Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

October 21, 2009

Our Little `Ukasyah..

Assalamualaikum,

Sebentar tadi, ummi call opah (ummi Mawaddah) dan opah telah request pada ummi supaya ummi publish di blog latest pics of `ukasyah…Sedangkan baru sahaja opah, aki, pak long dan pak cu turun Temerloh untuk ziarah `ukasyah di sini…Every weekend opah dan aki datang jaga `ukasyah kan…Patutlah `ukasyah bertambah soleh…hehe…Bertuah baby ummi ni tau…Tanpa mereka, pengsan lah ummi menjaga `ukasyah memandangkan ummi kena pergi wad juga waktu weekend…Ayah pun penat sangat sebab asyik travel je…Bila ada opah, aki, pak long dan pak cu, dapatlah `ukasyah bermanja dan di disiplinkan oleh mereka…yang paling penting tu, bi`ah yang soleh untuk mentarbiyyah `ukasyah…Opah aki selalu menasihati `ukasyah supaya menjadi anak yang soleh, nampaknya sungguh berkesan…Memang `ukasyah tidak meragam sangat sekarang…Erm, sudah pandai bersembang dan bergelak ketawa dengan opah aki ye…Siapa yang ajar ni??? Tok guru ramai sangat…Development `ukasyah pun sangat cepat dengan suasana yang sangat memberangsangkan…Mana tak nye, semua orang dok bersembang je dengan `ukasyah…

Jazakumullah pada kalian semua kerana banyak membantu angah menjaga dan mentarbiyyah `ukasyah…dan menyediakan suasana yang soleh untuknya dalam rangka menjadi seorang da`ie…terutama buat ummi yang terlalu banyak memberi tunjuk ajar dan memberi semangat pada angah…Ummi, tetap menjadi ummi pada angah walaupun angah sudah mempunyai anak sendiri….Begitu sekali pengorbanan ibu…Setiap hari ummi call angah, bertanyakan tentang keadaan `ukasyah…Juga buat aki yang sponsor pampers dan keperluan `ukasyah…Semoga Allah merahmati kalian semua ye…Weekend ni kalian datang Temerloh lagi tak??? hehe…




`ukasyah malu lah ummi publish gambar separuh bogel ni...`ukasyah sekarang semakin tembam...Lihat saja lah peha nya yang besar, dan badannya yang bulat...

Comael tak `ukasyah senyum...`ukasyah suka senyum kat ummi bila `ukasyah nak breastfeed dengan ummi...ummi jangan buat2 tak faham plak...

Ramai yang kata muka `ukasyah ikut ummi...ye ke? Jeleslah ayah nanti...hehe..

Ummi ni, asyik tangkap gambar `ukasyah je...macam artis plak `ukasyah ni ummi...


Opah, dah puas tak tengok gambar `ukasyah yang tembam...muka nakal kan opah...

October 20, 2009

Terkejut Ummi....


Assalamualaikum,

Hari ini selepas balik dari wad, ummi sungguh terkejut bila Siti bagitau yang `ukasyah diletakkan dalam buaian ketika di nursery…Ummi tidak pernah ajar `ukasyah berbuai sebab macam-macam yang bermain di fikiran ummi dan ayah ni…Tidak pernah berniat pun hendak bagi `ukasyah buai…Macam anti-buai pulak kan…hehe…Rentetan dari kisah nursery di temerloh tadi, ummi juga mula terfikir tentang nursery di kuantan pula….Ummi syak diorang pun bagi `ukasyah buai sebab diorang pernah tanya ummi jika `ukasyah berbuai…Patutlah waktu siang,`ukasyah hendak berdukung bila nak tidur…

Kalau ummi housewife, ummi tak kisah sangat sebab boleh observe `ukasyah 24 jam…Tapi ummi ayah masih study lagi…Waktu siang memang sibuk…itulah, bila ummi berada di bidang ini, sungguh banyak hujah yang akan dilontarkan berkaitan buai…Konon je ummi bagi health education pada patient tentang buai…Tetapi, kadang-kadang kita memang tidak boleh melawan fitrah…Ingat ummi pada kata-kata opah tentang, semua baby ini tidak sama, ada yang memang fitrahnya lena bila berbuai…

Jadi, apa penyelesaiannya???Ummi ayah tidak bolehlah hendak banyak songeh sangat dengan pengasuh…Mereka dah jaga `ukasyah dengan baik dan penuh kasih sayang…Ummi faham, takkan lah mereka asyik nak layan anak kita je…Lagi satu, `ukasyah ni breastfeed…Ummi sedia maklum, baby ummi ini memang sudah biasa lena dalam dakapan ummi…Kalau di rumah tidak boleh berenggang dengan ummi…Sampai nak siapkan assignment pun, kena pangku anak ummi ni…Ummi call ayah bagitau tentang isu buai ini, tetapi ayah tengah discussion, jadi dapat cakap sekejap je…Ayah suruh ummi bincang dengan opah…Opah kata, insyaAllah, tiada maslah pun hendak bagi buai…Opah bagi greenlight…Tapi ummi tak cakap lagi dengan ayah…Apa-apa pun ummi akur je…Ummi berdoa dan tawakal pada Allah…Walaubagaimana sekalipun, ummi menjaga `ukasyah, tapi sebenarnya, Allah yang memelihara kamu `ukasyah…

October 13, 2009

Night Shift...



Assalamualaikum abang…Malam ini, buat pertama kalinya dalam hidup kita, sayang kena gi wad tengah malam…Dengan ketiadaan abang bersama sayang dan `ukasyah, membuatkan hati sayang begitu berat hati untuk meninggalkannya…Deritanya menjadi menjadi seorang ibu…Perit rasanya bila nak berpisah dengan anak…Abang pun tahu, `ukasyah sungguh kuat breastfeed sekarang, terutamanya waktu malam…Sepanjang malam `ukasyah menyusu…Dalam keadaan begini, sayang pasti merindui abang sebab abang banyak membantu sayang menjaga `ukasyah…Hatta, abang lebih mengetahui dan mengenali dirinya berbanding sayang kan…Alangkah baiknya jika abang berada di sini…Sayang malu nak minta tolong kawan-kawan…Sayang tak sampai hati menyusahkan kawan-kawan..Sayang faham semua orang penat, sebab sayang pun penat bila balik dari wad… tetapi sayang tiada pilihan lain…Sayang ada kawan-kawan je kat sini…

Malam ini, `ukasyah akan tinggal dengan kak am…terima kasih kak am kerana sudi menjaga `ukasyah…Terima kasih juga kepada semua classmate yang memahami status baru Mawaddah dan banyak membantu…

Abang, sayang dan `ukasyah rindukan abang…cepat-cepat jemput kami di Temerloh ye…Miss you…

p/s: Selepas ini, sayang pasti akan pertimbangkan tentang kerjaya ini…Sayang tidak mahu mengabaikan rumahtangga kita, apatahlagi tuntutan untuk mentarbiyyah anak-anak nanti…