Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

March 17, 2010

Perkembangan Little Mujahid Junior – 4 bulan


Salam sayang buat anak-anak ummi serta ayah yang sentiasa dekat di hati ini…

Penyusunan Terancang

Genap sudah usia kandungan ummi 4 bulan pada hari ini…Mesti ramai yang pelik sebab `Ukasyah kembali kepada Allah kurang dari 4 bulan…Tetapi, hebat sungguh perancangan Allah…Tidak dapat difikirkan dek akal….Apatahlagi, untuk dihujahkan dengan ilmu yang sedia ada…Ummi ayah juga seperti tidak percaya pada mulanya…Masakan tidak, ummi tidak pernah datang period selepas melahirkan `Ukasyah…Tambahan pula ummi memang menyusukan `Ukasyah sepenuhnya...Kiranya, Allah telah hadirkan `little mujahid junior` sebelum Allah menjemput `Ukasyah…Hebat kuasa Allah…Perancangan yang tersusun…

`Quickening`

Buat pengetahuan semua, ummi sudah merasai `quickening` (quickening adalah pergerakan pertama baby yang ibu rasa)…Seronok sangat…Mula-mula ummi ingat macam khayalan je….Tapi bila ummi amati balik, memang ummi sudah merasai pergerakan `little mujahid junior` ….Tidaklah sekuat bila baby sudah besar…Waktu itu, ummi sedang makan tengah hari dengan ayah…Ayah juga bersorak kegembiraan…Setahun yang lepas, ummi merasai pengalaman yang sama juga….Fluttering sensation….Sama macam abang `Ukasyah, `little mujahid junior` juga quickening bila ummi menghampiri final exam…Mungkin sebab banyak stimulation dari ummi ayah…hehe….Gembiranya… Tiap-tiap hari, setiap masa ummi sentiasa menantikan gerakannya yang sangat comel…

Perut Buncit

Sewaktu menghadiri exam pagi tadi, ramai yang menegur perut buncit ummi…Besar sangat kot sampai nampak…Kawan rapat ummi cakap, memang nampak bezanya dari minggu lepas…Kak lin pula kata yang perut ummi sebesar perutnya juga…Memang ummi akui pun…Tapi kak lin 6 bulan, ummi baru 4 bulan…hehe..Itu tandanya, `little mujahid junior` ummi ayah membesar dengan sihat walaupun berat ummi makin turun…Kiranya ummi makin kurus, `little mujahid junior` makin tembam…Ayah selalu jeles dengan kenyataan ini, tapi itulah hakikatnya ayah…hehe…

Pengorbanan Ayah

Ayah, terima kasih kerana sangat memahami perangai pelik ummi ye…Ummi macam alien bila mengandung…Melayan kerenah ummi yang tidak mahu makan…Suatu pagi itu, ayah seperti hilang sabar sebab ummi tidak mahu makan nasi lemak kerang yang sedap itu…Ummi terus takut dengan ayah tau…Tidak kecil hati langsung…Ummi tahu ayah risaukan kesihatan ummi dan `little mujahid junior`…Selalunya bila ummi order makanan, ummi tidak mahu makan…Ayah terpaksa habiskan makanan ummi…Bila ayah tanya hendak makan apa…Ummi geleng kepala…Merajuk konon…Padahal tiada langsung salah ayah pada ummi….Bila ayah order makanan kegemaran ayah, tiba-tiba berselera ummi melihat makanan ayah…Ayah bagi makanan ayah pada ummi…Alah siannya…Ummi minta maaf tau…

Alahan Mengandung

Sekarang ini, alahan mengandung semakin teruk…Rumah memang harapkan ayah hendak mengemasnya…Barang-barang tidak dikemaskan lagi sedangkan kami hendak pindah rumah hujung bulan april ini…Ummi tidak menjejakkan kaki di dapur…Basuh pinggan juga ayah yang lakukan…Terus hendak muntah dibuatnya…Bukan sahaja itu, janganlah berangan hendak masak dalam rumah ummi….Boleh angin satu badan…Mengamuk hendak marah…Sudahlah, sendiri tidak boleh memasak, orang lain juga dilarang sama sekali…Buruknya perangai ummi…Dulu ummi cakap Opah pelik bila opah cerita perihal alahan opah sewaktu mengandung…Sekarang rasakan wahai ummi…Sudah pelik seperti tidak menjadi diri yang sebenar lagi…

Sekian saja khabar ummi dan `little mujahid junior`…Doakan kesihatan dan kesejahteraan kami sekeluarga ye…

5 comments:

  1. salam kak :))

    semoga akak n baby sihat2 selalu.. :)

    ReplyDelete
  2. salam akak.. akak dah nak pindah ek akhir bulan 4? bile ek nak jumpe? masing2 bz kan.. anim bz, akak pun lagi la dlam final exam utk final year.. mesti nak score yg terbaik..

    bile baca entri ttg pregnancy akak, terasa cepat pulak.. kalu menghitung yg sendiri punye, rase cam lambat je.. hihi.. so, utk mengurangkan rase lambat tu, selalu tengok blog akak.. hihi.. bile dh tgk pregnancy counting kat sebelah tu, baru rase, 'eh, baby mama pun lebih kurang sama je usianya dgn lil mujahid jr.." =)

    ReplyDelete
  3. seronoknya membaca pengalaman anti..teringin merasai kembali pengalaman seperti tu lagi...mm..;)

    ReplyDelete
  4. salam mawaddah...link lah blog akak...akak tak habis baca lagi blog ni..tp ada sesuatu yg buat akak sedu...semoga Allah merahmati kalian sekaluarga!

    ReplyDelete
  5. Salam..menarik entri blog ukhtie nie..
    alhamdulillah lah ea...ALLAH Maha BERKUASA..
    dia menjadi... kun fa ya kun...
    semoga ALLAH memelihara ukhite dan kandungan serta keluarga

    ReplyDelete