Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Blog Archive

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

September 24, 2009

Nursery


Alhamdulillah, baru sebentar tadi ummi dan ayah dapat menyelesaikan tentang pengasuh `Ukasyah sepanjang ummi posting di CCU, HTAA selama seminggu…Bertuahnya kerana pemilik nursery tersebut sahabat kepada Opah dan Aki juga kepada kami, jadi mudah segala urusannya…Hanya dengan SMS dan satu panggilan sahaja, pengasuh tersebut sudah bersetuju untuk menjaga `Ukasyah…Bagi ummi, bayarannya amatlah murah…Ummi bertanyakan tentang waktu menghantar yang ditetapkan oleh nursery tersebut…Ummi dan ayah juga ada berbincang tentang barang-barang yang perlu dibawa nanti…Maklumlah, baru menjadi parent, masih merangkak belajar tentang `Ukasyah…Perlu ke memandikan `Ukasyah kerana kami mahu menghantar `Ukasyah seawal 7.15 pagi??? Memandangkan `Ukasyah breastfeed, kenalah ummi bekerja keras membuat stok untuk `Ukasyah ye…Erm banyak juga kerjanya ye…Tapi anak itu amanah Allah kan…Amanah yang perlu dijaga sebaik yang mungkin…Kalau tidak melaksanakannya, berdosa Ummi dan Ayah …Akan dipersoalkan di akhirat nanti…

`Ukasyah anak yang soleh lagi musleh…Ummi ayah berdoa agar `Ukasyah dapat menyesuaikan diri di nursery nanti ye…InsyaAllah, pengasuh `Ukasyah akan menyayangi `Ukasyah sepertimana Ummi ayah sayangkan `Ukasyah…Anak Ummi dan Ayah kena belajar berdikari…Kamu kan little mujahid…Jiwa perlu kuat dan kental ye seperti `Ukasyah Ibnu Muhsin….Amin…

September 23, 2009

`Eid Mubarak...

Ini keluarga Mawaddah. Di barisan hadapan, Abang, Mawaddah, `Ukasyah, Balqis dan Ali. Di barisan belakang pula Along, Abah, Ummi dan Baihaqi...Warna tema pada tahun ini adalah coklat...

`Ukasyah bergaya dengan rompers coklatnya...Ini adalah baju pertama yang ummi ayah belikan untuk `Ukasyah...

Hari Raya yang amat bermakna buat diriku kerana telah bergelar ummi kepada seorang little mujahid, `Ukasyah...

Abang yang banyak berkorban...Raya kali ini, kami telah bertiga, tapi bergambar berdua tidak dilupakan juga....Terima kasih abang...Inilah diriku yang masih dalam pantang...

Alhamdulillah, gembira beraya bersama `Ukasyah...Lihatlah diriku dan abang yang telah mengalami penyusutan berat badan...hehe...
Gambar kami bertiga juga...Banyak juga yang Mawaddah upload kan, tapi memandangkan ini raya pertama kami bersama `Ukasyah, maka Mawaddah ingin mengabadikan sebanyak mungkin gambar di blog ini...

Maaf, Mawaddah bukan jenis yang ikut pantang sangat...Sudah kebosanan tinggal di rumah sahaja sepanjang dalam pantang ini....Jadi saya berkeras juga mahu mengikut keluargaku ber`shopping` di SOGO...Walaupun ada makcik yang bertanya dan membebel sedikit tentang pentingnya menjaga pantang....Sudah biasa mendengar, malas hendak ambil hati...Pokoknya Mawaddah tahu kemampuan diri Mawaddah...Kalau manja sangat, camne hendak attend clinical posting next week dengan running assessment lagi....


`Ukasyah lena dalam kancil merahnya...Kami berdua pula excited menolak stroller `Ukasyah yang dibeli dengan duit kami sendiri...Mahal tau...Mawaddah dan abang pun tidak pernah belanja sebanyak itu untuk diri sendiri...Tapi, demi anak, kami sanggup...

`Ukasyah mahukan privacy sewaktu tidur di dalam stroller....Mawaddah tutup kesemuanya supaya `Ukasyah lena....

Habis sudah shopping kita buat hari ini ye...Yeah, `Ukasyah berasa sangat lega....



Di kesempatan ini, Mawaddah dan Hafiz ingin mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri buat semua keluarga, rakan-rakan dan kenalan bloggers...Kami berdua mohon maaf jika ada kasar bahasa dan kesilapan yang mengguris hati kalian semua....Semoga Ramadhan yang telah berlalu membawa seribu satu makna buat semua...

September 20, 2009

Selamat Hari Raya Atuk, Nenek dan Makcik-makcik

Selamat Hari Raya atuk nenek

Ini baju baru `Ukasyah

`Ukasyah Ibn Mohd Hafiz

Hari ini `Ukasyah pakai baju raya yang ummi ayah belikan. Warna coklat sebab tema warna di Cheras warna coklat. Baju paling cantik yang `Ukasyah ada. `Ukasyah tak sabar-sabar nak jumpa atuk, nenek dengan makcik-makcik. Nanti atuk datanglah ke KL jumpa `Ukasyah dengan ummi ayah ye. Ummi dalam pantang lagi, baru baik demam. Tak dapat nak beraya kat Tampin. Sedih `Ukasyah kalau tak dapat jumpa atuk dengan nenek. Kalau makan rendang tu, janganlah lupa `Ukasyah. `Ukasyah sayang sangat atuk, nenek dengan makcik-makcik. Datang ye atuk. Kalau tak datang `Ukasyah merajuk nanti. Hehe.

September 16, 2009

Gambar Terkini `Ukasyah…

`Ukasyah selepas dicukurkan pada hari ke14...Pada mulanya kami ingin mencukur `Ukasyah pada hari ke-7, tetapi baby kami masih warded ketika itu...


Kepenatan seorang ayah menidurkan heronya yang masih mahu berjaga...


Jari ummi menjadi teman tidur `Ukasyah...


Assalamualaikum,

Mawaddah dan Hafiz ingin memohon maaf kerana tidak berkesempatan untuk meng`update` blog dan membalas komen-komen yang diberikan oleh rakan-rakan semua…Setelah `ukasyah keluar dari wad tempoh hari, Mawaddah pula yang demam…Orang tua-tua kata bentan barangkali…Bila appointment hari isnin baru-baru ini dengan Pakar O&G yang sambut kelahiran `ukasyah hari tu, rupa-rupanya dua geraham bongsu Mawaddah pula baru hendak tumbuh…Alhamdulillah, kini Mawaddah sudah beransur sembuh…Kami berdua dihambat waktu…Setiap saat amat bermakna…Tiada lagi istilah `relax lah dulu`…Bila sudah ada zuriat, masa perlu dimanfaatkan sebaik mungkin…Abang sampai cengkung jadinya dan rambut yang sudah panjang pun tidak sempat dipotong…Dalam tempoh 17 hari ini ada pelbagai `event` yang berlaku dalam hidup kami…Ingin sekali kami kongsikan untuk manfaat semua jika kami ada kelapangan nanti…Setakat ini, kami hanya mampu mengupload gambar-gambar `ukasyah yang terkini setelah bercukur…


September 9, 2009

09/09/09

Abah dan `Ukasyah before Ummi & `Ukasyah discharged from hospital after 3 days admission because of neonatal jaundice…


Tarikh ini adalah tarikah yang sepatutnya Mawaddah melahirkan `Ukasyah…Tetapi Allah Maha Mengetahui dan telah menetapkan bahawa `Ukasyah akan lahir pada 31/8/2009, Hari Kemerdekaan, 10 Ramadhan, saat azan subuh berkumandang pada pagi yang hening itu…Alhamdulillah juga, maternity leave yang Mawaddah apply sehingga `eid break diluluskan oleh Deputy Dean Academic Affairs yang sangat baik hati dan memahami walaupun beliau seorang lelaki bujang…Sedangkan, dalam application letter itu memang terlebih dari two weeks…Syukur Alhamdulillah…Hari ini, saya mengimbas kembali saat-saat Mawaddah dan abang membuat perancangan sebelum kelahiran `Ukasyah berkaitan dengan cuti yang Mawaddah akan ambil…Kami juga pening kepala sama ada bersalin before expected due date (EDD) lebih baik atau on the date atau selepas itu…Abang punya pendirian tersendiri yang berbeza dengan Mawaddah..Mawaddah inginkan `Ukasyah lahir lahir pada 09/09/09 kerana Mawaddah hendak ambil mid-sem exam…Abang pula punya pendapat yang berbeza memandangkan Mawaddah telah hampir tiga minggu sakit contraction dan berkata,

“Bila kita balik KL 31st August ni, Abang terus tinggalkan sayang dekat rumah ummi tau. Lepas tu, abang kena balik Kuantan balik sebab abang ada exam. Kalau sayang sakit abang akan shoot balik KL”

Saat itu, Mawaddah membantah hendak mengikut abang balik kerana tidak sampai hati membiarkan abang sorang di rumah. Tidak sanggup berpisah sebenarnya…Namun suratan takdir menetapkan bahawa Mawaddah selamat bersalin dengan abang disisi sebelum abang pulang ke kuantan…

Hari ini juga adalah ulangtahun kelahiran abah Mawaddah yang tersayang…Semoga Allah panjangkan umur Abah untuk beramal ibadah…Dengan peningkatan usia ini, semoga meningkat jua amalan, ketaqwaan dan keimanan, InsyaAllah…Angah, Hafiz dan `Ukasyah mengucapkan “Happy Birthday” kat Abah…Abah kata hadiah `Ukasyah adalah hadiah yang paling berharga dan tidak ternilai buat Abah…Abah, kami bertiga sayangkan Abah…Jazakallah juga kerana sangat supportive sepanjang proses kelahiran `Ukasyah…Sungguh saat menginsafkan proses itu sehingga membuatkan angah tersedar betapa pentingnya mentaati Abah dan Ummi dan betapa besarnya kasih kalian pada angah…Happy Birthday Abah…