Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Blog Archive

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

August 28, 2012

Pengalaman Bersalin 'Ulya Haniyya ( Bhgn 2)

...sambung kembali kronologi kelahiran puteri yang dinanti..

14 Julai 2012

10 pm
Ummi tiba di hospital dan terus masuk ke labour room untuk VE ( vaginal examination). Staff nurse dah prepare semua sebab Opah dah call dulu sebelum Ummi sampai. Waktu ni, sakit dah 3 in 10 min, tapi masih ok lagi bagi Ummi, tapi bukaan baru 1 cm. Lepas buat CTG semua, staff nursebcall Dr Khairiah dan Dr. suruh Ummi admit ward sebab contraction dah kuat walaupun baru 1 cm.

11 pm
Ummi admit open ward dulu sebab Bilik Khadijah ( bilik untuk seorang) dah occupied. Ummi pun terus cakap dengan nurse, esok bila patient tu discharge, Ummi nak masuk. Tukar baju semua dan diminta berehat. Ayah temankan Ummi. Ummi suruh Ayah tidur dulu sebab takut bila Ummi sakit nanti, Ayah dah tak boleh tidur. Lepas 4 jam nanti, nurse akan review balik progress Ummi.

Ummi pun sempat update blog dulu dan dapat sms dari akak supaya Ummi tidak risau sebab Uwais ok je, tak nangis dan dah tidur. Menangis Ummi baca sms aki . Ummi tak pernah berpisah dengan Uwais, tak pernah tinggalkan Uwais apatah lagi tak tidur dengan Uwais waktu malam. Ummi risau sebab Uwais masih BF lagi. Ummi risau Uwais meragam kalau tak dapat candunya. Alhamdulillah Allah bantu Ummi, Uwais baik sangat, tak nangis langsung. Hatta Opah kata, mudah sangat nak jaga dia.

12 am-3am
Ummi dapat lelapkan mata dan terbangun kul 3 pagi sebab nurse datang check. Sakit sekejap datang dan pergi. Ummi pun was-was juga. Betul ke nak bersalin, kalau tak bersalin, segan je. Hehe. Nurse buat VE lagi dan bukaan sudah 3 cm. Alhamdulillah, lega hati Ummi. Ummi khabarkan pada Opah perihal perkembangan ini. Nurse tanya pada Ummi, nak Pethidine ( pain killer) atau tidak supaya Ummi dapat berehat dan tidur. Tanpa berfikir panjang, Ummi terus cakap nak sebab serik dah nak lalui natural birth macam waktu Uwais dulu. Lepas 4 cm dah tak boleh ambil nanti.

3 am- 7am
Ummi tidur dengan lena sekali dek kerana penangan Pethidine. Terjaga waktu Subuh, kejut Ayah suruh solat, sebab Ummi nak mandi dan Dr nak rebiew balik pukul 7 am nanti. Pukul 7 , Dr datang buat VE, masih 3 cm. Nurse bagi enema dan Dr suruh masuk labour room untuk induced Pitocin. Fuh, berdebar hati Ummi. Sms opah dan opah kata nak bawa Uwais datang pagi ni. Opah bagi kata semangat pada Ummi.

7 am-11 am
Ummi ditemani Ayah sepanjang di dalam labour room. Dr insert branula dan start infused Pitocin. CTG dipasang setiap masa. Ummi cakap dengan Ayah, rasa macam tak berapa sakit. Dos Pitocin ditingkatkan dari masa ke semasa dan sakit contraction semakin menyakitkan. Ummi tak bagi langsung Ayah tinggalkan Ummi. Ummi semakin takut. Ayah tanya Ummi nak makan apa sebab Ummi hanya makan sekeping roti pada waktu sarapan. Tapi Ummi sudah hilang selera makan. Ayah suapkan Ummi kurma dan Ummi minum air milo.

12 pm
Contraction semakin kuat. Ummi request cik timah untuk buat VE, tapi kecewa bila cik timah kata masih 3 cm sedangkan sakitnya hanya Allah saja yang tahu. Ummi minta tingkatkan dos Pitocin and both of us discussed for ARM ( artificial rupture of membrane). Lepas buat ARM, makin sakit dan bila buat VE dah 5 cm. Cik timah sembang dengan Ummi, mungkin Ummi bersalin dalam waktu zuhur nanti. Tapi Ummi rasa macam lambat lagi.

Opah dan Aki sampai, bawa Uwais sekali. Waktu ni, Ummi macam mamai je sebab ambil Pethidine. Waktu Ayah dukung Uwais masuk labour room untuk jumpa Ummi, sayu hatimdan rindu sangat kat dia. Uwais pelik tengok Ummi berselirat dengan drip dan CTG. Tapi sempat lagi dia minta nak BF dengan Ummi. Hehe. Mestilah Ummi tak bagi sebab tengah sakit. Sian kat dia, tapi Opah aki kata senang jaga dia.

1 pm-5pm
Jangkamasa waktu ni, macam- macam berlaku, jadi payah Ummi nak ingat kesemuanya. Dengan berguling atas katil sebab sakit. Bila sakit je, Ayah kusut kepala Ummi. Bila tak tahan sangat, Ummi suruh Ayah tarik rambut Ummi dengan kuat. Opah dok baca ayat-ayat kat air bagi mudah Ummi bersalin. Kejap- kejap Ayah masuk bawa air bagi Ummi minum.

6pm
Dah 8 cm bila Cik Timah buat VE. Dr Khairiah kat rumah waktu ni. Ummi dah tak tahan sangat dah. Rasa nak push je, tapi semua orang suruh Ummi tahan tunggu Dr sampai. Ummi sampai rasa nak marah asbab memang tak boleh tahan sangat gesaan nak push tu. Bila buat deep breathing, bila exhale, automatik nak push. Ayah pun sama, suruh Ummi tahan. Waktu tu Ummi asyik dok tanya, Dr dah kat mana? Dok merayu juga dekat Cik Timah suruh sambut je Ummi bersalin sebab dia memang sangat berpengalaman berpuluh tahun. Tapi tak tau kenapa semua nak suruh juga Ummi tinggu Dr.

Bila Ayah inform Ummi yang Dr Khairiah dah sampai, Ummi terus menangis sebab rasa sebak, sayu, terharu dan gementar nak jumpa Haniyya. Sementara Dr Khairiah bersiap apa yang patut, Ummi pejam mata, berdoa moga Allah permudahkan dan dalam hati berkata, " memandangkan dah sakit lama, Ummi tak nak push banyak kali, ummi kena push sekuat hati sekali je kali ni".

Ayah dah standby angkat kepala Ummi dan Dr Khairiah dah ready. Ummi tunggu contraction datang, tarik nafas dan push tanpa henti dan Haniyya keluar dengan mudahnya. Alhamdulillah, keluar je terus menangis. Hilang terus kesakitan. Waktu Dr Khairiah letak atas perut Ummi, kecil je tubuh dia.

Tepat 6.38 petang, lahir sudah puteri yang Ummi Ayah nantikan. Proses mengandungkannya amat mudah. Menyedari kehadirannya tatkala kandungan telah hampir masuk 4 bulan. Sepanjang mengandungkannya, pelbagai ujian menimpa, rumah dipecah masuk pencuri sebanyak 3 kali. Lap top hilang menyukarkan kerja Ummi. Sepanjang mengandungkannya 2 kali juga fly atas urusan bisnes, terpaksa tanpa pilihan. Kasihan Haniyya, Ummi susah hati dalam diam sampai kecil je anak Ummi waktu lahir. Tapi sungguh, Haniyya anak yang sangat tabah dan sabar. Alhamdulillah atas kurniaan ini.




- Posted using BlogPress from my iPad (www.ukidsmart.com)

1 comment:

  1. tahniah..

    sy berkongsi tarikh lair dengan 'ulya.. (",)

    ReplyDelete