Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

June 14, 2009

7 bulan telah berlalu...


Baby, hari ini sungguh menggembirakan hati ummi…first, sebab ayah balik dari camping….second, sebab baby ummi dah berusia 7 bulan…third, 2 orang maids kami datang tolong kemas umah opah (rumah kami tak henti-henti dikunjungi keluarga sebab atuk Mawaddah sakit tenat,Mawaddah dah tak larat…rasa nak pengsan je dah ni)…

Ummi rasa macam tak percaya je yang ummi dah kandungkan baby selama 7 bulan…ayah pun slalo kagum je bila tengok perut ummi memboyot…walaupun ayah slalo dengan ummi, tapi ayah perasan sangat bila baby semakin membesar…semakin besar ni, tendangan semakin kuat…pantang ummi dan ayah letak tangan atau apa-apa atas perut, baby akan tendang…sekarang ni pulak, dah pandai buat gempa bumi dalam perut ummi ni…kalo `auscultate’, dengar cam baby kentut…perut ummi plak bergegar-gegar…ayah gelak je…hehe…

Sepanjang ummi mengandungkan baby, banyak sangat ujian yang kami lalui…ujian yang mendidik ummi dan ayah…yang membuatkan kami semakin tabah dan sabar untuk menghadapi hari-hari yang mendatang…Alhamdulillah, Allah telah persiapkan hati, emosi dan iman kami…Kehadiran baby juga mematangkan ummi dan ayah…kami juga dah pandai budget financial family kecik ni…

Dulu ummi slalo cakap dengan kawan-kawan ummi, “kalo pregnant, Mawaddah nak perut besar, kalo tak besar cam tak best je”…Bila perut dah besar, berat gak nak bawa…Sewaktu clinical posting, ummi pun tak sedar yang perut ni dah boyot…bila case emergency, ummi lari semacam je…nak transfer patient pun, ummi la orang yang tak sedar diri…waktu posting kat psychiatric ward plak, tiap-tiap pagi ummi exercise dengan patients ummi…siap aerobic lagi dengan diorang…waktu ni badan ummi susut walaupun baby membesar sempurna…balik umah je, ayah dapat tau, habis ummi kena marah dengan ayah…ayah risaukan ummi dan baby…

Bila perut dah besar ni, tidur ummi pun tak berapa lena…bila mengiring, baby tendang2 tilam sampai ummi tak boleh lelap mata…tendangan baby ummi ni bukan sembarangan, memang kuat betul…hero lah katakan…baby suka ummi baring telentang, tapi ummi tak boleh bernafas pulak…kenalah pakai 2-3 biji bantal, baru selesa skit..disebabkan tu, ummi suffer sakit kaki sebelah kiri (sebab baby lie at left side) dan backpain…everyday, ayah kena massage ummi…memang sakit-sakit badan dibuatnya…yelah, ummi ni pun satu tak bleh duk diam…kalo kat umah, tak berhenti buat keje umah…bila terkenangkan hal ini, patutlah `syurga di bawah tapak kaki ibu kan’…bukan mudah untuk melahirkan setiap dari kita semua…bayangkan perasaan ibu yang mengandungkan kita bila kita mengguris hati & perasaannya…

Semalam, ummi sakit kat bawah perut (suprapubic pain)…rasa cam nak terberanak pulak…risau hati ummi…jalan pun tertunduk-tunduk…ummi diamkan je, ayah takde umah…ummi pun tak bgtau opah sebab takut opah risau, tapi ummi rasa opah bleh guess dah…al-kisahnya, ummi mengemop dan menyapu rumah opah….pastu, waktu solat jumaat, tiba-tiba atuk ummi tak boleh jalan nak masuk bilik…ummi sorang je kat umah waktu tu…terpaksalah ummi transfer atuk ummi dari kerusi ke wheelchair…berat plak dia sebab kaki dia mmg tak bleh langsung dah nak gerak…malam tu plak baby tak tido…pagi semalam terus rasa sakit sampai tertunduk-tunduk…tambahan pula, presentation baby cephalic…bila buat `leopard maneuver’ memang rasa baby`s head…Alhamdulillah, hari ni ummi rasa sihat dah…opah pun panggil maid datang umah…

Baby, kehadiran baby sangat dinantikan oleh ummi dan ayah…tak lupa juga pada keluarga ummi dan ayah…baby ni hadiah 1st anniversary ummi dan ayah…cukup setahun ummi ayah walimah, ummi pregnant…Ummi ayah slalo mendoakan baby menjadi anak yang soleh dan musleh…anak yang akan menyambung kesinambungan kerja-kerja dakwah dan tarbiyyah kami...Ummi dan ayah dah mula tarbiyyah baby sebelum baby wujud dalam perut ummi lagi (percaya tak???)….Ummi & ayah sangat sayangkan baby…2 bulan lagi kita bertiga akan bertemu…ummi dan ayah dapat menyentuh dirimu…ummi ayah sangat menantikan saat itu…salam sayang buat zuriat ummi ayah yang tercinta…muahmuah…

2 comments:

  1. Tak sabar menanti kelahiran ur little calliph to this world:) Akak sentiasa mendoakan semoga segalanya akan dipermudahkan oleh Allah swt.

    ReplyDelete
  2. Mawaddah..kalau nak more breastfeeding info maybe this site can help u :)http://memorisusuanku.blogspot.com/

    ReplyDelete