Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Blog Archive

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

February 16, 2011

Uwais al-Qarni @ 5 bulan


Abaikan gambar Uwais yang seksi itu ye.  Uwais sedang gigih berlatih mengangkat bontot. tengok tu, kuat betul kaki dia.


Assalamualaikum Uwais,

Uwais sihat? Alhamdulillah Uwais tak demam kan sayang sebab Uwais kena cucuk triple antigen (Diphtheria, Tetanus, Pertussis) semalam kat klinik Muhibah, dekat je dengan rumah aki ni.  Balik rumah, ummi pun marathon susukan Uwais dengan susu ibu supaya Uwais tak demam. Hehe.  Alhamdulillah, dengan izin Allah berkesan juga.  Tahniah ye anak ummi sebab tak nangis sikit pun semalam. Waktu doctor cucuk Uwais, Uwais hisap jari.  Bila sudah siap ummi angkat dan Uwais menjerit keriangan.  Ummi ayah pun berpandangan.  Betul ke ni?

Uwais sekarang sudah besar.  Banyak sungguh perkembangan Uwais.

1)      Uwais sudah angkat-angkat bontot sekarang.  Tengah menguja nak merangkak.  Kadang-kadang tu, siap dengan kaki tu lurus sekali.  Tapi, tangan Uwais masih dalam posisi di atas lantai. Takpe, Uwais cuba lagi ye.
2)      Uwais dah laju ke depan bila meniarap. Ummi memang kena susun bantal keliling Uwais supaya Uwais tak pergi jauh bila ummi tengah dalam bilik air atau solat.  Letih juga nak kejar-kejar Uwais (hehe.. macam lah laju sangat kan).
3)      Uwais, sangat suka bergolek.  Setakat ini, tak pernah lagi Uwais  terjatuh.  Minta dijauhkan.  Ummi pelik tau Uwais, Ummi dah bentangkan tilam selebar-lebarnya untuk Uwais, tapi anak ummi ni tetap suka golek atas karpet atau lantai.
4)      Uwais suka duduk persis orang dewasa. Kalau letak dalam stroller, Uwais akan berpaut supaya dia tak jatuh ke belakang.  Puas sudah melarang, tapi Uwais suka juga.  Ummi ayah layan jelah.
5)      Kalau panggil nama Uwais al-Qarni, Uwais akan berpaling. 
6)      Sudah pandai sebut akheee (aki), ayyyyyyah (ayah) dan miiiiii (ummi). Bila Uwais nak pandai sebut addddddddikk..hehe..
7)      Uwais suka mandi dan main air. Habis semua botol shampoo, shower foam semua Uwais campak atas lantai toilet.  Kaki tangan tak boleh duk diam bila jumpa air.
8)      Uwais sudah ada `stranger anxiety`.  Sudah kenal orang. Kalau tak serasi, Uwais akan menangis tersedu-sedu dengan nada yang sayu minta ummi ambil dia balik.  Yang ummi ayah tak tahan tengok tu, siap nangis dengan juraian air mata lagi.  Uwais, Uwais.
9)      Uwais sangat rapat dengan opah dan aki. Bila waktu petang je, Uwais meragam sikit dengan ummi . Bila opah aki atau ayah sampai rumah, seronok sangat Uwais.  Yelah, ramai yang melayan. Aki plak suka bawa Uwais ronda luar rumah. Bila letih meronda, Uwais akan ditidurkan opah plak.  Bila nangis, nak ayah. Ummi? Memang tak laku di mata Uwais bila semua orang ada kat rumah..uwaaaa. kecil hati ummi tau.
10)   Uwais suka Quran ummi . Kalau ummi baca, dia pun nak pegang macam ummi pegang. Ummi ayah ada belikan Uwais soft book alif ba ta, tapi Uwais tak minat. Tetap nak Quran ummi juga. InsyaAllah, moga ummi dapat bentuk Uwais menjadi generasi al-Quran ye.
11)   Uwais sekarang hampir 100% pakai cloth diaper. Alhamdulillah. Rasa macam dah sebulan juga ummi tak beli pampers. Uwais pun dah serasi. Tiada lagi ruam atau merah celah peha bam bam.
12)   Uwais kalau menyusu dengan ummi, mesti pandang mata ummi. Alahai, sayangnye dia. Nikmat betul menyusukan anak.  Tangan Uwais mesti genggam tangan ummi.  Comel sangat.
13)   Uwais sekarang mengigit bila menyusu, siap tarik lagi.  Bila ummi buat –buat nangis atau cakap `aduh`, Uwais akan gelak.
14)   Alhamdulillah, sudah 5 bulan Uwais minum susu ibu secara eksklusif. Lagi sebulan saja lagi sebelum introduce solid food. Uwais juga tak pernah minum air masak. Uwais tak pandai minum susu ummi dari botol.  Syringe pandai.
15)   Uwais sangat kuat bersembang.  Bila semua orang bercakap, Uwais pun akan join sekali. Alhamdulillah, Uwais ini peramah orangnya. 

Ok Uwais, sebenarnya banyak lagi kalau ummi hendak senaraikan, tapi cukup sekadar ini sahaja ye sayang.  Nanti, pasti Uwais tersenyum bila membacanya suatu hari nanti. Apa yang penting Uwais? Macam biasa, tiada lagi benda lain yang ummi ayah harap kan dari Uwais selain menjadi anak yang soleh, musleh, dai`e dan murabbi.

Ummi dan ayah sayang Uwais al-Qarni.

^__^

Pesan Ummi: Tunggu 6 bulan ye sayang. Ayah kata, tiada toleransi. Hehe.  Dengar cakap ayah tau.

3 comments:

  1. Alhamdullilah...lagi sebulan ajer kan....semoga Mawarrdah berjaya fully breasfeed Uwais

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah...tengok Uwais terus teringat pada anak2 buah. semoga kalian berdua terus sabar dan gembira membentuk Uwais..Uwais pun jgn noty2 ok. "adddddikk" tu yg paling comel sekali..hihi. semoga semuanya terus dipermudahkan, kawan!

    ReplyDelete
  3. to rizziela:
    alhamdulillah kak...tak sabar nak buat makanan yang sedap2 untuk uwais nanti...hehe...

    to pian:
    alhamdulillah pian...pian pun akan ada anak2 nanti...thanks atas doa pian...

    bilalah Uwais nak ada kawan, anak pakcik Pian ye?hmmmm....

    ReplyDelete