Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

September 20, 2010

Pengalaman Bersalin

Gambar ummi dan ayah beberapa jam sebelum melahirkan mujahid kecil kedua kami...


Assalamualaikum buat semua pembaca setia blog anak-anak ummi ini…Alhamdulillah, Allah beri ummi kesihatan yang baik dan masih berkesempatan menulis dengan bantuan dari ayah…Sebenarnya, ummi  ingin memenuhi permintaan seseorang supaya ummi menceritakan pengalaman melahirkan mujahid kecil kedua kami…InsyaAllah, hari ketujuh nanti akan ummi ayah umumkan nama mujahid kecil kedua ye…Namanya telah wujud dari awal kehamilannya lagi, tapi atas permintaan ayah, ummi kena rahsiakan dulu…Pemberian nama kan hak ayah…hehe…


Turun Tanda (Tengah hari, 15/09/10)


Rentetan dari entri pada 15/9 tentang `mucus plug`…Boleh rujuk di sini ye…Ummi tidak sangka juga akan turun tanda pada hari tersebut…Pagi itu, ummi bersama adik-beradik yang lain hantar opah pergi kerja dan bersarapan di restoran mamak kegemaran kami sekeluarga di KL…Selepas itu, kami semua pergi pejabat aki pula untuk buat kejutan…Sampai rumah tengah hari tu, tiba-tiba rasa semangat hendak memasak ikan kembung masak kicap sedangkan ummi telah hampir sebulan tidak memasak memandangkan telah sarat…Lepas memasak itulah,ummi turun tanda..Seterusnya, kontraksi yang dirasai semakin kuat…Ummi tunjuk pada khaulah(balqis, adik ummi)…Dia pun gembira semacam..Pak Long dan Pak Cu pula gelabah nak bawa ummi ke hospital…Tapi ummi kata nak tunggu ayah dan opah balik kerja dulu…Ummi call opah bagitau tentang perkara ini, dan nampaknya opah juga tenang…hehe…

Ziarah `Ukasyah (Petang, 15/09/10)


Pada waktu petang, ayah pulang awal dari biasa…Nampak macam risau je muka ayah…Ummi rehat ambil angin kat balkoni waktu tu…Ayah tanya ummi, nak ziarah `Ukasyah tak???Ummi pun terus sarung jubah dan tudung untuk pergi menziarahi pusara mujahid sulung ummi…Sebelah kawasan pusaranya itu, terdapat taman yang indah…Ummi cakap dengan ayah bahwa ummi mahu berjalan dalam taman tersebut…Lebih kurang 1 kilometer jarak ummi berjalan pada hari itu…Kontraksi hampir setiap 5 minit…Bahaya betul…Tapi ummi tenang lagi…Lepas berjalan, kami pulang ke rumah dan jam hampir menunjukkan pukul 7 malam…


Pergi Hospital (Malam, 15/09/10)


Sampai rumah je, makan malam sudah tersedia atas meja…Muka semua orang penuh kerisauan dan kegusaran…Semua dok sibuk pack baju masing-masing…Pak long pula masakkan utuk ummi roti telur yang ditambah cheese…Sedap sangat rasanya…Lepas waktu maghrib, kami semua bertolak ke hospital dengan dua buah kereta…Waktu dalam kereta, ummi rasa nak patah balik rumah je sebab macam tak sakit sangat, tapi opah kata memanglah rasa macam tu..Opah risau sebab ini anak yang kedua…Kebiasaanya proses ini lebih cepat…


Masuk Wad (9.45pm, 15/09/10)


Sesampainya di hospital, Dr. Khairiah buat VE…Ummi dah rasa berdebar sangat…Betul ke nak bersalin ni…Takut macam `false alarm` je…Sedangkan contraction sudah regular…Dilation baru 2 cm…Baby masih tidak engage lagi…dalam station -2 kalau tidak silap ummi..Memang jauh lagi lah…Hati ada sikit kehampaan sebab macam lambat lagi prosesnya…Dr. agak pun macam esok pagi atau lewat sedikit untuk berlaku proses kelahiran…Walaubagaimanapun, ummi admit juga ke wad sebab jauh untuk patah balik rumah…Malam itu, hanya ayah menemani ummi di bilik hospital…Manakala, family ummi semuanya berkampung di rumak pak cik ummi di Shah Alam…


Proses Kelahiran (awal pagi, 16/09/10)


Macam biasa, buat CTG, insert enema dan observation…Ayah teman ummi dalam wad…Ummi suruh ayah lelapkan mata dahulu sebab ayah masih kepenatan pulang dari tempat kerja petang tadi…Ummi juga cuba untuk tidur, tapi nampaknya sakit semakin kerap dan kuat sampai ummi kejutkan ayah bangun tidur…Ayah urut ummi setiap kali kontraksi…Cuba tenangkan ummi…Dalam pukul 1 pagi, Dr Khairiah datang buat VE…Alhamdulillah, laluan telah terbuka 4 cm…Ummi juga terkejut…Dr. Khairiah ada offer `pethidine`, tapi ummi tolak…Kononnya tahan sakit sangat lah tu…Ummi masih tidak masuk `labor room` lagi waktu ini…Ummi dok berulang bilik air je sebab asyik terasa ingin membuang air kecil..Waktu ini, darah sudah mulai keluar tapi air ketuban masih belum leaking lagi…


Makin lama ummi tidak tahan sakit…Habis tangan ayah ummi genggam kuat-kuat…Ada masanya ummi suruh ayah peluk ummi kuat-kuat bila kontraksi datang…entah mengapa, rasa sakit ini tidak dapat lagi ummi tanggung…Ummi suruh ayah minta `pethidine`, sedangkan ummi tahu kalau jalan sudah terbuka lebih 4cm, ummi tidak lagi boleh mengambil `sedative`…Nurse pun datang ambil ummi dengan wheelchair dan menuju ke labor room…
Sesampainya di labor room, laluan telah terbuka 6cm…Buar ARM…Sakitnya, hanya Allah yang tahu…Mengiring atau terlentang, semuanya tidak kena…Midwife set IV drip dan infuse pitocin supaya proses atau gesaan untuk bersalin lebih kuat…Lepas infused pitocin, ummi rasa sakit tidak tertahan lagi, macam sudah hendak meneran…Midwife check bukaan baru 7 cm…Ummi pun mengiringkan badan…Diberi laughing gas atau `entonox` untuk kurangkan kesakitan…Namun, ummi tidak merasai keberkesananya…Lepas dua ke tiga sedutan, ummi refuse untuk guna entonox lagi…


Kesakitan yang semakin tidak tertahan menyebabkan ummi asyik minta midwife buat VE sebab rasa nak meneran kuat sangat…Asyik cakap, “Cik timah, saya rasa nak teran sangat ni”…Buat VE, dah 8 cm…Waktu ni sudah pukul 4.45 pagi…Cik timah kata kepala baby tinggi lagi tapi mawaddah boleh teran sikit-sikit..Cik timah kata baby agak besar…Ummi sudah tidak tahan lagi, sampai ummi suruh ayah telefon Opah dan Nenek, suruh minta maaf andai ada dosa yang belum diampunkan lagi…Bila ayah masuk balik, ummi merayu pada ayah,”Abang, tolong sayang abang…Sayang dah tak tahan sangat ni….Rasa cam baby tidak boleh keluar”…Dalam kepala ummi nak minta c-sect je…Ayah jawab, “Abang tidak boleh tolong sayang, insyaAllah, Allah tolong sayang”…Sekali, Cik Timah dah Nampak kepala baby…kelam kabut panggil Dr. Khairiah yang masih kelesuan menyambut kelahiran bayi 2 jam sebelum mujahid kecil kedua…


Proses meneran pun bermula sekitar  5.15 pagi…Ya Allah, ummi memang terasa kebesarannya…Macam susah sangat hendak keluarkan kepala…Ayah tolong angkat kepala dan badan ummi…Semua orang beri semangat pada ummi, dan akhirnya selamat sudah mujahid kecil kedua dilahirkan pada 16 September 2010, tepat jam 5.31 pagi…ALHAMDULILLAH…insyaAllah, entri akan bersambung lagi tentang saat-saat gembira dan kesyahduan lepas kelahiran mujahid kecil kedua…


Doakan agar ummi dan mujahid kecil kedua diberi kesihatan yang baik ye…

13 comments:

  1. Alhamdullilah....Selamat datang Mujahid kecil

    ReplyDelete
  2. Salam ziarah..taniah untuk kalian berdua

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah.. semoga Mawaddah & Mujahid kecil dikurniakan kesihatan yang baik... tahniah sekali lagi di atas kelahiran Mujahid keci...

    ReplyDelete
  4. Salam..tahniah kak mawaddah dan abg hafiz..mg mujahid kecil kedua ni membawa kebahagiaan buat kalian berdua dan keluarga..mujahid kecil jadi anak soleh ye mcm abg ukasyah..=)

    ReplyDelete
  5. salam... sungguh besar pengorbanan seorang ibu. baca entry akak ni, saya pula terbayang sakitnya =)
    tahniah atas kelahiran mujahid kedua.semoga dia membesar menjadi anak yang soleh..

    ReplyDelete
  6. slm mawaddah...terasa mcm tga bersalin juga bila bc n3 ini....:)
    insyllh...mawaddah & baby akan sihat dan cepat2 besar ye syg....:)

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah...dah selamat eik...nanti letak gambar baby eik....

    ReplyDelete
  8. dah lame tak ziarah sini..tp dah dpt tgk mujahid kecil dlm fb,di tag pd azwin..alfun mabrouk mawaddah :)

    ReplyDelete
  9. itu ke rasa dan keadaan bersalin??? walaupun sy sdg mengandungkan anak kedua... pengalaman bersalin yg pertama dulu tak terasa sgt sbb tak de knowledge dan saya csect sbb suspek bb besar... Harap2nya Allah beri keizinan utk sy merasai nikmat melahirkan utk bb yg kedua ni.... Selamat Berpantang... :D

    ReplyDelete
  10. Salam kenal..tahniah tuk mawaddah n suami

    ReplyDelete
  11. rizziela:
    alhamdulillah :)

    nuni:
    salam ziarah kembali...terima kasih..

    ain:
    terima kasih...amin...

    nurulhidayani:
    terima kasih...amin..semoga menjadi anak yang soleh..

    miss jue:
    wslm.itulah dia pengorbanan seorg ibu..semoga kita lebih menghargai mereka =)...amin...terima kasih..

    mas:
    wslm..terima kasih byk2 kak..:)

    adex-aieda:
    alhamdulillah..insyaAllah nanti mawaddah letak gmbr byk2 ye...

    fara jeff:
    terima kasih :)

    puterihannan:
    haah dan setiap anak tu berbeza...mcm yg sulung, proses lama sakitnya kurang...yg kedua proses sekejap tp sakitnya yg teramat...tapi insyaAllah kalo bersalin normal ni sejam lps tu dah boleh berjalan dah...cepat rasa sihat...saya doakan agar Allah permudahkan proses kelahiran anak kedua awak...:D

    ReplyDelete
  12. Salam mawaddah...comelnya 'uwais...moga tumbuh sebagai mujahid agama kelak.Apapun syukur Mawaddah dah selamat melahirkan...selamt berpantang yea.

    ReplyDelete
  13. Tapi pengalamn ank pertama dgn ank kedua memang berbeza...tapi yang indahnya bila kita kenang balik saat mengadung dlu jadikan kita tak akn serik utk mengndung lagi.

    ReplyDelete