Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Blog Archive

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

November 25, 2009

Tahniah buat Ali & Balqis...


`Baby M`


Adikku Balqis dan Ali bersama `Ukasyah yang semakin tembam...


Alhamdulillah, dengan rahmat dan kasih sayang Allah, adik Mawaddah, Balqis telah selamat melahirkan seorang lagi mujahid seberat 2.5 kg di hospital barakah pada pukul 7.24 pm, 23/11/2009...Mudah sungguh proses kelahirannya...Balqis di `induced` pada pukul 11 am kalau tidak silap saya...Memang balqis request pada Dr Khairiah untuk bersalin awal kerana adik ipar Mawaddah, Ali akan pulang semula ke Yaman pada 2/12/2009...

Tengah harinya, Balqis mula mengalami contraction dan dalam pukul 5 pm, bukaan serviks sudah 3cm...Mawaddah menjangkakan bahawa Balqis akan bersalin lewat lagi...Jadi, sempat juga kami ke Jusco Bukit Tinggi...Selepas tu, dalam pukul 6pm Along call mengatakan Balqis sudah 7cm...Balqis berulangkali menanyakan tentang Mawaddah...Apalagi, bergegaslah Mawaddah dan abang memecut ke hospital...Sesampainya di hospital, Mawaddah masuk ke dalam labour room...Balqis sedang sakit yang teramat sangat....Beliau menunjukkan isyarat supaya Mawaddah mencium pipinya...Mawaddah pun mencium pipinya dan menggosok belakang Balqis sewaktu contraction...Sewaktu azan maghrib berkumandang, Mawaddah keluar untuk solat terlebih dahulu...Apabila habis sahaja solat, Abah kata Balqis sudah bersalin...Mawaddah terus ke labour room...Tapi tak masuk dalam pun...Tiada tangisan bayi kedengaran...Suasana agak panic...Muka ummi Mawaddah sangat pucat..Ummi terus membacakan yaasin memohon bantuan Allah...Mawaddah juga rasa seperti hendak meraung je...

Lama juga kami semua tunggu di luar labour room, sehingga Dr. Khairiah keluar dan menceritakan padaku keadaan yang sebenar...Dr. kata baby tachypneic, grunting and yawning...Apgar score pun rendah...Baby memng sleepy sangat...Kesan daripada pethidine yang diberi pada Balqis...Another reason yang Dr. explain adalah kerana cord compression dan fast process of labour...Jadi Dr. bagi feeding melalui Ryle`s Tube...Semalam, sekali lagi Mawaddah berjaya menyusukan `Baby M` kerana Balqis masih kurang susunya...Bestnya, `Baby M` menyusu dengan Mawaddah sehingga kenyang...Pandai sungguh anak ummu...Alhamdulillah, baby Balqis semakin stabil dan telah dibenarkan pulang ke rumah pada hari semalam...

Balqis akan berpantang di rumah ummi dan abah....Dan akan pulang ke Yaman pada awal bulan Januari tahun hadapan...Ummi abah akan menghantar beliau pulang ke Yaman...Doakan kesihatan Balqis dan baby ye....

Balqis, kamu sungguh kuat dan tabah sebenarnya...Sungguhpun usiamu baru 20 tahun, namun kamu sangat matang bila telah menjadi ummi kepada `Baby M`...Kami semua tidak sangka kamu boleh melakukannya dengan baik sekali, hatta, lebih baik dari kak ngah tau....Tapi kamu telah berjaya membuktikannya pada kami semua...Buat adik-adik kesayangan kak ngah, semoga Ali dan Balqis serta `Baby M` dirahmati dan dilindungi Allah...Balqis, kamu sungguh bertuah punya suami seperti Ali tau...Sayang kamu semua...

p/s: Ummu sedang rindukan `Baby M` tau...Nantikan ummu pulang ye sayang pada hari ahad ini...

November 18, 2009

Jannah, Baby Girl Ummu & Ayah...

`Ukasyah nampak kepenatan sangat...Macam malas nak layan je...`Ukasyah jeles dengan baby Jannah ye..Erm mestilah tak, `Ukasyah anak yang soleh kan...


Assalamualaikum abang `ukasyah...Abang tak sihat ye...Abang malu-malu dengan Jannah plak...takpe, nanti kita main sama-sama lagi tau...


Ummu posing dengan Jannah...Nak tunggu baby girl sendiri, lambat lagi...Dapat anak susu macam Jannah memang puas hati...Cuteeee sangat...Jannah, ummu rasa ummu lasi slim lah...hehe..


Ummi sangat fanatik dengan nursing cover sekarang ni...ramai yang bertanya kat mana ummi beli...ummi beli kat kedai chomel...erm, ummi teringin nak beli mesin jahit sendiri tau...macam-macam ummi nak jahit...takdelah ummi asyik kosongkan poket ayah je kan...hehe...tak sedar diri betul kan...macam banyak masa je nak menjahit...Research project pun banyak terbengkalai...hehe...takpe, ummi akan pastikan semuanya tidak tercicir...InsyaAllah...


Alhamdulillah, ummi sangat bersyukur kerana secara rasminya, Nurul Jannah (anak kepada Kak Long, cousin ummi) telah menjadi anak susuan ummi...Lengkap sudah....Jannah menyusu dengan ummi dari hari Raya Aidilfitri baru-baru ini...Sewaktu itu, Jannah baru beberapa hari dilahirkan dan ummi juga baru 2 minggu lebih melahirkan `Ukasyah...Masih dalam pantang lagi...Ummi dan Kak Long memang sudah berjanji untuk menyusukan anak-anak kami supaya mereka menjadi adik-beradik susuan...Ummi dan Kak Long memang sangat rapat dan selalu bertemu...

Ummi ayah sangat gembira dapat baby girl seperti Jannah...Dengan itu, Jannah akan panggil ummi dengan panggilan `UMMU` sebab bakal baby Balqis, akan panggil ummi `UMMU` juga...Lagipun, Jannah turut memanggil Kak Long ummi...Nanti confuse pula Jannah ye...Ayah akan terus kekal dengan gelarannya...`Ukasyah sudah jadi Along atau Abang `Ukasyah...`Ukasyah pun menyusu dengan Kak Long hari itu, tetapi tidak cukup syarat lagi...

Ok Jannah, my cute baby girl....Semoga jadi anak yang solehah...Nanti ummu belikan baju baru ye bila ummu dapat scholar nanti...hehe...Welcome to Our Family...Ahlan wa Sahlan...Ummu, Ayah and Abang `Ukasyah love you so much....muah muah...

November 17, 2009

Our 2nd Wedding Anniversary...


Abang, sayang sangat bahagia selama dua tahun perkahwinan kita...Betapa susahnya kita hendak mendirikan baitul muslim bersama, tetapi alhamdulillah, berjaya juga kita mengharunginya bersama...Jazakallah ya zauji...Pengorbanan abang tidak terbalas oleh sayang...Abang support sayang dalam segala-galanya....Akademik, keluarga dan juga tugas dakwah...Kehadiran `Ukasyah sangat membahagiakan kita berdua...Sayang seperti hampir putus nyawa sewaktu melahirkan `Ukasyah, Abang juga menitiskan air mata melihat sayang berjuang sewaktu melahirkan zuriat kita...Teringat sayang sewaktu kita hanya berdua di bilik Hospital Barakah selepas kelahiran `Ukasyah...Kita berdua sangat terharu dan gembira dengan kelahiran permata hati kita sehingga sayang tidak dapat berhenti menangis....Sesungguhnya, bila abang bersama dengan sayang, setiap memori menjadi saat yang paling manis untuk dikenang....I love you with all my heart and soul...Semoga Allah kurniakan kita anak yang soleh dan solehah....Jazakallah again my beloved hubby....

November 15, 2009

`Ukasyah Sudah Pandai Meniarap...

Amboi bulatnya mata `Ukasyah dapat meniarap


Tersenyum bangga. Hehe.


Muka tarik perhatian


Hari ini `Ukasyah yang 2 setengah bulan sudah pandai meniarap. Dia sentiasa berusaha untuk meniarap bila berpeluang. Semuanya bermula bila dia berusaha untuk meniarap tengahari tadi. Walaupun terpaksa dibantu ayah tetapi sangat bersungguh untuk meniarap. Hanya petang tadi baru `Ukasyah berjaya meniarap tanpa dibantu sesiapa. Bangun sahaja tidur terus ingin meniarap. Tak sabar sungguh anak ayah ni. Ummi yang excited terus mengambil kamera dan menangkap gambar `Ukasyah yang meniarap. Dengan muka comelnya, `Ukasyah cuba menunjukkan pada kami semua pencapaiannya. Pandai ye tarik perhatian. Nanti `Ukasyah bolehlah tunjuk kebolehan terbaru `Ukasyah ni pada atuk dan nenek. Mesti mereka tak sabar nak jumpa `Ukasyah minggu depan. Sabar ye atuk nenek. `Ukasyah pun rindu atuk dan nenek.

Ya Allah...Bantulah Kami...

Semalam opah aki buat BBQ di rumah bersempena meraikan anak menantu mereka...Ummi memang tiada perancangan langsung untuk pulang ke KL, tapi opah sudah awal-awal lagi masukkan duit minyak ke dalam akaun ayah...Tidak sampai hati pula kami jika tidak menunaikan hajat opah aki dan adik-beradik yang lain...

Hendak dijadikan cerita, `Ukasyah mengikut ummi pergi ijtima` sepanjang hari dengan opah dan khaulah...`Ukasyah soleh je sepanjang ijtima` berkenaan...Selepas solat Isya`, majlis BBQ di rumah aki pun bermula...Kami memang maklum bahawa `Ukasyah kurang sihat kerana selsema sedikit...Tiba-tiba `Ukasyah wheezing dan coughing .. Ummi terus gelabah sangat...Opah pula suruh ummi terus bawa `Ukasyah pergi klinik...Sampai di klinik, `Ukasyah tertidur...Doktor auscultate lungs `Ukasyah...Doktor geleng kepala sebab `wet lungs` ...Ummi rasa macam hendak meraung je kat klinik tu...Ya Allah, besar sungguh ujian Mu pada ummi dan ayah...`Ukasyah pula nampak tired sangat...Doktor advise ambil nebulizer (ventolin) before doktor tulis referral letter dan kami bersiap untuk bawa `Ukasyah ke emergency department, HUKM...

Balik umah opah aki, ummi ayah siapkan barang-barang sebab dengan keadaan `Ukasyah yang shortness of breath (SOB) tu, memang yakin sangat bahawa `Ukasyah kena admit ke hospital..

Sesampainya di Emergency Department, HUKM, `Ukasyah segera dibawa jumpa doktor...Ummi sahaja yang menemani `Ukasyah kerana opah, aki dan ayah tidak dibenarkan masuk...Guess what??? `Ukasyah sengih-sengih depan doktor...Siap gelak-gelak lagi...Aduh anak ummi...Lagi sekali blood `Ukasyah diambil untuk FBC dan CRP...Doktor syak `Ukasyah kena pneumonia...Waduh, hancur luluh hati ummi...Ingat nak ambil sendiri blood sample `Ukasyah, diorang pun offer ummi...Tapi, tidak sanggup rasanya hendak cucuk anak sendiri...Ummi memang dalam keadaan terkejut sangat...Tidak sangka langsung anak ummi ni memang sedang struggle nak bernafas...Sementara menunggu lab result, ummi dan `Ukasyah menunggu di luar bersama opah, aki dan ayah...Alhamdulillah, semuanya normal...Maksudnya, no signs of pneumonia...Kalau ada pun, maybe virus infection je...Doktor masih tidak berpuas hati kerana scattered crackles kat lungs `Ukasyah....No choice...`Ukasyahdi X-RAY...Normal juga keputusannya...Doktor tanya hendak admit atau tidak, ummi tidak mahu...Sebab macam tidak severe sangat sebab doktor bagi choice kat ummi ayah...Selepas doktor pakar datang untuk check `Ukasyah, terus hilang wheezing dan crackles kat lungs `Ukasyah....Subhanallah, amazing sangat...

Alhamdulillah, selepas itu, `Ukasyah dibenarkan pulang...Doktor pakar membuat kesimpulan bahawa `Ukasyah cannot be exposed to smokes...Sebab asap BBQ tadi rupanya...Lepas ini, memang tidak boleh bawa `Ukasyah di tempat orang merokok...Doktor siap tanya ayah lagi sama ada ayah merokok atau tidak...Semestinya ayah tidak pernah merokok langsung...Ummi ayah juga kena bawa lari `Ukasyah jika ada yang merokok...Oleh sebab itu, ummi ayah hendak minta maaf awal-awal pada semua perokok...Kami tidak bermaksud apa-apa, cuma kesihatan `Ukasyah tidak mengizinkan...Alhamdulillah, family ummi tiada smoker...

Begitulah ujian Allah terhadap ummi ayah..ujian sedikit ini terasa sangat hebat kerana sesungguhnya kasih ummi dan ayah terhadap `Ukasyah tiada sempadan...

November 4, 2009

Dinner at Tiara Beach Resort...

Dinner pertama kami di hotel semenjak kelahiran `Ukasyah...Alhamdulillah, anak ummi ayah behave...


Perasan tak double chin `Ukasyah tu..kuat sangat breastfeed...hehe...


Ummi ayah dapat berehat sementara opah dok menayang `Ukasyah kat officemate dia...Opah muda la kata kan...


Amboi, tau lah geng mata ikan keli...`Ukasyah nak join sekali boleh?


3 generasi...geng termenung...hehe...cute nye opah dan `ukasyah tu...


Wah, pantang ummi pegang kamera, aki pasti minta gambarnya bersama `ukasyah diambil...


Ini geng main `ukasyah...pak cu namanya...


`ukasyah behave je waktu dengan pak long ye...


khaulah ada baby dalam tummy dia...bakal adik susuan `ukasyah nanti...namanya rahsia dahulu...


ummi abah yang bertuah...hehe...


p/s: ini lah pics sewaktu bercuti di tiara beach resort...terimbas kembali kenangan sewaktu ummi ayah baru berkahwin...setiap kali exam, ummi ayah akan gi holiday...duduk kat hotel...beli gadgets dan shopping...alhamdulillah result ok...ingat dah bertaubat...rupanye bila ada anak pun, buat lagi camtu...hehe...tak serik-serik lagi...

Sebentar tadi sewaktu sedang menyusukan `ukasyah, ummi buat-buat marah sambil cakap amboi dan tepuk manja bontot dia...ummi ingat dia tak faham lagi...tiba-tiba dia berhenti menyusu dan mencebik nak nangis...gelabah juga ummi...terus minta maaf dengan `ukasyah.. tu lah ummi, main-main lagi ...anak ummi dah matang tau...hehe..

November 2, 2009

`Ukasyah in his New Graco Silhouette Swing & Nursing Cover


Assalamualaikum,

Sudah lama rasanya ummi dan ayah tidak mencatatkan sesuatu di blog `ukasyah ni ye...Mungkin kerana kesibukan ummi ayah menyelesaikan urusan rumahtangga yang tertangguh kerana sebulan ummi posting di Temerloh...Kini berakhir sudah...Bulan ini, walaupun dalam kesibukan, tetapi sempat juga ummi shopping secara online di internet...Kali ini mencatat sejarah kerana bulan ini paling banyak ummi beli barang `ukasyah...Barang-barang yang kami beli pada bulan ini adalah Graco Silhouette Swing, Nursing Cover, 12 breastmilk storage bottles and 50 breastmilk storage bags. Semakin membesar anak ummi ini...Banyak benda yang diperlukan...Ummi menguruskan pembelian barangan di internet, deal dengan owner online store, buat research dulu sebelum booking dan buat payment...Oleh kerana ummi di temerloh, ayah di kuantan pula menguruskan payment barang2...Payment notification pun ayah uruskan sekali
….


NURSING COVER...

Pada permulaannya, ummi ayah merasakan yang nursing cover ni tidak penting untuk dimiliki sebab ummi pakai tudung labuh, jadi memang tak nampak bila menyusukan `ukasyah…Tetapi, anak ummi ayah ini, tidak suka ditutup dengan tudung bila hendak menyusu. Tangannya yang comel lagi gebu itu, sudah pandai menyelak tudung dan baju ummi…Hendak atau tidak, terpaksalah mencari tempat-tempat tersorok untuk menyusukan `ukasyah…Ayah pula, asyik dok komen kat ummi yang orang nampaklah…Ummi pun tak tau dah nak buat apa dengan si comel ni… Bila ummi surf blog lain, ummi terjumpa tentang nursing cover ni…Ummi agak tertarik kerana harganya murah dan kainnya sangat cantik…Ummi pun tak pernah jumpa kain cotton bercorak begini di pasaran…Harganya, RM30 satu dan ummi beli 2 helai…Satu warna brown & white (ummi paling suka corak ni) dan lagi satu warna baby blue…



Gambar ini diambil di tepi kolam renang Tiara Beach Resort...`Ukasyah ni boleh menyusu di mana-mana sahaja...Alhamdulillah ada nursing cover....Sekarang ini, nursing cover menjadi barang wajib yang dibawa dalam handbag ummi...Nasib baiklah `Ukasyah kecil lagi, kalau tak dah lama ummi terjun sekali dalam kolam tau...








Lihatlah kaki `Ukasyah yang terjulur keluar...


Inilah baby ummi ayah yang seberat 5kg...Lena dalam pelukan ummi di bawah nursing cover tu.



GRACO SILHOUETTE SWING...

Swing ini dibeli berikutan peristiwa `ukasyah di nursery…Lagipun, baby breastfeed seperti `ukasyah memang lansung tidak mahu berenggang dengan ummi…Kalau dengan ayah tersengih dan tergelak, tetapi kalau Nampak ummi je, terus mencebik…Memandangkan ummi tengah final exam, buat pertama kalinya juga ada baby waktu tengah exam, jadi ummi ayah nak cari solution untuk meraikan `ukasyah sewaktu ummi study…Ummi ada tulis dalam entry terdahulu yang bertajuk `Terkejut Ummi` tentang sejarah buai ini…Puas juga ummi ayah surf internet untuk cari swing yang safe untuk `ukasyah, demi mengelakkan `shaken baby syndrome`…Tambahan pula, dalam pencarian maklumat tentang safe swing ini, kami terbaca entry di laman web saiful islam tentang bayi sahabatnya yang meninggal disebabkan syndrome ini…Aduhai, takut sungguh kami…`ukasyah pula dilahirkan secara vacuum, jadi penting sangat bbagi ummi ayah mencari swing yang telah dijamin keselamatannya terhadap bayi…yang telah dilakukan research terhadapnya…

Beberapa kajian telah ummi ayah lakukan di internet…Macam study tentang swing pula kami ini…Sebelum melakukan kajian, kami sudah minta pandangan opah dahulu…Sudah ada greenlight, baru kami mulakan pencarian…Dua swings yang menarik perhatian kami iaitu Fisher Price: Baby Papasan Craddle Swing dan Graco Silhouette Swing…Masalahnya kedua-dua swings ini tidak dijual di Malaysia…At last kami jumpa jua Graco Silhouette Swing ini…Harganya amatlah mengejutkan ummi ayah…Lebih mahal dari harga menyewa rumah kami ni…RM500…Tetapi demi anak, ummi ayah belikan juga…Jutaan terima ksih diucapkan kepada para sponsors yang memberikan pendapat, sokongan, tolong survey di midvalley walaupun tak jumpa dan juga bantuan kewangan….Terima kasih tidak terhingga buat atuk, nenek, opah, aki dan semua ahli keluarga…

Pertama kali meletakkan `ukasyah di dalam swing, beliau tidak boleh tidur, tetapi gelak dan senyum-senyum pula…Akhirnya, semalam, berjaya juga `ukasyah lena di dalam swing itu…Kalau `ukasyah tak mahu duduk di dalam swing, alamatnya, rugilah RM 500 tu kan…Bukannya murah…Alhamdulillah, doakanlah agar `ukasyah dapat manfaatkan Graco Silhouette Swing kesayangannya tu…Sewaktu ummi menulis entry ini, beliau sedang lena dibuai oleh swing automatiknya itu…hehe…sungguh comel…



`Ukasyah suka bertentang mata dengan zebra tu...pelik betul kami...Lihatlah mitten yang dipakainya sebelah sahaja kerana sebelum duduk dalam swing tu, aki bagi tutorial menghisap jari pada `ukasyah...


Ini lah mentor `Ukasyah...Sentiasa setia menawarkan diri untuk menjaga `Ukasyah...Aki ni multipurpose...Merangkap ustaz, mentor, cikgu, motivator pada cucu nye ini...hehe...


Tegoklah tu tergelak-gelak dengan zebra kesukaannye ...


Kalau `Ukasyah hendak tidur, biasanya kami cabut toys yang kat atas tu...Kalau tidak, dia tak lena tido...Dok pandang haiwan-haiwan yang berwarna-warni...


Bahagianya anak ummi ayah ini duduk dalam swing...Terima kasih sayang kerana bekerjasama dengan ummi ayah tatkala ummi ayah sedang menghadapi final exam kali ini...Kamu memang anak yang soleh kan....







Feature

  • Removable head support
  • Extra padded seat pad for ultimate comfort
  • 3-position recline seat
  • Mobile with 3 soft toys for visual stimulation
  • removable play tray toys
  • 6 speed swing and soothing vibration
  • Electronics with music, with timer for automatic shut-down
  • 5-point harness
  • Machine washable seat pad
  • Weight : 7.3kg
  • Dimensions;-

Size open: L83 x W67 x H100cm

Size folded: L45 x W67 x 110cm

Recommended Use:

* For children 5.5 to 30 pounds

Care and Maintenance:

* Machine wash cloth seat pad in cold water on delicate cycle. Line dry.
* Clean swing with household soap and warm water