Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

May 2, 2009

Our Baby is a BOY !!!

Assalamualaikum,

Beberapa hari yang lepas mawaddah berjanji akan mengumumkan jantina baby kami yang tercinta ini...Majoriti meneka mawaddah pregnant baby girl, cuma mamabalqis yang meneka baby boy...Alhamdulillah, he is a boy...Kami berdua tak kisah sangat sama ada mendapat baby girl or boy...Dua-dua pun kami sayang...Sepanjang pregnant ini, mawaddah dan hafiz slalo berbincang tentang baby sulung kami ini...Kami ingin berikan yang terbaik buat dirinya...Dengan keadaan di Malaysia ini cukup menggerunkan kami yang bakal menjadi Ummi dan Ayah...Banyak sungguh berita tentang bayi yang dicabul oleh ahli keluarga pengasuh...sungguh merisaukan kami...tambahan pula jika kami dapat baby girl...sudah tentulah mawaddah yang cerewet ini terpaksa bertungkus-lumus mencari pengasuh terbaik buat anak kami...Ada juga kami terfikir untuk hantar ke nursery sahaja sebab ianya lebih selamat buat baby kami...kami juga terfikir jika baby ini baby boy, maka urusan mencari pengasuh lebih mudah...erm apa yang kami mamapu buat hanyalah berdoa kepada Allah untuk menentukan yang terbaik buat kami...kami hanyalah manusia biasa...Allah yang tahu yang terbaik...Kami bertawakal...

Mawaddah mengetahui jantina baby kami sewaktu kami menghadiri majlis di mana adik bongsu ku, Baihaqi, menerima anugerah kerana cemerlang dalam PMR. Kebetulan ada Mahrajan Thaqafi (Pesta Ilmu)...ada juga pemeriksaan ultrasound dan medical check-up yang murah dan percuma disediakan di pesta ilmu itu...Apa lagi, mawaddah dan hafiz memang excited sangat nak tahu...Selepas kami melihat adikku menerima hadiah di atas pentas, Ummi Mawaddah (my mother) dan Hafiz menemaniku untuk pemeriksaan ultrasound...Alhamdulillah, rupa-rupanya ummi ada kawan yang sememangnya Pakar O&G di Shah Alam Specialist Hospital...Kebetulan juga dia turut menawarkan diri untuk scan baby kami...

Ingat nak tengok jantina baby je...tapi Dr. ni check semua skali...My mother dan Hafiz masuk skali...Mereka nampak excited sangat bila Dr. terangkan dan tunjukkan satu persatu tubuh badan baby...kepala, mata, hidung, mulut, tangan, badan, kaki, spinal cord...dan yang terakhir sekali Dr. fokus kat baby`s genital...Mawaddah nampak muka Ummi mawaddah dan Hafiz cam blur je...tapi mawaddah dah start tergelak dan mengucapkan `Alhamdulillah`...hehe...Mawaddah dah biasa tengok ultrasound, jadi tahu lah camne nak interprete...lagipun ada belajar gak...Ummi mawaddah dan Hafiz yang blur tadi tiba-tiba tersenyum bila Dr. kata..."Definitely and no doubt, he is a boy"...Makna taknya, jelas sangat nampak penis dan scrotum baby...Waktu tu baby tengah menghadap arah depan dan yang membuatkan kami tertawa apabila Ummi mawaddah bertanya pada Dr.

"Nape dengan kaki dia Dr."

"Erm baby ni tengah terkangkang. Nampaknya baby memang nak show off betul kat semua orang. Sebab tu nampak jelas penis dan scrotumnya.."

Tak malu betul baby mawaddah dan hafiz ni...Nasib baik lelaki...hehe..Waktu tengah scan tu, baby cam tengah tido...yelah waktu nak dekat Zohor, baby kami ni memang kurang aktif skit..Sepanjang hari mawaddah tersengih dan tersenyum sorang2 sampai hafiz tengok cam pelik je..Mawaddah cakap dengan hafiz, ini lah berita yang paling menggembirakan dalam hidup...Dapat keputusan cemerlang pun tak dapat menandingi kegembiraan mendapat berita yang baby membesar dengan sihat dan kejadiannya sungguh sempurna...Kami sekeluarga sangat bersyukur kerana Allah makbulkan doa kami...Allah tahu kemampuan kami...

6 comments:

  1. salam..

    tahniah buat mawaddah dan hafiz..atas kesihatan baby yg mengujakan,juga keputusan mawaddah yg cemerlang br2 nie..bkn sng nk dpt dean list rite..i've been in cenfos for 2 years..nway,sy pun jd semangat nk pulun utk coming exam ni..doakan km pula ye,berjaya lulus dpt naik thn 3..sekurg2nya,perkahwinan tak menghalang seseorg itu berjaya..

    anyway,tgk dlm gmbr mawaddah tue,mcm kenal je dua org sebelah mawaddah. kalau tak salah humm dan elin kan. klu betul,tlg smpikan slm pd diorg ye..tq :)

    ok,take care..semoga dipermudahkan urusan dan selamat semuanya..btw,nanti nak letak nama apa?

    ReplyDelete
  2. salam perkenalan buat mamabalqis...

    alhamdulillah semuanya bantuan dari Allah...kalau nak ikutkan usaha, tak sampai 10% pun...baguslah dgn pendapat mmk bahawa perkahwinan tak menghalang kejayaan...Mawaddah pun begitu jua..tak mahu perkahwinan ini manjadi fitnah terutamanya kepada keluarga muda seperti kita...kami suami isteri saling ingat-mengingati ttg perkara ini..

    Mawaddah doakan mama dan papa balqis juga berjaya dlm exam yang akan dtg...semoga balqis tak byk ragam...hehe...

    aah...yg dlm gambar tu humm dan marlina..diorg rummate Mawaddah sblm kami ddk di rumah sewa..insyaAllah nnt Mawaddah sampaikan salam pd mereka ye...

    thanks...soal nama tu kami nak bagi surprize kat semua org...keluarga mentua pun tak tahu lagi...konon2la...mulut mawaddah ni tak tahan rahsia sebenarnya..suami mawaddah tak bagi cite kt kwn2...dulu waktu nak kawin pn dia x bagi cite tarikh kawin kat org sampailah dah dekat nak kawin...mama balqis, nanti bila kami bersedia, kami announce ye di blog...

    take care...sampaikan salam pada balqis yang secantik mamanya...adik mawaddah pun bernama balqis...semoga Allah merahmati kalian sekeluarga...

    ReplyDelete
  3. Salam kak mawaddah..
    tahniah, perkembangan baby sihat.. mesti hepi sangat2 kan... apa yang penting kegembiraan seorang ibu lebih pada anaknya berbanding mende lain.. husband lain cite la.. hehe..

    dan anim teringat la satu mesej yang abang2 anim hantar pada mak anim, n juga semua kakak2 anim sebab semua dah kawen.. mesej ni sempena hari ibu.. cukup tersentuh..

    "dalam hidup seorang ibu dia memikirkan hanya 2 perkara sahaja.. 1 tentang anaknya dan kedua tentang suaminya.."

    dan apa yang akak cite dalam entri di atas tu memang betul la.. 24 hours fikiran ibu adalah anak2x.. em, anim pun setuju gak.. jangan jadikan perkahwinan menyebabkan result kite jatuh..

    tapi anim tak tau sem ni dekan ke tak.. sebab sem ni memang bz, tak sempat nak cover banyak.. gap pun tak banyak.. sem lepas dekan.. andai kata result turun, minta sangat2 pada ALLAH orang takkan pandang sebab perkahwinan.. sebab perkahwinan adlh suci di sisi agama..

    ok kak.. take care yea.. nanti kalu anim dah duk kuantan, boleh la jalan2 tengok baby.. hehe

    ReplyDelete
  4. Salam Kak Mawaddah dan suami.

    Sy yang baca blog akak dari jauh ni pun,cukup dapat membayangkan betapa gembira dan bahagianya perasaan seorang bakal ummi dan bakal ayah.
    Semoga akak sentiasa dirahmati.
    dan baby boy itu,sy doakan moga dogolongkan dalam golongan soleh wa musleh

    Salam kenal kak :)

    ReplyDelete
  5. Salam Hafiz dan isteri tercinta..

    Congrate wat kamu berdua...sronok nyer tgk kawan bakal menjadi ayah dan ibu..

    hafiz..u got it..tahniah again..

    mase ko gtau ko nk kawin pon,aku excited..ni dpat tau da nk jadi ayah plak..wow..hehe..

    aku bercita2 nk buka nursery..but xsempat lak nk asuh ur baby boy.hehe...

    anyway..tahniah sekali lagi..wat mawaddah..nampak seri wajah ibu mengandung sweet sgt.. cmne ye perasaan awk.waa..tahniah2..sy betul2 excited terjuper blog kamu b2..

    hafiz & mawaddah..tahniah.tahniah.. n__n

    ReplyDelete
  6. Salam aishah....

    terima kasih byk2...elokla impian nak buka nursery...nnt kalo aku ade anak kecik lagi, bleh anta ke nursery ko...mane tahu adik baby ni nanti...huhu...

    perasaannya mestilah gembira teramat sgt...setelah lama merancang dan tiba masanya untuk mampunyai anak...rasa bersyukur sgt....

    apa2 pun thanks for the wish and all the best for ur future...

    ReplyDelete