Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

December 6, 2015

Ayah tak suka, tapi anak minat pula. Kenapalah wahai anakku?



Selepas selesai solat berjemaah dengan anak di rumah, terjadi dialog tak disangka. 

"Ayah, along nak baca ni. Ayah ajarlah along."

"Ayah cepatla ajar along. Along tak pandai ni", desak along bila ayahnya macam lambat nak mengajar. 😁

"Along nak baca buku apa tu? Along faham ke?" pelik plak ayah tengok dia bawa buku Histology ayah masa belajar dulu. 

"Alah ayah ajarla along. Along nak baca buku 'sel' ni!" pandai pulak Along cakap buku sel. Ini mesti ummi dah ajar ni. 

"Oklah. Ayah ajar along ye."

Habis. Habis. 

Habis dari muka depan sampai dekat setengah buku Along nak baca. Itu pun sebab ayah buat trik biar dia nak berhenti baca. Kalau tak, mesti habis satu buku nak dibacanya. 

Ntah macam mana anak ayah seorang ni minat nak baca buku Histo. Ayah pun tak penah nak belek satu-satu buku ni. Dah 5 tahun habis belajar baru perasan ada gambar yang tak pernah tengok dulu masa belajar. Itu pun sebab anak sendiri yang belek. Nampak sangat tak berapa baca buku ni. Hehe. 

Kalau along tahu ayah tak favor sangat nak belajar histo, mesti along marah punya. Mana tak marah, ummi cakap hari-hari nak belajar sel. 
Semangat sungguh!

Susah nak minat sebab subjek ni dahla halus (wajib tengok mikroskop), gambar pulak banyak hitam putih. Lagi banyak pula benda nak hafal. Huhu. 

Tak tahulah kenapa anak seorang ni suka Histology. Mungkinkah:

1. Buku Histo ni memang letak sama dengan buku-buku along. Mungkin along dah boring baca buku-buku dia, dia ambil pulak buku ayah dia. Ingat nak tengok je, rupanya minat plak.

2. Ummi ayah tak marah kalau along nak baca buku kami. Walaupun buku-buku health ni harga mahal sampai  beratus, tapi biarlah anak nak baca. Kalau dia suka nak baca, kami pun lagilah suka. Apalah sangat ratus-ratus ni kalau nak banding dengan tabiat suka membaca. Ye tak Ummi Mawaddah Sabarudin?

3. Layankan aje. Kami tak paksa anak-anak nak baca buku. Cuma mudahkan mereka untuk baca buku. Contohnya letak banyak buku kat ruang tamu. Rendah biar senang nak capai. Terhadkan buka TV. Bila anak nak baca je, kita pun tunjukkan minat biar anak pun minat lagi nak baca. 

4. Jangan stress. Biasalah kalau dah banyak buku kat ruang tamu, mesti bersepah dengan buku. Dan anak-anak biasalah tak ingat nak kemas. Kalau dah bersepah tu, biarkanlah dulu kalau tak larat nak kemas. Jangan  marah anak. Kalau asyik marah je suruh kemas, lama-lama anak pun malas nak baca. Sekali-sekala tu takpelah kan. 

Banyak pula ayah membebel kat status ni. Tapi sebab anak punya pasal, ayah pun terjadi rajin plak nak menaip. Bukanlah nak beri tips, cuma nak kongsi pengalaman. Kalau berguna, bolehlah amalkan ye.

Anak oh anak. Penangan anak pada ayahnya. Huhu.