Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

February 24, 2010

Little Mujahid Junior (3 bulan)


kredit to Google

Salam sayang buat anak-anak ummi dan ayah yang ummi sayangi dan ingati selalu..Semoga Allah tetapkan hati-hati kita di atas jalan yang satu ini…

Ummi ingin menitipkan perkembangan “little mujahid junior” di blog ini…Baru ummi perasaan bahawa ummi jarang sekali merekodkan perkembangan ummi sewaktu mengandungkan “little mujahid junior” …Bukan ummi tidak sayang, cuma terlalu sibuk dengan tuntutan program dan pelajaran…

Keadaan ummi sekarang sama seperti sewaktu mengandungkan `Ukasyah…Mabuk sangat…Tidak ada selera untuk makan, terutamanya nasi…Jikalau diberi pilihan, hanya ingin makan makanan yang di bakar, dikukus dan tidak berminyak serta bersantan..Berat badan ummi memang sudah statik sahaja…Tidak bertambah langsung…Setiap kali mengandung, memang begitu….Alhamdulillah, buat check-up di UIA…Doktor tenang sahaja…Lagipun, ummi memang muntah-muntah…Kalau di klinik kesihatan, sudah lama ummi kena bebel dan marah…Oh, ada pengalaman pahit di situ, jadi tidak sanggup lagi…

Perut ummi seperti sudah sedikit besar…Berbeza sewaktu mengandungkan `Ukasyah kerana ini kali kedua…Sudah tidak boleh meniarap lagi ketika membaca buku kerana seperti ada belon yang bergerak-gerak ke kiri kanan…Sekali itu, ummi tidak ingat ummi sedang mengandung, terus meniarap…Oh senaknya sampai sesak nafas…

Mengandungkan “little mujahid junior” sangat mencabar emosi ummi serta ayah…Kerana ummi sangat sensitif…Boleh dikatakan sensitif yang melampau…Mungkin kerana kali ini ummi rasa kehilangan dan merasai kegembiraan dengan kehadiran “little mujahid junior”…Jadi perasaan itu bercampur baur…Ummi tidak suka berjumpa orang…Dulu juga begitu…Kadang-kadang malas hendak bercakap dan lebih suka menyendiri…Selalu juga menangis tanpa sebab…Terutamanya bila terkenangkan `Ukasyah…Seperti baru semalam ummi mengandungkan `Ukasyah…Walaubagaimanapun, ummi cuba untuk menangani masalah emosi yang mudah terusik ini..Ayah banyak membantu ummi…

Semalam, ummi berpeluang ber`chatting` di alam maya dengan sahabat baik ummi khairunnisa yang sedang belajar perubatan di India…Terkeluar topic tentang `Ukasyah…Maaf, dalam bahasa inggeris kerana kami berdua lebih selesa begitu sedari waktu di sekolah menengah lagi:

Nisa: smalam just browsing ur sis balqis pic..

Me: oic…why???

Nisa: I saw almarhum little mujahid (`Ukasyah)..really missed him.. he looks like u a lot..

Terbit kembali rasa rindu pada mujahid kecil ini…Sememangnya beliau banyak menyamai rupa paras ummi berbanding ayah…Sifat-sifatnya juga banyak persamaan dengan ummi…InsyaAllah, semoga “little mujahid junior” juga begitu…Dapatlah mengubat kerinduan ummi ayah pada abang `Ukasyah…Petang ini ada temujanji dengan doktor di klinik UIA…Doakan agar ummi dan “little mujahid junior” sihat ye…Jazakumullah di atas doa kalian semua…

8 comments:

  1. Buat mawaddah..
    Kuatkan semangat...insyaAllah kelahiran 'little mujahid junior' nanti pasti mengubat kerinduan...

    ReplyDelete
  2. salam mawaddah.apa khabar anti dan lil mujahid junior..rindu sangat nak smbg2 ngan anti,berkongsi creita spt dulu.smg Allah mudahkan anti melalui saat2 morning sickness ni yea..

    slm syg,
    anis

    ReplyDelete
  3. Allah berikan hikmah cukup pantas pada anda berdua dgn kehadiran org baru...tahniah!

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah.. kite dah lepas first trimester.. anim terlepas buat kad pink kt UIA sebab dah buat dulu kt klinik desa.. tapi alhamdulillah, setakat ni nurse2 kat situ OK je.. tapi tak tau la akan datang camne.. cume susahnya, bile ade appointment dengan Doc sebab terpaksa gi Beserah.. jauh plak tu.. kalu follow up kt UIA memang selalu ade Doc.. Doc pun baik kan.. baru 2 kali gi klinik UIA tu..

    ReplyDelete
  5. Salam..
    Sedih bila baca blog nie..
    Insya Allah, ada hikmah atas semua yang terjadi..
    salam kenal dan jaga diri baik2.. :)

    ReplyDelete
  6. tahniah kak..slalu ikuti perkembangan akak sbnrnya..alhamdulillah..moga Allah permudahkan ..insyaAllah

    ReplyDelete
  7. To Jumanisa:
    InsyaAllah, dialah pengubat hati ini...

    To Diari Qol:
    Alhamdulillah anis, baby sihat dan sgt aktif...cuma umminya semakin berkurangan berat badan...ana pun rindu nak sembang2 dgn anti..ada masa nanti kita bertemu lagi ye...

    To tukang kata:
    Ya, Allah hadirkan little mujahid junior sebelum Allah menjemput `Ukasyah...hebat sungguh perancangan Allah...Tarbiyyah buat kami suami isteri....Tidak terfikir dek akal...Setiap ujian, pasti banyak hikmahnya yg tersembunyi...moga Allah beri kekuatan..

    To aniem:
    anim, doktor salah kira wkt scan...rupa-rupanya baby akak lebih tua dan besar dari umur yg dr. expect...akak due 2/9...perbezaan dalam 2 minggu...dah lama lps 1st trimester rupanya, but still mabuk lagi...ujian....Anim, sebenarnya anim bleh je buat check-up kat klinik UIA...akak dulu pun x tau...dah buat buku kat klinik kesihatan...tapi mmg x tahan dgn sikap diorg dan slalo kena marah sbb x dpt dtg appointment sbbb akak busy dan posting...so, akak call nurse ckp nk stop dan continue check-up di UIA...kat sana flexible...tapi next appointment akak 7 minggu lagi sbb Dr. xde, ada kursus kot...tapi akak akan gi check kat tempat yg akak nak bersalin nanti dlm jangka masa Dr. xde tu...

    ReplyDelete
  8. To Cik Nana:
    Ya, letak keyakinan pada Allah..

    To incik:
    Terima kasih krn sudi follow blog akak yg picisan ini...moga doa kalian dimakbulkan...amin

    ReplyDelete