Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Blog Archive

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

June 1, 2011

Uwais al-Qarni @ 8 bulan

MasyaAllah, lama sungguh Ummi menyepi ye dari menulis di blog anak-anak…Barangkali kerana sibuk dengan walimah Pak Long, bercuti di Cameron Highland dan ketibaan stok baru di U KiDS…Ayah pula sudah dua minggu berturut-turut on-call waktu weekend…Isnin lagi satu pun on-call lagi sampai malam…Uwais pula sudah banyak pandai itu dan ini..hehe…Itu pun, masih banyak kerja yang tertangguh…
Alhamdulillah, anak ummi sudah pun berumur 8 bulan... Telatahnya menghiburkan hati…


Uwais buat muka blur plak ye...
Berlatih berjalan dengan Moon Walk

Uwais sudah mula berlatih berdiri dan berjalan
Ummi ayah perasan sangat, Uwais lebih banyak menghabiskan masa berlatih berdiri dan melepaskan tangan berbanding merangkak…Juga selalu mencuba untuk memanjat katil dan menjungkitkan kaki jika ada barang yang menarik perhatiaanya di atas katil…Barangkali, Uwais nak skip development ni (bak kata Mak Long)…hehe…

Peristiwa di suatu pagi yang indah pada hari Khamis yang lepas menyebabkan Ummi menambah lagi Eva Foam Mat..Pada mulanya, Uwais berdiri berhampiran `Small Office` Ummi…Sekali, beliau melepaskan tangan dan cuba bertatih..Dari kejauhan, ummi mengejarnya untuk melarang sambil  berkata, `Uwais jangannnn`…Belum habis ummi cakap, Uwais jatuh terkena bucu meja…Lebam jugalah di atas kening dan di pipi…Dah macam lanun pula..Sekejap je nangis, lepas tu gelak je dia.. Ummi dia yang risau lebih sampai call ayah dengan rasa yang amat bersalah..huhu..

Dekat dengan sini lah Uwais jatuh..Sekarang ni, semua lantai dah ada EVA Foam Mat..hehe..

Saat entri ini di tulis, baru pagi tadi Uwais jatuh lagi..bibirnya terkena dinding..dan sedikit bengkak…Alhamdulillah anak ummi kuat…Boleh Bf dan makan seperti biasa..Sayunya tengok bibir Uwais…Sian anak ummi ye…

Uwais sangat akrab dengan ayah

Kini, Uwais menjadi sahabat baik ayah…Bila bangun pagi mesti sebut, `aaayah` sambil merangkak mencari ayah...Kalau ayah tiada, merengeklah dia…Ye butiran yang keluar dari mulutnya sangat jelas..Fasih sungguh anak ummi…Alhamdulillah, bersyukur sangat…

Bila bangun tidur, sambil mamai, Uwais merangkak pada ayah..Bila nak tidur mesti tarik pegang tangan ayah, letak didadanya..Kalau ngantuk nak ayah tepuk bontot dia sambil baring atas badan ayah…Bila poo poo pun cari ayah…Nak mandi dengan ayah..Ayah bawa kereta, sibuk Uwais nak pergi dekat ayah..Ayah solat, duduk sebelah ayah…Boleh kata, apa ayah buat, Uwais ingin turut serta…ANAK AYAH sungguh..

Ayah terpaksa study atas katil sbb Ummi guna office desk dan uwais pula tolong kemas buku dan case note ayah..


Ayah, lama lagi ke? Jomlah main sama-sama..
Ummi sengih je kat ayah sambil cakap, `Waktu Uwais dalam perut, ayah berebut dengan Ummi kata Uwais anak ayah…Sekarang, betul-betul jadi manja ayah`…

Jazakallah ayah…Ummi terharu, dalam kepenatan di tempat kerja, ayah tetap melayan Uwais..Mandikan Uwais sama-sama dengan Ummi..Menjalankan rutin basuh poo poo Uwais…Tolong Ummi basuh CD Uwais…Layan Uwais makan…Kalau ummi jadi ayah, mesti umi tak larat…

Uwais  @ `homeschool`

Ummi baru je mulakan `homeschool` untuk Uwais baru-baru ini selepas menyedari tentang kecenderungan anakanda yang seorang ini terhadap banyak perkara disekelilingnya…Uwais cepat belajar..cepat meniru perbuatan kita…Jadi ummi ayah buat keputusan untuk memulakan `home education` secara formal untuk Uwais di rumah…dan gurunya adalah `Teacher Mawaddah`..hehe…

Setiap pagi, lepas dah mandi, dah makan, lebih kurang pukul 9 pagi, kelas Uwais bermula…Tak lama pun sebab concentration baby sekejap je..

Alhamdulillah, baru seminggu ummi ayah dah nampak kesannya pada Uwais … Bila baca doa`, Uwais dah pandai angkat tangan..Sudah boleh melambai juga…Concentration pun meningkat…Faham arahan…dan banyak lagi perubahan yang kelihatan…Minggu ini, ummi akan mulakan ajarkan Uwais `His First Iqra` …Yang ini ummi dah mula lama untuk perkenalkan alif ba ta…Salah satu bahan yang ummi gunakan untuk Uwais adalah , `BABY KHALIFAH LEARNING SERIES`…Walaupun dinyatakan bahwa ianya sesuai untuk 1-4 tahun, namun ummi yakin dengan kecenderung dan potensi dalam diri anak-anak kecil ini…

InsyaAllah, Ummi ada target sendiri untuk Uwais sebelum ummi kerja next year..Ini janji ummi pada ayah untuk Mujahid kedua ini…

Uwais selera makan berjemaah
Uwais sangat selera makan..BF pun sama je…Kuat juga..hehe..tengoklah badannya..Mantap sampai kebas tangan ummi ayah dukung dia..Ummi rasa Uwais selera makan sebab makan berjemaah..Kat rumah Opah Aki, kami semua makan bersama..Makan berhidang..Selagi semua tak duduk dimeja, memang tak mula makan…Kemeriahan ini lah rasanya yang membuatkan Uwais sangat berselera..Bila tengok hidangan, sudah tak keruan..Harus saja ummi ayah pusingkan high chair supaya Uwais tak Nampak makanan…Kalau dah mula suapan, tak boleh lambat…

Makanan emergency, Farley`s Rusk...Kalau waktu biasa, memang ummi tak bagi..hehe..

Buat muka busuk..Habit terbaru Uwais...


Menyorok bawah GRACO Swing...Kat sini Uwais jatuh sampai bengkak bibir..


Dah bujang anak ummi ye...


Sayunya tengok Uwais tidur..Serius, persis `Ukasyah sungguh...Semuanya....


Alhamdulillah, syukur yang infiniti kepada Allah kerana beri peluang dan kesempatan untuk ummi mentarbiyyah dan membesarkan sendiri Uwais al-Qarni..Juga nikmatnya yang tak putus untuk ummi terus BF Uwais al-Qarni…Pastinya ummi rindu saat-saat bersama Uwais 24/7…

Anakku Uwais al-Qarni, membesarlah menjadi hamba Allah yang soleh…Yang memilih, mengamalkan Islam dalam segenap kehidupanmu… Bak kata Ustaz Darus Senawi, `Ambillah Islam kesemuanya atau tinggalkan keseluruhannya`…Ingatlah anakku, Islam ini adalah undang-undang dan ianya bukan peraturan kepada orang yang lemah, tetapi adalah pegangan kepada orang yang perkasa.


3 comments:

  1. besar dah uwais.. best betul moon walk tu.. (",)

    ReplyDelete
  2. comelnya uwais :)

    seronok tengok telatah uwais...semoga baik2 aja ya.

    ReplyDelete
  3. Nama anak kita, nama yang sama. :) salam ukhwah

    ReplyDelete