Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Blog Archive

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

August 10, 2009

Ouch…Adakah masanya telah tiba???

Assalamualaikum…

Semalam Mawaddah ada group discussion di IMC…Sejurus sahaja abis discussion dengan groupmate, tiba-tiba Mawaddah terasa contraction yang amat kuat dari kebiasaannya…Jalan ke kereta pun tertunduk-tunduk sambil memegang perut..Masuk je dalam kereta, sudah tidak tertahan rasa kesakitan contraction nya…Abang pun bertanya dan sudah sangat maklum dengan keadaan Mawaddah yang begini sebab sejak akhir-akhir ini memang agak kerap juga Braxton Hicks contraction ini…

Sempat lagi tu Mawaddah buat permintaan hendak singgah di restoran mamak, Taj sebab dari pagi teringin nak makan roti canai…Abang pun turutkan sahaja kehendak isterinya yang tak sedar diri ini…Sedang makan contraction makin kerap pula… Abang pun gelabah juga…Abang suruh cepat-cepat habiskan makanan dan cuba untuk rehat kat rumah…Mana tahu, elok plak bila dah sampai rumah nanti…Mawaddah pun cakap dengan abang, biar betul…Tak kanlah dah nak bersalin ni…Baru je genap 36 weeks (9 months) semalam…Tapi still ada possibility untuk bersalin… Mawaddah berdoa yang terbaik sahaja…Tapi kalau diberi pilihan, tidak mahu lagi kerana masih banyak lagi assignment, seminar dan research proposal yang tergantung di awang-awangan…

Sampai sahaja di rumah, Mawaddah menyiapkan beberapa tugasan yang perlu sambil mengaduh kesakitan…Muka abang waktu tu Allah sahaja yang tahu…Mawaddah pun sudah mula confuse…Contraction increase in frequency, duration and intensity but still no bloody show yet…Jadi Mawaddah decide untuk wait and see dahulu if there is any discharge…Kalau ada, dalam otak ini sudah mengatur perancangan untuk menyambar hospital bag yang telah disediakan pada minggu lepas dan baby carrier…Abang kena pecut ke kuala lumpur …Kena call ummi dan abah supaya standby di KL dan bawa barang-barang yang tidak penting untuk diletakkan dalam hospital bag memandangkan kami akan terus pecut ke hospital di Bandar Seri Puteri…

Waktu hendak tidur, lebih kurang dalam pukul 1 pagi, contraction reduced, tetapi Mawaddah tidak dapat melelapkan mata…Lepas tu, sudah tidak sedar lagi bila Mawaddah melelapkan mata….Tiba-tiba asyik terbangun setiap jam, bermula dari pukul 3 pagi…Sakit sampai meleleh air mata…Tidak sampai hati pula rasanya nak mengejutkan abang…Jadi Mawaddah tahan je sampai pagi…Lepas subuh, everything gonna be OK….Alhamdulillah… Mawaddah terperasan yang fundal height Mawaddah sudah berkurangan…Perutku nampak sedikit kecil dan rendah…Ohhhhh rupa-rupanya kesakitan semalam tu kerana little mujahid`s head sinks down into my pelvis, assumed head-down position….Patutlah Mawaddah dah tak alami SOB malam semalam, frequent urination dan rasa susah sangat nak menunduk mahupun berjalan…

Mawaddah beritahu ummi tadi sewaktu ummi call Mawaddah…Mungkin sudah tidak lama lagi kot…Ummi, abah dan along di rumah pun sudah sangat gembira…Bermaksud, Mawaddah kena uruskan segala-galanya sekarang…Oh Mawaddah, tolonglah rajin sedikit…Ya Allah, berikanlah aku kekuatan…

Mohon kawan-kawan semua doakan yang terbaik buat Mawaddah, Hafiz dan little mujahid…. Mawaddah pun tidak tahu yang terbaik itu sama ada awal, tepat atau lewat dari EDD (expected due date) iaitu 9/9….

13 comments:

  1. mawaddah..mesti tak sabar kan tunggu baby lahir..saya pun gtu dulu..selain memg baby tu berat n lenguh2 badan, teringin sangat tengok dia cepat2..doa je moga2 Allah beri waktu yang terbaik u dia dilahirkan..saya amalkan doa yang ust saya ajar bila ada contraction..allahumma yassirna wa la tu'assirna..fainna taisira 'alaika yasir..alhamdulillah, mudah bersalin...satu lagi, kalu dah rasa nak dekat bersalin, jangan makan bnyak2,he~..awak makan kurma, kismis n air zam2 je buat bekal tenaga..wah, tak sabar tunggu baby awak..

    ReplyDelete
  2. SaLam..kak mawaddah..mak sy kata kadg2x sakit yg dtg tu dah tanda2x..macam anak angkat mak tepat masuk 9 bulan iaitu 36 minggu dia dah bersalin..em kadg tanda tak semestinyer darah..em tp x pe..lil mujahid bgthu kat ummi nyer..lil mujahid nak g dunia dah..suh ummi nyer bersedia..hehe..ap2x sy doakan kak mawaddah n abg hafiz ngan lil mujahid selamat serta d lindungi Allah s.w.t..chaiyok lil mujahid..!!

    ReplyDelete
  3. best2!!! hehe raya nanti nak ziarah mawaddah + baby leh? hehe. seronoknya nak jd ummi dah dia :)

    ReplyDelete
  4. salam.mawaddah, seronoknye dengar cite dia =) em, didoakan agar ALLAH mudahkan nanti ye =) pape pun, jgn lupa letak gambar hero itu..

    terbaik, insyaALLAH.. ^_^

    ReplyDelete
  5. Mawaddah to sourplum:

    Alhamdulillah, we`re still waiting for that happy moment :)

    ReplyDelete
  6. Mawaddah to ummu iffah:

    Jazakillah di atas doa yang diberikan...insyaAllah Mawaddah akan cuba amalkan ye...setakat ni, mawaddah pn mmg dh x selera makan dan alhamdulillah dah standby kurma, kismis, madu...air zam zam je xde lg...hehe..best kn pengalaman mengandungkan zuriat kt sndri...xsbr nk jmp dia...

    ReplyDelete
  7. Mawaddah to nurulhidayani:

    Thanx sbb doakan akak sekeluarga...little mujahid pn x sabar nak keluar agaknya...sangat aktif sejak akhir-akhir ini... :)

    ReplyDelete
  8. Mawaddah to ummu ameer:

    Boleh aje maryam...jemputlah datang ke rumah...Mawaddah beraya di KL je sbb msh dlm pantang...senang maryam dtg...ajak zauj skali tau...mawaddah dulu penah sekelas juga dgn a`thiq wkt matrik dulu..tak pun datanglah wkt aqiqah my lil mujahid nnti...1 week after delivery tau...atau waktu yg bersesuaian...hehe...i`ll announce later...mawaddah doakan, maryam juga dikurniakan zuriat yang soleh...amin...

    ReplyDelete
  9. Mawaddah to `atiqah:

    InsyaAllah, mawaddah akan segera announce kelahiran lil mujahid nnti...as soon as possible...dah siap2 pesan dgn cik abg...Mawaddah pun suka mengikuti perkembangan baby Damia`..`atiqah sudah semakin sihat ke???Semoga ibu dan baby sihat slalo... :)

    ReplyDelete
  10. Alhamdulillah, sihat..cuma bila dah ke kelas..banyak jalan sikit..err, i mean, memang banyak jalan..hu~ have to bear wt the pain then =) insyaALLAH semua ok..ameen

    ReplyDelete
  11. salam..mawaddah mak ana cakap..dari pengalaman dia..kalu baby dh sink ke bawah..berkemungkinan lg seminggu expected to deliver..emm..apapun..ana doakan semoga proses kelahiran anti tak seteruk ana..14hours feel hurt and painful contraction after induced..huhuhu..anti..dzaatin lahir 11hb may tau..kot2 11hb sept lil mujahid lahir..sms ana eh..hehehe

    ReplyDelete
  12. Salam Mawaddah..moga sht n ceria selalu dgn bakal lil mujahid.

    Emm insya Allah Mawaddah kena bersedia 1,2minggu sblm due sbnr.Biasanya ank sulng ni lmbt sikt..mcm akk awl sehari dari due n kena induce cepatkn kluar..tapi ikut kiraan akk dah 39weeks++
    tanda2 tu mmg xde cuma 1mnggu sblm bsalin akk rsa mcm slalu basah kat celah peha..rupa2nya air ketubn akk byk(org tua2 kta xelok mndi mlm2,ketubn byk)

    Akk doakn moga Allah mudahkn semua urusan Mawaddah..

    Take care yea dik

    ReplyDelete