Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

January 31, 2012

2nd ANC: 3rd Little Mujahid @ 13W

Assalamualaikum,
Tika saat entri ini ditulis, 3rd Little Mujahid ummi ayah ini sudah 14 minggu usianya.  Tapi tidak mengapa, ummi masih mahu mencatatkan kisah ante-natal check-up yang lalu.

Poliklinik Barakah
Seperti biasa, appointment Ummi di Barakah dengan Dr. Khairiah Seman pada minggu lepas.  Memandangkan baru saja lepas cuti Tahun Baru Cina, ramai sungguh pesakit.  10.30 malam baru Ummi dapat jumpa Dr. Sempat  ummi ayah dan along Uwais dinner dulu.  Sambil menunggu, Ummi bersembang dengan ibu-ibu yang lain.  Kebanyakannya mengandung anak sulung, Ummi je yang ke-3. hehe.

3rd Little Mujahid dan Ummi
Ummi sihat alhamdulillah, cuma tekanan darah dan berat badan tu Ummi kena naikkan.  Ummi kalau tak mengandung pun memang low blood pressure.  Dr. Khairiah pun tanya Ummi alahan teruk ke.  Ummi kata kali ini tak sangat, tapi berat tak naik juga walaupun dah check-up kali ke-2.  Ummi pula tenangkan Dr., "Takpe Dr. ini pun dah lebih dah ni..hehe".  Sengih je Dr.

Fundal height 16cm, tapi baby baru 13 minggu.  Memang rasa besar pun perut Ummi ni.  Waktu scan, 3rd Little Mujahid tengah tidur.  Sopan je dia.  Tangan dia tutup dekat muka. Alhamdulillah, sihat anak Ummi Ayah. Next check-up boleh tengok gender. ^__^

Alahan & Mood
Alhamdulillah, kali ini tiada pula alahan teruk seperti kandungan pertama dan ke-2 yang lalu.  Cuma akhir-akhir ini, setiap hari pening kepala.  Tidak kira siang malam.  Mood nak jumpa orang pun hilang.  Mood memasak memang sangat baik.  Makanan yang Ummi tak pernah masak pun Ummi masak.  Laksa johor, puding roti inti daging, puding roti bakar, puding pelangi, sotong goreng tepung, kek batik, ikan percik dan pelbagai lagi.  Tapi Ummi tukang masak je, makan pun jamah sikit.

Breastfeeding & Pregnancy
Alhamdulillah, Allah masih murahkan rezeki Along Uwais.  Di usia kandungan 14 minggu, tika saat entri ini ditulis, Ummi masih menyusukan Uwais.  Ada reader yang bertanya, apa rahsianya pada Ummi.  Ummi rasa tiada rahsia yang terlalu besar.

Pertama, Ummi memang doa sangat semoga sentiasa ada rezeki Uwais menyusu walaupun Ummi dah mengandung.  Kedua, Ummi sentiasa berfikiran positif.  Ummi tidak mahu langsung memikirkan sama ada susu ada atau tidak, produksi menurun ke.  Semua perkara ini tidak membantu langsung nanti. Lagipun Uwais sudah 16 bulan usianya, susu ibu hanya makanan pelengkap.  Uwais sendiri tiada masalah untuk makan secara seimbang.  Nasi makan, sayur makan, ikan makan, ayam makan, daging makan, minum air suam pun banyak.  Alhamdulillah, Uwais bukan jenis yang memilih makanan, hatta sangat menggemari makanan pedas. Faktor ke-3 kerana pengalaman Ummi yang lalu.  Sewaktu `Ukasyah meninggal, Ummi ada ambil ubat untuk berhentikan susu. Namanya Dostinex (Cabergoline). Walaupun Ummi ambil ubat itu, susu tak pernah berhenti dihasilkan, cuma tak bengkak sahaja.  Walaupun setelah Ummi disahkan mengandung Uwais dan sepanjang mengandungkannya,  sentiasa ada susu.  Perkara ini membuatkan Ummi sentiasa positif, walaupun mengandung Ummi masih boleh menyusukan dan susu akan sentiasa ada, insyaAllah.

Tapi tak dinafikan juga, masih terlintas perkara yang merunsingkan dan biasanya Ayah lah yang jadi tempat Ummi luah perasaan.

Erm panjang juga entri kali ini ye.  Mungkin sebab sudah lama tidak menulis.   ^__^

2 comments:

  1. alhamdulillah.harapnya mujahidah la ye ummi

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah..ummi doakan mama yer supaya dapat kongsi citer dgn lebih byk lagi

    ReplyDelete