Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

April 15, 2010

Little Mujahid Jr – 5 bulan



Assalamualaikum,

Alhamdulillah, selesai sudah check-up si kecil ini…Lama juga ummi tidak pergi check-up, rasanya lebih kurang 7 minggu dah…Sebab Dr sangat sibuk…Hari ini, hati ummi ayah berbunga-bunga je…Kami berdua asyik berangan kalau dapat tengok jantina baby…Waktu abang `Ukasyah dulu, kami sudah ketahui jantinanya bila kandungan menginjak 5 bulan…

Ummi sihat Alhamdulillah..Berat juga sudah naik 1 kilogram…Kira ada penambahan juga walaupun tidak mencapai lagi berat sebelum mengandung…Bak kata opah, tidak mengapa kalau umminye kurus, sebab baby dapat makanan…hehe…Memang pun…Perut ummi ketara juga besarnya…Yelah kan, kandungan kedua tidak sama dengan yang pertama dahulu…Tekanan darah ummi, 110/60 mmhg….Fundal height pun ok…Tadi Dr. ambil darah untuk FBC (full blood count)….

Hari ini Dr. repeat scan….Scan ini macam sudah jadi routine buat ummi dan lil mujahid jr. Ayah memang sangat excited waktu tengok Dr scan lil mujahid jr….Gambar pertama lil mujahid jr yang terpampang di skrin memang sangat comel…Ayah terus cakap dengan Dr, “Eh, baby hisap jari lah”…Ummi pun Nampak juga…Dr kata “Aaah, cepat je ayahnye Nampak baby hisap jari”…Ummi pun terkejut, sejak bila ayah pandai tengok gambar scan ni…Ayah tidak pernah belajar pun selama ini…Oh lupa, ini anak yang kedua…Mesti dulu ayah asyik menganalisis gambar dan video scan `Ukasyah kan…

Waktu Dr scan, lil mujahid jr. sedang lena diulik mimpi sambil menghisap ibu jarinya…Sangat serupa dengan abang `Ukasyah…Dr. pun mudah hendak melakukan kerjanya…Tapi, bila Dr hendak ukur kakinya (femur length), anak ummi yang omei ini terus terjaga…Apalagi, berkali-kali Dr berusaha keras tau…Kakinya tidak berhenti-henti menendang…Agaknya lil mujahid jr. tidak puas hati kerana tidurnya dikacau orang…Ish anak ummi ini…Memang anak ummi, ada ala-ala kaki atlit ni…Ummi minta Dr tengok jantinanya, tapi faham-faham jelah kan, hendak ukur `femur length` pun bukan main dia bergelut dalam tummy ummi, inikan lagi hendak melihat di celah pehanya itu…Pastilah sukar….Tidak mengapalah sayang, ummi faham kamu…Beberapa hari ini, lil mujahid jr aktif sangat menemani ummi siang malam menyiapkan research report…Jadi, hari ini kepenatanlah anak ummi ni…Tapi, dari gerak hati ummi, gaya-gayanya macam hero lagi…Susuk tubuhnya, menggambarkan segalanya…Yang pastinya, memang sangat mirip abang `Ukasyah…Perangainya jua…

Tendangan kaki lil mujahid jr memang sangat terasa sekarang…selalu ummi terkejut dengan tendangannya itu…Sudah pandai beri respon pada suara ayah juga..,Jadi ummi ayah memang selalu bersembang dengan dia…Tidak lupa jua rutin seharian kami padanya…Menasihati anak ini...

Hujung bulan ini ummi hendak bertemu O&G specialist ummi, Dr Khairiah Seman…Dr yang sambut kelahiran `Ukasyah…Ummi hendak buat detailed scan dengan Dr Khairiah…Bolehlah lil mujahid jr. menunjukkan ehem ehem nya itu..ummi memang tidak sabar sangat hendak tahu selepas ummi baca blog ummi harris…hehe…kes terpengaruh lah ni ye…Tadi Dr ada print gambar lil mujahid jr , tapi ummi tiada scanner…Kalau dgn Dr Khairiah, dia burn dalam CD je gambar-gambar dan video-video…Nanti, kalau ummi ada masa, ummi scan gambar lil mujahid jr ye…Dari awal sampai yang terkini…

Buat lil mujahid jr, semoga kamu menjadi seorang anak yang soleh…murabbi…da`ie…Besar harapan ummi ayah pada kamu tau…

Buat `Ukasyah tersayang, ummi, ayah dan adik sentiasa merindui abang…Semoga abang tenang di sana ye…Doakan ummi, ayah dan adik dapat menjadi salah seorang penghuni syurga seperti kamu…Abang, muka dan perangai adik serupa macam abang tau…Ummi ayah sentiasa kenang saat-saat kita bersama…



9 comments:

  1. Semoga Mujahid Jr sihat selalu. Tentu ummi tak sabar nak jumpa kan?

    ReplyDelete
  2. salam mawaddah;
    wah sekejap je dah 5 bulan ye...semoga little mujahid jr sihat2 je...

    ReplyDelete
  3. Akak buat check up kat mane ye?
    Special sungguh khidmatnya ;)

    ReplyDelete
  4. Salam Mawaddah

    Gembira dengar perkembangan Mujahid Jr dan umminya. Take care ya !

    ReplyDelete
  5. to semua:
    terima kasih di atas doa kalian semua...aah ummi ayah x sbr sgt nk tunggu baby ni...hehe..kejap je rasa kan...mawaddah lagi rasa kjp sgt...bersalin, abis pantang dan pregnant blk...best2...rezeki dr Allah....alhamdulillah...

    to ummu iffah:
    Akak check di klinik UIA je skrg...tp lps ni akak follow up di private...best gk bt check up di UIA...Dr. fhm kl lmbt dtg...hehe...

    ReplyDelete
  6. salam.
    teruja baca perkembangan baby mawaddah..
    semoga sihat dan selamat lahir...bestnya dapt scan baby..bleh lihat baby..

    ReplyDelete
  7. akak, nanti upload la gambar scan baby.. anim ni tak der pun gambar dalam simpanan.. nak mintak dgn Doctor suh print cam segan.. nanti la nak try mitak scan kat UIA n nak suh Dr print gmbr scan.. Doctor UIA sporting sikit.. haha.. 3D tu rase gak nak wat, tapi mesti mahal kan kalu private.. tengok dulu la bajet camne.. huhu

    ReplyDelete
  8. ok anim, akak ni special case sebenarnye....Dr. t`paksa scan baby stp kali check-up sbb akak x de LMP...since akak fully BF `Ukasyah dan xde LMP pn...jadi stp kali check-up, Dr. ukur mcm2 la anim nak tentukan umur baby sbnrnye...dari gestational sac, CRL, FL and BPD..huhu..pening je nk fhm kn...so, tiap kali tu gk Dr. t`paksa la print gmbr baby sbb nk document dlm kad pink..hehe..akak dulu wkt `Ukasyah buat 3D and 4D scan di private tmpt akak bersalin dulu...bagi akak x mahal dan berbaloi sbb Dr burn gmbr dan video dlm CD......if i`m not mistaken about rm100 je plus consultation O&G specialist...mungkin anim bleh survey lagi kt byk tmpt...kt UIA, ada prof tu buat free je utk student, tp akak x penah gi la...medic students ramai gk akak dgr yg scan dgn prof tu...mingkin zubir bleh dptkn free je utk anim...hehe...

    ReplyDelete
  9. hihi.. ye kak.. anim paham situasi akak tu.. sebb akak fully BF, so LMP tak der.. mcm anim, nurse memang tulis LMP pasti.. sebab anim pun memang dulu selalu tanda first day period.. term2 cam gestational sac, CRL, FL n BPD tu anim tau.. haha.. tau pun bile sejak peknen ni.. setiap kali balik scan, anim tanye la zubir ape maksud term2 tu.. so, skang kalu orang sebut short form je, blh tau la..

    kalu RM 100 siap burn gmbr n video tu kire oke la.. dh termasuk charge concultant specialist sekali.. anim tau pasal Prof tu.. nama dia Prof Hamizah.. memang dia wat free je ke utk student? kalu camtu, nak mintak zubir tolong adjust la.. hihi.. prof tu memang baik n zubir pernah exam dengan dia.. huhu..

    p/s: nanti upload gmbr scan ek.. nak tengok baby besar mana ikut umur dia sebab baby kite lebih kurang je umur kan..

    ReplyDelete