Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Blog Archive

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

November 22, 2012

Detik Cemas Ketiadaan Elektrik

Assalamualaikum anak-anak yang Ummi Ayah kasihi,

Bagaimana bangun pagi ini? Alhamdulillah, Allah masih beri nikmat kita untuk hidup di bumi Allah ini.  Malam tadi, anak-anak agak luar biasa dan tidur agak lewat.  Haniyya selalu ikut along, kalau along tidur, dia tidur.  Kalau along berjaga, dia pun sama nak main.  Malam tadi pun Ummi tidur lewat, dekat pukul 3 pagi baru selesai semua kerja rumah, sterilize pam dan botol-botol dan pam susu sebelum tidur.  Pagi ini bangun Subuh dengan harapan anak-anak tidur lama sedikit sebab biasanya memang anak-anak bangun awal.  Ummi perlukan rehat juga untuk gain energy bila diorang bangun.

Tup tup, blackout.  Mula la anak-anak resah.  waktu tu kul 7 pagi.  Punah harapan nak rehat.  hehe.  Clip fan plak habis bateri.  Ummi pun kipas diorang dengan fail kertas.  Paling merisaukan adalah EBM dalam freezer.  Kalau cair, menangis Ummi.  Ummi pun dok turun bawah sebab nak tengok keadaan frozen EBM. Chill EBM Ummi tak risau sangat.  Frozen EBM, kalau dah cair, alamatnya Ummi dan anak-anak mandi susu jelah.hehe. Ummi pun dah keluarkan tong merah.  Andaikata lebih sejam dua tiada lagi elektrik, Ummi akan punggah semua EBM masuk dalam tong ni dan cover dengan ais batu. alhamdulillah, ada plak air batu dalam fridge.  Sebelum air batu masih ok, lebih baik transfer dulu kan.  Tapi hati berbelah-bahagi, tunggu jap lagi, kalau2 ada.  Bila naik atas balik, tengok anak-anak masih tidur.  Hati dok risau lagi dan kipas lampu terpasang.  Terus ucap ALHAMDULILLAH.

Bayangkan, kalau dah punggah EBM tu, nak susun balik kemain payah.  Itupun, berterabur dalam freezer.
Alhamdulillah, Allah bantu Ummi dalam segala urusan dan anak-anak pun tidur sampai kul 9.30pg.  Rekod tu. Selalunya, pagi-pagi buta dah celik mata.

 Ni gambar lama ni, tapi sebab tulis pasal EBM, letak juga la kan. hihi..

Waktu ni tersusun lagi, sekarang dah bertimbun tak bersusun.  Bila la nak ada masa susun EBM ni.

November 21, 2012

'Ulya Haniyya @ 4 bulan

Alhamdulillah anak Ummi sudah 4 bulan pada 15hb yang lalu. Perkembangan emosi anak perempuan lebih advance berbanding anak lelaki. Anak lelaki pula lebih advance dari segi fizikal dan kekuatan tubuh badan.

1) Haniyya sangat murah dengan senyuman. Memang Ummi geram sangat bila nampak dia tersenyum terutamanya waktu bangun tidur.

2) Haniyya sudah pandai mula aktif untuk bersosial dengan along, ummi dan ayah. Jika kami lalu sebelah dia, mulalah lentikkan badan minta didukung dan tersenyum, membuatkan ummi ayah cair. Hehe. Kalau along ada dekat sebelah, bukan main mengekak dan hulur tangan dekat along. Kadang- kadang along layan, kadang- kadang along buat dek je.

3) Haniyya suka mandi. Setiap hari akan mandi pagi dan petang. Sekarang dah tak mandi air panas, ummi dah ajar mandi air biasa.

4). Haniyya kuat BO (bowel open) dan PU ( pass urine).

5) Masih feed EBM dengan botle dan direct feed dengan Ummi untuk 3-4 sessions. Masih dalam proses transition from bottle to B.. Perkembangan terbaru, dia sangat bekerjasama dan mula ingat cik B kesayangan dia. Takpe Haniyya, ummi beri Haniyya ample time to adapt k.

6) Haniyya dah meniarap. Jika dia tak meniarap pun, ummi akan pastikan dia ada tummy time sebab nak strengthen kan muscle dia.

7) Kepala dah tegap. Kalau dukung pun perlu minimal support. Sekarang suka posisi duduk.

Itu sahaja kot yang ummi ingat buat masa ini. Semoga sayang solehah membesar dengan sihat. Jadi daie ilallah, insyaAllah.




- Posted using BlogPress from my iPad (www.ukidsmart.com)

November 19, 2012

Setelah Sekian Lama Ayah tak On-call Malam

Anak-anak yang Ummi kasihi, Uwais dan Haniyya,
Terima kasih sebab hari ini anak-anak behave sangat dengan Ummi.  Setelah sekian lama Ayah tak on-call waktu malam, hari ini tak boleh nak elak sebab kawan Ayah yang suka gantikan Ayah dah pindah tempat kerja.  Semalam bila ayah khabarkan yang Ayah kena on-call malam ni, terus nak pitam rasanya sebab sebelum ni kalau Ayah on-call, Opah Aki ada tolong Ummi jaga anak-anak.  Yelah, dari kul 7 pagi sampai 11 malam Ummi jaga Uwais dan Haniyya, pastilah agak keletihan kan.  Tambahan pula dengan jadual memerah susu yang ketat ini, tak boleh Ummi nak bayangkan camne.

Moga Allah berikan kekuatan buat Ummi.  

Ni gambar anak-anak sebelum mandi pagi..Ummi sayang Uwais dan Ulya..

November 17, 2012

Selamat Hari Ulangtahun Perkahwinan ke-5 Abu 'Ukasyah (Bahagian 1)

Abang, alhamdulillah, 17 November 2007 adalah tarikh kita walimah. Genap sudah 5 tahun usia perkahwinan kita. Syukur alhamdulillah, dikurniakan 2 mujahid dan seorang mujahidah, 'Ukasyah, Uwais al- Qarni dan 'Ulya Haniyya. Dikurniakan juga seorang anak ahli syurga. Walaupun ramai yang meragui keputusan kita untuk walimah di usia muda, alhamdulillah kita masih mampu membahagiakan antara satu sama lain dalam rangka mencari redha Allah.

Ummi tidak berkesempatan membeli hadiah sebab geng yang selalu tolong Ummi belikan hadiah untuk abang tiada kat Malaysia. Ummi Abah di Makkah dan Adik di Jordan. Along pula sibuk, tak sampai hati Ummi. Nanti Ummi Abah balik Malaysia, Ummi belikan hadiah untuk abang ye. Pending dulu ye abang.

Terima kasih di atas segalanya. Ummi mohon maaf dia atas segala kelemahan dan kekhilafan sepanjang menjadi zaujah abang. Moga Allah redha dan berkati baitul muslim dan baitul dakwah ini hingga ke syurga.




- Posted using BlogPress from my iPad (www.ukidsmart.com)

November 13, 2012

BF: Transition from Bottle to B****t (Part1)

Assalamualaikum anakanda Haniyya, semoga sentiasa baik dalam rahmat dan kasih sayang Allah. Catatan ini Ummi nukilkan buatmu supaya kamu dapat membacanya di kelak. Haniyya, bukan mudah untuk berjaya BF setiap anak walaupun Ummi dah berjaya fully BF abang dan along. Semua perjalanan penyusuan anak-anak Ummi berbeza.

Bagi Ummi, perjalanan BF Haniyya paling mencabar. Mungkin ini tarbiyyah untuk Ummi, ujian untuk Ummi. Allah nak lihat sejauh mana Ummi kuat nak melakukan salah satu sunnah ini. Ya, BF is one of the sunnah and BF is fitrah. Oleh sebab itu juga, Ummi mendapat tentangan meneruskan BF ketika Haniyya sangat memerlukan susu Ummi. Dulu , Ummi juga breastfed baby,begitu jua adik beradik Ummi yang lain. Opah adalah motivator, supporter, advocator and etc untuk Ummi. Jika ditanya siapa pendorong Ummi, mestilah Opah kan. Opah adalah contoh terdekat dan terbaik buat Ummi. Ummi pun mahu begitu, mahu jadi contoh terbaik buat Haniyya.

Haniyya dah 3 minggu minum EBM via bottle. Makin lama, Ummi perasan Haniyya dah ada preference dan mula reject direct feeding. Allah saja yang tahu perasaan Ummi. Ummi sedih, kecewa dan tertekan kerana Haniyya tak mahu langsung dah direct feed. Sampai mood dan emosi Ummi jadi tunggang langgang. Puas sudah Ummi cuba buat segala interventions, tapi tak menjadi. Ummi sampai rasa tak mahu jumpa orang lain, rasa rendah diri.

Sehinggalah semalam bila Ayah tanya Ummi, " Haniyya dah tak nak direct feeding ye?". Yup, Ayah sangat pro-BF walaupun waktu kecil dulu ayah tiada rezeki nak BF. tak semena- mena Ummi sensitif dan terasa dengan pertanyaan Ayah. Ummi merajuk. Ada hikmahnya merajuk dengan Ayah, Ummi sungguh-sungguh doa, fikir dengan tenang apa yang patut Ummi buat. Ayah kata Ummi tak tenang, sebab itu tak jadi. Memang betul kerana Ummi harapkan perubahan yang drastik, hakikatnya perlu sikit demi sedikit, tapi istiqamah.

Hari ini, petang tadi Ayah balik awal dari kerja. Ummi pun terkejut melihat Ayah balik. Waktu tu Ummi sedang cuba untuk direct feed Haniyya dan sangat terkejut bila Haniyya langsung tak protes dan BF sampai kenyang dan tidur. Mengalir air mata sebab setelah sekian lama Ummi tunggu saat ini. Ummi nak rapat dengan Haniyya balik. Ayah suruh Ummi masuk bilik susukan Haniyya, dan dia pun sambung menyusu lagi. Kelihatan seperti Haniyya rindu dengan botol susu 'natural' dia. Waktu maghrib pun susu lagi dengan Ummi. Ayah juga gembira sampai bawa Ummi dinner dekat luar. Dan Haniyya menyusu lagi dalam kereta dengan Ummi.

Ya Allah, gembiranya hati ini, ayah juga sangat gembira. Ummi faham, Ayah kasihan melihat Ummi yang berusung ke hulu ke hilir dengan EBM, cooler bag, warmer, breastpump. Sekejap- kejap basuh botol dan uruskan EBM dan terikat dengan jadual pam 2-3 jam sekali.

Alhamdulillah, sudah mula kurangkan sesi pam kerana Haniyya sudah mula direct feed . Ummi cuma pam selepas dia menyusu sahaja. Untuk memenuhi kelerluan yang Dr mahu dia consume, Ummi feed EBM pada Haniyya guna sudu. Mula- mula guna syringe, tapi macam susah nak control. Lagipun Haniyya macam kekok. Biarpun lama nak suap guna sudu, Ummi tetatp sabar. Ummi tak mahu Haniyya confuse lagi.

Terima kasih Allah atas nikmat yang tidak terhingga. BF punya banyak kelebihan dari segi emosi ibu dan anak dan banyak sangat manfaat. Allah bagi Ummi rasa jadi EP mom. Ummi kagum dengan EP mom kerana Ummi sendiri tak sanggup nak jadi EP mom sampai Haniyya 2 tahun. Ummi rasa banyak kelapangan masa direct BF Haniyya.

P/s: Semalam Ummi ada cakap dengan Haniyya, " kalau adik nak direct BF dengan Ummi, Ummi belanja adik baju Mothercare". Nampaknya, janji harus dikotakan. Hehe. Koyak poket Ummi. Ummi tak kisah la adik, janji kita berdua bahagia. Hihi. Love you adik syomel, puteri Ummi yang solehah ni.




- Posted using BlogPress from my iPad (www.ukidsmart.com)

November 9, 2012

Tarbiyyah Anak-anak

Assalamualaikum Uwais sayang, dah besar nanti Uwais baca tau apa yang Ummi tulis ni.

Akhir- akhir ini, Ummi risau sangat dengan Uwais tau. Ummi Ayah perasan sangat, bila lepas Uwais pada suasana yang tak tarbawi, mula lah ada perangai pelik yang sungguh la Ummi Ayah tak berkenan. Bukan lah Ummi Ayah nak Uwais punya akhlaq yang perfect 100% ( kalau boleh, alhamdulillah ^__^).

Paling Ummi Ayah perasan, bila bab makan tak jaga, mulalah kurang mendengar kata. Kecewa Ummi Ayah tau sebab tak boleh nak larang asbab menjaga hati orang tua. Terutamanya bila suasana yang Ummi Ayah tak dapat kawal, macam balik kampung ke. Macam- macam masuk dalam perut kamu tu. Kalau rendang, lemang, ketupat, daging semua tu Ummi Ayah tak kisah, ni semua jenis junk foods yang diragui tu Uwais makan. Sampai ada adegan Ayah gi sorok perlahan- lahan waktu semua orang tak nampak, tapi ummi nampak.

Uwais, uwais, kita kena jaga setiap apa yang masuk ke dalam mulut dan menjadi darah daging kita. Nanti, kalau makan tak jaga, hati pun akan affect nak terima ilmu dan sebagainya. Tambahan pula makanan yang syubhah. Ummi nak Uwais jadi huffaz, jadi dari kecil harus dijaga k. Ummi waktu mengandung Uwais sangat menjaga pemakanan dan Ayah la yang lebih tegas dalam bab ni. Ummi tak makan fast food, McD lagilah, dari 2008 Ummi tak pernah makan dah. Ummi banyak makan makanan sunnah je.

InsyaAllah, anak Ummi Ayah anak yang soleh. Mohon Allah bantu Ummi Ayah pelihara anak- anak Ummi dan teliti dalam setiap apa yang masuk ke dalam perut anak- anak. Ameen.




- Posted using BlogPress from my iPad (www.ukidsmart.com)

Tahniah 'Ulya Haniyya!!!

Tahniah! Tahniah! Tahniah! Khusus buat puteri Ummi di atas peningkatan berat badannya. Alhamdulillah, lebih kurang 3 minggu lagi appointment Haniyya dgn Dr Pakar Kanak2, tapi Haniyya dah capai target berat yang Dr. mahu waktu appointment nanti. Anak dara Ummi ini framework kecil je, jadi memang nampak bambam sangat. Siap ada double chin gitu. Haniyya dah dapat catch up balik. Kiranya agak banyak juga pertambahan berat badan Haniyya. Berat naik 1.5kg dari 1st appointment dan dalam masa 3 minggu je. Baju pun ada yang dah ketat. Lepas ni, proses asingkan baju yang tak boleh dipakai pula.

Haniyya pun dah meniarap dan kepala pun dah tegap. Ini progress terbaru dia. Waktu 3 bulan memang dah boleh meniarap, tapi kepala tak boleh tegak. Hari ni baru kepalanya tegak. Memang seronok sangat dia melihat dunia sekelilingnya, kalau tak nampak ceiling dan kipas jelah ye. Paling dia gelak dan senyum bila tengok gelagat along Uwais dia. Along rajin layan adik, tu yang lagi Haniyya suka meniarap tu. Haniyya ni jenis yang banyak mulut juga. Kalau tak tidur, berbunyi je. Pandai ajak ummi, ayah dan along borak. Uwais waktu umur Haniyya, diam je. Bunyi pun sikit-sikit, tapi sekarang, pening kepala ummi bila dia tak berhenti cakap.hehe.

Alhamdulillah, Ummi Ayah syukur sangat di ats perkembangan yang sangat memberangsangkan. Jazakallah Ayah sebab banyak bantu Ummi. Tolong jagakan anak- anak bila Ummi perah susu, basuh pam, tolong simpankan EBM dalam fridge sebab Ummi takut turun bawah malam- malam, tolong jaga emosi ummi supaya ummi dapat pantau dan jaga Haniyya, tolong layan kerenah Ummi yang kadang2 tu sengal, tolong kemas rumah, mandikan anak- anak, basuh baju, lipat baju dan banyak lagi kalau Ummi nak senaraikan di sini. Afwan kerana banyak kekurangan dalam menjalankan kerja- kerja rumah akhir-akhir ini kerana Haniyya perlukan pemantauan Ummi 24jam dan kerana Ummi adalah EP mom sekarang.

Tengah risau ni, macam mana la nak jaga anak- anak waktu ayah on- call dengan rutin pam susu setiap 2-3 jam ni? Pening jap fikir sebab dari kul 7 pg-11 malam tu. moga Allah permudahkan Ummi.










- Posted using BlogPress from my iPad (www.ukidsmart.com)