Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

June 30, 2009

Our Little Mujahid...

Baby sedang menghisap jari...inilah scan 4D...hidungnya seperti umminya...batang hidungnya seperti ayahnya...

Nampak tak kakinya yang sedang menendang ke arah atas??? subhanallah, comel sungguh kaki baby boy kami ni...inilah buktinya perut ummi yang slalo di tendang baby...

Insya-Allah, ini lah mujahid yang bakal ummi lahirkan nanti...nampak kan scrotum & penis nya...gembira kami sekeluarga kerana ummi bakal melahirkan anak lelaki...semoga baby jadi anak yang soleh & musleh...dapat memimpin dan menjadi contoh pada adik-adik dan tak lupa pada anak ammah juga...ammah adalah adik ummi, Balqis...

Alhamdulillah, sempurna sungguh kejadian anakku ini...macam tengah angkat takbir plak...nak solah dhuha kot baby ummi ni...ummi ayah suka sangat gambar ini...mulutnya munggil seperti opah...hidungnya campuran ummi ayah...sekali imbas seperti muka ummi....hehe...ayah jeles...ayah kata, dah lahir nanti baru tengok betul-betul...

Gambar ni menunjukkan femur length baby ummi...5.1 cm...estimated weight 1.251 kg..apalah yang yang sedang dibuat baby boy ni...

video
Video ni menunjukkan kakinya yang menendang...ummi ayah pun sangat suka akan video ini..perhatikan, raut wajahnya mirip siapa ye???


video
Ni video 4D baby boy kami...



Anakku Sayang

Anakku Sayang…

Pada 24hb Jun 2009, adalah check-up pertama setelah kandungan ummi memasuki trimester ke-3. Dalam kedukaan kematian satu-satunya atuk ummi yang masih hidup, kami gagahkan jua untuk memeriksa kesihatan kandungan ummi ini. Kelahiranmu anakku sememangnya dinantikan oleh arwah moyang, namun Allah lebih menyayanginya. (Maaf, terlari dari tajuk asal pula…emosi yang tak terbendung lagi).

Pemeriksaan kali ini dilakukan di Barakah Maternity Centre (Hospital Barakah). Insya-Allah, disinilah baby ummi ayah bakal dilahirkan. Aki (abah Mawaddah), Opah (ummi Mawaddah), Pak Long (Abang sulung Mawaddah) dan semestinya ayah baby tercinta turut menemani ummi. Dr. Khairiah, Pakar O&G bukanlah orang asing lagi sebab beliau merupakan sahabat opah. Layanan di sini sememangnya 1st class mungkin kerana ketenangan sewaktu berkunjung di sini dan tak kurang kerana doktor pakarnya yang lemah lembut lagi mesra. Nurses kat sini juga sangat berbudi bahasa dan berakhlaq. Sempat juga ummi merenung baju uniform mereka yang berwarna pink dan menutup aurat itu. Terubat juga duka di hati kami sekeluarga. Sewaktu sesi scan, opah request kat Dr. Khairiah untuk benarkan Aki dan Pak Long masuk sekali melihat anak ummi. Bagus betul Dr. tu sebab dia tutup perut ummi dengan towel kecil waktu nak scan. Ummi malu juga nak bagi Aki dengan Pak Long tengok.

Sepanjang sesi scan, baby ummi asyik menghisap jari je. Gayanya macam lapar je, sedangkan baru je ummi makan. Alhamdulillah, secara keseluruhannya baby ummi ni sihat. Dr. Khairiah memang buat thorough scan 3D and 4D, body parts dan internal organs skali (siap kira sama2 jari baby, baby plak duk hisap jari dia). Placenta pun anterior, enough amniotic fluid. Tapi yang ummi agak sedih pasal berat baby. Dari fundal heights yang 30cm (wkt ni 29 weeks), kira baby oklah tumbesarannya. Ummi dok expect baby ummi ni agak beratlah orangnya memandangkan ummi dulu pun lahir 3kg lebih. Dr. cakap estimated weight baby buat masa ni 1.25 kg je. Dr. kata normal je, cuma baby ummi ni kategori small la. Kalau ikut graph yang ada percentile tu, 54% je. Ummi pun tanya, estimated weight waktu delivery nanti (ummi risau plak kalo LBW-Low Birth Weight). Dr. kata mungkin around 2.5-2.8 kg. Ummi pun tak tau nape ummi risau sangat pasal berat baby. Ummi rasa bersalah kat baby sebab ummi kurang makan ke? Atau sebab ummi tak reti duk diam? Atau baby ummi ni terlalu aktif?Atau sebab ummi expect baby ummi ikut macam berat ummi lahir dulu? Ummi rasa baby ikut ayah sebab ayah lahir 2.7 kg je. Peliknya ummi nikan, patutnya risau kalo baby besar, tapi ummi risau sebab baby kecik.

Sebenarnya Allah tahu kemampuan ummi dan sepatutnya ummi bersyukur kerna inilah yang terbaik yang telah Allah kurniakan buat ummi dan baby. Memandangkan ummi akan masuk kelas balik waktu dalam pantang, insyaAllah tak banyak luka bersalin nanti kalo betul gaya dan cara meneran nanti. Pak Long pun ada comfort ummi, pak long kata bayangkan kalo anak sulung besar, nanti banyak luka ummi, lambat sembuh, camne nak masuk kelas balik nanti. Betul juga kan. Yang penting ummi kena bersyukur dengan kesempurnaan baby ummi dan kesihatannya yang baik. Ummi juga akan berusaha menaikkan berat badan ummi ni. Kuantiti dan kualiti pemakanan harus ditambah. Ayah kata ummi makan skit. Ok, berikut adalah gambar zuriat kami yang tercinta. Specialnya kat hospital ni, video-video dan gambar-gambar baby sewaktu scan di `burn` dalam CD dan diberikan kepada kami. Di antara aksi-aksi baby boy kami ni sepanjang sesi scan adalah:

  • Menghisap ibu jari kanan je…nak kira bilangan jari pun agak sukar…cam tak mau lepas je…hehe..comelnye baby…
  • Minum amniotic fluid…Nampak jelas sgt…kami semua pun gelak-gelak…buat pengetahuan pembaca, baby memang akan minum air tu, then urinate balik…it`s a normal process…
  • Baby keluarkan lidah dia…dia tunjuk sucking movement…ummi rs nak pegang je lidah dia…
  • Kaki baby tak berhenti menendang perut ummi…gerakannya seluruh badan dengan kepala skali tu…
  • Kaki baby siap terkangkang lagi bila dia luruskan ke atas…tak malu betul baby ummi…
  • Tangannya suka usik-usik muka…

p/s: Charge untuk check-up kali ni RM 80…opah yang nak sponsor…murah jika nak dibandingkan hospital swasta lain yang memberikan khidmat doktor pakar beserta ultrasound 3D & 4D yang canggih…ummi juga sempat register untuk jadi ahli kelab Anmum…nurse suruh isi, ummi pun isi jelah…dapatlah banyak sampel susu coklat dan original…terpaksa lah minum…dah dapat free…yang kat umah pun tak abis lagi…hehe…

Nanti ummi upload video dan gambar baby boy kat next entry ye...



June 14, 2009

7 bulan telah berlalu...


Baby, hari ini sungguh menggembirakan hati ummi…first, sebab ayah balik dari camping….second, sebab baby ummi dah berusia 7 bulan…third, 2 orang maids kami datang tolong kemas umah opah (rumah kami tak henti-henti dikunjungi keluarga sebab atuk Mawaddah sakit tenat,Mawaddah dah tak larat…rasa nak pengsan je dah ni)…

Ummi rasa macam tak percaya je yang ummi dah kandungkan baby selama 7 bulan…ayah pun slalo kagum je bila tengok perut ummi memboyot…walaupun ayah slalo dengan ummi, tapi ayah perasan sangat bila baby semakin membesar…semakin besar ni, tendangan semakin kuat…pantang ummi dan ayah letak tangan atau apa-apa atas perut, baby akan tendang…sekarang ni pulak, dah pandai buat gempa bumi dalam perut ummi ni…kalo `auscultate’, dengar cam baby kentut…perut ummi plak bergegar-gegar…ayah gelak je…hehe…

Sepanjang ummi mengandungkan baby, banyak sangat ujian yang kami lalui…ujian yang mendidik ummi dan ayah…yang membuatkan kami semakin tabah dan sabar untuk menghadapi hari-hari yang mendatang…Alhamdulillah, Allah telah persiapkan hati, emosi dan iman kami…Kehadiran baby juga mematangkan ummi dan ayah…kami juga dah pandai budget financial family kecik ni…

Dulu ummi slalo cakap dengan kawan-kawan ummi, “kalo pregnant, Mawaddah nak perut besar, kalo tak besar cam tak best je”…Bila perut dah besar, berat gak nak bawa…Sewaktu clinical posting, ummi pun tak sedar yang perut ni dah boyot…bila case emergency, ummi lari semacam je…nak transfer patient pun, ummi la orang yang tak sedar diri…waktu posting kat psychiatric ward plak, tiap-tiap pagi ummi exercise dengan patients ummi…siap aerobic lagi dengan diorang…waktu ni badan ummi susut walaupun baby membesar sempurna…balik umah je, ayah dapat tau, habis ummi kena marah dengan ayah…ayah risaukan ummi dan baby…

Bila perut dah besar ni, tidur ummi pun tak berapa lena…bila mengiring, baby tendang2 tilam sampai ummi tak boleh lelap mata…tendangan baby ummi ni bukan sembarangan, memang kuat betul…hero lah katakan…baby suka ummi baring telentang, tapi ummi tak boleh bernafas pulak…kenalah pakai 2-3 biji bantal, baru selesa skit..disebabkan tu, ummi suffer sakit kaki sebelah kiri (sebab baby lie at left side) dan backpain…everyday, ayah kena massage ummi…memang sakit-sakit badan dibuatnya…yelah, ummi ni pun satu tak bleh duk diam…kalo kat umah, tak berhenti buat keje umah…bila terkenangkan hal ini, patutlah `syurga di bawah tapak kaki ibu kan’…bukan mudah untuk melahirkan setiap dari kita semua…bayangkan perasaan ibu yang mengandungkan kita bila kita mengguris hati & perasaannya…

Semalam, ummi sakit kat bawah perut (suprapubic pain)…rasa cam nak terberanak pulak…risau hati ummi…jalan pun tertunduk-tunduk…ummi diamkan je, ayah takde umah…ummi pun tak bgtau opah sebab takut opah risau, tapi ummi rasa opah bleh guess dah…al-kisahnya, ummi mengemop dan menyapu rumah opah….pastu, waktu solat jumaat, tiba-tiba atuk ummi tak boleh jalan nak masuk bilik…ummi sorang je kat umah waktu tu…terpaksalah ummi transfer atuk ummi dari kerusi ke wheelchair…berat plak dia sebab kaki dia mmg tak bleh langsung dah nak gerak…malam tu plak baby tak tido…pagi semalam terus rasa sakit sampai tertunduk-tunduk…tambahan pula, presentation baby cephalic…bila buat `leopard maneuver’ memang rasa baby`s head…Alhamdulillah, hari ni ummi rasa sihat dah…opah pun panggil maid datang umah…

Baby, kehadiran baby sangat dinantikan oleh ummi dan ayah…tak lupa juga pada keluarga ummi dan ayah…baby ni hadiah 1st anniversary ummi dan ayah…cukup setahun ummi ayah walimah, ummi pregnant…Ummi ayah slalo mendoakan baby menjadi anak yang soleh dan musleh…anak yang akan menyambung kesinambungan kerja-kerja dakwah dan tarbiyyah kami...Ummi dan ayah dah mula tarbiyyah baby sebelum baby wujud dalam perut ummi lagi (percaya tak???)….Ummi & ayah sangat sayangkan baby…2 bulan lagi kita bertiga akan bertemu…ummi dan ayah dapat menyentuh dirimu…ummi ayah sangat menantikan saat itu…salam sayang buat zuriat ummi ayah yang tercinta…muahmuah…

June 12, 2009

Sunyi Tanpa Suami di sisi...

Pagi tadi abang telah bertolak ke Tapak Perkhemahan Gua Batu Maloi, N9...abang ada camping sampai hari ahad...along dan abah pun turut serta...terasa juga bila abang tiada di sisi...penat sebab abang memang sering membantu ummi buat keje umah...baby pulak tak berhenti-henti kicking perut ummi...cam gempa bumi dalam perut ummi ini...bergerak dalam semua arah...dari pagi tadi lagi...puas ummi pujuk baby...sampai saat ummi menulis di blog ini, jarum jam telah menunjukkan pukul 12.26 am, tapi baby ummi masih bergerak aktif...seperti tiada tanda-tanda yang baby akan tido...ummi pun hairan gak, sebab baby cam tak rehat langsung hari ni...Baby ummi memang begini bila abang tiada bersama kami...agaknya baby tau ayah tak de....yelah, abang slalo main dengan baby...excited semacam je baby kalo abang sembang-sembang dengan dia..Ummi kena tarbiyyah baby ummi ini supaya baby biasa dengan keadaan ini...ayah harus keluar berjihad....ayah tak boleh bersama kita 24 jam...ayah diperlukan di luar sana....ummi juga harus belajar berdikari...baby tido nyenyak-nyenyak ye...hari ahad ni ayah balik...ummi juga perlukan tenaga...Sayang sangat kat baby boy kesayangan ummi & ayah ini...Ummi & baby juga rindukan ayah...cepat-cepat pulang ye abang...miss you...

June 10, 2009

Our Baby Basic Needs...

Nape ye cam awal sangat je ummi dan ayah shopping baju dan barang-barang baby??? Sebenarnya kami tak mahu bersiap sedia di saat-saat akhir...tinggal 3hari lagi, kandungan ummi dah berusia 7 bulan...start sem baru dah 8 bulan...banyak lagi yang nak diuruskan bila semester baru bermula...nak uruskan LOC, nak claim hostel fees, nak apply sticker kete...ummi plak dah start nak buat research...ummi cadang nak submit awal research proposal sebelum ummi bersalin..jadi ummi ayah nak buat persiapan awal agar segalanya berjalan lancar, tak kelam-kabut...

Pagi tadi ummi dan ayah shopping baju dan barang-barang baby kat Jaya Jusco, Cheras Selatan...Sebelum pergi, ayah dah limit kan budget dan tanya ummi barang apa yang baby perlu...yelah, ummi lebih arif lagi kan tentang keperluan baby ummi...nurse lah katakan...dah biasa dengan baby...Ayah memang sangat teliti orangnya, kalo ikutkan ummi nak sambar je apa yang ummi berkenan...kami bercadang untuk beli basic needs dulu memandangkan kami masih tak berpengalaman lagi...Kami takut membazir pula nanti...

Sesampainya di JJ, kami cari mesin ATM dulu utk withdraw duit...Di sebabkan kami tiba seawal 10.30 pagi, maka kebanyakan mesin ATM out of service dan tak on lagi...Akhirnya, kami jumpa sebuah mesin ATM yang functioning...Lagi sekali ayah verify dan clarify dengan ummi bape jumlah yang perlu withdraw untuk shopping kali ni...Bertuah ummi dapat suami yang pandai mentadbir kewangan keluarga...

Dah settle bab duit, kami berdua melangkah laju, menapak ke JJ...hati melonjak keriangan...excited sangat nak shopping besar-besaran untuk baby kesayangan kami...Sebelum ni, kami dah pernah shopping baju raya baby kami...Memandangkan tema baju family ummi warna brown, jadi kami memang terus beli rompers warna brown untuk baby...takut-takut tak jumpa dah yang berkenan di hati...

Sewaktu shopping baju dan barang-barang baby di JJ, ummi ingat, sebagai seorang ibu, ummi lah yang akan lebih cerewet dari ayah...tapi rupanya, ayah lagi cerewet..."kain tak cotton,nanti panas", "warna tak menarik", "tak best la gambar dia","tak berkualiti", "Abang lagi suka jenama Baby Kiko dan Pigeon" dan "Abang lagi berkenan baju yang kita tengok tadi"...itu lah di antara ungkapan ayah sewaktu kami ber shopping pagi tadi...Ummi pun ikut ayah je...alhamdulillah, ummi dan ayah sepakat...Hasil dari Grand Shopping Basic Needs Baby adalah seperti di bawah...

  • 2 sets baby clothes (Baby Kiko)
  • 10 pieces baby napkins (Pureen)
  • 1 set baby booties & Mittens (Tollyjoy...ada tulis i love daddy & mummy)
  • 1 hooded towel (dapat free sebab beli top-to-toe wash)
  • Cotton Balls (Pigeon)
  • Cotton Buds (Tollyjoy)
  • 1 top-to-toe wash
  • 1 baby oil
  • 1 baby lotion

Setakat ini, ini sahajalah koleksi baju baby ummi & ayah...booties & mitten yang warna biru tu opah (mak ummi) yang belikan untuk baby...

Baju ni ummi yang pilih...ummi suka plak warna orange yang lembut ni...


Ummi pun tak tau nape beli napkin...tapi ummi rasa benda ni sangat penting sebab napkin boleh jadi towel, alas, face towel dan banyak lagi fungsi-fungsinya yang berguna...

Cotton balls & cotton buds sangat penting untuk baby care...


Award from Ibu Darwisy...

Sebenarnya sudah lama ibu darwisy memberi award ini pada Mawaddah, tapi tak berkesempatan nak publish...terima kasih kerna membuatkan diri ini rasa sangat bertuah...Mengenali ibu darwisy melalui blog walaupun kami sama universiti...kalo terjumpa pun mungkin malu-malu dan tersipu-sipu...ibu darwisy adalah pelajar farmasi dan junior kepada husband Mawaddah...seorang isteri dan bakal ibu juga...Semoga Darwisy membesar dengan sihat dan sempurna...nanti bleh kawan dengan hero mak cik ye...

Award from Ummu Huraiyah...


Salam..sudah lama rasanya Mawaddah tidak menulis di blog ini...Jazakillah kepada ummu huraiyah kerana sudi bagi award kat akak ye...Rasanya blog Mawaddah ni tak hebat mana pun, sekadar berkongsi pengalaman sebagai `married students`...

Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award ini

  1. Mawaddah mengenalinya sebagai ummu huraiyah...
  2. Mawaddah mengenalinya melalui blog & kami tak pernah berjumpa...
  3. Ummu Huraiyah bakal menimang cahaya mata yang ke-2...
  4. Ummu Huraiyah seorang medic student di universiti timur tengah...
  5. Blognya sangat menarik...antara blog yang sering Mawaddah kunjungi...


Setiap blogger perlu menyatakan 10 fakta @ hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya
  1. Saya seorang pelajar, anak, isteri dan bakal ibu muda...
  2. Mohd Hafiz is my beloved hubby...
  3. Mom-to-be this 9/9/2009...
  4. Nursing student @ International Islamic University of Malaysia...
  5. Saya seorang wanita yang aktif...dahulunya seorang atlit...tak reti duk diam, walaupun pregnant
  6. Saya suka decorate bilik dan buat handcraft...waktu kawin dulu pun saya buat sendiri souvenir dan hantaran...saya juga sukakan mesin jahit, tapi masih tak berpeluang untuk memilikinya...
  7. Saya sangat mahir memandu kereta auto, tapi tak suka pandu kereta manual...
  8. Saya seorang banyak cakap...tak kenal maka tak cinta...
  9. Suka bercuti di Cameron Highlands...terlalu banyak kenangan di situ...destinasi bulan madu kami...
  10. Saya sangat sayangkan keluarga saya..
p/s: Mawaddah tak tau nak bagi award kat sape lagi...hehe...

June 3, 2009

Tekad


Kahwin!!!

“Mak, nak kawin”, rayu ayah.

“Tunggu abis belajar dulu, keje baru kawin”, jawab nenek.

Dialog ayah suatu ketika dahulu semasa ingin meminta kebenaran untuk berkahwin dengan ummi. Betapa tekadnya ayah sehingga setiap kali menelefon nenek, rayuan yang sama kedengaran untuk berkahwin. Rasanya dah naik muak nenek mendengarnya dari ayah. Dah gatal sangat anak bujang aku sorang ni agaknya.

Puas sungguh ayah memujuk nenek diiringi dengan doa dah usaha memperbaiki diri. Supaya menjadi suami terbaik buat ummi dan dalam masa yang sama menghormati kedua ibu bapa yang banyak berkorban membesarkan kita. Mungkin setelah puas didesak ayah, nenek pun memberikan satu syarat.

“Kalau nak kawin, sediakan RM 5000”, ujar nenek.

Ok. Jawab ayah dalam hati. Tekad bersungguh-sungguh untuk mengumpulkan duit sebanyak itu. Syarat yang diberi semasa menunggu result SPM memberikan sinar harapan untuk berumah tangga. Segala daya usaha digunakan untuk mengumpulkan wang sebanyak itu. Dan alhamdulilllah berjaya juga hasil dari simpanan dan berdikit-dikit berbelanja.

Macam manalah agaknya ayah mengumpulkan duit sebanyak itu ye?

Susah juga nak kumpul sebanyak itu sebenarnya. Hanya berbekalkan duit biasiswa semasa dari sekolah menengah hingga matrik dan duit poket yang diberikan atuk pada ayah. Tidaklah ayah bekerja semasa sedang belajar ataupun part-time semasa di matrik.

Semasa di tingkatan empat dan lima, ayah mendapat menajaan dari Yayasan Telekom Malaysia yang memberikan wang poket RM840 setahun. Penajaan untuk anak-anak pekerja Telekom yang memenuhi syarat-syarat tertentu. Dan duit biasiswa itulah yang ayah simpan sedikit sebanyak untuk memenuhi syarat nenek. Ditambah pula dengan wang RM1000 per semester di matrik untuk semua pelajar, berjaya mencukupkan baki syarat yang diberikan. Mission accomplished. Hehe.

Sewaktu ayah memberitahu nenek yang ayah berjaya mengumpulkan RM5000, nenek terkejut dengan pencapaian ayah. Terkejut dengan tekad ayah untuk mengahwini ummi. Tidak menyangka yang ayah serius dengan permintaan ayah. Barulah nenek tahu tekad ayah yang kuat untuk berkahwin. Wang sebanyak itu tidaklah mencukupi untuk kos perkahwinan tetapi adalah syarat yang dianggap nenek tidak mampu ayah tunaikan. Dan terbukti, ia adalah sesuatu yang tidak mustahil.

Duit tersebut ayah berikan pada atuk dan nenek untuk membantu mereka semasa perkahwinan ayah. Walaupun tidak banyak dan hanya mencakupi sedikit sahaja dari kos keseluruhan perkahwinan, tetapi RM5000 itu adalah bukti keinginan, keazaman dan tekad ayah untuk mengahwini ummi. Dan mungkin dengan wang yang tidak seberapa itu berjaya meyakinkan atuk dan nenek untuk membenarkan kami berkahwin.

Tekad berkahwin.

Tekad yang tidak sia-sia.