Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

November 26, 2011

MUSAFIR DI BUMI CHINA: Bahagian 1

Ya Uwais, Ummi catatkan perjalanan bermusafir kita agar anak Ummi dapat membacanya kelak.  Banyak yang telah kita dapat hasil dari bermusafir di tempat yang asing, yang punya lain budaya dan cara hidup.  Sehingga Uwais juga sudah bercakap seakan-akan bunyi bahasa Mandarin. Contohnya, "Eee Ser Li...Wu Li" ...Ummi juga tak faham apa yang Uwais kata kan.  Mungkin suasana di sana serba sedikit mempengaruhi Uwais...Hikmah bermusafir, alhamdulillah.  InsyaAllah, kalau anak Ummi dah pandai cakap mandarin, lebih mudah urusan Ummi.hehe.

di Baiyun International Airport
Tujuan Asal Bermusafir
Uwais, tujuan utama kita ke sana kerana urusan bisnes U Kids Mart dengan pihak kilang di sana terutamanya, selain mengambil stok barang-barang.  Opah Aki pun turut serta atas urusan bisnes juga.  Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar, walaupun punya masalah komunikasi.  
Separuh dari barang-barang U Kids Mart yang dihantar pulang dengan kapal.
Tujuan lainnya, sebagai hadiah untuk Ummi, Ayah dan Uwais.  Lagipun, hari terakhir kita di sana iaitu 17 November adalah ulangtahun perkahwinan ummi ayah yang keempat.  Walaupun Ummi Ayah bekerja sepanjang di sana, tapi ada juga kita curi masa untuk berjalan-jalan , terutamanya bila dah selesai urusan kargo barang-barang semua.  

Cuaca yang Nyaman
Hari pertama kita di sana, cuaca agak sejuk dan kering.  Seakan berada di Cameron, tapi lebih sejuk.  Hari kedua juga begitu, kita semua masih pakai sweater lagi.  Hari seterusnya, sehingga kepulangan kita ke Malaysia seminggu selepas itu, sentiasa "Sunny Day".  Walaupun ada matahari, tapi cuaca sangat nyaman.  Uwais pun tak berpeluh.

Makanan
Setiap pagi Ummi buat breakfast di bilik hotel sebab tiada restoran makanan halal yang dibuka seawal pagi.  Tengah hari, biasanya memang tak makan sebab memang tak sempat sampai ummi ayah pun dah tak ingat makan.  Tapi Ummi bawa roti, biskut dan air untuk Uwais untuk Uwais makan sementara Ummi tengah deal dengan supplier.  Beberapa  hari terakhir, waktu dah tak sibuk, kita pergi makan tengah hari di Salam Harbor Restaurant yang terletak di Sanyuanli.  Ini adalah sebuah restoran makanan segera yang halal, tapi disediakan nasi juga.  Di sini juga kita dapatkan bekalan roti halal dari Zam Zam Bakery.

Kebanyakan masa kita hanya makan di restoran makanan arab yang terletak bertentangan dengan hotel iaitu Turkey Sarray Restaurant.  Bila kecemasan, restoran ni yang paling dekat untuk dapatkan nasi.  Al-maklumlah, Uwais suka makan nasi.  Lain kali Ummi kena bawa periuk nasi atau beli periuk di sana.

Ada juga kita pergi ke Sabaa Restaurant, iaitu restoran makanan arab dan Abdullah Restaurant, restoran makanan cina muslim. Tapi sedikit jauh dari hotel, perlu naik Metro atau Taxi.


Salam Harbor yang terletak di Sanyuanli
Zam Zam Bakery dalam Salam Harbor je..
Restoran Makanan Cina Muslim, Restoran Abdullah.
Depan Turkey Sarray...

Ok Uwais, nanti Ummi sambung lagi ye sayang...

3 comments:

  1. Assalamualaikum.

    Macam menarik kalau nak ke China.

    Terima kasih atas perkongsian. :)

    ReplyDelete
  2. bestnya.....thanks 4 d info...teruja sgt

    ReplyDelete