Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

October 31, 2012

Status Kesihatan Haniyya

Assalamualaikum,

Ummi ayah ingin ucapkan jutaan terima kasih kepada semua yang prihatin dan ambil berat dengan Haniyya. Ramai yang komen, sms dan email menanyakan khabar anak kecil ini. Masih ada yang belum Ummi dapat jawab lagi. Ummi mohon maaf, jadual Ummi sangat padat kini. Terpanggil untuk menulis status perkembangan terkini Haniyya.

Tiada nikmat Allah yang dapat Ummi Ayah dustakan. Setelah diuji, satu demi satu berita gembira yang kami perolehi. Appointment dengan Dr. Lai (Pakar Kanak- kanak) berjalan lancar. Sungguhpun, sehari sebelum Raya Haji dan kami adalah orang terakhir yang dapat berjumpa Dr. pada hari tersebut kerana Dr. Lai request nak follow up kes ni. Ummi hampir juga hilang sabar kerana bukan mudah menghadiri appointment dengan membawa kedua- dua anak. Kalut juga Ummi Ayah, tapi tiada siapa dapat tolong jagakan dia, jadi kami angkut semua.hehe.

Alhamdulillah, dalam masa seminggu Haniyya dah naik 1kg. Dr. Lai sangat terkejut dan panjang telah naik 2.5 cm. Agak cepat juga Haniyya catch-up. Dan target Dr. Lai, next appointment Haniyya naik lagi 1 kg. Ummi pun present dekat Dr. input output chart yang Ummi buat. Ini pemudahcara untuk Dr. Appointement yang pertama ada ambil darah untuk FBC, RBS, Liver profile, TSH dan banyak lagi. Ada juga ambil sampel Urine untuk UFEME. Alhamdulillah, semua normal.

Plan sekarang, Dr. masih request Ummi untuk perah susu dan bagi melalui botol untuk sebulan lagi je. Kiranya jadi EP (exclusive pumping) mom. Tapi Ummi ingkar. Hehe. I still follow the plan to feed her 4oz EBM 3 hourly, but between feeding, on demand and at night I still 'direct feeding' Haniyya. Ummi sedih rasanya bila kena jadi EP mom. Walaupun Dr. janji akan bantu Ummi balik nanti selepas sebulan, tapi Ummi rasa Ummi tak boleh tunggu dah. Haniyya dah mula ada nipple preference. Benda ni affect emosi Ummi walaupun Ummi. Juga beri kesan kepada kehidupan seharian. Itu yang Ummi perlahan- lahan train Haniyya untuk transition from bottle to breast. Her sucking strength is getting stronger, alhamdulillah.

Mohon doakan Haniyya dapat menyusu dengan Ummi seperti biasa, diberi kesihatan yang baik. Ummi lega, Haniyya tiada masalah kesihatan dan lain- lain. Haniyya cuma ada feeding problem je. InsyaAllah, bila berat semakin bertambah, semua muscle dia kuat dah untuk direct feed dengan Ummi.

Developement Haniyya sangat baik. Haniyya bukan sahaja dah meniarap,tapi dah boleh menyusur ( maybe asbab badan ringan sangat), suka bersembang, sangat suka senyum dan dah pandai main dengan Uwais sampai dah nak terpejam mata pun masih nak main lagi tu.

Terima kasih Allah, terima kasih atas ujian tanda kasih sayang Allah terhadapku. Supaya aku terus dekat dengan Allah. Asbab untuk dapat pahala jika bersabar. Ada hikmahnya Allah uji kita dengan perasaan resah, sesak dan sedih, supaya kita berharap hanya pada pertolongan Allah. Supaya kita ingat Allah, setiap detik, setiap saat dan setiap ketika. Bila kita ingat Allah, kita awasi setiap perbuatan dan tuturkata kita. Kita berhati- hati , dan inilah taqwa. Alhamdulillah, ini tarbiyyah dari Allah. Ibrah dari sebuah ujian.

Jazakumullah kepada semua yang mendoakan. Sesungguhnya doa seorang muslim kepada sahabatnya, tiada hijab.




Tembam tak saya? Sampai juling mata sebab camera dekat sangat.




Tertidur selepas kepenatan main dengan along uwais dia.

- Posted using BlogPress from my iPad (www.ukidsmart.com)

October 26, 2012

Cinta Tanpa Syarat...




Begitulah diriku, bilamana ada kegusaran, pasti punya kekuatan untuk menulis. Ya Allah, sungguh aku rindu pada Ummi dan Abah di Mekah, Balqis Ali dan anak-anak susuanku di Yemen, Baihaqi di Jordan serta Along di Sertik. Aidiladha kali ini pastinya berbeza. Sayu, hiba dan rindu silih berganti.

Kalian semua sungguh dekat dihatiku. Allah Maha Besar, kita bukan sahaja punya pertalian darah, tapi kita sefikrah, ukhuwwah fillah. Tiada apa yang bisa memisahkan kita. Kita berukhuwwah kerana Allah. Inilah cinta tanpa syarat. Sungguh, aku rindu dan sayang kalian kerana Allah.

Hebatnya rasa hati seorang ibu yang Allah kurniakan, sebentar tadi baru sahaja menerima panggilan Ummi dari Mekah. Seperti ketahuan aku sedang lemah, perlukan peringatan, nasihat dan kasih sayangnya. Di hujung talian, aku menitiskan air mata, membayangkan Ummi memelukku.

Walaupun kalian jauh dari pandangan mataku, aku masih ada along di Malaysia. Tadi, dapat melepaskan keluh kesah pada abang sulungku yang amat aku kasihi. Bukan aku sahaja, rupanya dia juga punya ujian yang sama. Kami saling ingat memperingati, kuat menguatkan. Along beri suntikan kesabaran buat diriku. Hebatnya, tatkala kegusaran, dia mampu meredakan keresahanku. Itu lah along yang ku kasihi.

Ya Allah, tautkanlah hati- hati kami keranaMu ya Allah. Hidupkan dan matikan kami dalam iman dan islam. Kurniakan kami zuriat- zuriat yang soleh, solehah, musleh, muslehah. Generasi pewaris penyambung kerja- kerja da'wah. Ameen.




- Posted using BlogPress from my iPad (www.ukidsmart.com)

October 17, 2012

Ummi Susah Hati

Abang, Uwais dan Haniyya, Ummi sangat susah hati sekarang ni. Ummi susah hati tentang Haniyya yang 'underweight'. Setiap masa Ummi asyik fikir tentang Haniyya. Bermula dari dirujuk ke HUKM hari ini, bertemu pakar dan kaunselor laktasi dan untuk temujanji minggu hadapan. Dr pakar suruh Ummi bagi susu ibu melalui botol 100%. Ummi rasa kurang puas hati sebab menyusukan anak lebih dari itu. 'bonding' sangat penting dan Ummi tahu sangat anak Ummi nak EBM bila dengan Ayah je. Ummi rasa down. Selepas dirujuk kepada kaunselor laktasi, dia sependapat dengan Ummi, direct feeding is the best. So, i opt for direct feeding and alternate witm EBM. Another finding from the physical examination, might be Haniyya is a premature baby. That's why her weight gain is poor.

Ummi sedih, rasa gagal sebagai seorang ibu. Rasa nak menangis sejak semalam lagi, tapi Ummi dok tahan air mata. Sampai lah malam tadi Ummi dok ngadu dengan Ayah tentang perasaan Ummi. Akhirnya, Ummi cakap dengan Ayah , Ummi nak nangis supaya Ummi rasa lebih tenang. Belum sempat Ayah cakap apa-apa , hujan turun dengan lebatnya, membawa pergi segala perasaan yang negatif dalam diri ini. Moga ada pelangi selepas hujan. Sahabat-sahabatku, mohon doakan untuk haniyya ya dan untuk diriku jua...terima kasih..




- Posted using BlogPress from my iPad (www.ukidsmart.com)

October 13, 2012

Tumpang Iklan www.ukidsmart.com

Assalamualaikum,

Kini ukidsmart.com telah menambah pelbagai produk baru termasuk keperluan untuk ibu-ibu yang menyusukan anak-anak.  InsyaAllah, sedang gigih update sikit demi sedikit. Menjadi ibu yang bekerja dari rumah ini bukan mudah sebab bekerja sekali dengan anak-anak. ^__^ 


Produk terkini adalah Mimijumi Baby Bottles yang sangat comel.  Ini gara-gara Haniyya `nipple confusion` setelah memberikan EBM dengan bottle Avent (Haniyya underweight, Ummi top up dengan EBM).



Mimijumi Baby Bottle  

Mimijumi Baby Bottles sangat mirip 'breast' ibu dari segi warna dan teksturnya dan sangat mudah untuk dibasuh, tidak seperti botol susu Breastflow-The First Years. Sesuai dengan motonya, "Simple but extraordinary".

Apakah Kelebihan Mimijumi?

1. Material botol ialah Grilamid TR. Iaitu lebih baik dari plastik PP, PES, PC
2. Desingn menyerupai mothers breast untuk elak nipple confusion 
3. Botol boleh tahan 3 tahun.  
4. Boleh sterelize 10,000 kali tanpa masalah. Cuma skid bottom(yg warna merah di bawah botol) perlu ditanggalkan jika mahu sterelize botol. 
5. Nipple tahan 6- 8 bulan(hanya untuk yg guna 100% breast milk sahaja). Nipple mempunyai 2 size iaitu flow 1(0-6 month) & flow 2 (6 month above). Replacement nipple hanya ada untuk flow 2. Puting flow 1 datang dengan botol sahaja. 



Packaging Bottle ini sangat menarik dan cantik, mmg sayang sangat nak buang.




Produk-produk Mimijumi

1) Mimijumi NOT SO HUNGRY BOTTLE 120ml/4fl oz (RM68)
2) Mimijumi VERY HUNGRY BOTTLE 240ml/8fl oz (RM87)
3) MIMIJUMI Replacement Nipple Flow 2 (Double Pack) (RM43)
4) Pembelian 2 produk ke atas akan mendapat Poslaju Percuma.

#Khusus untuk blog reader & follower "Buatmu Anakku", jika inginkan harga istimewa, mohon email admin ukidsmart@gmail.com .



Anbebe Baby Seat with Free Play Tray (RM180 & FREE DELIVERY for Peninsular Malaysia)

Anbebe Baby Seat ini besar sedikit dari Bumbo Seat dan ada 3 holes dekat base tempat duduk (boleh lihat gambar di atas). 'Play Tray' diberikan secara percuma.  FREE DELIVERY untuk Semenanjung Malaysia.  Harganya RM180.  Harga biasa RM199.90 . Sangat berbaloi untuk memilikinya.Terdapat 3 warna seperti gambar di atas ye.

# Jika ingin buat reservation atau pembelian boleh email admin ukidsmart@gmail.com . Jika ada pertanyaan pun boleh email juga.

Sekian terima kasih,
-Admin www.ukidsmart.com-



October 11, 2012

Ujian, Nikmat & Tarbiyyah...

Assalamualaikum,

Tatkala kita telah berlapang dada dengan segala ketentuan Allah, Allah makbulkan keinginan kita. Inilah nikmat sebenarnya. Tarbiyyah dari Allah supaya kita menghargai sesuatu yang kita perolehi. Nikmatnya kerana perlu bersusah payah dahulu. Ya, kesusahan itu pahala. Kesabaran itu pahala.

Adikku Baihaqi telah mendapat tawaran KPT ke Jordan dan kini telah selamat sampai di sana. Alhamdulillah, alhamdulillah, alhamdulillah. Allah beri lebih dari apa yang kamu inginkan. Allah makbulkan doa ummi abah. Persinggahan kamu di UPSI tidak sia-sia. Kamu peroleh sahabat baru. Pasti kami rindu kamu. Jaga diri, jaga iman, jaga hati. Moga terus tsabat dalam DnT. We love Adik.

P/s: Adik-adik angah semua di luar negara, Yaman dan Jordan. Tinggal along angah je di Malaysia. ^__^


- Posted using BlogPress from my iPad (www.ukidsmart.com)