Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

March 29, 2011

Tandem Nursing

Assalamualaikum,

Ummi sekarang tak sempat nak update blog Uwais selalu sebab tengah `tandem nursing` 3 orang anak-anak kecil kat rumah ni.  Pengalaman yang sangat berharga buat ummi.  Semuanya terjadi secara semulajadi.  Mus`ab sendiri minta disusukan bila melihat Uwais menyusu.  Ummi Mus`ab kan  tengah dalam pantang sekarang.  Tambah lagi seorang anak susuan baru ummi, Tholhah (adik Mus`ab).  Memang mencabar, tapi rasa seronok sangat dan tak tahu mengapa, rezeki melimpah ruah.  Terasa sangat.  Hati pun tenang je rasa. 

Nanti ummi update lagi ye pasal tandem nursing.  Pejam celik pejam celik, ummi sudah menyusukan 5 orang anugerah yang diberikan Allah, `Ukasyah, Nurul Jannah, Mus`ab, Uwais al-Qarni dan Tholhah.  Kesemua anak susuan ummi masih menyusu lagi dengan ummi.  Tiada yang mustahil.  Menyusukan anak tidak susah seperti yang orang lain sangkakan.  Alhamdulillah, bersyukur atas nikmat Allah yang melimpah ruah ini.  2 kali bersalin, sudah 5 orang anak ummi dan ayah.  Gembira, seronok.  Inilah nikmat namanya...^__^

Mengajar Uwais berkongsi..Gambar ni ayah ambil waktu dalam kereta.  Mus`ab ikut ummi ayah pergi Kuala Kangsar.  Kesian nak tinggalkan dengan umminya yang baru bersalin.  Alhamdulillah, ada candunya sekali...

Teka, siapa abang?  Pastilah bukan Uwais.  Mus`ab, 15 bulan, Uwais 6 bulan.  Persis umur sebaya kan.  Anak ummi bam bam...Lihatlah keakraban Uwais dan Mus`ab...Uwais tak kisah berkongsi, alhamdulillah.  seronok ummi melihat kalian berdua tau.  Adik Tholhah, nnti ummu letak gambar adik plak tau....

8 comments:

  1. Nampak sama besar ajer dioarang ni

    ReplyDelete
  2. alhamdulilah.. seronok kan dapat jadi ibu susuan.. harap2 ikatan berkekalan.. jgn terpisah jauh.. sbb pernah terbaca cerita yg adik beradik susuan hampir2 bernikah gara2 ibu bapanya dah meninggal dunia.. tapi ada gak org kata kalu anak dapat minum susu dr ibu yang lain, anaknya lebih sihat dan cergas.. betol ke?

    ReplyDelete
  3. Rizziela:aah akak...lebih kurang je besornye..yelah, uwais lahir 3.25kg, mus`ab 2.5kg je...haruslah uwais lebih besor..hehe...apa2 pn dua2 tomeiiii...

    ain nazri: insyaAllah x terpisah sbb semua yg mawaddah susukan ni bkn shj anak susuan, tp anak saudara sendiri..hehe...xtahu pula ttg prkr tu..tp tak mustahil, sbb pemakanan ibu juga pengaruhi kandungan dlm air susuibu...kl menyusu dgn bnyk2 ibu, dpt mcm2 jenis la kan...kl betul, alhamdulillah...

    ReplyDelete
  4. Semoga semakin melimpah ruah rezeki untuk anak-anak Ummi... sungguh kagum dengan ummi, bukan mudah untuk seseorang memilih untuk jadi ibu susuan... untuk menyusu anak sendiri pun kadang kala ada yang tidak mampu.... Alhamdulillah dengan kurniaan rezeki dari Allah..

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah.. tahniah.. semoga 2-2 mbesar dgn sihat & bijak berkat susu ibu...



    jemput singgah ke kakyong.com

    ReplyDelete
  6. salam mawaddah, boleh tau kat mana awk beli MY FIRST GYM tu and how much? nampak menarik so ingat nak beli one for my baby ^_^

    ReplyDelete
  7. Proud Mama`s Diary:
    Alhamdulillah, Allah beri bantuan pada saya...Mmg dari sebelum berkahwin lagi, saya dan adik perempuan saya merancang utk saling membantu dlm menjayakan penyusuan susu ibu...Ibu kami adlh contoh yg terdekat..berkat semangat dan sokongan pihak suami yg memberi keizinan juga...

    Kak Yong:
    Terima kasih kak yong...Uwais semakin sihat dan semangat badannya bila berkongsi dengan abg Mus`ab...Pandai mengalah dgn abg susuannya...insyaAllah, nnti mawaddah slalo2 singgah ke blog kak yong ye..thanx kak yong..

    Fasha:
    Mawaddah beli di Littlewhiz, http://www.littlewhiz.com/pd_intex_softsides.cfm
    Harganya RM59.90..best sgt..tempat yg selamat utk anak2 bermain....^__^

    ReplyDelete
  8. sedapnya nama2 anak2 kecil ni. nama2 tokoh islam. subhanallah! akhi hafiz, ada nama sahabat nabi yg sangat tidak dikenali... julaibib. namun, nabi ada berkata, bahawa julaibib adalah sebahagian diri baginda, dan baginda adalah sebahagian diri julaibib. subhanallah!

    ReplyDelete