Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

June 10, 2009

Our Baby Basic Needs...

Nape ye cam awal sangat je ummi dan ayah shopping baju dan barang-barang baby??? Sebenarnya kami tak mahu bersiap sedia di saat-saat akhir...tinggal 3hari lagi, kandungan ummi dah berusia 7 bulan...start sem baru dah 8 bulan...banyak lagi yang nak diuruskan bila semester baru bermula...nak uruskan LOC, nak claim hostel fees, nak apply sticker kete...ummi plak dah start nak buat research...ummi cadang nak submit awal research proposal sebelum ummi bersalin..jadi ummi ayah nak buat persiapan awal agar segalanya berjalan lancar, tak kelam-kabut...

Pagi tadi ummi dan ayah shopping baju dan barang-barang baby kat Jaya Jusco, Cheras Selatan...Sebelum pergi, ayah dah limit kan budget dan tanya ummi barang apa yang baby perlu...yelah, ummi lebih arif lagi kan tentang keperluan baby ummi...nurse lah katakan...dah biasa dengan baby...Ayah memang sangat teliti orangnya, kalo ikutkan ummi nak sambar je apa yang ummi berkenan...kami bercadang untuk beli basic needs dulu memandangkan kami masih tak berpengalaman lagi...Kami takut membazir pula nanti...

Sesampainya di JJ, kami cari mesin ATM dulu utk withdraw duit...Di sebabkan kami tiba seawal 10.30 pagi, maka kebanyakan mesin ATM out of service dan tak on lagi...Akhirnya, kami jumpa sebuah mesin ATM yang functioning...Lagi sekali ayah verify dan clarify dengan ummi bape jumlah yang perlu withdraw untuk shopping kali ni...Bertuah ummi dapat suami yang pandai mentadbir kewangan keluarga...

Dah settle bab duit, kami berdua melangkah laju, menapak ke JJ...hati melonjak keriangan...excited sangat nak shopping besar-besaran untuk baby kesayangan kami...Sebelum ni, kami dah pernah shopping baju raya baby kami...Memandangkan tema baju family ummi warna brown, jadi kami memang terus beli rompers warna brown untuk baby...takut-takut tak jumpa dah yang berkenan di hati...

Sewaktu shopping baju dan barang-barang baby di JJ, ummi ingat, sebagai seorang ibu, ummi lah yang akan lebih cerewet dari ayah...tapi rupanya, ayah lagi cerewet..."kain tak cotton,nanti panas", "warna tak menarik", "tak best la gambar dia","tak berkualiti", "Abang lagi suka jenama Baby Kiko dan Pigeon" dan "Abang lagi berkenan baju yang kita tengok tadi"...itu lah di antara ungkapan ayah sewaktu kami ber shopping pagi tadi...Ummi pun ikut ayah je...alhamdulillah, ummi dan ayah sepakat...Hasil dari Grand Shopping Basic Needs Baby adalah seperti di bawah...

  • 2 sets baby clothes (Baby Kiko)
  • 10 pieces baby napkins (Pureen)
  • 1 set baby booties & Mittens (Tollyjoy...ada tulis i love daddy & mummy)
  • 1 hooded towel (dapat free sebab beli top-to-toe wash)
  • Cotton Balls (Pigeon)
  • Cotton Buds (Tollyjoy)
  • 1 top-to-toe wash
  • 1 baby oil
  • 1 baby lotion

Setakat ini, ini sahajalah koleksi baju baby ummi & ayah...booties & mitten yang warna biru tu opah (mak ummi) yang belikan untuk baby...

Baju ni ummi yang pilih...ummi suka plak warna orange yang lembut ni...


Ummi pun tak tau nape beli napkin...tapi ummi rasa benda ni sangat penting sebab napkin boleh jadi towel, alas, face towel dan banyak lagi fungsi-fungsinya yang berguna...

Cotton balls & cotton buds sangat penting untuk baby care...


1 comment:

  1. hummm...Ya Allah..terbayang2 bau harum bayi 2 bile tgok baju2 baby..Semoga Allah selamatkan kndungn kalian dr sebarang malapetaka..=)

    ReplyDelete