Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Blog Archive

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

August 10, 2012

Pengalaman Bersalin 'Ulya Haniyya ( Bhgn 1)

Assalamulaikum,

Salam sayang buat anakanda-anakanda Ummi yang sedang lena. Moga kalian sentiasa dalam rahmat dan kasih sayang Allah ya. Tidak dilupakan juga, Mujahid sulung Ummi dan Ayah yang sedang berbahagia di sana. Kali ini, Ummi ingin kongsikan pengalaman Ummi melahirkan 'Ulya Haniyya. InsyaAllah, bila 'Ulya Haniyya besar nanti, bolah baca kisah ini.

12 Julai 2012 ( Khamis)

5 petang @ rumah
Mucus plug dislodged' dan Ummi sempat ambil gambar untuk kepastian. Hasratnya ingin tunjukkan pada Ayah bila Ayah pulang dari kerja nanti.

6 petang
Opah Aki call ajak dinner di luar dan Ayah pun sudah pulang dari kerja. dalam perjalanan ke kedai makan, Ummi khabarkan pada Ayah, Ummi dah turun tanda, tapi bukan 'bloody show'. Jadi Ummi pesan pada Ayah, tak perlu risau dan tak perlu lagi rasanya pergi hospital. Contraction still irregular.

 6.15 petang @ Jingga Corner
Ummi tak beritahu Opah dan Aki, rasa macam nak rahsiakan lagi. Tapi tiba-tiba Ayah kantoikan. Ayah tanya Ummi, Opah Aki dah tahu ke. Terus la Ummi cerita. Opah risau, tapi Ummi tenang je. Maklumlah, anak yang ke-3 pasti cepat prosesnya. Dinner malam tu, Ummi kemain lagi makan macam nak berpantang sampai setahun. Siap bungkus kerang bakar bawa balik rumah. Waktu ni, Opah dah suruh balik rumah kemas barang semua. Haha. Kelam kabut sampai rumah kemas barang. Beg hospital pun tak siap lagi, sedangkan waktu ni dah 37 minggu.

Bila dah siap kemas barang, Ummi cakap dengan Ayah, tunggu la dulu, Ummi tau bila masanya perlu ke hospital. Bila mucus plug dislodged, boleh jadi 3 hari baru true labor. Jadi, malam tu tak pergi hospital lagi. Ummi hanya pantau fetal movement dan timing contraction.

13 Julai 2012 ( Jumaat)

Masih tiada apa perkembangan. Contractions was irregular, no bloody show, no leaking and etc. Masih di rumah. Ummi berdoa supaya boleh bertahan sampai program pada esok hari habis. Ya, keesokannya, Opah dan Aki ada Program penting yang memerlukan bantuan Ummi dan Ayah. Opah pun dok usap perut Ummi, dok pujuk 'Ulya Haniyya keluar hari Ahad, selepas habis program dan sebelum Ramadhan.

14 Julai 2012 ( Sabtu)

10 pagi @ Twins Baby Balakong
Selepas mengemas rumah, Ummi Ayah bersarapan di luar bersama Uwais. Ummi ingin membeli beberapa keperluan pada saat-saat akhir. Waktu ini rasa kelam kabut sangat sebab Ummi sudah mula sakit yang kuat. Menyesal dok tangguh dulu. Berjalan pun mengah. Keluar dari kereta pun rasa macam susah je.
Hasilnya dapatlah beli set pillow dan bolster, Medela Purelan, dimple pillow, kelambu. Kelambu sebenarnya dah ada 2, tapi waktu pindah hari tu, lupa letak mana. Bila cari balik, dah tak jumpa. Ayah kata beli je baru, siap pilih warna pink lagi.

12 tengah hari @ rumah
Ummi kemas barang- barang dan siapkan baby cot. Final touch, Ummi check semua beg supaya lengkap sebelum pergi program. Beg Ummi, beg Ayah, beg 'Ulya Haniyya dan beg Uwais. Beg- beg ini Ummi susun supaya mudah dilihat, tapi Ummi tak bawa pun waktu pergi program sebab apa-apa nanti, hasratnya nak balik rumah dulu sebelum ke hospital. Sakit semakin kerap, 2 in 10 minutes for 30 seconds. Tertunduk- tunduk Ummi berjaan sambil pegang perut.

Sambungan dari kisah ini boleh baca di entri Admitted to Ward ....

Bahagian 2 Ummi akan post sekali dengan gambar ye.

1 petang @ program
Sakit bertambah kuat, tapi Ummi gagahkan juga nak tunggu program habis selepas Asar. Ummi mula rasa tak sedap hati. Lepas solat Asar, Ummi timing lagi contraction. 3 in 10 minutes for 50 seconds. Terkejut Ummi, patutlah sakit sangat. Pak Long ( abang Ummi) risau suruh Ummi gi hospital cepat. Ummi masih tak yakin lagi, padahal dah 3 in 10 mins dah tu. Inginkan kepastian, Ummi call Mak Long ( kakak ipar Ummi, seorang Dr. ) dan dia pun nasihatkan Ummi pergi cepat, kuat dah contraction tu.
6 petang
- Posted using BlogPress from my iPad (www.ukidsmart.com)

No comments:

Post a Comment