan Dr. nnti, tp nampaknya lil mujahid masih tak faham lagi…Ummi babab bontot dia nanti..hehe…Mawaddah pun ada tanya opinion Dr. tentang saiz lil mujahid yang dikatakan quite small oleh O&G consultant…Dr. kata, sekarang lil mujahid membesar rapidly, mengumpul banyak lemak lemak di bawah kulitnya (bab lemak tu Mawaddah yang tambahkan)…hehe…Kesimpulan yang Dr. buat tadi, baby ok, even a bit bigger…erm don’t worry too much about this…just pray for the best ya…Conjunctiva Mawaddah quite pale…Dr. dah tambahkan supplement iron and advise untuk continue taking Obimin…Tadi, Dr. buat venepuncture for checking hemoglobin in blood…Doakan Hb Mawaddah above 12 or at least 11 tau…Before 36 weeks, kena ATT 2nd dosage…Kiranya, dah complete ATT dosage…

Now, everything is in good condition…Please pray for us…Hopefully, mommy and baby will always be healthy…