Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

December 17, 2012

Bila Gambar Berbicara

Anak bujang Ummi yang soleh, Uwais al-Qarni
Anak dara solehah yang kecil molek.  Berat di usia 5 bulan baru 4.5kg, tapi memang sangat aktif, sangat kuat menyusu.

Ya Allah, berkatilah keluarga kami, satukan hati-hati kami keranaMu ya Allah. Jadikanlah anak-anak kami, anak-anak yang sentiasa ingin meraih cintaMu dan redha dariMu.  Moga kami semua bermanfaat untuk Ummah.


Mesin Jahit NV50 Idaman Kalbu

Alhamdulillah, Ummi bersyukur sangat, dengan izin Allah, Ummi dapat memiliki mesin jahit idaman Ummi.  Sudah lama punya keinginan ini tapi sering kali Ummi mengutamakan keperluan anak-anak dahulu.  Ya, Ummi suka menjahit, suka kraftangan, suka fabrik cotton.  Mungkin ini diwarisi dari Opah yang pandai jahit (Ummi tak pandai).  Waktu kecil-kecil dulu, bila Aki balik je selalu tengok kami berbaju baru.  Memori yang paling Ummi tak lupa bila Opah jahitkan gown princess yang kembang tu dengan ribbon besar yang diikat di belakang.  Itu kan baju idaman semua budak perempuan. hehe. Tambahan pula bila Haniyya lahir, terasa keperluan nak ada mesin jahit ni sebab banyak nak buat projek menjahit untuk dia.

Berkat titik peluh bekerja, Ummi dapat juga mesin jahit NV50.  Semoga Ummi dapat share dengan semua projek-projek yang Ummi bakal buat nanti. Moga bermanfaat.
Uwais nak juga bergambar dengan mesin jahit Ummi.

BBW - 2nd & 3rd Trip

14 December 2012
Plan untuk pergi Big Bad Wolf (BBW) hari itu menjadi tetapi strategi bertukar di saat akhir.  Ummi Ayah dapat shopping buku-buku dengan aman lagi tenang sebab Opah Aki suruh tinggalkan Uwais yang sudah tidur.  Mulanya opah aki ingin turut serta, tapi dah pukul 1 pagi baru Ayah sampai rumah.  Jadi, hanya Ummi, Ayah dan Haniyya.  Sampai di MIECC lebih kurang 1.15pagi.  Alhamdulillah, memang amat tenang sebab hari jumaat, orang tak larat nak pergi midnight sale.  Ummi dan Ayah siap boleh duduk di antara tables lagi nak pilih-pilih buku.  Haniyya, nyenyak tidur dalam stroller.  Pukul 4 pagi, baru siap bayar semua. Total damage for 2nd trip is RM331 but we managed to buy more books compared to the 1st trip.
Buku anak-anak yang paling banyak.  Kedua Ummi dan yang sponsor paling sikit bukunya. hehe.

15 December 2012
Trip kali ke-3 memang tak dirancang sebab Opah Aki ajak pergi lepas kami makan malam di Bangi Kopitiam.  Kesian pula kalau nak hantar kami balik rumah dulu sebab pergi satu kereta je.  Dengan rela terpaksa (padahal suka sebab boleh tambah buku lagi), kami pun ikut walhal anak-anak dah tido.  Pak long dan Maklong turut serta.  Waktu ni memang ramai, maklumlah orang bercuti hari Sabtu.  Puas Ummi menahan nafsu, tapi kat BBW dah tak banyak choices.  Buku-buku yang best dah habis.  Total damage is cheaper, RM44 only.  Last minute, we decided to buy Nigella Lawson Books since we already have Jamie Oliver Collection.  
2 buku Ummi dan 2 buku Haniyya
Ummi akan sambung lagi untuk final entry BBW, insyaAllah.

December 13, 2012

Big Bad Wolf Books Sale 2012 (BBW)- Plan for 2nd Visit


Ummi blogwalking hari ini dan terjumpa banner di atas.  Apalagi, terus capai handphone sms ayah,"Abang, please call me during lunch hour ya.  Do you think that we should go to BIG BAD WOLF for the 2nd time? They will open straight 60 hours, starting from friday to sunday".  Alhamdulillh, setelah berbincang, Ayah SETUJU  dengan cadangan Ummi untuk pergi kali kedua, tapi waktu anak-anak dah tidur.  Hari tu, Ayah pun tak dapat "me time" sebab nak kawal Uwais.  Ummi pula tak selesa sebab bawa Haniyya dalam ring sling.  Bila dah berjam-jam, Haniyya pun mula rimas.  Ummi ayah pun exhausted.  Kali ini Ummi pasang strategi awal-awal:

1) Plan pergi waktu anak-anak dah tidur atau awal pagi.
2) Ummi Ayah akan bergilir-gilir masuk.  Sorang tunggu anak-anak dalam kereta dan sorang masuk pilih buku.
3) Blogwalking dan survey buku yang blogger lain beli dan yang ummi hajati, masukkan dalam list.
4) Untuk `homeschooling Uwais" kena buat survey dulu untuk activity books.
5) Bawa luggage sebab kalau terbeli banyak, Ummi kena heret sorang ke tempat parking sebab ayah dalam kereta dengan anak-anak.
6) Bawa duit secukupnya sebab Ummi jenis kalut.  Jadi beli ikut budget yang ada je ye.  Hari tu dah RM300++, kali ini kecil lagi la budget nye. hehe.

Thank you abang sebab memahami.  Semoga dapat manfaatkan  semua ilmu yang kita dapat.



Big Bad Wolf Books Sale 2012 (BBW)

Alhamdulillah, Allah izin ummi berpeluang pergi ke Big Bad Wolf bersama ayah, Uwais dan Haniyya. Walaupun sangat penat sebab anak-anak bahagi dua dan orang agak ramai. Sememangnya ummi dan ayah sangat suka membaca.  Hampir setiap bulan ummi ayah akan beli buku.  Selalunya kalau RM100 tu, dapat 3-4 buku je termasuk buku Uwais. Tapi, di Big Bad Wolf dan banyakkkkkkk sangat buku.  Rasa macam nak pergi lagi.  Tak puas hari tu.

Bersempena cuti di negeri Selangor, Ummi tetiba teringat nak ajak Ayah pergi sebab terbaca dekat blog blogger lain.  Ayah pun memang suka sangat.  Bertolak selepas solat Zuhur.  Ummi pun dah siap bawa luggage dan bag ikea.  Ini memang nak borong sungguh ni.

Hasilnya, dapatlah lebih kurang 32+++ buah buku.  Total damage, RM301. hehe.  Saat-saat akhir, lagi banyak menambah.  Tapi puas hati sebab kebanyakan buku harganya, RM3, RM5. RM6, RM8. Untuk buku hardcover murah sangat, RM10, 20 dan 30 je.  Ummi cakap dengan Ayah, lepas ni setahun tak beli buku dah, tunggu bila ada Big Bad Wolf, baru borong buku.  hehe.

Total damage RM301.

Large books and encyclopedia for my darling Uwais because he really loves large  books.  The 'Number' books picked by Uwais and it cost me only RM5..Cheap right? Should i make a second visit? haha.

Activity books for Uwais al-Qarni.  

These books for my little Haniyya. 

Special for Ummi, Cupcakes & Cookies, Jamie Oliver at Home chosen by Ayah, Sewing  book and  One-Dish Meals.  I love them all. 

Ummi`s passion is parenting books about food, how to raise a  happy toddler, natural care and etc

For darling Ayah.