Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Blog Archive

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

November 15, 2009

Ya Allah...Bantulah Kami...

Semalam opah aki buat BBQ di rumah bersempena meraikan anak menantu mereka...Ummi memang tiada perancangan langsung untuk pulang ke KL, tapi opah sudah awal-awal lagi masukkan duit minyak ke dalam akaun ayah...Tidak sampai hati pula kami jika tidak menunaikan hajat opah aki dan adik-beradik yang lain...

Hendak dijadikan cerita, `Ukasyah mengikut ummi pergi ijtima` sepanjang hari dengan opah dan khaulah...`Ukasyah soleh je sepanjang ijtima` berkenaan...Selepas solat Isya`, majlis BBQ di rumah aki pun bermula...Kami memang maklum bahawa `Ukasyah kurang sihat kerana selsema sedikit...Tiba-tiba `Ukasyah wheezing dan coughing .. Ummi terus gelabah sangat...Opah pula suruh ummi terus bawa `Ukasyah pergi klinik...Sampai di klinik, `Ukasyah tertidur...Doktor auscultate lungs `Ukasyah...Doktor geleng kepala sebab `wet lungs` ...Ummi rasa macam hendak meraung je kat klinik tu...Ya Allah, besar sungguh ujian Mu pada ummi dan ayah...`Ukasyah pula nampak tired sangat...Doktor advise ambil nebulizer (ventolin) before doktor tulis referral letter dan kami bersiap untuk bawa `Ukasyah ke emergency department, HUKM...

Balik umah opah aki, ummi ayah siapkan barang-barang sebab dengan keadaan `Ukasyah yang shortness of breath (SOB) tu, memang yakin sangat bahawa `Ukasyah kena admit ke hospital..

Sesampainya di Emergency Department, HUKM, `Ukasyah segera dibawa jumpa doktor...Ummi sahaja yang menemani `Ukasyah kerana opah, aki dan ayah tidak dibenarkan masuk...Guess what??? `Ukasyah sengih-sengih depan doktor...Siap gelak-gelak lagi...Aduh anak ummi...Lagi sekali blood `Ukasyah diambil untuk FBC dan CRP...Doktor syak `Ukasyah kena pneumonia...Waduh, hancur luluh hati ummi...Ingat nak ambil sendiri blood sample `Ukasyah, diorang pun offer ummi...Tapi, tidak sanggup rasanya hendak cucuk anak sendiri...Ummi memang dalam keadaan terkejut sangat...Tidak sangka langsung anak ummi ni memang sedang struggle nak bernafas...Sementara menunggu lab result, ummi dan `Ukasyah menunggu di luar bersama opah, aki dan ayah...Alhamdulillah, semuanya normal...Maksudnya, no signs of pneumonia...Kalau ada pun, maybe virus infection je...Doktor masih tidak berpuas hati kerana scattered crackles kat lungs `Ukasyah....No choice...`Ukasyahdi X-RAY...Normal juga keputusannya...Doktor tanya hendak admit atau tidak, ummi tidak mahu...Sebab macam tidak severe sangat sebab doktor bagi choice kat ummi ayah...Selepas doktor pakar datang untuk check `Ukasyah, terus hilang wheezing dan crackles kat lungs `Ukasyah....Subhanallah, amazing sangat...

Alhamdulillah, selepas itu, `Ukasyah dibenarkan pulang...Doktor pakar membuat kesimpulan bahawa `Ukasyah cannot be exposed to smokes...Sebab asap BBQ tadi rupanya...Lepas ini, memang tidak boleh bawa `Ukasyah di tempat orang merokok...Doktor siap tanya ayah lagi sama ada ayah merokok atau tidak...Semestinya ayah tidak pernah merokok langsung...Ummi ayah juga kena bawa lari `Ukasyah jika ada yang merokok...Oleh sebab itu, ummi ayah hendak minta maaf awal-awal pada semua perokok...Kami tidak bermaksud apa-apa, cuma kesihatan `Ukasyah tidak mengizinkan...Alhamdulillah, family ummi tiada smoker...

Begitulah ujian Allah terhadap ummi ayah..ujian sedikit ini terasa sangat hebat kerana sesungguhnya kasih ummi dan ayah terhadap `Ukasyah tiada sempadan...