Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Blog Archive

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

November 22, 2012

Detik Cemas Ketiadaan Elektrik

Assalamualaikum anak-anak yang Ummi Ayah kasihi,

Bagaimana bangun pagi ini? Alhamdulillah, Allah masih beri nikmat kita untuk hidup di bumi Allah ini.  Malam tadi, anak-anak agak luar biasa dan tidur agak lewat.  Haniyya selalu ikut along, kalau along tidur, dia tidur.  Kalau along berjaga, dia pun sama nak main.  Malam tadi pun Ummi tidur lewat, dekat pukul 3 pagi baru selesai semua kerja rumah, sterilize pam dan botol-botol dan pam susu sebelum tidur.  Pagi ini bangun Subuh dengan harapan anak-anak tidur lama sedikit sebab biasanya memang anak-anak bangun awal.  Ummi perlukan rehat juga untuk gain energy bila diorang bangun.

Tup tup, blackout.  Mula la anak-anak resah.  waktu tu kul 7 pagi.  Punah harapan nak rehat.  hehe.  Clip fan plak habis bateri.  Ummi pun kipas diorang dengan fail kertas.  Paling merisaukan adalah EBM dalam freezer.  Kalau cair, menangis Ummi.  Ummi pun dok turun bawah sebab nak tengok keadaan frozen EBM. Chill EBM Ummi tak risau sangat.  Frozen EBM, kalau dah cair, alamatnya Ummi dan anak-anak mandi susu jelah.hehe. Ummi pun dah keluarkan tong merah.  Andaikata lebih sejam dua tiada lagi elektrik, Ummi akan punggah semua EBM masuk dalam tong ni dan cover dengan ais batu. alhamdulillah, ada plak air batu dalam fridge.  Sebelum air batu masih ok, lebih baik transfer dulu kan.  Tapi hati berbelah-bahagi, tunggu jap lagi, kalau2 ada.  Bila naik atas balik, tengok anak-anak masih tidur.  Hati dok risau lagi dan kipas lampu terpasang.  Terus ucap ALHAMDULILLAH.

Bayangkan, kalau dah punggah EBM tu, nak susun balik kemain payah.  Itupun, berterabur dalam freezer.
Alhamdulillah, Allah bantu Ummi dalam segala urusan dan anak-anak pun tidur sampai kul 9.30pg.  Rekod tu. Selalunya, pagi-pagi buta dah celik mata.

 Ni gambar lama ni, tapi sebab tulis pasal EBM, letak juga la kan. hihi..

Waktu ni tersusun lagi, sekarang dah bertimbun tak bersusun.  Bila la nak ada masa susun EBM ni.

No comments:

Post a Comment