Abu `Ukasyah

Abu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Ummu `Ukasyah

Abang, Happy Anniversary

Abang, Happy Anniversary

Kedai Mawaddah & Hafiz

Ummi ayah sentiasa merinduimu sayang..
Powered by Blogger.

January 25, 2011

Hujung Minggu yang Sibuk

Salam sayang buatmu Uwais....juga buat `Ukasyah yang ummi ingati selalu..Catatan ini, khusus buat tatapan anak-anak ummi ayah pabila kalian telah dewasa nanti...Khususnya buat Uwais yang bakal menggalas tanggungjawab yang besar memimpin dan membantu ummi ayah mendidik adik-adik nanti...

Hujung minggu lepas merupakan hari yang sangat sibuk buat ummi dan ayah...Sampai ummi dapat rasakan yang Uwais agak terabai sedikit..Kesian sangat kat Uwais...Alhamdulillah ada Aki, Pak Long dan Opah melayan Uwais yang sangat suka bersembang ni...

Ayah kerja sepanjang minggu lepas...Sabtu dan Ahad pula oncall...Lepas tu tak cuti plak minggu ni...Minggu ini, ayah posting di Wad Paeds Oncology (haematology)...Kiranya, wad kanser darah untuk kanak-kanak...Malam, balik kerja, ayah kena study plak..Lepas subuh, gi kerja balik...Kesian kat ayah kan Uwais...Sebab tu, ummi selalu pesan kat Uwais supaya behave waktu ayah ada...Supaya ayah dapat berehat dan study...Uwais memang anak yang soleh pun...Sayang sangat kat anak ummi ini...

Hari Jumaat pula, stok Chicco Go Baby Carrier baru sampai..Kelam kabut juga...Lagi sekali, ayah yang tolong ummi uruskan semuanya..Sudah lah sampai rumah pun dah malam...Ummi dengan ayah makan malam pukul 12...hehe..Workaholic betul...Lepas Uwais tidur, ummi pun proses order customer yang berpuluh-puluh tu...Sampai ummi tak tidur sepanjang malam menyiapkan semua order..Pening juga kepala ummi..Rasa nak muntah pun ada...Semuanya kena buat dengan hati-hati...Buatnya silap. habislah ummi kan...

Kul 5 pagi siap, ummi lelap kejap, bangun subuh, solat dan lepas itu pergi Putrajaya dengan Opah aki...Ayah plak pergi kerja..Lepas balik dari Putrajaya, Ummi uruskan courier barang-barang customer bertemankan Aki yang tolong jagakan Uwais...Alih-alih, dah tengah hari..Ummi pun belanja Aki makan nasi ayam special je sebab dah tak larat nak masak..

Sampai rumah, ingat nak rehat..Tidurkan Uwais dan ummi kemas rumah dan kemaskini akaun U KIDS MART...SMS semua customer...Kul 4 petang baru dapat tidur sebelah Uwais...Tak sedar, bila ayah sampai rumah...Bangun kul 5 petang, solat dan bersiap untuk ke Wetland, Putrajaya...fuhhh..memang penat betul..Panjang lagi sebenarnya cerita ini, tapi cukuplah setakat ini kan Uwais...

Alangkah baiknya, jika kita sibukkan diri dengan kerja D&T juga...Soleh sahaja tidak cukup jika tidak berdaya guna...Sesungguhnya, setiap muslim itu seharusnya bernilai sosial juga...InsyaAllah, bab ini ummi ayah tak kan lupa...Moga Allah rahmati dan berkati dalam setiap apa yang kita lakukan...

p/s: Ummi ayah sebenarnye dalam proses nak menaiktaraf website U KIDS MART...kami perlukan sistem yang tersusun untuk U KIDS MART supaya ummi ayah tak kelam kabut menguruskan order, stok dan akaun syarikat...Sistem yang teratur memungkinkan ummi meluangkan lebih masa untuk kelurga dan D&T...dan memudahkan ayah yang sentiasa sibuk untuk uruskan akaun dan admin...InsyaAllah , dalam masa terdekat ini, ummi ayah akan usahakan untuk menyiapkannya...Uwais beri kerjasama ye...hihi...

Gambar ni waktu hari raya tahun 2009, ummi baru 2 minggu melahirkan `ukasyah...bila tengok gambar ni, Ummi rindu pada zaman ummi ayah masih study di UIA dulu sebab banyak masa bersama...Jom abang, kita sambung study lagi..hihi..

January 18, 2011

Uwais al-Qarni @ 4 bulan

Salam sayang buat anak ummi yang soleh, Uwais..Buat suami tercinta juga, di atas pengorbananmu yang tidak berbelah bahagi...Paling ummi tidak lupa, anakanda `Ukasyah (till we meet in Jannah, insyaAllah)...Ummi terlalu bahagia berada di sisi kalian semua...Di usia 24 tahun ini, Allah berikan ummi dengan nikmat-nikmatnya yang infiniti dan tak bertepi...Sungguhpun ujian yang mendatang itu juga kerana kasihNya..

Masa berlalu terlalu pantas..Uwais sudah menginjak ke usia 4 bulan..Alhamdulillah, perkembangan Uwais juga agak cepat berbanding umurnya...Hari ini ummi sungguh keletihan..Kalau ikutkan sudah mahu tidur pukul 10 tadi, tapi ada kerja yang perlu diuruskan...Ummi cerita dalam bentuk point jelah ye....Lagipun ummi kan baru post entry tentang perkembangan uwais..

  1. Ummi ayah perasan yang Uwais ni sudah mula asyik angkat bontot je.  Tergelak ummi ayah tengok dia...Kelakar..InsyaAllah, Uwais tengah di peringkat awal untuk praktis merangkak ni...
  2. Uwais, kalau nampak orang makan, mulutnya mesti macam makan juga...Tapi Uwais tak boleh makan lagi...Minum susu pun masih tersedak lagi, kadang-kadang tu..Itu tandanya Uwais masih belum boleh makan lagi...Ayah dah cakap, 6 bulan baru mula solid food...hehe..Arahan tu...Kena dengar cakap ayah...Uwais sabar tau...Bagi ummi rehat 6 bulan ye...Lepas tu, ummi akan bersilat kat dapur, masak untuk Uwais...Uwais kan exclusive BF...Ummi punya lagi sedap..hehe..
  3. Mujahid kedua ummi ni seakan faham apa yang orang lain cakapkan...Kalau ummi tegur sebab Uwais terkuat suara, terus Uwais perlahankan...Kalau ummi larang pegang bekas bedak, terus pegang baju plak..Kalau ummi tanya, nape pegang handset ummi, terus Uwais lepaskan...waaaa..Menyesal ummi tegur..Patutnya, ummi minta baik-baik dari Uwais...
  4. Sekarang ni suka posing pandang camera...Tambahan pula bila dapat stereng kereta...mimik muka pun macam-macam Uwais buat...Tapi kalau Uwais tengah membebel. tiba-tiba ada kamera, terus senyap, tak mau cakap...
  5. Bila ummi baca Quran,Uwais pun pegang Quran yang ummi baca tu...Sama macam gaya ummi pegang..Tapi lepas tu, Uwais mula nak koyakkan plak...Jadi, ummi ayah dah nampak minat Uwais ni, terus kami belikan Padded Book yang ada alif ba ta di POPULAR...Bagi kat Uwais, terus pegang macam baca buku, lama sikit, apa lagi, masuk mulut dan hisap...
  6. Uwais sangat manja dengan aki..Kalau aki buat dek dengan dia, Uwais mesti pandang je...Mulut tu dok sebut, kiiiiiiiiiii, kiiiiii,kiiiii..hehe..comel sangat dengar Uwais panggil aki..Petang tadi, nangis tak nak dengan Ummi, menyusu pun tak nak..Sebab aki ada..Ummi pun tak laku dah....
  7. Uwais dulu asyik nak dengan ummi je, tapi sekarang dah pandai nak ayah..Kalau meragam, bagi kat ayah terus diam dan gelak-gelak..Jeles ummi tau...Kalau ayah baca suratkhabar, dia pun tengok sekali..Macam faham je..Tapi kalau ummi baca buku waktu Uwais tengah menyusu, mesti dia amik dari tangan ummi..Nak ummi fokus pada Uwais je...Uwais, Uwais...
  8. Ummi ayah dan semua orang dah tak larat nak dukung Uwais..Badan tak delah nampak bam bam sangat, tapi memang boleh kebas tangan tau dibuatnya...
Kalau nak cerita semua, memang banyak..tapi cerita setakat ini jelah ye...Sekadar mencatat sesuatu buat Uwais al-Qarni....Kelak, anak ummi ayah akan membacanya...Kan Uwais..Apa-apa pun, tiada lain doa ummi dan ayah,selain berharap agar Uwais jadi anak yang soleh lagi musleh..Ambil Islam sebagai cara hidup secara keseluruhannya, bukan certain part je...


MUKA SENYUM
MUKA PELIK pandang ummi...
MUKA MANJA
MUKA MASAM..Macam???? Ummi ke???
MUKA MENANGIS...Waktu ni, tiba-tiba je Uwais nangis...Ummi ayah pun tak tahu mengapa...Kalau tak silapnya, ummi tanya dia, Uwais main apa tu? Uwais kan sensitif, terus uwaaaa...
MUKA MENCEBIK..Sedih sangat dia..
Uwais suka berdiri pegang stereng kereta...Baju pun corak kereta..hehe..
Fokus betul anak ummi pandang meter kereta...

January 17, 2011

Baju Kurung untuk Breastfeeding

Assalamualaikum,
Mawaddah harap pembaca semua, sihat dan sentiasa berada dalam rahmat Allah...Kali ini, Mawaddah ingin kongsikan tentang baju kurung khas untuk breastfeed Uwais...Mawaddah tak pernah beli pun baju khas untuk menyusukan Uwais sebab sebelum ini Mawaddah memang banyak jubah yang berbutang atau berzip depan...Mawaddah memang suka sangat berjubah sejak study di UIA...Boleh kata banyak juga lah jenis fesyen yang Mawaddah miliki..

Berbalik kepada cerita Nursing Kurung tu, asalnya Mawaddah ajak Hafiz pergi butik momdreams hari Jumaat lepas sebab Mawaddah terbaca di laman webnya tentang promosi Nursing Kurung ni...Bagi Mawaddah memang murah sangat..Petang Jumaat tu Hafiz memang dapat off waktu petang...Lepas urusan U KIDS MART, kami berdua pun dah malas nak pergi ke Bangi...Takut trafik jam plak nanti..

Tapi, kalau dah rezeki tu, memang Mawaddah dapat juga akhirnya sebab pada keesokan harinya, Mawaddah dan Hafiz menjemput Deq An kat Kem di Bangi...Ingat Deq An habis awal, sekali pukul 3 baru abis...Tengok jam, baru pukul 12 tengah hari...Mawaddah ajak Hafiz pergi mana-mana Masjid sebab boleh Uwais rehat sementara tunggu waktu Zohor...Tiba-tiba, Mawaddah teringat plak tentang butik Mum Dreams ni..Apa lagi, teruslah menuju ke sana...Alhamdulillah tak sesat..

Sesampainya di sana, Mawaddah terus menerpa baju-baju di situ...Banyak juga yang Mawaddah cuba...Hafiz pula pangku Uwais yang sedang tidur lena...Lagi galaklah umminya keluar masuk fitting room..Cuba punya cuba, Mawaddah dah pening kepala nak pilih yang mana satu...Akhirnya, Hafiz yang pilihkan untuk Mawaddah...

SOFEA Dark Purple (kredit to Butik Mom Dreams)

SOFEA Soft Orange (kredit to Butik Mom Dreams)

Ini gambaran sebenar..Abaikan Mawaddah yang tembam tu ye sebab adik iparku itu sememangnya slim..betul tak Kak Lang?
Inilah 2 helai Nursing Kurung yang Mawaddah beli..2 pasang RM152.90...Harga kalau tak de promosi adalah RM152.90 sehelai...Promosi ni bersempena dengan Expo Baby kat Midvalley...Kain bajunya macam kain t-shirt dan berkualiti tinggi...Bajunya pula bukan saja boleh digayakan dengan skirt labuh, tapi dengan seluar pun boleh selain kain baju kurung itu sendiri...Memang selesa...Bila nak menyusu, terasa mudah...Tapi kalau Mawaddah tak de Nursing Kurung ni, tak bermakna tak boleh susukan Uwais..hehe..Sebenarnya, rindu dah nak pakai baju kurung...Asyik pakai jubah je selalu...

January 13, 2011

Mohon Keizinan...

Assalamualaikum...
Ramai pembaca yang minta izin dari Mawaddah untuk copy entry `SIDS & Stomach Sleeping`...Mawaddah berbesar hati sangat untuk mengizinkannya..Memang niat di hati untuk berkongsi dengan semua..Maka, ia menjadi hak kalian juga...Kalau boleh sebarkan pada yang lain juga ye...Semalam Mawaddah terbaca dari blog kak mieja yang anak cousin kak mieja meninggal kat rumah pengasuh kerana lemas tertiarap...Menitis air mata Mawaddah..Dengan lebih tepat lagi, berjuraian air mata...Rasa ingin terbang berjumpa dengan ibu bayi itu, memeluknya, tanpa berkata apa-apa...Sesungguhnya, Mawaddah pernah berada di tempat dia...Saat-saat yang sangat sukar buat seorang ibu terutamanya..
Mawaddah punya segunung harapan agar entri itu dapat memberi manfaat untuk semua...Ramai yang tak tahu...Ramai yang ingat bagus untuk baby dan paling Mawaddah risau, bila anak-anak ini dalam jagaan orang lain...Kalau ibu sendiri, memang Allah beri naluri yang kuat kan.  Anak terbangun, automatik kita akan teringat padanya...
Marilah kita semua berdoa agar Allah memelihara anak-anak kita...Sesungguhnya Dia lah sebaik-baik pemelihara..

p/s:`Ukasyah, ummi sangat rindukan `Ukasyah...

January 11, 2011

Stok Baru di U KIDS MART...

Assalamualaikum,
Setelah sekian lamanya Mawaddah tak update, tiba-tiba tumpang iklan kat sini kan..hehe..Tak patut betul...Banyak baju-baju yang baru update kat U KIDS MART..Kalau berminat, boleh lawati online store kami di http://ukidsmart.blogspot.com/

GAP Pyjamas- Ladybird $25

GAP Pyjamas- Mommy`s Little Man $25

CARTER`s Romper 5-in-1 $35

Mothercare 2-piece set $39
Overall+Romper
CIRCO Romper $8
Disney 3-piece Skirt Set $39
Skirt+Sweater+L/S Romper

January 10, 2011

Perkembangan Uwais al-Qarni

Anak ummi ayah yang soleh..


Uwais nak tengok apa tu sampai selak comforter?

Assalamualaikum...Alhamdulillah, anak ummi ayah, Uwais al-Qarni membesar dengan sihat dan sempurna..Pejam celik, pejam celik, sudah hampir 4 bulan usia Uwais al-Qarni...Ummi rasa macam baru semalam mabuk dan muntah-muntak sewaktu mengandungkan Uwais...Ummi masih rasa tak puas lagi melayan Uwais al-Qarni yang kecil tau..Sekejap je dah besar...Dah pandai macam-macam dah...Sampai ummi hilang sudah mood untuk update blog...Demi melayan dan menikmati detik-detik indah bersama Uwais al-Qarni ketika Uwais pandai buat sesuatu...

Uwais al-Qarni yang sekarang sudah matang tau sebab duduk dengan orang dewasa je...Sudah pandai bergelak ketawa...Pandai bersembang dan membebel sorang-sorang...Buka bunyi agheee je yang kuar..Bunyinya sudah pelbagai...Tiiiiit, mmmiiii, bbaaa...comel sangat..Pandai juga tumpahkan bedak...Itu juga satu pencapaian yang baik untuk Uwais al-Qarni..Tandanya, anak ummi ini sudah develop gross motor neuron, alhamdulillah...Uwais juga sangat aktif bergolek-golek...Waktu ummi tinggalkan dia sorang-sorang, waktu tu lah Uwais al-Qarni buat projek golek-goleknya...Risau ummi nak tinggalkan Uwais al-Qarni ni...
Skill paling baru yang Uwais al-Qarni dapat adalah, selak baju sendiri ke atas dan capai soft toy..Malam tadi, aki terkejut bila nampak Uwais al-Qarni tiba-tiba je dah pegang bear..Apa lagi yang Uwais al-Qarni buat kalau bukan memasukkannya ke dalam mulut dan menggigit sepenuh hati...Sampai basah baju dibuatnya...Pipi ummi pun jadi mangsa dengan Uwais al-Qarni..Entah macam mana, ummi ak perasan Uwais al-Qarni hisap pipi ummi sebab tengah sembang-sembang dengan opah aki..Sekali tengok, haaa merah sudah pipi ummi bertanda terus...Uwais al-Qarni ni sayang sangat dengan ummi ni...Seperti seerah Uwais al-Qarni yang sebenar ye..Doa dan harapan ummi begitulah jua...

Erm puas hati sangat dapat tengok Uwais al-Qarni membesar dan mendidiknya sendiri...Kalau boleh, ummi memang nak duduk rumah selamanya, menjaga anak-anak, suami dan rumah tangga..Tetapi ummi jua ada tuntutan lain, yang mana ummi ayah tidak kisah untuk ketepikan..Iaitu untuk professional developement bidang yang ummi ambil..Erm, nursing ni ada license untuk practice, tu yang susah tu..Ummi hanya ada masa 3 tahun je ni...Selepas 3 tahun, ummi kena mulakan segalanya semula...Susah juga kalau macam tu kan...Buntu memikirkannya...

Opah aki sporting,sokong je untuk ummi buat yang termampu..Begitu juga ayah...Tapi ayah kata, ayah suka ummi di rumah, namun ayah tak halang apa-apa keputusan ummi...Masih banyak masa lagi untuk fikirkan yang ini..Buat masa sekarang, ummi nak mula simpan stok EBM banyak-banyak, in case Ummi kerja atau sambung study lagi...Waaa rasa nak nangis bila fikirkan nak berpisah dengan Uwais..Ummi tak nak bayangkanlah Uwais..Sedih ummi tau..Uwais kan rapat sangat dengan Ummi...Semoga Allah beri ummi dorongan yang terbaik buat ummi, ayah, anak-anak, keluarga dan yang penting untuk deen Islam...